Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Καμπανάκι Μαγιορκίνη: Πιθανόν «εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» η παραλλαγή Omicron

Καμπανάκι Μαγιορκίνη: Πιθανόν «εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» η παραλλαγή Omicron
Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, καθώς «αυξάνεται ομοίως κατά τα προβλεπόμενα, με τα άλλα στελέχη».

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία για την παραλλαγή Omicron, με βάση τα δεδομένα που έρχονται από τη Νότια Αφρική, συνόψισε ο Γκίκας Μαγιορκίνης.
«Κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Όμικρον είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος» τόνισε ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης, στη σημερινή (02/12) ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας, παραθέτοντας μια σειρά από στοιχεία σχετικά με την επιδημιολογική εικόνα στη Νότια Αφρική, όπου όπως είπε, το νέο στέλεχος «φαίνεται να οδηγεί ένα νέο επιδημικό κύμα».
Ειδικότερα, σε ειδική του αναφορά για την κατάσταση στη Νότια Αφρική, μετά και την εμφάνιση της Omicron ο κ. Μαγιορκίνης παρουσίασε τα εξής στοιχεία:

Αύξηση 400% στις διαγνώσεις την τελευταία εβδομάδα. Χθες, καταγράφηκαν περισσότερες από 8.000 διαγνώσεις, ενώ πριν από δύο εβδομάδες, τα κρούσματα ήταν λιγότερα των 500.
Αύξηση στον αριθμό των νοσηλειών στα νοσοκομεία.
Αύξηση 50% στον αριθμό των θανάτων την τελευταία εβδομάδα.
Παράλληλα, όπως επεσήμανε, τα στοιχεία δείχνουν ότι «η Delta υποχωρεί έναντι της Omicron».

Ο ίδιος, αναφερόμενος στα κύματα της πανδημίας που έχουν καταγραφεί στη χώρα, σημείωσε ότι από τα τέλη του Σεπτεμβρίου μέχρι και πριν από δύο εβδομάδες, παρατηρούνταν ύφεση.
Σε σχέση με την Omicron τόνισε ότι η εικόνα θα είναι καλύτερη σε μία εβδομάδα, προσθέτοντας ότι «κάθε ημέρα που περνάει ενισχύει την υπόθεση ότι η Omicron είναι ένα εξαιρετικά διεισδυτικό στέλεχος».
Σε ό,τι αφορά τη νοσηρότητα, ο κ. Μαγιορκίνης ανέφερε ότι δεν υπάρχει κάποια σημαντική διαφορά, καθώς «αυξάνεται ομοίως κατά τα προβλεπόμενα, με τα άλλα στελέχη».
Να σημειωθεί ότι στις υγειονομικές Αρχές της Ελλάδας σήμανε «συναγερμός» μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στη χώρα μας, και πιο συγκεκριμένα στα Χανιά της Κρήτης.

Σε ό,τι αφορά την εξέλιξη της πανδημίας στην Ευρώπη, σημείωσε ότι η κατάσταση επιδεινώνεται, την τελευταία εβδομάδα παρουσιάζοντας μία μικρή σταθεροποίηση.
Στην Ελλάδα, την τελευταία εβδομάδα σημειώθηκε πτώση 9% στις διαγνώσεις, αλλά και επιδείνωση 4% στους θανάτους.
Όπως προειδοποίησε, η πίεση στο ΕΣΥ εξακολουθεί να είναι αυξημένη με μικρές τάσεις σταθεροποίησης

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης