Τελευταία Νέα
Διεθνή

Εντυπωσιακή μελέτη από το Κατάρ: Τα άτομα με φυσική ανοσία διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο επαναμόλυσνης ή βαριάς νόσησης από Covid 19

Εντυπωσιακή μελέτη από το Κατάρ: Τα άτομα με φυσική ανοσία διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο επαναμόλυσνης ή βαριάς νόσησης από Covid 19

Έως και 85% μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσίας COVID-19

Σχετικά Άρθρα
Τα άτομα που έχουν αναρρώσει από τον COVID-19 διατρέχουν μικρότερο κίνδυνο να προσβληθούν ξανά από τη νόσο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα στο Κατάρ.

Ερευνητές στο Κατάρ εξέτασαν μια ομάδα περισσότερων από 353.000 ατόμων χρησιμοποιώντας τις εθνικές βάσεις δεδομένων που περιέχουν πληροφορίες για ασθενείς με επιβεβαιωμένες λοιμώξεις COVID-19.
Ο πληθυσμός που μελετήθηκε προσβλήθηκε από τον COVID-19, μεταξύ 28 Φεβρουαρίου 2020 και 28 Απριλίου 2021.
Οι επαναμολύνσεις μετρήθηκαν εάν ένα άτομο ήταν θετικό τουλάχιστον 90 ημέρες μετά την πρώτη του μόλυνση.
Μετά τον αποκλεισμό περίπου 87.500 ατόμων με ιστορικό εμβολιασμού, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ανοσία λόγω της ανάρρωσης από τον COVID-19 είχαν μικρό κίνδυνο επαναμόλυνσης ή σοβαρών κρουσμάτων της νόσου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία, εντοπίστηκαν μόλις 1.304 επαναμολύνσεις.
Αυτό σημαίνει ότι το 0,4% των ατόμων με φυσική ανοσία και χωρίς ιστορικό εμβολιασμού προσβλήθηκαν από COVID-19 για δεύτερη φορά.
Οι πιθανότητες σοβαρής νόσου ήταν 0,1 φορές υψηλότερες από αυτές της πρωτοπαθούς μόλυνσης, σύμφωνα με τη μελέτη, ενώ δεν καταγράφηκαν κρούσματα θανάτου μεταξύ εκείνων που μολύνθηκαν για δεύτερη φορά.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο New England Journal of Medicine.
Χρηματοδοτήθηκε από την Weill Cornell Medicine–Κατάρ, το Υπουργείο Δημόσιας Υγείας του Κατάρ, την Hamad Medical και τη Sidra Medicine.

Έως και 85% μεγαλύτερη η αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσίας

Οι ερευνητές, ο Laith Abu-Raddad με την Weill Cornell Medicine–Qatar και ο Dr. Robert Bertolini του Υπουργείου Δημόσιας Υγείας του Κατάρ, είχαν προηγουμένως αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα της φυσικής ανοσίας έναντι της επαναμόλυνσης ως 85% ή μεγαλύτερη.
«Συνεπώς, για ένα άτομο που έχει ήδη μια πρωτογενή λοίμωξη, ο κίνδυνος σοβαρής επαναμόλυνσης είναι μόνο περίπου το 1% του κινδύνου ενός προηγουμένως μη μολυσμένου ατόμου να έχει σοβαρή πρωτογενή λοίμωξη», είπαν.
«Πρέπει να καθοριστεί εάν αυτή η προστασία έναντι σοβαρής ασθένειας κατά την επαναμόλυνση διαρκεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, ανάλογη με την ανοσία που αναπτύσσεται έναντι άλλων εποχιακών ιών «κοινού κρυολογήματος», οι οποίοι προκαλούν βραχυπρόθεσμη ανοσία έναντι ήπιας επαναμόλυνσης αλλά μακροπρόθεσμη ανοσία έναντι πιο σοβαρής ασθένειας με επαναμόλυνση.
Εάν αυτό συνέβαινε με τον SARS-CoV-2, ο ιός (ή τουλάχιστον οι παραλλαγές που έχουν μελετηθεί μέχρι σήμερα) θα μπορούσε να υιοθετήσει ένα πιο καλοήθη μοτίβο μόλυνσης όταν γίνει ενδημικός».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης