Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανατροπή λόγω Omicron, θερίζει η Delta - Στους 4 μήνες η γ’ δόση – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός

Ανατροπή λόγω Omicron, θερίζει η Delta - Στους 4 μήνες η γ’ δόση – Στο τραπέζι ο υποχρεωτικός εμβολιασμός
Στους 704 οι διασωληνωμένοι, πάνω από 4.700 οι νοσηλευόμενοι - 179 θάνατοι σε 48 ώρες
Σχετικά Άρθρα

(upd7) Ανατροπές επιφέρει η παράλλαξη Omicron στο σχεδιασμό της κυβέρνησης και των ειδικών καθώς πλέον στον σχεδιασμό είναι αφενός η επίσπευση της αναμνηστικής δόσης αφετέρου συζητείται πλέον ολοένα πιο έντονα το σενάριο της περαιτέρω επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών μετά τις αποφάσεις για τους άνω των 60 ετών.
Με την παράλλαξη Omicron να απειλεί να ανατρέψει όλους τους σημερινούς συσχετισμούς όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως λόγω της υπερμεταδοτικότητας της και ενώ ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο το εάν και κατά πόσο καλύπτεται από τα εμβόλια, η κυβέρνηση επεξεργάζεται – για άλλη μια φορά – αλλαγές στη στρατηγική της ιδιαίτερα ενόψει των Χριστουγέννων, όταν και αναμένεται να αυξηθεί ιδιαίτερα η κινητικότητα των πολιτών.
Σήμερα Παρασκευή 3/12 συνεδριάζει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών προκειμένου να αποφασίσει εάν η χορήγηση της γ’ δόσης μπορεί να γίνει νωρίτερα, και συγκεκριμένα στους 4 μήνες από 6 μήνες που είναι σήμερα, καθώς έχει παρατηρηθεί πως για πολλούς εμβολιασμένους «πέφτει» η προστασία από αυτό το χρονικό διάστημα και μετά.
Οι σχετικές ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν σήμερα στις 18:00 το απόγευμα.
Παράλληλα, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το σενάριο της επέκτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών, αν και μόλις πριν λίγες ημέρες δια στόματος του πρωθυπουργού, αρνούνταν πως κάτι τέτοιο ήταν στους σχεδιασμούς της.
Ωστόσο, το σενάριο αυτό κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος στην Ευρώπη ενώ και πολλοί υπουργοί της κυβέρνησης άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο αυτό, τονίζοντας ότι θα ληφθεί όποιο μέτρο χρειάζεται για τον περιορισμό της διασποράς του ιού.
Και ενώ τα σενάρια δίνουν και παίρνουν σχετικά με την παράλλαξη Omicron, της οποίας το πρώτο κρούσμα επιβεβαιώθηκε χθες Πέμπτη 2/12 στα Χανιά, η παράλλαξη Delta εξακολουθεί να θερίζει την χώρα και να πιέζει ασφυκτικά το ΕΣΥ με τους περισσότερους από 4.700 νοσηλευόμενους και τους πάνω από 700 διασωληνωμένους, έχοντας προκαλέσει και 179 θανάτους μέσα στις πρώτες δύο ημέρες του Δεκεμβρίου.
Σε μια προσπάθεια καλύτερου ελέγχου, από την ερχόμενη εβδομάδα θα μοιραστεί το πρώτο από τα δύο self test που δικαιούνται όλοι οι πολίτες ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, με τους ειδικούς να απευθύνουν έκκληση στους πολίτες να κάνουν έλεγχο πριν από κάθε έξοδο και συνάθροιση.
777777777.JPG

Θεμιστοκλέους: Για όλους η γ’ δόση στους 4 μήνες – Το απόγευμα οι ανακοινώσεις

Τη θέση πως το απόγευμα θα γίνουν οι ανακοινώσεις από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών σχετικά με το πότε θα ανοίξει η γ’ δόση για το γενικό πληθυσμό διατύπωσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μ. Θεμιστοκλέους, ο οποίος εκτίμησε πως το πιθανότερο είναι να ανοίξει για όλους η τρίτη δόση στους τέσσερις μήνες.
«Όσοι έχουν εμβολιαστεί μέχρι τέλος Αυγούστου μέχρι τα μέσα Ιανουάριου θα έχουν εμβολιαστεί, έχουμε το μηχανισμό, θα το στηρίξουμε» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Θεμιστοκλέους, ο οποίος έκανε γνωστό πως χθες κλείστηκαν 30.000 ραντεβού πρώτης δόσης, εκ των οποίων τα 17.000 νέα ραντεβού για πρώτη δόση ήταν για τους 60 ετών και άνω.
Όπως είπε, συνολικά από την ανακοίνωση της υποχρεωτικότητας έχουν κλειστεί 45.000 ραντεβού.
«Θα γνωρίζουμε σε περίπου 10 μέρες αν τα εμβόλια καλύπτουν τη μετάλλαξη Omicron.
Κανείς δεν συζητάει αυτή τη στιγμή για τέταρτη δόση εκτός από πολύ εξειδικευμένες κατηγορίες ελαχίστων εξαιρέσεων ανοσοκατεσταλμένοι κλπ.
Έχουμε εμβολιάσει το 78% του ενήλικου πληθυσμού.
Οι 60 ετών και άνω είναι οι πιο ευπαθείς» ανέφερε ο κ.Θεμιστοκλέους.
Αναφερόμενος σε όσους έχουν εμβολιαστεί στο εξωτερικό με δύο δόσεις και θέλουν να κάνουν την τρίτη δόση στην Ελλάδα, ο κ.Θεμιστοκλέους είπε πως εάν πάνε σήμερα το απόγευμα στα ΚΕΠ και έχουν εμβολιαστεί σε τρίτη χώρα με ένα από τα τέσσερα εμβόλια που χρησιμοποιούμε στη χώρα μας (ΑstraΖeneca, Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) θα τους περαστούν οι δύο δόσεις στο δικό μας σύστημα και θα προγραμματιστεί το ραντεβού τους για την αναμνηστική στην Ελλάδα.
Όπως είπε, μόνο στην περίπτωση που κάνουν τη γ’ δόση στην Ελλάδα, θα πάρουν ελληνικό και κατ’ επέκταση και ευρωπαϊκό πιστοποιητικό.

Σουρβίνος: Σύντομα και άλλα κρούσματα Omicron στην Ελλάδα – Τι μας ανησυχεί

Τη βεβαιότητα του ότι σύντομα θα εμφανιστούν και άλλα κρούσματα της παράλλαξης Omicron στην Ελλάδα εξέφρασε ο καθηγητής Ιολογίας, Γ. Σουρβίνος.
Σε δηλώσεις του στο ΣΚΑΪ και αναφερόμενος στον «ασθενή Ο» που εντοπίστηκε στα Χανιά, ο κ.Σουρβίνος είπε πως η ιχνηλάτηση έγινε άμεσα.
«Το δείγμα από το ύποπτο κρούσμα εξετάστηκε την ίδια μέρα την οποία ήρθε στο εργαστήριο.
Κανένα άλλο ύποπτο κρούσμα δεν υπάρχει στο εργαστήριο μέχρι στιγμής.
Η ιχνηλάτηση έγινε άμεσα καθώς ήταν υψηλού κινδύνου κρούσμα», ανέφερε για την ανίχνευση του μεταλλαγμένου στελέχους» υποστήριξε ο κ.Σουρβίνος, αναφέροντας πως ήταν αναμενόμενη η εμφάνιση του κρούσματος, αν και είπε πως είναι θετικό το γεγονός ότι γνωρίζουμε την προέλευση του και ότι είναι από περιοχή που αναπτύσσεται το στέλεχος.
«Κάνουμε συνέχεια τεστ σε όλες τις επαφές του και αν κάποια από αυτές εμφανιστεί θετική θα το γνωρίζουμε γρήγορα» είπε ο κ.Σουρβίνος, αν και σημείωσε πως σε σύντομο χρονικό διάστημα θα έχουμε κι άλλα κρούσματα Omicron στην κοινότητα, καθώς υπάρχει και κινητικότητα λόγω των εορτών.
«Είναι αναπόφευκτο διότι οι μεταλλάξεις ταξιδεύουν γρήγορα.
Αυτό που ανησυχεί για το στέλεχος Omicron είναι ο μεγάλος αριθμός των μεταλλάξεων που δίνει, ενώ διαθέτει χαρακτηριστικά που δεν έχουμε ξαναδεί: πιθανότητα για υψηλότερη μεταδοτικότητα, διαφυγή από τα εμβόλια, σοβαρότερη νοσηρότητα.
Όλα αυτά βέβαια δημιουργούν αντικρουόμενες απόψεις.
Απάντηση θα έχουμε μετά από εργαστηριακές και κλινικές μελέτες» επισήμανε ο καθηγητής.

Βατόπουλος: Ναι στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών στους άνω των 50 ετών

Υπέρ της επέκτασης της υποχρεωτικότητας από τους 50 ετών τάχθηκε ο καθηγητής Μικροβιολογίας στο πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, Αλκιβιάδης Βατόπουλος, ο οποίος εκτίμησε ότι πιθανότατα πάμε πιο γρήγορα στην αναμνηστική δόση.
«Πολύ πιθανόν να πάμε πιο γρήγορα από το εξάμηνο στην τρίτη δόση...
Πότε ακριβώς γίνεται η αναμνηστική δόση ενός εμβολίου εξαρτάται και από τη δυναμική της ανοσίας από τα βιολογικά δεδομένα, και τα δεδομένα της επιδημίας. Νομίζω ότι έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι είναι ασφαλές και σωστό η αναμνηστική δόση να μπορεί να γίνει λίγο νωρίτερα» είπε μιλώντας στο ΣΚΑΪ ο κ.Βατόπουλος.
Ερωτηθείς για το σενάριο που φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού από τους 50 ετών, ο κ. Βατόπουλος ανέφερε χαρακτηριστικά: «Να γίνει ό,τι είναι δυνατόν όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος».
Για Omicron
Για τη μετάλλαξη Omicron ο κ.Βατόπουλος είπε πως δεν είναι σίγουρος «αν είναι εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος, αλλά δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία»
«Έχουμε δει τρεις φορές το ίδιο έργο να έρχεται μια παραλλαγή του ιού η οποία να έχει κάποια χαρακτηριστικά που την κάνουν λίγο χειρότερη, κυρίως πιο μεταδοτική.
Πρέπει να κινηθούμε με τη λογική ότι είναι πιο μεταδοτικό.
Βλέπουμε άλλωστε να διασπείρεται» είπε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε και στο δωρεάν self test που θα δοθεί σε όλους από την ερχόμενη εβδομάδα.
«Να το κάνουμε όλοι λίγο πριν τις γιορτές ώστε να εντοπιστούν όσο το δυνατόν περισσότερα κρούσματα και να απομονωθούν ώστε να είμαστε έτοιμοι για τις γιορτές» υποστήριξε ο κ.Βατόπουλος, ο οποίος πρότεινε να κάνουν όλοι ένα self test εφόσον πάνε σε μια γιορτινή συνάθροιση, ενώ υπογράμμισε πως «ελπίζω να μη φτάσουμε σε υποχρεωτικό τεστ για εμβολιασμένους για να μπουν σε κλειστούς χώρους, καθώς και οι εμβολιασμένοι μπορούν να νοσήσουν ελαφρύτερα βέβαια, αλλά ανακυκλώνεται ο ιός».

Το πρώτο κρούσμα Omicron


Ο Δεκέμβριος έφερε μαζί του και το πρώτο κρούσμα με την παραλλαγή Omicron στη χώρα, στα Χανιά, όπως αποκάλυψε η ειδική στοχευμένη δειγματοληψία που πραγματοποιήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2021 σε εισαγόμενο κρούσμα από το Γιοχάνεσμπουργκ της Νότιας Αφρικής, σύμφωνα με την έκθεση του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ).
Στην αναμενόμενη κατά τους ειδικούς εξέλιξη αναφέρθηκε νωρίτερα στην ημέρα ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ, κ. Θεοκλής Ζαούτης, αναλύοντας το χρονικό του κρούσματος Omicron, από το πρώτο αρνητικό rapid test στο αεροδρόμιο στις 26 Νοεμβρίου έως το θετικό στις τρεις ημέρες μετά, στις 29, και τον θετικό μοριακό έλεγχο (PCR) που οδήγησε στην εξέταση και επιβεβαίωση του δείγματος από το Εργαστήριο Κλινικής Ιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
«Ο ασθενής αυτός είναι πολύ καλά, σε παρακολούθηση από γιατρούς στο σπίτι του», σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα κατά την χθεσινή καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας, επαινώντας επιπλέον τη συμπεριφορά του με τον καθημερινό έλεγχο με rapid test ως ένα παράδειγμα προς μίμηση.
«Υπάρχουν άνθρωποι που είναι ευαισθητοποιημένοι και ξέρουν, προσέχουν και ελέγχονται», σχολίασε, προσθέτοντας πως το εμβόλιο μάλλον καλύπτει την Omicron.

Εν αναμονή περισσότερων στοιχείων για τη νέα ανησυχητική παραλλαγή του κορωνοϊού, η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, κ. Βάνα Παπαευαγγέλου υπενθύμισε τον υπαρκτό κίνδυνο, την παραλλαγή Δέλτα που «είναι εδώ παντού και πρέπει να αντιμετωπιστεί σήμερα», προτάσσοντας τον εμβολιασμό, το συχνό testing και τα μέτρα ατομικής προστασίας -κυρίως τη χρήση μάσκας- ως το τρίπτυχο για την καταπολέμηση της πανδημίας.

Ο τυφώνας Delta πλήττει τις «ανεμβολίαστες» περιοχές

Η παραλλαγή Delta κυριαρχεί για μία ακόμη εβδομάδα μονοπωλώντας το 100% των μεταλλαγμένων στελεχών που εξέτασε το Εθνικό Δίκτυο Γονιδιωματικής Επιτήρησης του ιού SARS-CoV-2, εξάπλωση που αποτυπώνεται στην αυξημένη διασπορά και την υψηλή θνητότητα του τέταρτου επιδημικού κύματος.
Εντοπίστηκαν 6.260 νέα κρούσματα -1.791 στην Αττική, 983 στη Θεσσαλονίκη- και τα ενεργά στην επικράτεια παραμένουν περισσότερα από 50.000 για τρίτη συνεχή εβδομάδα.
Αν και σημειώθηκε μια υποχώρηση της τάξεως του 9% στις μολύνσεις συγκριτικά με την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Επίκουρο Καθηγητή Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, κ. Γκίκα Μαγιορκίνη, η αύξηση της διασποράς στις ηλικίες 50-70 ετών που δεν έλαβαν την τρίτη δόση, εκτινάσσει την αγωνία των ειδικών.
Οι επιστήμονες υπενθυμίζουν συνεχώς την αναγκαιότητα εμβολιασμού, τόσο με την 1η όσο και αναμνηστική δόση.
Οι δέκα περιφερειακές ενότητες με την υψηλότερη θνητότητα ανά 100.000 πληθυσμού είναι αυτές με τη χαμηλότερη εμβολιαστική κάλυψη, κάτω του 55%, καθώς και αυτές που ακόμα σήμερα εμφανίζουν υψηλή θετικότητα στους ελέγχους του ΕΟΔΥ», ανέφερε η κα. Παπαευαγγέλου.
Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν περιοχές που κατέγραψαν από τα υψηλότερα ποσοστά θετικότητας για την προηγούμενη εβδομάδα σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ, στις οποίες τα ποσοστά ολοκληρωμένων εμβολιασμών παραμένουν χαμηλά: η ΠΕ Θεσσαλονίκης με θετικότητα 1.54% και εμβολιαστική κάλυψη 54.54%, η ΠΕ Ευρυτανίας με 1.81% και 39.23% αντίστοιχα, η ΠΕ Έβρου με 1.84% και 52.33%, η ΠΕ Κιλκίς με 1.51% και 45.84%, η ΠΕ Ημαθίας με 1.22% και 54.59% και η ΠΕ Φθιώτιδας με 1.47% και 52.39%.
Οι ανεμβολίαστοι παραμένουν πλειοψηφία των διασωληνωμένων ασθενών που έσπασαν το φράγμα των 700 (704), ενώ κατέληξαν 89 ακόμα ασθενείς με COVID-19.
Η θνητότητα κατέγραψε αύξηση 4% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα, όπως και η πίεση στις ΜΕΘ (+8%) και τα νοσοκομεία που νοσηλεύουν σήμερα πάνω από 4.800 ασθενείς.

Αγωνία από την έξαρση της πανδημίας στη νότια Αφρική

Τα στοιχεία από τη διασπορά της παραλλαγής Omicron στις χώρες της νότιας Αφρικής έχουν θορυβήσει τους ειδικούς αφού, όπως δήλωσε ο κ. Μαγιορκίνης, αποτυπώνουν το προφίλ ενός εξαιρετικά διεισδυτικού στελέχους.
Η νέα παραλλαγή φαίνεται να κερδίζει έδαφος έναντι της Δέλτα, με το τέταρτο επιδημικό κύμα στις χώρες του αφρικανικού νότου να συντελεί σε εκθετική αύξηση έως 400% στις νέες διαγνώσεις -8.000 το περασμένο 24ωρο έναντι λιγότερων από 500 δυο εβδομάδες πριν-, 50% αύξηση στους θανάτους αλλά και στις νοσηλείες.
Ο καθηγητής βέβαια διευκρίνισε πως το κύμα κινείται σε αντίστοιχη με τις προηγούμενες παραλλαγές πορεία, χωρίς σημαντικές διαφορές στη νοσηρότητα.
Ωστόσο, η επόμενη εβδομάδα θα καθαρίσει περισσότερο το τοπίο, ενώ σε 14 ημέρες θα αποτυπωθεί και το αντίκτυπο της διασποράς στις νοσηλείες.

ECDC: Σε «βαθύ κόκκινο» η Ελλάδα - Κυρίαρχη η μετάλλαξη Omicron στην Ευρώπη

Έντονο προβληματισμό προκαλεί η επιδημιολογική εικόνα της Ελλάδας, όπως αυτή αποτυπώνεται στα νεότερα στοιχεία, που παρουσίασε σήμερα 2 Δεκεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC).
Ειδικότερα, όπως φαίνεται στον επικαιροποιημένο χάρτη που καταγράφεται ο δείκτης κρουσμάτων κορωνοιού, διαγνωστικών τεστ και θετικότητας, πλέον όλη η χώρα βρίσκεται σε «βαθύ κόκκινο».
Ίδια στοιχεία αποτυπώνονται και στον χάρτη με τον δείκτη αριθμού κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό.
Όσον αφορά τον δείκτη θετικότητας, στο «πορτοκαλί», με ποσοστό από 1% έως 3,9%, βρίσκονται ολόκληρη η Μακεδονία, η Θράκη, η Ήπειρος, Θεσσαλία, η Αιτωλοακαρνανία, η Αχαΐα και η Ηλεία.
Στο «πράσινο», με ποσοστό κάτω από 1% θετικών κρουσμάτων κορονοϊού βρίσκονται η Στερεά Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Αττικής, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τα νησιά του Ιονίου, οι Κυκλάδες, η Κρήτη και τα Δωδεκάνησα.

Παράλληλα, το ECDC βάζει στο «κόκκινο» την Ευρώπη.
2021w47_covid19_eu_eea_subnational_combined_traffic-1.jpg

Η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των 60αρηδων – Ποιοι εξαιρούνται, ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

 

Στη Βουλή ψηφίστηκε η τροπολογία για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό των πολιτών άνω των 60 ετών, οι οποίοι απειλούνται με μηνιαίο πρόστιμο ύψους 100 ευρώ, εάν δεν εμβολιαστούν κατά της covid έως την 16η Ιανουαρίου του 2022.
Σύμφωνα με την τροπολογία, για επιτακτικούς λόγους προστασίας δημόσιας υγείας, εμβολιάζονται υποχρεωτικά κατά του κορωνοϊού covid-19 όλα τα φυσικά πρόσωπα που έχουν την κατοικία ή τη συνήθη διαμονή τους εντός της ελληνικής επικράτειας και έχουν γεννηθεί έως και 31η Δεκεμβρίου 1961.
Όπως αναφέρεται, τα πρόσωπα αυτά πρέπει να έχουν λάβει την πρώτη ή τη μοναδική δόση έως και την 16η Ιανουαρίου 2022, η δε ολοκλήρωση του εμβολιαστικού κύκλου πρέπει να γίνει σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο.

Εξαιρέσεις

Βάσει της τροπολογίας, του υποχρεωτικού εμβολιασμού εξαιρούνται:

  • όσοι έχουν νοσήσει και για διάστημα εκατόν ογδόντα (180) ημερών από τη νόσηση
  • όσοι έχουν αποδεδειγμένους λόγους υγείας που εμποδίζουν τη διενέργεια του εμβολίου.

Όσον αφορά τα άτομα με αναπηρία που αδυνατούν να υποβληθούν σε διαδικασία του εμβολιασμού για αντικειμενικούς λόγους, που σχετίζονται με την πραγματική τους κατάσταση, ως συνέπεια των παθήσεών τους, όπως οι βαριές περιπτώσεις αυτισμού και επιληψίας, δύνανται να εξαιρούνται από την υποχρέωση εμβολιασμού, ύστερα από αιτιολογημένη εισήγηση του θεράποντος ιατρού τους και κατόπιν έγκρισης από τις επιτροπές ανά υγειονομική περιφέρεια της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης.
Δεν εμπίπτουν, επίσης, εφαρμογής του παρόντος οι κατηγορίες εργαζομένων που υποχρεούνται σε εμβολιασμό κατ’ εφαρμογή του άρθρου 206 του ν. 4820/2021 (Α’ 130).

Ποιοι θα πληρώνουν 50 ευρώ

Όπως αναφέρεται, στην περίπτωση που κάποιος δεν εμβολιαστεί έως τις 16 Ιανουαρίου του 2022, του επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 100 ευρώ μηνιαίως.
Στην περίπτωση διενέργειας της πρώτης δόσης του εμβολίου έως και τη 15η Ιανουαρίου και ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου σύμφωνα τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, ειδικώς για μήνα αυτό, επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Εάν η πρώτη δόση γίνει από την 16η Ιανουαρίου και μετά, επιβάλλεται σύνολο κύρωσης ύψους 100 ευρώ.
Ειδικώς για τον μήνα Ιανουάριο του 2022, για παραβίαση της υποχρέωσης επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 50 ευρώ.
Οι κυρώσεις αίρονται από πρώτη μέρα του επόμενου μήνα από την πραγματοποίηση της πρώτης δόσης.
Σε περίπτωση ολοκλήρωσης του εμβολιαστικού κύκλου, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες και στον προβλεπόμενο χρόνο, οι κυρώσεις επιβάλλονται από το χρονικό θεμελίωσης της σχετικής υποχρέωσης.
Το σχετικό πρόστιμο βεβαιώνεται και εισπράττεται αμελλητί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων.

Σε ισχύ έκτακτα μέτρα για την παράλλαξη Omicron


Κατόπιν σχετικής εισήγησης των εμπειρογνωμόνων, η κυβέρνηση προχώρησε στη λήψη νέων μέτρων προστασίας αναφορικά με τις πτήσεις από εννέα χώρες της Αφρικής (Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια, Μαλάουι) τα οποία ισχύουν από το Σάββατο 27 Νοεμβρίου και ώρα 06.00 π.μ. και προβλέπουν:
• είσοδο στη χώρα αποκλειστικά για Έλληνες υπηκόους και άλλους υπηκόους μόνο για απολύτως απαραίτητες (essential) μετακινήσεις με την προϋπόθεση μοριακού ελέγχου (PCR) 72 ωρών ανεξαρτήτως της εμβολιαστικής τους κατάστασης
• απαραίτητη άδεια από τις κατά τόπους Πρεσβείες, Προξενεία και Προξενικές Αρχές άλλων χωρών, που εκπροσωπούν τη χώρα μας σε περίπτωση απουσίας Ελληνικής Πρεσβείας
• καθολικό έλεγχο με ταχύ αντιγονικό τεστ (Rapid Antigen Test) κατά την είσοδο στη χώρα
μετά την άφιξη, απομόνωση για δέκα ημέρες σε ξενοδοχεία καραντίνας και επανέλεγχο μετά τη λήξη της καραντίνας με την προϋπόθεση αρνητικού μοριακού ελέγχου (PCR τεστ).

Στους 18.325 οι θάνατοι

Στους 18.325 ανέρχονται οι νεκροί στην Ελλάδα λόγω της επιδημίας του κορωνοϊού.
Τα νέα 2/12 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 6.260, εκ των οποίων 13 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 951.351 (ημερήσια μεταβολή +0,7%), εκ των οποίων 50,6% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 93 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.767 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Το τελευταίο 24ωρο έγιναν 341.227 τεστ, τα 19.538 μοριακά και τα 321.689 rapid.
Στο σύνολο η θετικότητα φτάνει το 1,83% έναντι 1,77% χθες.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 είναι 89 (εκ των υστέρων καταγράφηκαν άλλες δυο απώλειες).
Από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 18.325 θάνατοι.
pin1_30.jpg
Το 95,4% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 704 (χθες 690).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 64 έτη.
To 81,1% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Μεταξύ των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, 558 (79,26%) είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι και 146 (20,74%) είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

pin2_27.jpg
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 3.533 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 453 (ημερήσια μεταβολή -10,65%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 458 ασθενείς.

xartis2.webp
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης