Τελευταία Νέα
Διεθνή

Goldman Sachs: Οι απώλειες 500 εκατ. δολ. από μετοχές οφείλονται σε δικές της πωλήσεις - Πώς παγίδεψε τους μικροεπενδυτές

Goldman Sachs: Οι απώλειες 500 εκατ. δολ. από μετοχές οφείλονται σε δικές της πωλήσεις - Πώς παγίδεψε τους μικροεπενδυτές
Η Goldman έχει επιθετικά και αθόρυβα ρευστοποιήσει το ένα τέταρτο των επενδύσεών της

Παρότι οι περισσότεροι αναλυτές έκαναν μνεία στα απογοητευτικά αποτελέσματα του δ’ τριμήνου της Goldman Sachs, προσπαθώντας να ερμηνεύσουν την πτώση στη μετοχή, η οποία στις 18 Ιανουαρίου έφτασε να χάνει έως -8%, άλλος είναι ο λόγος για το ολισθηρό μονοπάτι που πήρε κατά τη συνεδρίαση της Τρίτης 18ης Ιανουαρίου 2022.
Όπως αναφέρεται, τα ΕPS και τα έσοδα από συναλλαγές ήταν απογοητευτικά, ενώ η αύξηση των εξόδων αποδείχθηκε δυσοίωνη.

Έτσι, μετά από ένα θεαματικό β’ τρίμηνο, κατά το οποίο η Goldman σημείωσε κέρδη ρεκόρ ύψους 5,132 δισεκατομμυρίων δολαρίων, υπερδιπλάσια από τα 2,1 δισεκατομμύρια δολάρια το β’ τρίμηνο του 2020, λόγω «σημαντικά υψηλότερων καθαρών κερδών από επενδύσεις σε ιδιωτικές μετοχές, ειδικών έκτακτων γεγονότων για την εταιρεία, συμπεριλαμβανομένων των αυξήσεων κεφαλαίου και των πωλήσεων και λόγω ενός προγενέστερου πολύ κακού τριμήνου κατά το οποίο σημείωσε ζημίες 820 εκατομμυρίων δολαρίων, ακολούθησε η απογοήτευση...
Σύμφωνα λοιπόν με την παρουσίαση των επενδυτών της Goldman, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, «τα καθαρά έσοδα από επενδύσεις σε μετοχές αντανακλούν σημαντικές καθαρές ζημίες σε σύγκριση με σημαντικά καθαρά κέρδη το 4ο τρίμηνο του 2020, αντισταθμισμένα εν μέρει από σημαντικά υψηλότερα καθαρά κέρδη από επενδύσεις σε ιδιωτικές μετοχές».
Η Goldman αναλύει περαιτέρω τα έσοδα και σημειώνει ότι, ενώ οι ιδιωτικές επενδύσεις απέφεραν 1,915 δισεκατομμύρια δολάρια, έναντι 1,755 δισεκατομμύρια δολάρια το γ’ τρίμηνο, οι μετοχές της Wall Street οδήγησαν, στην πραγματικότητα, σε απώλειες 450 εκατομμυρίων δολαρίων το γ’ τρίμηνο, έναντι κερδών 745 εκατομμυρίων δολαρίων τον χρόνο πριν και ζημιά 820 εκατομμυρίων δολαρίων το β’ τρίμηνο.

Αλήθεια, περιμένατε «σημαντικές απώλειες» από επενδύσεις σε μετοχές το δ’ τρίμηνο, ένα τρίμηνο κατά το οποίο μετά από μερικές μέτριες πτώσεις ο S&P εκτινάχθηκε σε νέο ιστορικό υψηλό στις 31 Δεκεμβρίου χάρη σε ένα Santa Ράλι.
Πώς γίνεται η ισχυρή τράπεζα στον κόσμο να χάσει εκατοντάδες εκατομμύρια από τις συναλλαγές μετοχών.
Πώς η Goldman έχασε μισό δισεκατομμύριο σε συναλλαγές μετοχών;

Ρευστοποιήσεις

Όμως, η Goldman έχει επιθετικά και αθόρυβα ρευστοποιήσει το ένα τέταρτο των επενδύσεών της σε μετοχές, δείχνοντας ότι έχοντας ξεκινήσει τη χρονιά με ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων, που είχε αυξηθεί 5 δισεκατομμύρια δολάρια σε τιμές της αγοράς, έκανε ντάμπινγκ ένα τεράστιο ποσό 5,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το ενεργητικό της ή περισσότερο από το ένα τέταρτο ολόκληρου του χαρτοφυλακίου της στις 31 Δεκεμβρίου.

Στη συνέχεια, το τελευταίο τρίμηνο, η περιβόητη τσουλήθρα «συγκομιδής» επέστρεψε αν με κάποιες προσαρμογές:
Πρώτον, η Goldman δεν χρησιμοποιούσε πλέον το 2022 ως βάση για τη γέφυρα πωλήσεων περιουσιακών στοιχείων της, και αντ' αυτού επέλεξε ως έτος βάσης το 2019.
Τότε η τράπεζα είχε περίπου 22 δισεκατομμύρια δολάρια σε μετοχές, 2 δισεκατομμύρια δολάρια περισσότερα από τα 20 δισεκατομμύρια δολάρια του 2020.

Αυτό που βρήκαμε επίσης είναι ότι, σε αντίθεση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν η τράπεζα εμφάνισε ότι πούλησε μετοχές 5,5 δις. δολ. το πρώτο εξάμηνο του, το 2021 η τράπεζα έγινε ακόμη πιο τολμηρή και πούλησε συνολικά αξίες 16 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Αυτός ο αριθμός αντισταθμίστηκε από προσθήκες μετοχικού κεφαλαίου 5 δισ. δολ., για ένα συνολικό ποσό καθαρής διάθεσης 11 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η διαφάνεια "Πρόοδος συγκομιδής" δείχνει ότι η τράπεζα πούλησε επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια μεικτά το τέταρτο τρίμηνο, αντισταθμιζόμενο από ένα 1 δισ. δολ. σε αγορές (6 δισ. δολ. το 4ο τρίμηνο, από 5 δισ. δολ. το 3ο τρίμηνο).
Με άλλα λόγια, η Goldman ρευστοποίησε επιπλέον 2 δισεκατομμύρια δολάρια το τέταρτο τρίμηνο, αντισταθμισμένα κατά 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο μετοχικό χαρτοφυλάκιό της.

Σε ποιον πουλάει η Goldman;

Αλλά, σε ποιον πουλάει η Goldman; Θα στοιχηματίζαμε ότι οι μικροεπενδυτές - οι οποίοι έπεσα στη φάκα ως περήφανοι αποδέκτες των πωλήσεων της τράπεζας - ειδικά εκείνοι που διαβάζουν τα μονίμως αισιόδοξα reports τους επικεφαλής αναλυτή της Goldman, David Kostin (περιέργως, η Goldman's Η ομάδα διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων δεν είχε πρόσβαση σε αυτά).
Αυτό, στη χρηματοοικονομική βιβλιογραφία ονομάζεται «φάση διανομής».
Επίσης, στο τέταρτο τρίμηνο, η Goldman συνέχισε να κάνει ντάμπινγκ στις θέσεις της, πουλώντας στο «χαζό» χρήμα.
Την τελευταία φορά που η Goldman πουλούσε «επιθετικά» σε μια «υποστηρικτική» αγορά; Λοιπόν, πρέπει να πάμε πίσω μέχρι το 2007 και το 2008, όταν η Goldman ήταν απασχολημένη με τη δημιουργία των ίδιων των CDO, τα οποία τότε το prop desk της έσπρωχνε «επιθετικά».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης