Τελευταία Νέα
Διεθνή

Και όμως η πολιτική Erdogan για την οικονομία παρά το χάος… είναι σωστή – Η δύναμη της Τουρκίας οι εξαγωγές

Και όμως η πολιτική Erdogan για την οικονομία παρά το χάος… είναι σωστή – Η δύναμη της Τουρκίας οι εξαγωγές
Ο πληθωρισμός πρέπει να είναι το νούμερο ένα ζήτημα για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας και από ότι φαίνεται εντός 6 μηνών θα καταγραφούν τα πρώτα αποτελέσματα…
Σχετικά Άρθρα

Μετά την κατάρρευση της τουρκικής λίρας στις 18,3 λίρες ανά δολάριο στις 20 Δεκεμβρίου, το εθνικό νόμισμα της Τουρκίας έχει ανακάμψει στις 11,39 τουρκικές λίρες ανά δολάριο.
Η βασική αιτία της ανάκαμψης – όπως έχει διεξοδικά αναλυθεί – ήταν η απόφαση της κυβέρνησης να δημιουργήσει ένα μηχανισμό εγγυήσεων καταθέσεων έναντι των συναλλαγματικών ισοτιμών.
Η Τουρκία θα αποζημιώσει τους καταθέτες της λίρας για τις διακυμάνσεις του ξένου νομίσματος, ενώ θα ενθαρρύνει τους πολίτες να μετακινηθούν σε περιουσιακά στοιχεία που βασίζονται σε τουρκικές λίρες.
Στο πλαίσιο της διευκόλυνσης, εάν η απόδοση παραμείνει κάτω από τη διαφορά της συναλλαγματικής ισοτιμίας μεταξύ του ανοίγματος του λογαριασμού και των ημερομηνιών λήξης του, παρά τους κερδισμένους τόκους, ο οργανισμός θα αποζημιώσει τον καταθέτη.
Το νέο εργαλείο καταθέσεων τουρκικής λίρας με προστασία συναλλάγματος θα είναι διαθέσιμο για άτομα που έχουν λογαριασμό καταθέσεων σε λίρες διάρκειας τριών, έξι, εννέα ή 12 μηνών
Αν και το μέτρο αφορά πολύ μικρό αριθμό καταθέσεων μόλις 880 εκατ δολάρια απέδωσε καθώς οι κερδοσκόποι διαπίστωσαν ότι οι τούρκοι δεν θα συντηρήσουν το… συναλλαγματικό χάος…

Η πολιτική Erdogan είναι σωστή;

Η Τουρκία έχει ένα ισχυρό χαρτί το οποίο κρατάει ζωντανή την οικονομία κόντρα στον πληθωρισμό 21,4% και στα υψηλά – ακόμη επιτόκια 14%.
Οι εξαγωγές οι οποίες θα φθάσουν στα 210 με 220 δισεκ. δολάρια όσο δηλαδή είναι και το ΑΕΠ της Ελλάδος.
Μόνο κλάδος ένδυσης και φασόν έχει εξαγωγές 22 δισεκ. δολαρίων, ο κλάδος αυτός αφορά και την Ελλάδα καθώς πολλές εταιρίες εισάγουν από την Τουρκία ενδύματα.
Ο Erdogan πιστεύει ότι μπορεί να επαναφέρει τον πληθωρισμό στα επίπεδα του 2011 που ήταν 4%.
Αυτό όμως είναι αδύνατο με την ενεργειακή κρίση και την παγκόσμια άνοδο του πληθωρισμού.
Ωστόσο το μείγμα εξαγωγών, οι άμεσες ξένες επενδύσεις στα 12 δισεκ. η μείωση του ελλείμματος ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών και η σχετική σταθεροποίηση του νομίσματος στην ζώνη των 8,5 με 9 λιρών ανά δολάριο θα μπορούσε να αποτελέσει το μείγμα πολιτικής που να διαφοροποιήσει την τουρκική οικονομία.
Συνήθως όταν ένα νόμισμα δέχεται κερδοσκοπική επίθεση όπως η λίρα Τουρκίας αυτό που συμβαίνει είναι η Κεντρική Τράπεζα να αυξάνει τα επιτόκια για να καταστήσει πιο ακριβό το χρήμα σε τοπικό νόμισμα για τους ξένους.
Η Τουρκία του Erdogan έκανε το ακριβώς αντίθετο και αυτό είναι απόδειξη όχι ασχετοσύνης όπως αναφέρουν εδώ στην Ελλάδα ορισμένοι σχετικά άσχετοι αλλά πολιτικής αποφασιστικότητας.
Η οικονομία της Τουρκίας με βάση τους αριθμούς δεν πάει άσχημα ειδικά οι εξαγωγικές εταιρίες.
Το ζήτημα του πληθωρισμού είναι ωστόσο καίριο καθώς φτωχοποιεί την μεσαία τάξη της Τουρκίας αλλά και τις φτωχότερες κοινωνικές ομάδες.
Ο πληθωρισμός πρέπει να είναι το νούμερο ένα ζήτημα για την οικονομική πολιτική της Τουρκίας και από ότι φαίνεται εντός 6 μηνών θα καταγραφούν τα πρώτα αποτελέσματα…
Εάν η δυναμική των εξαγωγών συνεχιστεί – όπως φαίνεται – ο Erdogan που πιέζεται πολύ πολιτικά καθώς μηδενίστηκε η ψαλίδα από τα αριστερά κόμματα… θα δει να ανακάμπτει όσο μειώνεται ο πληθωρισμός.
Η Erdogonomics όπως πολλοί ονομάζουν την οικονομική πολιτική Erdogan μπορεί να αποδειχθεί αποτελεσματική.
Όλα θα εξαρτηθούν από το πόσο έχουν πειστεί οι αγορές (βλέπε νόμισμα) και χρηματιστήριο και πόσοι έχουν πειστεί οι οικονομικές δυνάμεις (βλέπε πληθωρισμό).
Με κοινωνικούς όρους η πολιτική Erdogan δεν είναι λάθος στο οικονομικό πεδίο.
Toyrkis_lira.png

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης