Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές - Πολύ μεταδοτική η Omicron - Το 25% των κρουσμάτων στις ηλικίες 4 - 18

Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές - Πολύ μεταδοτική η Omicron - Το 25% των κρουσμάτων στις ηλικίες 4 - 18

Στα 5.899 τα κρούσματα, στους 18.901 οι θάνατοι - Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές

Σχετικά Άρθρα

(Συνεχές upd) Συνεχείς διακυμάνσεις παρατηρούνται στους επιδημιολογικούς δείκτες, αναμενόμενοι ωστόσο στο πλαίσιο της εύθραυστης σταθεροποίησης.
Έτσι, το Rt καταγράφει ξανά αύξηση σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, στο 1.07 από 1.04. Σημειώνεται ότι προ δύο εβδομάδων, ο δείκτης μετάδοσης της νόσου ήταν 1.13.
Περισσότεροι είναι και οι διασωληνωμένοι ασθενείς, στους 709 με την πλειοψηφία ανεμβολίαστους (81.24%) και τις ηλικίες 64 ετών και κάτω να σημειώνουν πρωτοφανές προβάδισμα έναντι των μεγαλύτερων ηλικιών, με 373 (52,6%) ασθενείς να προέρχονται από τη ομάδα νεότερων και 336 (47.4%) 65 και άνω.
Στον αντίποδα, σε σταθερά της υφιστάμενης επιδημικής περιόδου έχει εξελιχθεί ο μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας που χάνουν τη μάχη με τον κορωνοϊό καθημερινά. Με τους 81 νέους θανάτους που ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το σύνολο φτάνει στους 724 για τον Δεκέμβριο και τους 18.901 από την αρχή της πανδημίας.
Οι ειδικοί εκτιμούν πως οι νοσηλείες ασθενών σε απλές κλίνες Covid βρίσκονται σε κορύφωση, ένα ενθαρρυντικό σημάδι για τη σταθεροποίηση της πανδημίας.
Ωστόσο παραμένει άγνωστο πότε θα ξεκινήσει και θα εξελιχθεί η αποσυμφόρηση του συστήματος υγείας.
Μέχρι το περασμένο 24ωρο, ο αριθμός νοσηλευομένων ασθενών στο σύνολο της χώρας ήταν 3.693 σε απλές κλίνες και 1.045 σε Μονάδες (ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, ΑΡΝ. ΠΙΕΣΗΣ).

Παιδί 1 στα 4 κρούσματα – Ξεκινά ο εμβολιασμός στις ηλικίες 5-11

Σε επτά ημέρες, καταγράφηκαν 10.320 κρούσματα σε παιδιά ηλικίας 4-18 ετών, το 25% δηλαδή στο σύνολο των κρουσμάτων, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Στον σχετικά πίνακα, για τις ηλικίες 0-17 ετών, τα κρούσματα από την έναρξη της πανδημίας αγγίζουν τα 167.585.
Στις 18 Οκτωβρίου η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, κυρία Μαρία Θεοδωρίδου, ανέφερε ότι «τα παιδιά μεταδίδουν και επιπλέον ότι αποτελούν ένα ''ρεζερβουάρ'' που διευκολύνει τη δημιουργία και νέων μεταλλάξεων», επικαλούμενη τα ευρήματα αμερικανικής μελέτης παιδιών και εφήβων στο νοσοκομείο Massachusetts που κατέληγαν ότι ιός που βρίσκεται στον οργανισμός τους είναι ζωντανός και το ιικό τους φορτίο εξαιρετικά υψηλό, ανεξάρτητα από το αν νοσούν, βρίσκονται στο νοσοκομείο ή είναι ασυμπτωματικά.
Υπό την απειλή της νέας παραλλαγής Omircron και με ζητούμενο την προστασία των παιδιών από τη νόσηση με Covid-19 αλλά και πιθανές επιπλοκές από αυτή, η Επιτροπή Εμβολιασμών γνωμοδότησε θετικά για τον εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 5-11 ετών.
Η πλατφόρμα για τον προγραμματισμό των ραντεβού θα ανοίξει την Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου, στις 13 θα παραληφθούν τα πρώτα εμβόλια Comirnaty των Pfizer/BioNTech και δύο ημέρες αργότερα, στις 15, θα πραγματοποιηθεί το πρώτο ραντεβού για εμβολιασμό, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, κ. Μάριο Θεμιστοκλέους.

Ευρυτανία: Ένα αντιπρότυπο στην πανδημία

Η υπαγωγή της Ευρυτανίας στο «βαθύ κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη (επίπεδο 5) δεν αποτέλεσε κεραυνό εν αιθρία.
Την εβδομάδα 29 Νοεμβρίου 2021 - 05 Δεκεμβρίου, η περιφερειακή ενότητα κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό θετικότητας στους ελέγχους κορωνοϊού 2,27%, με αμέσως επόμενο το 1,67% του Έβρου.
Υπενθυμίζεται ότι η επιβαρυμένη επιδημιολογική κατάσταση της Ευρυτανίας στις αρχές του φθινοπώρου την είχε οδηγήσει στο lockdown από τις 10 Σεπτεμβρίου 2021, με απαγόρευση μεταμεσονύκτιας κυκλοφορίας και μουσικής καθ’ όλο το εικοσιτετράωρο σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και ψυχαγωγίας.
Η Ευρυτανία παραμένει το αντιπρότυπο στην πανδημία, διατηρώντας το χαμηλότερο ποσοστό εμβολιασμών στη χώρα, -39.23% μόλις στους ολοκληρωμένους και 41.99% για πρώτη δόση- και πετυχαίνοντας σήμερα την υψηλότερη αναλογία κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμού, στα 144,42, ενώ τα νέα κρούσματα στην περιοχή είναι 29.

Στους 18.901 οι νεκροί στην Ελλάδα

Τα νέα 8/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 5.899, εκ των οποίων 7 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 984.301, εκ των οποίων 50.5% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 96 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.536 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
To Rt για την επικράτεια βάσει των κρουσμάτων εκτιμάται σε 1,07 (95% ΔΕ: 0,99 - 1,21)
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 81, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.901 θάνατοι.

pin1_33.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 709 (59,9% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 79,3% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 576 (81,24%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 133 (18,76%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.579 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 449 (ημερήσια μεταβολή +10,86%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 427 ασθενείς.

pin2_30.jpg


Ώς 2 χρόνια φυλάκιση στους αντιεμβολιαστές γονείς που δεν στέλνουν τα παιδιά τους σχολείο

Αντίμετρα κατά των αρνητών γονέων και κηδεμόνων ενεργοποιεί η κυβέρνηση με κοινή νομοθετική πρωτοβουλία των συναρμόδιων υπουργείων Παιδείας και Θρησκευμάτων και Δικαιοσύνης.
Η διάταξη της τροπολογίας που κατατέθηκε στη Βουλή (άρθρο 3) προβλέπει ότι όποιος έχει την επιμέλεια ή την πραγματική φροντίδα του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς την υποχρεωτική φοίτηση (μέχρι και το Γυμνάσιο), τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι δύο έτη και χρηματική ποινή.

Επιδημιολογικός χάρτης: Στο βαθύ κόκκινο 27 περιοχές της Ελλάδας, προστίθεται και η Ευρυτανία

Στο βαθύ κόκκινο βρίσκονται πλέον 27 περιοχές της Ελλάδας καθώς προστέθηκε και η Ευρυτανία ύστερα από την επιδείνωση των επιδημιολογικών της δεδομένων.
Όπως έγινε γνωστό, Αργολίδα και Μεσσηνία ανεβαίνουν από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4), ενώ μόνο δύο περιφέρειες κατέγραψαν μείωση του επιδημιολογικού φορτίου τους και, ως εκ τούτου, το επίπεδο επικινδυνότητας μειώθηκε.
Στο πορτοκαλί παραμένουν ο κεντρικός, ο δυτικός και ο βόρειος τομέας Αθηνών, όπως και η Ανατολική Αττική και ο Πειραιάς.
Οι επιδημικοί δείκτες επιδεινώθηκαν και ανέβηκαν επίπεδο:
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) η Ευρυτανία.
- Από το πορτοκαλί (επίπεδο 3) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Αργολίδα και η Μεσσηνία.
Παρουσίασαν βελτίωση στους επιδημικούς δείκτες και κατέβηκαν επίπεδο:
- Από το βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) στο κόκκινο (επίπεδο 4) η Ξάνθη.
- Από το κόκκινο (επίπεδο 4) στο πορτοκαλί (επίπεδο 3) το Ρέθυμνο.
Οι 27 περιοχές της χώρας οι οποίες είναι πλέον σε βαθύ κόκκινο (επίπεδο 5) είναι οι εξής: Θεσσαλονίκη, Άγιον Όρος, Αχαΐα, Λάρισα, Μαγνησία, Καστοριά, Κιλκίς, Ημαθία, Πιερία, Φλώρινα, Έβρος, Πέλλα, Ξάνθη, Δράμα, Μεσσηνία, Σέρρες, Τρίκαλα, Κοζάνη, Καρδίτσα, Χαλκιδική, Φθιώτιδα, Θάσος, Λέσβος, Γρεβενά, Άρτα, Αιτωλοακαρνανία και Ευρυτανία.

4_91.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης