Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σύνδεση και αύξηση του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση

Σύνδεση και αύξηση του επιδόματος ανεργίας με την κατάρτιση
Στο υπουργικό όλες οι αλλαγές στον ΟΑΕΔ
Σχετικά Άρθρα

Σαρωτικές αλλαγές στον ΟΑΕΔ και στον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων κατάρτισης με στόχο την ένταξη επιπλέον χρηματοδότησης 1 δις ευρώ από το ταμείο Ανάκαμψης, περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο για τις δεξιότητες και την αναβάθμιση του Οργανισμού, που παρουσιάζει σήμερα Τρίτη στο υπουργικό συμβούλιο ο Κωστής Χατζηδάκης.
Μια πρώτη πρόγευση των αλλαγών έδωσε ο υπουργός Εργασίας μιλώντας στο Ψηφιακό οικονομικό φόρουμ, σημειώνοντας ότι πρόκειται για μια ριζική μεταρρύθμιση της κατάρτισης στη χώρα, με βασικές αρχές την ποιότητα, την αξιολόγηση και την πιστοποίηση τόσο των παρόχων της κατάρτισης, όσο και των καταρτιζόμενων.
Στόχος μας, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης, είναι η κατάρτιση να μην είναι κάτι δευτερεύον, αλλά ένα ουσιαστικό εφόδιο, ένα εργαλείο για τον εργαζόμενο.
Τα πιλοτικά προγράμματα του ΟΑΕΔ σε συνεργασία με κολοσσούς όπως η Amazon, η Google και η Cisco δείχνουν το δρόμο που θέλουμε να ακολουθήσουμε, για την βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του 1 εκατ. ευρώ για το Ταμείο Ανάκαμψης, με προγράμματα που θα ωφελήσουν 500.000 νέους, εργαζομένους και ανέργους τα επόμενα χρόνια.
Στο σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί στη Βουλή θα προβλέπεται η υιοθέτηση νέου συστήματος επιδότησης της ανεργίας μέσω εκσυγχρονισμένων προγραμμάτων κατάρτισης, σε πρώτη φάση πιλοτικά από το 2022.
Η καταβολή του επιδόματος ανεργίας σταδιακά θα συνδεθεί με τα νέα προγράμματα κατάρτισης και την ενεργή αναζήτηση εργασίας ως υποχρέωση του ανέργου ως κίνητρο για να επανενταχθεί εκ νέου στην αγορά εργασίας το ταχύτερο δυνατό.
Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.
Παράλληλα, εξετάζεται να δίδεται αυξημένο ποσό επιδόματος – ενδεχομένως πιο κοντά στο μισθό του ανειδίκευτου εργάτη.
Με αυτό τον τρόπο, οι άνεργοι δεν θα λαμβάνουν απλά ένα επίδομα για έως 12 μήνες και πλέον δεν θα εφησυχάζουν μέχρι την ολοκλήρωση της καταβολής του, αλλά θα τους δίνεται κίνητρο επαναφοράς τους στην αγορά εργασίας.

Τα νέα προγράμματα κατάρτισης θα επικεντρωθούν στις εξής κατηγορίες:

  • Βασικές ψηφιακές δεξιότητες. Οι δράσεις θα στοχεύουν σε μακροχρόνια άνεργους και σε εκείνους που δεν έχουν βασικές ψηφιακές δεξιότητες, είναι αποσυνδεδεμένοι από την εργασία, καθώς και υπαλλήλους του δημόσιου τομέα, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που ενδέχεται να στερούνται θεμελιωδών ψηφιακών δεξιοτήτων.
  • Ψηφιακές δεξιότητες μεσαίου επιπέδου στους τομείς πωλήσεων, μάρκετινγκ, διαχείρισης πελατολογίου κ.α. σε θέματα ανάλυσης δεδομένων, ψηφιακού μάρκετινγκ, προγραμματισμού, υποστήριξη δικτύων, ψηφιακού σχεδιασμού, κ.α. Οι δράσεις θα απευθύνονται σε εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, ιδίως εκείνους που αντιμετωπίζουν υψηλό κίνδυνο ανεργίας και εργαζόμενους στις ΜΜΕ, καθώς και στους υπαλλήλους του δημόσιου τομέα σε θέσεις εργασίας που απαιτούν μεσαίες δεξιότητες, συμπεριλαμβανομένων των εκπαιδευτικών που χρησιμοποιούν εργαλεία ψηφιακής εκπαίδευσης στις τάξεις τους.
  • Πράσινες δεξιότητες, που σχετίζονται με την μετάβαση στην πράσινη οικονομία. Αφορά προγράμματα κατάρτισης σε εξειδικευμένες πράσινες δεξιότητες, όπως δεξιότητες που υποστηρίζουν τη βιομηχανία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, την κλιματική εξάρτηση και τη διαχείριση φυσικών πόρων, με ιδιαίτερη έμφαση στην αντιμετώπιση των σημερινών και προβλεπόμενων ελλείψεων δεξιοτήτων STEM (Science, technology, engineering, and mathematics), που μπορεί να λειτουργήσουν ως εμπόδιο στην πράσινη ανάπτυξη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankinngnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης