Τελευταία Νέα
Διεθνή

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων στο 14% - Sell off στη λίρα, έσπασε το φράγμα των 15,5 λιρών ανά δολάριο

Τουρκία: Νέα μείωση επιτοκίων στο 14% - Sell off στη λίρα, έσπασε το φράγμα των 15,5 λιρών ανά δολάριο
Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σε νεά ιστορικά χαμηλά, με το ορόσημο των 15 λιρών ανά δολάριο να σπάει για πρώτη φορά
Σχετικά Άρθρα
Νέο ισχυρό πλήγμα δέχεται η λίρα Τουρκίας, καθώς η κεντρική τράπεζα προχώρησε σε νέα μείωση των επιτοκίων κατά 100 μονάδες βάσης ή 1%, στο 14% από 15% εν μέσω των πιέσεων του προέδρου Recep Tayyip Erdogan και παρά τον υψηλό πληθωρισμό που έχει ξεπεράσει το 21% και οδηγεί στη φτωχοποίηση εκατομμύρια Τούρκους πολίτες.
Το τουρκικό νόμισμα υποχωρεί σε νεά ιστορικά χαμηλά, με το ορόσημο των 15 λιρών ανά δολάριο να σπάει για πρώτη φορά.
Η λίρα διαπραγματεύεται στις 15,5205 ανά δολάριο, με πτώση 5%.
Η αξία του δολαρίου έναντι της λίρας έχει υπερδιπλασιαστεί από την αρχή του έτους, κλονίζοντας την τουρκική οικονομία.
Το νόμισμα επλήγη επίσης από την επιθετική απόφαση της Federal Reserve να τερματίσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων τον Μάρτιο και να προβλέψει τρεις αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ το επόμενο έτος για την αντιμετώπιση του υψηλού πληθωρισμού.
Δεδομένης της μεγάλης πτώσης της λίρας, οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα εκτοξευτεί σχεδόν στο 30% το επόμενο έτος λόγω κυρίως της αύξησης των τιμών των εισαγωγών.
Όπως αναφέρει η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας, «η TCMB θα συνεχίσει να χρησιμοποιεί όλα τα εργαλεία που έχει στη διάθεσή της με αποφασιστικότητα, έως ότου εμφανιστούν ισχυροί δείκτες που υποδηλώνουν μόνιμη πτώση του πληθωρισμού και επιτευχθεί ο μεσοπρόθεσμος στόχος του 5%, σύμφωνα με τον κύριο στόχο της σταθερότητας των τιμών.
Η σταθερότητα που θα επιτευχθεί στο γενικό επίπεδο των τιμών θα επηρεάσει θετικά τη μακροοικονομική σταθερότητα και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα μέσω της μείωσης των ασφαλίστρων κινδύνου χώρας, της συνέχισης της αντιστροφής του νομίσματος και της ανοδικής τάσης των συναλλαγματικών αποθεμάτων και της μόνιμης μείωσης του κόστους χρηματοδότησης».
lira3.JPG

Tο πείραμα Erdogan

Από τον Σεπτέμβριο η κεντρική τράπεζα της Τουρκίας έχει μειώσει το επιτόκιο κατά 400 μονάδες βάσης.
Από τις αρχές του 20212 η λίρα έχει χάσει το 40% της αξίας της, καταγράφοντας μακράν τις μεγαλύτερες απώλειες μεταξύ των νομισμάτων στις αναδυόμενες αγορές.

«Γίνεται ένα πείραμα και ο Erdogan είναι υπεύθυνος γι αυτό.
Τα επιτόκια θα μειωθούν όσο περισσότερο γίνεται», σχολιάζει στο Reuters ο οικονομολόγος Guldem Atabay της Istanbul Analytics.
To σχέδιο Erdogan είναι να δοθεί προτεραιότητα στις εξαγωγές και τον δανεισμό, παρά το ότι οικονομολόγοι και βουλευτές της αντιπολίτευσης έχουν επικρίνει την πολιτική αυτή ως απερίσκεπτη.
Η τράπεζα έχει επίσης παρέμβει στην αγορά συναλλάγματος τέσσερις φορές τις τελευταίες δύο εβδομάδες, πουλώντας δολάρια για να επιβραδύνει το sell-off της τουρκικής λίρας.

Ανασχηματισμός του οικονομικού επιτελείου

Tην παραμονή της απόφασης, ο Erdogan προχώρησε σε ανασχηματισμό των αναπληρωτών υπουργών Οικονομικών της κυβέρνησης με διάταγμα που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης το βράδυ της Τετάρτης. Δύο εβδομάδες νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος διόρισε υπουργό Οικονομικών τον Nureddin Nebati,, πρώην βουλευτή του κυβερνώντος κόμματος που υποστηρίζει την πολιτική χαμηλών επιτοκίων του προέδρου.

lira1.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης