Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Τα μέτρα Erdogan για τη λίρα φέρνουν την Τουρκία κοντά στη χρεοκοπία - Στόχος να επανεκλεγεί με κάθε μέσο

Goldman Sachs: Τα μέτρα Erdogan για τη λίρα φέρνουν την Τουρκία κοντά στη χρεοκοπία - Στόχος να επανεκλεγεί με κάθε μέσο
H Goldman συμπεραίνει: «Νομίζουμε ότι τα μέτρα Erdogan είναι απίθανο να σταθεροποιήσoυν διαρθρωτικά τον πληθωρισμό ή τη συναλλαγματική ισοτιμία».
Σχετικά Άρθρα

Ένα βήμα πιο κοντά στη χρεοκοπία φέρνουν την Τουρκία τα μέτρα Erdogan για τη λίρα, σύμφωνα με όσα αναφέρει η αμερικανική τράπεζα Goldman Sachs.
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, διαπιστώθηκε μια άνευ προηγουμένου, παράξενη παρέμβαση της Τουρκίας στην αγορά συναλλάγματος, με τον πρόεδρο Erdogan να θυμίζει τον Mario Draghi, που πριν από μια δεκαετία περίπου παρουσιάστηκε ως deus ex machina, προφυλάσσοντας από τη θέση του προέδρου της ΕΚΤ την ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι τότε, με το ευρώ να καταρρέει, ο Draghi δεσμεύτηκε να κάνει ό,τι χρειαστεί για να προφυλάξει την Κοινότητα που μαστιζόταν από μια ακραία κρίση χρέους από την κατάρρευση.
Πράγματι, τα λόγια του Draghi γέννησαν τη διευκόλυνση OMT, που όμως η ΕΚΤ δεν χρειάστηκε ποτέ να επικαλεστεί.
Τώρα, κάτι ανάλογο συνέβη στην Τουρκία, η οποία υποφέρει από τις τρελές οικονομικές θεωρίες του Erdogan (λέει ότι η μείωση των επιτοκίων αναμένεται με κάποιο τρόπο να μειώσει τον πληθωρισμό).
Το υπουργείο Οικονομικών της γείτονος «σκαρφίστηκε» «ένα φιλόδοξο αλλά και επικίνδυνο σχέδιο», προκειμένου να καταφέρει να αποτρέψει το κραχ.
Σημειώνεται ότι ένα δολάριο έφτασε να ισοδυναμεί με 18 λίρες.
Το οικονομικό επιτελείο, λοιπόν, προσπάθησε να δράσει πριν να είναι πολύ αργά.
Η ιδέα που έπεσε στο τραπέζι θα μπορούσε να χαρακτηριστεί απλοϊκή όσο και γελοία, καθώς η κεντρική τράπεζα αναμένεται να απορροφά τη διαφορά της λίρας σε σχέση με σκληρά νομίσματα χάριν όσων διατηρούν καταθέσεις σε τουρκικό νόμισμα.
Την ίδια στιγμή, όμως, το πρόβλημα δεν λύνεται, απλώς μετατοπίζεται από το νόμισμα στον ισολογισμό της κεντρικής κυβέρνησης.
Ωστόσο, αυτήν τη φορά οι κίνδυνοι –που έχουν ήδη εκτοξεύσει τα CDS της Τουρκίας– θεωρήθηκαν αποδεκτοί.

Τα μέτρα

Ειδικότερα, η κυβέρνηση του προέδρου Recep Tayyip Erdogan ανακοίνωσε έκτακτα μέτρα για την ενίσχυση της τουρκικής λίρας, συμπεριλαμβανομένης της εισαγωγής ενός νέου προγράμματος που θα προστατεύει τις αποταμιεύσεις από τις διακυμάνσεις.
Η κυβέρνηση θα αναπληρώσει τις απώλειες που υπέστησαν οι κάτοχοι καταθέσεων σε λίρες εάν η πτώση της λίρας έναντι των σκληρών νομισμάτων υπερβεί τα επιτόκια που υπόσχονται οι τράπεζες, δήλωσε ο Erdogan μετά την προεδρία του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα.
«Από εδώ και στο εξής, κανένας από τους πολίτες μας δεν θα χρειάζεται να αλλάξει τις καταθέσεις του από την τουρκική λίρα σε ξένα νομίσματα λόγω των ανησυχιών του ότι οι διακυμάνσεις της συναλλαγματικής ισοτιμίας μπορεί να εξαλείψουν τα κέρδη από τις πληρωμές τόκων», είπε.
Σε αδρές γραμμές, ο Erdogan ανακοίνωσε τα εξής:
• Οι αρχές θα προσφέρουν μη παραδοτέα προθεσμιακά συμβόλαια για να βοηθήσουν τους εξαγωγείς να μετριάσουν τους συναλλαγματικούς κινδύνους που προκύπτουν από τα αυξημένα επίπεδα αστάθειας.
• «Η Τουρκία δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε την ανάγκη να κάνει το παραμικρό βήμα πίσω στην οικονομική πολιτική»
• Η παρακράτηση φόρου για επενδύσεις σε λίρες θα μειωθεί στο 0% από 10% που είναι σήμερα.
Έτσι, η λίρα μπόρεσε να κάνει ένα μεγάλο comeback…
Μέχρι στιγμής, το σχέδιο έχει λειτουργήσει καθώς οι traders προσπαθούν να καταλάβουν τι ακριβώς κάνει η Τουρκία.
Από την πλευρά της, η Τουρκία κάνει ό,τι μπορεί να ωθήσει τη λίρα υψηλότερα, παρότι ο Ερντογάν συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια εν μέσω πληθωρισμού 20%+.
Πηγή είπε στο Reuters ότι η κυβέρνηση ελπίζει ότι η λίρα θα ενισχυθεί στο εύρος 1 δολ. ανά 9 λίρες, αλλά μάλλον θα παραμείνει μεταξύ 12 και 14 λίρες ανά δολάριο για μερικούς μήνες.
Αυτό μπορεί κάλλιστα να λειτουργήσει, αλλά μπορεί και όχι.
Πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι εγγυήσεις Erdogan, με την υποστήριξη του Υπουργείου Οικονομικών.
Όμως, τώρα εντείνεται ο κίνδυνος χρεοκοπίας, με το χρέος της Τουρκίας να βρίσκεται σε πανδημικά επίπεδα, σημειώνοντας νέο ρεκόρ.

«Νέο οικονομικό μοντέλο»

Ο Erdogan προωθεί ένα «νέο οικονομικό μοντέλο», που υποτίθεται ότι θα τονώσει την ανάπτυξη, τις εξαγωγές και τις επενδύσεις - παρά τη νομισματική κατάρρευση, τον πληθωρισμό που ξεπερνά το 21% και την εξαΰλωση των αποταμιεύσεων και των κερδών των Τούρκων.
Οι Τούρκοι αξιωματούχοι, προς το παρόν, είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, καθώς λίγο έλειψε λόγω της κατάρρευσης του νομίσματος το καθεστώς να καταρρεύσει.
«Τα βήματα που γίνονται θα αυξήσουν τον πληθωρισμό, αλλά αυτό μπορεί να αντισταθμιστεί.
Ελήφθησαν αυτά τα ανορθολογικά μέτρα για να αποτραπούν τα χειρότερα», είπε ένας Τούρκος αξιωματούχος δεν θέλησε να αποκαλύψει το όνομά του.
Είναι, όμως, ο Erdogan ο Τούρκος Draghi…;
Προφανώς, όχι…
Όπως έγραψε η Goldman Sachs η πρόσφατη κίνηση είναι σαφώς πολύ σημαντική, αλλά αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η λίρα ανέκτησε τις απώλειες των τελευταίων δύο εβδομάδων.
Σε επίπεδο έτους η υποτίμηση του τουρκικού νομίσματος είναι εξαιρετικά σημαντική.
Εν τω μεταξύ, εξακολουθούν να μην έχουν διευθετηθεί οι λεπτομέρειες για το πώς θα εφαρμοστεί το νέο εργαλείο προστασίας των καταθέσεων σε λίρες και για το ποιος θα αποζημιώσει τους καταθέτες όταν αυξηθεί το spread.
Μέχρι στιγμής, οι συμμετέχοντες στην αγορά τείνουν να πιστεύουν ότι αυτό το μέσο θα παρασχεθεί από το Υπουργείο Οικονομικών.
Σε αυτό το σημείο, η Goldman τονίζει τα ακόλουθα σημεία:

  • Αν και η ανακοίνωση είχε αξιοσημείωτο αντίκτυπο στη λίρα και μπορεί να συμβάλει στην άμβλυνση των ανησυχιών των καταθετών, τα μέτρα δεν αντιμετωπίζουν τη θεμελιώδη αιτία της υποτίμησης του νομίσματος και της αύξησης του πληθωρισμού. Κάθε επιχείρηση ή νοικοκυριό με πρόσβαση σε δάνεια με επιτόκια κοντά στο επιτόκιο επαναγοράς έχει κίνητρο να δανειστεί για να αγοράσει πραγματικά περιουσιακά στοιχεία ή συνάλλαγμα, δεδομένων των τρεχόντων και των αναμενόμενων ρυθμών πληθωρισμού.
  • Το μέτρο φαίνεται να στοχεύει κυρίως στη μείωση του ρυθμού δολαριοποίησης στην αγορά καταθέσεων. Ωστόσο, η δολαριοποίηση της αγοράς καταθέσεων δεν είναι η κύρια πηγή πιθανής χρηματοπιστωτικής αστάθειας. Δεν είναι σαφές πώς το μέτρο θα δώσει κίνητρο στους αποταμιευτές που διατηρούν τις αποταμιεύσεις τους εκτός τραπεζών σε συνάλλαγμα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία να επαναφέρουν αποταμιεύσεις τους στις τουρκικές τράπεζες.
  • Σε περίπτωση υποτίμησης της λίρας, η αποζημίωση των καταθετών για τις ζημίες τους μέσω πληρωμών με λίρες θα μπορούσε να οδηγήσει σε σημαντικές ζημίες για το ίδρυμα που αποζημιώνει. Και το μέγεθος της ζημίας είναι δύσκολο να εκτιμηθεί. Εάν υπεύθυνο αποζημίωσης καταστεί το Υπουργείο Οικονομικών, στο συναλλαγματικό κίνδυνο προστίθεται ο κίνδυνος εκτίναξης του χρέους σε δυσθεώρητα και μη εξυπηρετήσιμα επίπεδα. Τέλος, η Goldman Sachs συμπεραίνει: «Νομίζουμε ότι τα μέτρα Erdogan είναι απίθανο να σταθεροποιήσoυν διαρθρωτικά τον πληθωρισμό ή τη συναλλαγματική ισοτιμία». Ο Erdogan τα παραπάνω τα γνωρίζει, απλώς προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τις εκλογές που έρχονται. 

Εν τω μεταξύ, προσέχετε όχι μόνο το τουρκικό νόμισμα -το οποίο σε λίγους μήνες θα διαπραγματεύεται σε νέα χαμηλά όλων των εποχών- αλλά και το CDS της χώρας, γιατί τώρα που έχει μεταφέρει τον κίνδυνο συναλλάγματος στον ισολογισμό της να αναμένετε μια πλήρη οικονομική κατάρρευση στην Τουρκία μέσα στο 2022.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης