Τελευταία Νέα
Διεθνή

Cambridge University: Ποιος πολιτικός χώρος έχασε από την πανδημία; - Τι έδειξε έρευνα σε 109 χώρες με 500 χιλ. συμμετέχοντες

Cambridge University: Ποιος πολιτικός χώρος έχασε από την πανδημία; - Τι έδειξε έρευνα σε 109 χώρες με 500 χιλ. συμμετέχοντες
Η λαϊκιστική πολιτική έχασε την υποστήριξη παγκοσμίως κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σύμφωνα με έρευνα από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Bennett του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ
Λαϊκιστικά κόμματα και πολιτικοί έχασαν την υποστήριξη σε όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερους από μισό εκατομμύριο ανθρώπους, που παρακολουθεί τις πολιτικές στάσεις των συμμετεχόντων από το 2020.
Η μελέτη που δημοσιεύθηκε από το Ινστιτούτο Δημόσιας Πολιτικής Bennett του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ είχε περισσότερους από μισό εκατομμύριο συμμετέχοντες σε 109 χώρες.
Σύμφωνα με την έκθεση, υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι το λεγόμενο «λαϊκιστικό κύμα» - το οποίο είδε ριζοσπάστες και αντικαθεστωτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων τον πρώην αμερικανό πρόεδρο Donald Trump να ανεβαίνει στην εξουσία - θα μπορούσε να μειώνεται.
Ο λανθασμένος χειρισμός της κρίσης του Covid-19 από τους λαϊκιστές ηγέτες, η επιθυμία για σταθερότητα και η πτώση των πολωτικών συμπεριφορών παρέσυραν την κοινή γνώμη μακριά από το λαϊκιστικό αίσθημα, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Οι λαϊκιστές ηγέτες θεωρήθηκαν επίσης λιγότερο αξιόπιστοι ως πηγές πληροφοριών σχετικά με τον Covid από τους κεντρώους, σύμφωνα με την έρευνα.

Στροφή προς την επιστήμη

Η πανδημία προκάλεσε μια στροφή προς την τεχνοκρατική πολιτική, ανέφερε η μελέτη, η οποία ενίσχυσε την εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις και σε ειδικούς επιστήμονες.
«Η ιστορία της πολιτικής τα τελευταία χρόνια ήταν η εμφάνιση πολιτικών κατά του status quo που ευδοκιμούν κατά την αυξανόμενη δυσπιστία των ειδικών», δήλωσε ο Roberto Foa, ο επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης.
«Από τον Erdogan [της Τουρκίας] και τον Bolsonaro [της Βραζιλίας] μέχρι τους «ισχυρούς άνδρες» της Ανατολικής Ευρώπης, ο πλανήτης γνώρισε ένα κύμα πολιτικού λαϊκισμού.
Ο Covid-19 μπορεί να έκανε αυτό το κύμα να κορυφωθεί».
Ωστόσο, πλέον αυτή η υποστήριξη για τα αντικαθεστωτικά κόμματα έχει καταρρεύσει παγκοσμίως με τρόπο που δεν φαινόταν αρχικά.
Σύμφωνα με τη μελέτη, η πανδημία είχε δημιουργήσει «μια αίσθηση κοινού σκοπού που μπορεί να μείωσε την πολιτική πόλωση που έχουμε δει την τελευταία δεκαετία».
«Αυτό θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι λαϊκιστές ηγέτες αγωνίζονται να κινητοποιήσουν την υποστήριξη τους», ανέφερε.

Πτώση της δημοτικότητας

Μεταξύ της άνοιξης του 2020 και του τελευταίου τριμήνου του 2021, οι λαϊκιστές ηγέτες έχουν δει μέση πτώση της δημοτικότητάς τους κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με τη μελέτη.
Στην Ευρώπη, το ποσοστό των ανθρώπων που σκοπεύουν να ψηφίσουν για ένα λαϊκιστικό κόμμα μειώθηκε κατά μέσο όρο 11 ποσοστιαίες μονάδες στο 27% κατά την ίδια περίοδο.
Ενώ η ευρωπαϊκή υποστήριξη για τα κατεστημένα κόμματα αυξήθηκε κατά τη διάρκεια των πρώιμων lockdowns, τα κυβερνώντα λαϊκιστικά κόμματα της ηπείρου - συμπεριλαμβανομένου του Κινήματος των Πέντε Αστέρων της Ιταλίας και του Fidesz της Ουγγαρίας - παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση στη στήριξη.
Τα αντιπολιτευτικά λαϊκιστικά κόμματα έχασαν επίσης την υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, ενώ τα «κύρια» κόμματα της αντιπολίτευσης απέκτησαν υποστηρικτές.
Η έγκριση του τρόπου με τον οποίο οι κυβερνήσεις χειρίστηκαν την κρίση του Covid έδειξε επίσης αυξανόμενο σκεπτικισμό απέναντι στην ικανότητα των λαϊκιστών ηγετών.
Τον Ιούνιο του 2020, η δημόσια έγκριση για το πώς οι χώρες με λαϊκιστές ηγέτες είχαν χειριστεί την πανδημία ήταν κατά μέσο όρο 11 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερη από την έγκριση χωρών με κεντρώες κυβερνήσεις. Μέχρι
το τέλος του 2020, η διαφορά είχε διευρυνθεί στις 16 μονάδες.
Δηλώσεις που σχετίζονται με τον λαϊκισμό, όπως η απέχθεια για τις «διεφθαρμένες ελίτ» και η επιθυμία για υπακοή στη «βούληση του λαού», παρουσίασαν επίσης μείωση της υποστήριξης, σύμφωνα με την έκθεση.
Ο αριθμός των ατόμων που δήλωσαν ότι συμφωνούν με παρόμοιες δηλώσεις μειώθηκε κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Ιταλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία μεταξύ 2019 και 2021.
Εν τω μεταξύ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο πολιτικός «φυλετισμός» - που σηματοδοτήθηκε από υποστηρικτές των κομμάτων που εξέφραζαν μια «έντονη αντιπάθεια» όσων ψήφισαν αντίπαλους πολιτικούς - είχε μειωθεί στις περισσότερες χώρες.
Στις ΗΠΑ, ωστόσο, αυτός ο λεγόμενος φυλετισμός δεν είχε υποχωρήσει.

Έλλειψη πίστης στη Δημοκρατία

Παρά τα ευρήματα, οι ερευνητές είπαν ότι η μείωση της λαϊκιστικής υποστήριξης δεν είχε οδηγήσει σε μεγαλύτερη πίστη στη φιλελεύθερη Δημοκρατία.
Ενώ η εμπιστοσύνη στις κυβερνήσεις αυξανόταν σταθερά καθ' όλη τη διάρκεια της πανδημίας, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 3,4 ποσοστιαίες μονάδες στα δημοκρατικά έθνη του κόσμου, η πίστη στη Δημοκρατία ως πολιτικό σύστημα δεν κέρδισε έδαφος.
«Η ικανοποίηση από τη Δημοκρατία έχει ανακάμψει ελάχιστα από το μεταπολεμικό ναδίρ του 2019 και εξακολουθεί να είναι πολύ κάτω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο», είπε ο Foa.
«Ορισμένες από τις μεγαλύτερες μειώσεις στη δημοκρατική υποστήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας παρατηρήθηκαν στη Γερμανία, την Ισπανία και την Ιαπωνία - έθνη με μεγάλο ηλικιωμένο πληθυσμό ιδιαίτερα ευάλωτο στον ιό».
Στις ΗΠΑ, ο αριθμός των συμμετεχόντων που θεώρησαν τη Δημοκρατία ως κακό τρόπο για τη διαχείριση της χώρας τους υπερδιπλασιάστηκε από 10,5% το 2019 σε 25,8% το 2021.
Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι σε παγκόσμιο επίπεδο, πολλά άτομα προτιμούσαν τεχνοκρατικές πηγές εξουσίας, όπως το να επιτρέπουν στους ειδικούς να λαμβάνουν αποφάσεις πολιτικής.
Μέχρι το καλοκαίρι του 2020, η πεποίθηση ότι οι εμπειρογνώμονες πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να λαμβάνουν αποφάσεις «σύμφωνα με το τι πιστεύουν καλύτερα για τη χώρα» είχε αυξηθεί κατά 14 μονάδες σε 62% στην Ευρώπη και 8 μονάδες σε 57% στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης