Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πρωτοβουλία ΗΠΑ για ουκρανική κρίση - Επίσκεψη Blinken στην Ουκρανία εν εντάσεων με Ρωσία - Επαφές και σε Γερμανία

Πρωτοβουλία ΗΠΑ για ουκρανική κρίση - Επίσκεψη Blinken στην Ουκρανία εν εντάσεων με Ρωσία - Επαφές και σε Γερμανία
Πιέσεις στη Γερμανία για μπλόκο στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2
Σχετικά Άρθρα

Με το θερμόμετρο στην Ουκρανία να έχει χτυπήσει κόκκινο, εν μέσω φόβων για εισβολή της Ρωσίας, ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Antony Blinken, θα μεταβεί στη χώρα, προκειμένου να εκφράσει την υποστήριξη των Ηνωμένων Πολιτειών στο Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος θα συναντήσει αύριο (19/1/2022) στο Κίεβο τον πρόεδρο Volodymyr Zelensky, «θα ενισχύσει τη δέσμευση των ΗΠΑ απέναντι στην κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Ned Price.
Μία ημέρα μετά -την Πέμπτη (20/1/2022)- ο Blinken θα μεταβεί στο Βερολίνο για συνομιλίες με τη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία για τον ουκρανικό φάκελο.

Στο τραπέζι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι βρίσκεται και η επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία. Σύμφωνα με τον Price, οι τέσσερις διατλαντικές δυνάμεις θα ανταλλάξουν απόψεις για «τις κοινές προσπάθειες προκειμένου να αποτραπεί μια περαιτέρω ρωσική επίθεση εναντίον της Ουκρανίας, περιλαμβανομένης της ετοιμότητας συμμάχων και εταίρων να επιβάλουν μαζικές συνέπειες και σοβαρά οικονομικά κόστη στη Ρωσία».
Η περιοδεία του Blinken «ακολουθεί μια τεράστια διπλωματική επιχείρηση με τους Ευρωπαίους συμμάχους και εταίρους μας για μια ενιαία προσέγγιση ώστε να απαντήσουμε στην απειλή που θέτει η Ρωσία στην Ουκρανία, και τις κοινές μας προσπάθειες να ενθαρρύνουμε την επιλογή της διπλωματικής οδού και μιας αποκλιμάκωσης, προς το συμφέρον της ασφάλειας και της σταθερότητας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος του State Department.

Μήνυμα από Γερμανία

Την ίδια στιγμή, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο ομόλογο της, Sergey Lavrov, δήλωσε ότι η Γερμανία είναι έτοιμη να υπερασπιστεί θεμελιώδεις αξίες στο ζήτημα της διαμάχης της Ρωσίας με την Ουκρανία, ακόμη και αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί να πληρώσει υψηλό οικονομικό τίμημα.
Η Baerbock ταξίδεψε στη Μόσχα μία ημέρα αφότου επισκέφθηκε την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, μέσα σε ένα κλίμα κατάρρευσης των συνομιλιών Ρωσίας - Δύσης για ζητήματα ασφαλείας στην ανατολική Ευρώπη και ενώ δεκάδες χιλιάδες Ρώσοι στρατιωτικοί βρίσκονται συγκεντρωμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Η Ρωσία αρνείται ότι σχεδιάζει στρατιωτική εισβολή στη γειτονική της χώρα, ωστόσο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι είναι πολύ δύσκολο να μην εκληφθεί η συγκέντρωση ρωσικών στρατευμάτων στα ρωσοουκρανικά σύνορα «ως απειλή».

Ο αγωγός Nord Stream 2

Οι υπόλοιπες μεγάλες δυνάμεις της Δύσης ασκούν πίεση στη γερμανική κυβέρνηση να απειλήσει να μπλοκάρει τον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream 2, ο οποίος συνδέει απευθείας τη Ρωσία με τη Γερμανία διά μέσου της Βαλτικής Θάλασσας, εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία.
Οι αντίπαλοι του project, όπως η Ουκρανία και οι ΗΠΑ, θεωρούν ότι ο νέος αγωγός εντείνει την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, ακόμη και εάν αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να πληρώσουμε υψηλό οικονομικό τίμημα», ξεκαθάρισε η Baerbock κατά την κοινή συνέντευξή της με τον Lavrov.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης