Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Πρασσάς για Omicron: Τι δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα – 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά τα αντισώματα

Πρασσάς για Omicron: Τι δείχνουν τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα – 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά τα αντισώματα
Πάρα πολύ μεταδοτική η Omicron, θα επικρατήσει μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες είπε ο κ.Πρασσάς
Σχετικά Άρθρα

Τη θέση πως η παράλλαξη Omicron είναι πάρα πολύ μεταδοτική και ότι τα αντισώματα είτε μέσω εμβολιασμού είτε μέσω φυσικής νόσησης είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά διατύπωσε ο Γ. Πρασσάς, διδάκτωρ Μοριακής Βιολογίας στο πανεπιστήμιο του Τορόντο, ο οποίος παρουσίασε τα πρώτα εργαστηριακά δεδομένα από τη Νότια Αφρική που δημοσιεύτηκαν πριν από λίγες ώρες για την Omicron.
«Τα δεδομένα αποδεικνύουν αυτό που φοβόμασταν, ότι δηλαδή το νέο στέλεχος είναι πολύ πιο ικανό στο να διαφεύγει της προσοχής των αντισωμάτων που ήδη έχουμε χτίσει είτε από εμβολιασμό είτε από φυσική νόσηση.
Τα αντισώματα είναι 40 φορές λιγότερο αποτελεσματικά»  είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Πρασσάς παρομοιάζοντας την ανοσία με την εθνική άμυνα μιας χώρας.
«Έχουμε την αεροπορία που είναι τα αντισώματα, το πεζικό που αντιστοιχεί στην αναμνηστική β΄ άμυνα και το ναυτικό που είναι τα Τ λεμφοκύτταρα.
Αυτή τη στιγμή κανένα στέλεχος, μεταξύ των οποίων και η Omicron, δεν μπορεί να σβήσει με τη μία και τις τρεις γραμμές άμυνας.
Αυτό που ξέρουμε είναι ότι το συγκεκριμένο στέλεχος είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να σπάει την αεροπορική γραμμή άμυνας που είναι υπεύθυνη στο να μη μολυνθούμε καν από τον ιό.
Άρα, αυτό το στέλεχος είναι πολύ πιο μεταδοτικό.
Αυτό που είναι πολύ πιο ενθαρρυντικό είναι ότι οι άλλες δύο γραμμές άμυνας δείχνουν να κρατάνε πολύ γερά που σημαίνει ότι η προστασία έναντι σε βαριά νόσηση δείχνει να κρατάει πολύ ψηλά ακόμα και απέναντι στην Omicron» ανέφερε ο κ.Πρασσάς.

Θα επικρατήσει σε 2 με 3 μήνες

Όπως είπε, από τα νέα δεδομένα προκύπτει ότι ασθενείς, οι οποίοι έχουν νοσήσει μια φορά κι έχουν κάνει τη διπλή δόση του εμβολίου, διαθέτουν πολύ σημαντική ενίσχυση των αντισωμάτων τους σε σημείο που ούτε και η Omicron μπορεί να σπάσει την προστασία από μόλυνση.
Μάλιστα, εκτίμησε ότι είναι πολύ πιθανό αυτή η τριπλή έκθεση στο αντιγόνο που δείχνει να ενισχύει τόσο πολύ την άμυνα του οργανισμού να ισχύει και με την τριπλή εμβολιαστική δόση.
«Το κουδουνάκι χτυπάει πάλι πολύ έντονα για όσους είναι ανεμβολίαστοι παρά το γεγονός ότι η Omicron δε δείχνει βαριές νοσήσεις.
Θα πρέπει να το δούμε πολύ προσεκτικά γιατί είναι πιθανό οι συγκεκριμένοι πληθυσμοί να είναι μαζικά εκτεθειμένοι στον ιό προηγουμένως και αυτό απλά να αποδεικνύει αυτό που ξέραμε, ότι η πρώτη έκθεση στον ιό είναι και η πιο επικίνδυνη.
Γι’ αυτό θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα να εμβολιαστούν γιατί ο χρόνος για αυτούς καίει.
Οι υπόλοιποι θα πρέπει να κάνουμε την τρίτη δόση, να ενισχύσουμε την άμυνά μας και να περιμένουμε εκ του ασφαλούς όσο πιο έτοιμοι γίνεται σε περίπτωση που έρθει η Omicron» τόνισε ο κ.Πρασσάς, εκτιμώντας πως με τα νέα δεδομένα γίνεται ακόμα πιο σίγουρο ότι η Omicron μάλλον θα επικρατήσει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες.
«Ο συγκεκριμένος ιός μεταδίδεται κατά βάση προσυμπτωματικά.
Δεν τον ενδιαφέρει τι θα γίνει ο ασθενής αφού θα έχει προλάβει να τον μεταδώσει.
Υπό αυτή την έννοια δεν υπάρχει μεγάλη πίεση εξέλιξης ώστε αυτός ο ιός να γίνει πιο ήπιος.
Αν τύχει να γίνει θα είναι απλά μια ευτυχής συγκυρία», επισήμανε.

Αποτελεσματικά τα εμβόλια

Σε ό,τι αφορά στα εμβόλια, ο ίδιος είπε ότι αν και τα εμβόλια είχαν σχεδιαστεί για το αρχικό στέλεχος της Yuhan, είναι πάρα πολύ αποτελεσματικά κι έναντι στη Delta και είναι πάρα πολύ πιθανό να είναι πολύ αποτελεσματικά έναντι βαριάς νόσησης και για την Omicron.
«Αν δούμε ότι η μείωση της αποτελεσματικότητας είναι σημαντική, μέσα σε 4-6 μήνες θα έχουμε νέα εμβόλια» είπε ο κ.Πρασσάς, τονίζοντας πως θα πρέπει να εμβολιαστούν, πρωτίστως οι ηλικιωμένοι τονίζοντας ότι «κάθε εμβολιασμός ενός ηλικιωμένου αντιστοιχεί σε εκατοντάδες εμβολιασμούς μη ηλικιωμένων, καθώς κατά βάση οι ηλικιωμένοι καταλήγουν στη ΜΕΘ».
Αναφερθείς σε ενδεχόμενες παρενέργειες των εμβολίων, είπε ότι είναι εξαιρετικά ελάχιστες και έχουν καταγραφεί.
«Όταν φτάνεις τα 7 δισ. εμβολιασμούς, δεν υπάρχει κάτι που να σου έχει ξεφύγει» υπογράμμισε ο κ.Πρασσάς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

`
Κλείσιμο
Advertisement