Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Σε κατάσταση πανικού τα κράτη στήνουν «πολεμικές» άμυνες λόγω μετάλλαξης Omicron - Πού εντοπίζεται, γιατί ανησυχεί

Σε κατάσταση πανικού τα κράτη στήνουν «πολεμικές» άμυνες λόγω μετάλλαξης Omicron - Πού εντοπίζεται, γιατί ανησυχεί
Γιατί έχει θέσει σε τέτοιο πανικό την Ευρώπη η νέα παράλλαξη Omicron; - Γιατί γίνεται λόγος για αφορμή επιβολής νέων μέτρων και lockdowns; - Όσα γνωρίζουμε...
Σχετικά Άρθρα

Ένα-ένα τα κράτη, εντοπίζουν τα τελευταία 24ωρα τα κρούσματα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού, την παράλλαξη της Μποτσουάνα με τις 32 παραλλαγές, τελώντας σε κατάσταση κυριολεκτικού πανικού και οδηγούνται να υψώνουν τείχη απαγόρευσης εισόδου στους αλλοδαπούς ταξιδιώτες, σε μια προσπάθεια να περιορίσουν την ταχύτατη διασπορά της.
Ήδη η νέα μετάλλαξη έχει μπει στην Ευρώπη με Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία, Ιταλία και Τσεχία να ανακοινώνουν τα πρώτα κρούσματα, ακολουθώντας το Βέλγιο.
Μάλιστα η βρετανική κυβέρνηση ανακοίνωσε και τα πρώτα μέτρα με στόχο την ανάσχεση της νέας μετάλλαξης.
Πιθανό θεωρεί ο σύμβουλος του Αμερικανού προέδρου Joe Biden, Anthony Fauci, η παράλλαξη Omicron να βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ.
Εξάλλου σε διαρκείς συσκέψεις για το θέμα βρίσκεται ο Αμερικανός πρόεδρος, ενώ νωρίς το πρωί ανακοινώθηκε και η ανίχνευση δύο κρουσμάτων στην Αυστραλία.
Στα κράτη που ωστόσο λαμβάνουν μέτρα όχι μόνο έναντι των χωρών της Αφρικής όπου ανιχνεύτηκε πρώτα η μετάλλαξη, αλλά ακόμη και έναντι των χωρών που επιβεβαιώνουν κρούσματα, ακόμη και ένα, είναι η Ελβετία και η Κολομβία.

Ο «χάρτης» της μετάλλαξης Omicron στην Ευρώπη

Γερμανία

Δύο κρούσματα της μετάλλαξης Omicron εντοπίστηκαν στη Γερμανία, τα πρώτα της νέας παράλλαξης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.
Οι δύο ασθενείς, που έχουν τεθεί σε απομόνωση, έφτασαν στο αεροδρόμιο του Μονάχου στις 24/11/2021, προτού δηλαδή να χαρακτηριστεί η Νότια Αφρική από τις γερμανικές αρχές «περιοχή παραλλαγής του ιού».
Νωρίτερα ανακοινώθηκε, πως ο Γερμανός πρόεδρος, Frank Walter Steinmeier ακύρωσε την τριήμερη περιοδεία του στις χώρες του Κόλπου, λόγω των εξελίξεων με την πανδημία.
Ο Steinmeier επρόκειτο να ταξιδέψει την Κυριακή (28/11) στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ενώ την Τετάρτη θα επισκεπτόταν το Κατάρ.
Η απόφαση της ακύρωσης ελήφθη λόγω των εξελίξεων του τελευταίου 24ωρου, εξήγησε το γραφείο του, αναφερόμενο στην ανάδυση της νέας παραλλαγής Omicron του SARS-CoV-2.
H Γερμανία γίνεται η τρίτη χώρα της Ευρώπης, μετά το Βέλγιο και τη Μεγάλη Βρετανία, όπου εντοπίζονται κρούσματα της νέας παράλλαξης.

Τα πρώτα μέτρα στη Βρετανία μετά τα κρούσματα Omicron

Νέα μέτρα για τον περιορισμό της παραλλαγής Omicron, ανακοίνωσε ο Boris Johnson, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.
Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα της νέας μετάλλαξης στη Βρετανία.

Υποχρεωτικό τεστ PCR για την είσοδο στη χώρα

Μέσα στα μέτρα που ανακοίνωσε περιλαμβάνεται το υποχρεωτικό τεστ PCR για όλους τους διεθνείς επισκέπτες, ανεξαρτήτως εμβολιασμού, ενώ όλες οι στενές επαφές των κρουσμάτων της παραλλαγής Omicron θα μπαίνουν σε καραντίνα 10 ημερών, επίσης ανεξαρτήτου εμβολιασμού.
«Θα απαιτήσουμε από οποιονδήποτε εισέρχεται στο Ηνωμένο Βασίλειο να κάνει τεστ PCR μέχρι το τέλος της δεύτερης ημέρας μετά την άφιξή του και να απομονωθεί μέχρι να έχει αρνητικό αποτέλεσμα», τόνισε
Ακόμα επανέρχεται υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα ΜΜΜ και στα καταστήματα.

Κρούσμα και στην Ιταλία

Το Ιταλικό Ανώτατο Ινστιτούτο Υγείας επιβεβαίωσε το βράδυ του Σαββάτου (27/11/2021) ότι στο κρούσμα κορωνοϊού που καταγράφηκε στη Νάπολη εντοπίστηκε η παραλλαγή Omicron.
Πρόκειται για ασθενή που ταξίδεψε στην Ιταλία από τη Μοζαμβίκη.
Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία η κατάσταση της υγείας του ίδιου και της οικογένειάς του είναι καλή.

Και στην Ολλανδία η νέα μετάλλαξη

Ορισμένα από τα 61 κρούσματα του Covid-19 που εντοπίστηκαν μεταξύ των επιβατών που έφτασαν αεροπορικώς στην Ολλανδία από τη Νότια Αφρική αυτήν την εβδομάδα ενδέχεται να φέρουν την παραλλαγή Omicron, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές.
«Σε έναν αριθμό των ατόμων που εξετάστηκαν εκτιμούμε ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Omicron» ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Ολλανδικό Ινστιτούτο Υγείας (RIVM).
Ένας εκπρόσωπος του Ινστιτούτου είπε ότι είναι «σχεδόν βέβαιο» ότι πρόκειται για κρούσματα της νέας παραλλαγής, όμως χρειάζεται να γίνουν και άλλες αναλύσεις.

Εντοπίστηκε στην Τσεχία


Το περιφερειακό νοσοκομείο του Λίμπερετς, στη βόρεια Τσεχία, ανακοίνωσε απόψε από την τηλεόραση ότι εντοπίστηκε η παραλλαγή Omicron σε μια ασθενή που πάσχει από Covid-19.
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι το στέλεχος επιβεβαιώθηκε» είπε ένας εκπρόσωπος του νοσοκομείου μιλώντας στην τσεχική τηλεόραση.

Ύποπτο κρούσμα εντοπίστηκε στο Τιρόλο της Αυστρίας

Το πρώτο ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron του κορωνοϊού εντοπίστηκε στην περιοχή του Τιρόλου στην Αυστρία, όπως γνωστοποίησαν οι τοπικές αρχές.
Το ύποπτο κρούσμα, σύμφωνα με όσα έκαναν γνωστά οι τοπικές αρχές αργά το Σάββατο 27/11, αφορά έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από τη Νότια Αφρική την περασμένη εβδομάδα και βρέθηκε θετικός στην covid-19, με ενδείξεις ότι έχει προβληθεί από τη νέα παραλλαγή.
Ωστόσο, η επιβεβαίωση αναμένεται τις επόμενες ημέρες, σύμφωνα με τις αρχές του Τιρόλου.
Τα αρχικά τεστ που διενεργήθηκαν από το Ινστιτούτο Ιολογίας του Ίνσμπουργκ οδήγησαν στη «σοβαρή υποψία» ότι το κρούσμα αυτό ενδέχεται να συνδέεται με τη νέα παραλλαγή και έτσι, δείγματα θα σταλούν στην Αυστριακή Υπηρεσία για την Υγεία και την Ασφάλεια Τροφίμων (AGES) για να ελεγχθούν περαιτέρω.
«Το αποτέλεσμα από την AGES αναμένεται τις επόμενες ημέρες», δήλωσε ο Elmar Rizzoli, επικεφαλής της ομάδας διαχείρισης της πανδημίας του Τιρόλο.
«Το κρούσμα, όπως έχει δηλώσει και βάσει των τρεχουσών πληροφοριών, παρέμεινε σχεδόν αποκλειστικά στο σπίτι του από τότε που επέστρεψε από το ταξίδι του πριν τρεις ημέρες και προς το παρόν δεν εμφανίζει συμπτώματα», πρόσθεσε.


Ο χάρτης της Omicron στον κόσμο

Ισραήλ

Η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα κλείσει εντελώς τα σύνορά της εξαιτίας της μετάλλαξης Omicron γίνεται πλέον το Ισραήλ, όπου ήδη οι υγειονομικές αρχές έχουν επιβεβαιώσει ένα κρούσμα της νέας παραλλαγής, ενώ και εξετάζουν ακόμη επτά ύποπτα κρούσματα.
Ειδικότερα, η ισραηλινή κυβέρνηση από τα μεσάνυχτα της Κυριακής 28/11 θα απαγορεύει για 14 ημέρες την είσοδο στην επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς ανεξαιρέτως, σε μια προσπάθεια να «φρενάρει» την εξάπλωση της νέας μετάλλαξης που ταυτοποιήθηκε στη Νότια Αφρική και έχει χαρακτηριστεί ως «ανησυχητική παραλλαγή» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Σημειώνεται ότι ήδη είχε επιβληθεί απαγόρευση εισόδου στους ταξιδιώτες από τις περισσότερες χώρες της Αφρικής την Παρασκευή 26/11.
Τις σχετικές ανακοινώσεις έκανε ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Naftali Bennett, το Σάββατο 27/11, διαμηνύοντας ότι θα ενεργοποιηθεί εκ νέου η αξιοποίηση τεχνολογίας παρακολούθησης της κίνησης των προσώπων μέσω των κινητών τηλεφώνων τους (που είναι συνήθης πρακτική για αντιτρομοκρατικούς σκοπούς της Shin Bet.
Επιπλέον, ξεκαθάρισε ότι όσοι ισραηλινοί πολίτες θα επιστρέφουν στο εξής στη χώρα, ακόμη και οι εμβολιασμένοι, θα είναι υποχρεωμένοι να τίθενται σε καραντίνα.
Τα παραπάνω θα εγκριθούν από την ισραηλινή Βουλή και η απαγόρευση θα τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Κυριακής.

Αυστραλία

Οι υγειονομικές αρχές της Αυστραλίας ανακοίνωσαν σήμερα Κυριακή 28/11 ότι εντοπίστηκαν δύο κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Όμικρον του κορονοϊού σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν στο Σίδνεϊ από το νότιο τμήμα της Αφρικής.
Το υπουργείο Υγείας της Νέας Νότιας Ουαλίας, στην ανατολική Αυστραλία, ανακοίνωσε ότι πραγματοποιήθηκαν τεστ τα οποία επιβεβαίωσαν την παρουσία του νέου αυτού στελέχους σε δύο ταξιδιώτες που έφτασαν χθες Σάββατο στο Σίδνεϊ.
Οι δύο ταξιδιώτες επέβαιναν σε πτήση της Qatar Airways και έφτασαν στην Αυστραλία μέσω της Ντόχα του Κατάρ, επεσήμαναν οι υγειονομικές αρχές της Νέας Νότιας Ουαλίας.
Βρέθηκαν θετικοί στην covid-19 κατά την άφιξή τους στο Σίδνεϊ, γεγονός που ώθησε τις αρχές να εξετάσουν αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Όμικρον, το οποίο εντοπίστηκε πρώτη φορά στη Νότια Αφρική.
"Τα δύο θετικά κρούσματα, που ήταν ασυμπτωματικά, βρίσκονται σε απομόνωση σε ειδικά διαμορφωμένα δωμάτια. Τα δύο αυτά άτομα ήταν ανοσοποιημένα πλήρως" κατά της covid-19, πρόσθεσε το υπουργείο της αυστραλιανής πολιτείας.
Δώδεκα ταξιδιώτες από το νότιο τμήμα της Αφρικής που έφτασαν στην Αυστραλία με την ίδια πτήση έχουν επίσης τεθεί σε καραντίνα, παρά το γεγονός ότι δεν βρέθηκαν θετικοί στην covid-19.
Οι περίπου 260 επιβαίνοντες στην πτήση -επιβάτες και μέλη του πληρώματος-- κλήθηκαν να παραμείνουν σε καραντίνα.

Fauci: Πιθανώς βρίσκεται ήδη στις ΗΠΑ

Η παραλλαγή Omicron του Covid-19 υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να έχει ήδη φτάσει στις ΗΠΑ, δήλωσε ο διάσημος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci, επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Προέδρου Joe Biden, όπως μεταδίδει το Bloomberg το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021
«Δεν θα εκπλαγώ αν είναι ήδη εδώ», δήλωσε ο Fauci στο «NBC το Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021.
«Δεν έχουμε εντοπίσει ακόμη (τη νέα παραλλαγή)», αλλά όταν ένας ιός εμφανίζει «αυτόν τον βαθμό μεταδοτικότητας», «σχεδόν αναπότρεπτα τελικά θα μεταδοθεί ουσιαστικά παντού», υπογράμμισε.

Ανοσία και εμβόλια

Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί που επιβλήθηκαν στη Νότια Αφρική και σε άλλες επτά χώρες της περιοχής είναι ένας τρόπος να κερδίσουν χρόνο οι ΗΠΑ ώστε να αμυνθούν ενάντια στην παραλλαγή και δεν πρέπει να προκληθεί πανικός, επισήμανε ο Fauci.
Τα βασικά ερωτήματα σχετικά με την παραλλαγή του Omocron περιλαμβάνουν εάν καταγράφει μεγαλύτερη νοσηρότητα σε σχέση με την μετάλλαξη Delta, υπογράμμισε .
Αν και είναι «εύλογο» ότι η τελευταία παραλλαγή μπορεί να μειώσει την προστασία του εμβολίου κατά του Covid-19, ο υπάρχων εμβολιασμός μπορεί να είναι σε θέση να την περιορίσει, είπε ο Fauci.

Οι αρνητικές ενδείξεις

«Φαίνεται να έχει εξαπλωθεί με αρκετά μεγάλη ταχύτητα στη Νότια Αφρική»
, σημείωσε.
«Η ικανότητά του να μολύνει άτομα που έχουν αναρρώσει, ακόμη και άτομα που έχουν πλήρως εμβολιαστεί, μας κάνει να πούμε ότι αυτό είναι κάτι στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγάλη προσοχή και να υπάρξει προετοιμασία για σοβαρές συνέπειες (από την εξάπλωση της παραλλαγής Omicron)», επισήμανε ο Fauci.

Τα ερωτήματα που γεννά η μετάλλαξη Omicron και για ποιο λόγο έχει προκαλέσει παγκόσμιο πανικό

Τι συμβαίνει τελικά με την νέα αυτή μετάλλαξη που αρχικά είχε λεχθεί ότι θα ονομαστεί Nu αλλά τελικά ονομάστηκε Omicron;
Γιατί το Βέλγιο αποκαλεί την Omicron... Covid 21 και η Νότια Αφρική «τρικυμία σε φλιντζάνι τσαγιού» καταδεικνύοντας την υπερβολή στην δραστικότητα της νέας παράλλαξης;
Γιατί προκαλεί χάος στις διεθνείς αγορές και πανικοβάλλει τον πλανήτη;
Γιατί τα χρηματιστήρια υπέστησαν mini κραχ;
Πολλά κράτη ξεκίνησαν τις απαγορεύσεις ταξιδίων προς την Νότια Αφρική και άλλα αφρικανικά κράτη 
Το αντί Covid 19 θεωρώντας ότι είναι η πιο μολυσματική μετάλλαξη του Covid 19.
Και τέλος, είναι η μετάλλαξη Omicron εργαλείο χειραγώγησης μέσω του φόβου και του πανδημικού πανικού, που εξυπηρετεί το Great Reset;

Απαντήσεις: Τι γνωρίζουμε ως ώρας

Τι συμβαίνει με την μετάλλαξη Omicron;

Η μετάλλαξη Omicron θεωρείται η πιο βαριά μεταλλαγμένη παραλλαγή του covid 19, μέχρι στιγμής, καθώς έχει 32 μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδας το τμήμα του ιού που χρησιμοποιούν τα περισσότερα εμβόλια για να ενεργοποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα κατά του Covid και 50 συνολικά.
Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες τόνισαν ότι υπάρχουν 10 μεταλλάξεις έναντι 2 στην παραλλαγή Delta σχετικά με τον τομέα δέσμευσης υποδοχέα, που είναι το τμήμα του ιού κατά την αρχική επαφή με τα κύτταρα.
Οι μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη της ακίδας καθιστούν δυσκολότερο για τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να επιτεθούν στο παθογόνο, όπως τόσοι πολλοί σκεπτικιστές εμβολίων προειδοποιούσαν το 2020 όταν υποστήριζαν ότι η χρήση αναποτελεσματικών εμβολίων (όπως αυτά της Pfizer και της Moderna ) θα οδηγήσουν σε πιο επικίνδυνες εκδοχές του covid 19.
Αυτό ακριβώς συμβαίνει τώρα.
Η παραλλαγή Omicron εντοπίστηκε πριν από 5 ημέρες αρχικά στη Μποτσουάνα, από όπου πήρε το προσωρινό της όνομα.
Τα δεδομένα αλληλουχίας υποδηλώνουν ότι το Β.1.1.529 έχει διαφορετικό εξελικτικό μονοπάτι, αλλά μοιράζεται μερικές κοινές μεταλλάξεις με τις παραλλαγές C.1.2, Beta και Delta.

Η πηγή ανησυχίας για τους επιστήμονες

«Αυτή η παραλλαγή μας εξέπληξε, αποτελεί μεγάλο άλμα στην εξέλιξη, εμπεριέχει πολλές περισσότερες μεταλλάξεις από ότι περιμέναμε, ειδικά μετά από ένα πολύ σοβαρό τρίτο κύμα του Delta», δήλωσε ο Tulio de Oliveira, διευθυντής της πλατφόρμας KwaZulu-Natal Research and Innovation Sequencing Platform.
Στον υποδοχέα ACE2 - την πρωτεΐνη που βοηθά στη δημιουργία σημείου εισόδου για τον κορωνοϊό για τη μόλυνση των ανθρώπινων κυττάρων - η νέα παραλλαγή έχει 10 μεταλλάξεις.
Συγκριτικά, η παραλλαγή Beta έχει τρεις, η παραλλαγή Delta έχει δύο, είπε ο Oliveira.
Ο Dr Tom Peacock, ιολόγος στο Imperial College του Λονδίνου, συμφωνεί με την Oliveira.
Ο Peacock δημοσίευσε λεπτομέρειες της νέας παραλλαγής σε έναν ιστότοπο κοινής χρήσης γονιδιώματος , σημειώνοντας ότι «ο απίστευτα υψηλός αριθμός μεταλλάξεων ακίδων υποδηλώνει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι πραγματικά ανησυχητικό».
Όπως σημειώνει ο Peacock, «αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω δύο από αυτές τις μεταλλάξεις σε μία μόνο παραλλαγή».

Τι σημαίνει αυτό;

Όπως σημείωσε πρόσφατα το έγκριτο περιοδικό Nature, οι ερευνητές ανέφεραν σημαντικό ρόλο παίζει η θέση διάσπασης της φουρίνης του Covid που τον βοηθά να εισέλθει στα κύτταρα, επειδή βρίσκεται στην πρωτεΐνη ακίδας του ιού και η διάσπαση της πρωτεΐνης σε αυτό το σημείο είναι απαραίτητη για να μολύνει ο ιός τα κύτταρα.
Σε κάθε περίπτωση, ενώ κανείς δεν γνωρίζει ακόμα τι κάνει στην πραγματικότητα το σύμπλεγμα μετάλλαξης πρωτεΐνης ακίδας, η εικασία ότι θα οδηγήσει σε ένα άλλο κύμα παγκόσμιων μολύνσεων είναι προ των πυλών.
Ο Ravi Gupta, καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κέμπριτζ, διαπίστωσε στο εργαστήριό του, ότι δύο από τις μεταλλάξεις στο B.1.1.529 αύξησαν τη μολυσματικότητα και μείωσαν την αναγνώριση αντισωμάτων.
«Φαίνεται σίγουρα μια σημαντική ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που υπάρχουν.
Ωστόσο, μια βασική ιδιότητα του ιού που είναι άγνωστη».
Ο καθηγητής Francois Balloux, διευθυντής του Ινστιτούτου Γενετικής UCL, επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην παραλλαγή προφανώς συσσωρεύτηκε σε μια «ενιαία έκρηξη», υποδηλώνοντας ότι μπορεί να έχει εξελιχθεί κατά τη διάρκεια μιας χρόνιας λοίμωξης σε ένα άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, πιθανώς ασθενούς HIV/Aids χωρίς θεραπεία.

Eίναι πιο θανατηφόρα;

Είναι επί του παρόντος πολύ νωρίς για να καθοριστεί εάν η νέα παραλλαγή έχει υψηλότερη θνησιμότητα από τις προηγούμενες παραλλαγές.
Τα αναφερθέντα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται στη Νότια Αφρική μόλις στις 19 Νοεμβρίου, επομένως δεν θα έχει ακόμη προκύψει οποιαδήποτε επίπτωση στις νοσηλείες και στους θανάτους που σχετίζονται με τον COVID.

Τι γίνεται με τα εμβόλια; -  To νέο εμβόλιο θα είναι διαθέσιμο σε 100 ημέρες

Όσον αφορά στα εμβόλια, η παράλλαξη B.1.1.529 θα μπορούσε κάλλιστα να αντιπροσωπεύει μια εντελώς νέα ασθένεια, καθώς τα υπάρχοντα εξουδετερωτικά αντισώματα θα έχουν μικρή έως καθόλου επίδραση σε έναν ιό με όλες αυτές τις μεταλλάξεις.
Αυτά είναι δυστυχώς καλά νέα για τους πολιτικούς καθώς έχουν τον νέο καταλύτη για επιβάλλουν ένα νέο γύρο lockdown και νέα μέτρα.
Είναι πολύ νωρίς για να προσδιοριστεί με ακρίβεια η ανταπόκριση του εμβολίου στη νέα παραλλαγή.
Ωστόσο, ο σημαντικός αριθμός παραλλαγών αυξάνει την πιθανότητα τα τρέχοντα εμβόλια, τα οποία σχεδιάστηκαν με γνώμονα το αρχικό στέλεχος COVID-19, να είναι λιγότερο αποτελεσματικά.
Οι εργαστηριακές δοκιμές βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Μεταδοτικών Ασθενειών της Νότιας Αφρικής. Το ινστιτούτο υποστηρίζει ότι είναι πιθανή η παράλλαξη να επηρεάζει το ανοσοποιητικό καθώς και τα υπάρχοντα εμβόλια.
Η Credit Suisse εκτιμά ότι τα αρχικά δεδομένα ενδέχεται να χρειαστούν λιγότερο από 1 εβδομάδα για να δημιουργηθούν, δεδομένου ότι η σειρά είναι ήδη γνωστή και η εργασία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη.
Σύμφωνα με την Pfizer, εάν εμφανιστεί μια παραλλαγή που υπερνικάει το εμβόλιο, θα μπορούσε να αναπτύξει και να παράγει ένα εξατομικευμένο εμβόλιο κατά αυτής της παραλλαγής σε 100 ημέρες.

Η παραλλαγή Omicron ήταν αναμενόμενη, οι φαρμακευτικοί κολοσσοί βρίσκουν νέες ευκαιρίες για υπερκέρδη, τονίζουν Βρετανοί ειδικοί


Το βασικότερο σημείο, που πρέπει να αναζητηθεί στη νέα παραλλαγή Omicron του Covid είναι ο κλινικός της αντίκτυπος, τονίζει ο διεθνούς φήμης ιατρικός ερευνητής Sir Jeremy Farrar διευθυντής του κέντρου βιοιατρικών ερευνών «Wellcome Trust».
Καταπέλτης για τους φαρμακευτικούς κολοσσούς ο ειδικός στη δημόσιας και επικεφαλής του think tank, Chatham House's One Health Project, Osman Dar.
«Οι νέες παραλλαγές είναι αναπόφευκτες, ο ιός παραμένει εξαιρετικά ευέλικτος, εξακολουθεί να εξελίσσεται και θα συνεχίσει να το κάνει.
Οι μεταλλάξεις δεν είναι λόγος να σταματήσουμε να κάνουμε αυτό που γνωρίζουμε ότι λειτουργεί σε βάρος του.
Οι νέες παραλλαγές είναι μια υπενθύμιση εάν το χρειαζόμασταν ότι η πανδημία απέχει πολύ από το να τελειώσει, η ανισότητα στην κατανομή των εμβολίων είναι αυτή που θα την επεκτείνει.
Χρειάζεται να έχουμε δημόσια υγεία χωρίς αποκλεισμούς, συμπεριλαμβανομένης της επείγουσας δίκαιης πρόσβασης σε εμβόλια και όλα τα απαραίτητα εργαλεία για να σταματήσει η πανδημία, τονίζει ο Farrar.

Θα μπορούσε να είχε προβλεφθεί αυτή η παραλλαγή;

Όπου η μόλυνση είναι υψηλή, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εμφάνισης νέων παραλλαγών.
Η ανισότητα στον τομέα των εμβολίων έχει αφήσει τις περισσότερες χώρες με φτωχό και μεσαίο εισόδημα ανυπεράσπιστες απέναντι στον ιό.
Στη Νότια Αφρική, για παράδειγμα, μόνο το 20% του επιλέξιμου πληθυσμού έχει εμβολιασθεί.
«Πρέπει να εμβολιάσουμε την Αφρική, γιατί οι παραλλαγές θα έλθουν από μη εμβολιασμένους πληθυσμούς», είπε ο Ισραηλινός καθηγητής Kobiler.
«Το έχουμε πει ξανά και ξανά: Μέχρι να είναι όλοι ασφαλείς, κανείς δεν είναι ασφαλής.
Αυτό περιμέναμε να δούμε».

Έρχονται και νέες παραλλαγές

Αυτή δεν ήταν η πρώτη παραλλαγή και δεν θα είναι η τελευταία.
«Από το ξέσπασμα της πανδημίας, έχει εντοπιστεί μεγάλος αριθμός παραλλαγών, συμπεριλαμβανομένης της νέας παραλλαγής από την Αφρική» δήλωσε ο δρ Nadav Sorek, βοηθός διευθυντής του εργαστηρίου κλινικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Samson Assuta Ashdod.
Η άνιση κατανομή των εμβολίων κατά του Covid παγκοσμίως είναι πιθανό να οδηγήσει στην εμφάνιση περισσότερων παραλλαγών όπως η Omicron, προειδοποιεί το διεθνούς φήμης think tank Chatham House.
«Η εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του Covid-19 με όλες τις μεταλλάξεις της –όπως αυτή από τη Νότια Αφρική– δεν είναι απροσδόκητη», δήλωσε ο Osman Dar, διευθυντής του Chatham House's One Health Project και ειδικός στη δημόσια υγεία και τον έλεγχο των μεταδοτικών ασθενειών.

Νέα υπέρογκα κέρδη για τους φαρμακευτικούς κολοσσούς

«Την ίδια ώρα, μία μικρή ομάδα φαρμακευτικών κολοσσών βρίσκει νέες ευκαιρίες για να δημιουργήσει υπέρογκα κέρδη καθώς ο φόβος αρχίζει να κυριεύει ξανά τους πολιτικούς και το ευρύτερο κοινό.

Αυτό που είναι απαραίτητο, επομένως, για να περιοριστούν οι αρνητικές κοινωνικοοικονομικές επιπτώσεις αυτών των περιοριστικών μέτρων στο εμπόριο και τα ταξίδια, είναι να υπάρχει ένα παγκόσμιο ταμείο με επαρκείς πόρους.
Αυτό θα πρέπει να υποστηρίξει τις χώρες που αναφέρουν νέες παραλλαγές μέσω των σημαντικών οικονομικών και κοινωνικών δυσκολιών που θα ακολουθήσουν – ένα ταμείο καταστροφής ή πανδημίας ειδικά σχεδιασμένο γύρω από τις επιπτώσεις των εμπορικών και ταξιδιωτικών περιορισμών», κατέληξε ο Dar.

Lauterbach (Eπιδημιολόγος, Γερμανία): Η μετάλλαξη Omicron είναι επιθετικότερη και εξίσου επικίνδυνη για εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους

«Η μετάλλαξη Omicron είναι πιο επιθετική από το αναμενόμενο», «μεταδίδεται ταχύτερα» τονίζει ο Γερμανός επιδημιολόγος Karl Lauterbach ειδικός σε θέματα υγείας του κυβερνώντος κόμματος SPD στη Γερμανία, και προειδοποιεί ότι φαίνεται να είναι επικίνδυνη εξίσου για «εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους».
Ο Karl Lauterbach τονίζει την ανάγκη περαιτέρω περιορισμών ενόψει της τρέχουσας κατάστασης του Covid και της εμφάνισης μιας ακόμη πιο επικίνδυνης παραλλαγής του ιού.
Ο Lauterbach ανησυχεί πολύ ότι η επικίνδυνη μετάλλαξη Omicron που έχει εμφανιστεί στη νότια Αφρική θα μπορούσε να φτάσει και στη Γερμανία.
Αν συνέβαινε αυτό, θα είχαμε τεράστιο πρόβλημα.
«Επειδή δεν υπάρχει τίποτα χειρότερο από το να προστίθεται μια ιδιαίτερα επικίνδυνη μετάλλαξη σε ένα κύμα που ήδη τρέχει», προσθέτει ο Γερμανός ειδικός.

«Γι' αυτό πρέπει να προχωρήσουμε σε ταξιδιωτικούς περιορισμούς, γιατί κάθε μέρα που μπορεί να κερδηθεί πριν εμφανιστεί αυτή η μετάλλαξη, μετράει πολύ», σημειώνει.

«Τα μέτρα θα είχαν αποδώσει, αν οι επαφές μειώνονταν κάπως.
Αλλά δεν είμαστε ακόμα εκεί που πρέπει, και σίγουρα θα χρειαστεί να τα ενισχύσουμε ξανά»,τονίζει ο Lauterbach.

Μολυσματικότητα: Από την Μποτσουάνα στον κόσμο

Το υπουργείο Υγείας της Μποτσουάνας επιβεβαίωσε ότι 4 κρούσματα της νέας παραλλαγής εντοπίστηκαν σε άτομα που ήταν όλα πλήρως εμβολιασμένα, όπως επισήμως ανακοινώθηκε.

Και οι τέσσερις δοκιμάστηκαν πριν από το προγραμματισμένο ταξίδι τους.
Με περισσότερες από 1.200 νέες μολύνσεις, το ημερήσιο ποσοστό μόλυνσης στη Νότια Αφρική είναι πολύ χαμηλότερο π.χ. από ότι στην Γερμανία, όπου τα νέα κρούσματα προκαλούν χάος.
Ωστόσο, η πυκνότητα των μεταλλάξεων σε αυτή τη νέα παραλλαγή εγείρει φόβους ότι θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά μεταδοτική, με αποτέλεσμα οι επιστήμονες να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου.

Πόσο έχει εξαπλωθεί

Μέχρι την Πέμπτη, εντοπίστηκαν σχεδόν 100 κρούσματα στη Νότια Αφρική, όπου έχει γίνει το κυρίαρχο στέλεχος μεταξύ των νέων λοιμώξεων.
Τα πρώιμα αποτελέσματα των τεστ PCR έδειξαν ότι το 90% των 1.100 νέων κρουσμάτων που αναφέρθηκαν σε επαρχία της Νότιας Αφρικής που περιλαμβάνει το Γιοχάνεσμπουργκ προκλήθηκαν από τη νέα παραλλαγή, σύμφωνα με τον de Oliveira.
Στη γειτονική Μποτσουάνα, αξιωματούχοι κατέγραψαν τέσσερα κρούσματα τη Δευτέρα σε άτομα που ήταν πλήρως εμβολιασμένα.
Στο Χονγκ Κονγκ, ένας ταξιδιώτης από τη Νότια Αφρική βρέθηκε να έχει την παραλλαγή και ένα άλλο κρούσμα εντοπίστηκε σε ένα άτομο που τέθηκε σε καραντίνα σε δωμάτιο ξενοδοχείου.
Το Ισραήλ έχει επίσης εντοπίσει 3 κρούσματα σε άτομα πλήρως εμβολιασμένα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, ένας ταξιδιώτης εμβολιάστηκε με τρεις δόσεις του εμβολίου Pfizer, η μία με δύο εμβόλια AstraZeneca και η άλλη με δύο εμβόλια Johnson & Johnson.
Στην Ευρώπη πρώτη χώρα που εντόπισε 2 κρούσματα κορωνοϊού της Omicron ήταν το Βέλγιο, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές, εκ των οποίων ο ένας ασθενής ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και παρουσίασε συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.

Botsuana_BN.jpg
VOC.png
Nu1.png
Tests και ανιχνευσιμότητα

Ο Tulio de Oliveria, Διευθυντής του Κέντρου Αντιμετώπισης Επιδημίας & Καινοτομίας (CERI) στην Νότια Αφρική, έχει γράψει ότι η παραλλαγή μπορεί να ανιχνευθεί με ένα κανονικό τεστ PCR και ως εκ τούτου θα είναι «εύκολο για τον κόσμο να την παρακολουθήσει».
Δεν ήταν αμέσως ξεκάθαρο εάν αυτό είναι ένα από αυτά τα «υπερβολικά ψευδώς θετικά τεστ PCR», αλλά είναι ασφαλές να υποθέσουμε προς το παρόν ότι είναι.
Σύμφωνα με την Credit Suisse, «μπορεί να είναι εύκολη στον εντοπισμό αυτής της παραλλαγής μέσω δοκιμών PCR.
Η παράλλαξη B.1.1.529 έχει μια διαγραφή στο γονίδιο s που μπορεί να αναγνωριστεί εύκολα μέσω ευρέως χρησιμοποιούμενων δοκιμών PCR.
Πιο πολύπλοκη αλληλουχία θα απαιτούσε ανάλυση για να διαφοροποιηθεί από την παραλλαγή Delta.
Αυτό θα βοηθήσει στην παρακολούθηση της εξάπλωσης της B.1.1.529, τόσο στη Νότια Αφρική όσο και σε ολόκληρο τον κόσμο.

Πανικός και αφορμή για νέα μέτρα και lockdowns θα είναι η νέα παράλλαξη Omicron;

Σύμφωνα με τον Guardian, μόνο 10 περιπτώσεις σε τρεις χώρες έχουν επιβεβαιωθεί με γονιδιωματική αλληλουχία (και έως και 100 ύποπτες), αλλά αυτό είναι υπεραρκετό για κυβερνήσεις και φαρμακευτικές εταιρίες να τρομοκρατήσουν τον κόσμο επιβάλλοντας νέα μέτρα και σχεδιάζοντας νέα lockdowns και, σύμφωνα με το νέο αφήγημα η παραλλαγή έχει προκαλέσει σοβαρή ανησυχία στους επιστήμονες, επειδή ορισμένες από τις μεταλλάξεις μπορεί να βοηθήσουν τον ιό να αποφύγει την ανοσία.

Το Βέλγιο αποκαλεί την Omicron… covid 21 αλλά η Νότια Αφρική τρικυμία σε σε φλιτζάνι τσαγιού

Ο Βέλγος πρωθυπουργός, χαρακτήρισε την παραλλαγή Omicron ως covid 21 αντί Covid 19 επειδή είναι δυνητικά καταστροφική.
Εν τω μεταξύ, κορυφαία επιστήμονας της Νότιας Αφρικής η Dr. Angelique Coetzee περιέγραψε τον πανικό ως «τρικυμία σε ένα φλιτζάνι τσαγιού», υποβαθμίζοντας τον όλο τρόμο που έχει προκληθεί γύρω από την νέα παράλλαξη, προσθέτοντας ότι μέχρι τώρα έχει δει μόνο «πολύ πολύ ήπια κρούσματα».

Ποια τα νέα μέτρα; - Τι γίνεται με τα ταξίδια;

Εν προκειμένω, μόλις εμφανίστηκε το νέο στέλεχος, στην Ευρώπη απαγορεύσεις, notams και περιορισμούς σε 7 χώρες στην περιοχή της νότιας Αφρικής ήτοι, Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Εσουατίνι, Σεϊχέλες, Μαλάουι, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε, επέβαλαν η Βρετανία πρώτη και ακολούθησαν, η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Ελλάδα και η Ελβετία. Στην Ασία, απαγορεύσεις επέβαλαν το Ισραήλ, η Ινδία η Σιγκαπούρη, η Ταϊβάν. Το ίδιο και η Αυστραλία.
Οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί τίθενται άμεσα και αποτελούν προληπτικό μέτρο για να κρατηθεί υπό έλεγχο η εξάπλωση της νέας παραλλαγής, δήλωσε ο υπουργός Υγείας Sajid Javid.
«Τα ταξίδια ήταν ένα μεγάλο ζήτημα όταν ξέσπασε η πανδημίας της Covid-19, αφού βοηθούν τις παραλλαγές να εξαπλωθούν πιο γρήγορα.
Το Ισραήλ έχει ήδη «τοποθετήσει» αρκετές αφρικανικές χώρες στην κόκκινη λίστα, πράγμα που σημαίνει ότι οι Ισραηλινοί δεν μπορούν να ταξιδέψουν σε αυτές χωρίς ειδική άδεια.

Η επίδραση στα φάρμακα

Έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος στην θεραπεία του COVID από τότε που εμφανίστηκε το 202: η χρήση ευρέως διαθέσιμων στεροειδών και αντιφλεγμονωδών φαρμάκων, όπως το Actemra της Roche, έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα επιβίωσης.
Πιο πρόσφατα, οι θεραπείες με αντισώματα που στοχεύουν τον COVID (LLY, REGN/Roche, AZN) έχουν βελτιώσει σημαντικά τα αποτελέσματα έναντι των παραλλαγών του Covid 19 μέχρι σήμερα.
Θα πρέπει να φανεί εάν η αποτελεσματικότητά τους είναι ίση με τη νέα παραλλαγή B1.1.529.
Η αποτελεσματικότητα αυτών των θεραπειών έναντι νέων παραλλαγών που προκαλούν ανησυχία θα πρέπει να δοκιμαστεί, αλλά τα εργαστηριακά αποτελέσματα θα πρέπει να αναμένονται σχετικά γρήγορα.

Είναι η μετάλλαξη Omicron εργαλείο χειραγώγησης μέσω του φόβου και του πανδημικού πανικού, που εξυπηρετεί το Great Reset

Η εμφάνιση της μετάλλαξης «Omicron» προβληματίζει ποικιλοτρόπως τη διεθνή κοινότητα, όχι μόνο για την υπερμεταδοτικότητά της αλλά και γιατί επιβεβαιώνει απόψεις περί χειραγώγησης των μαζών μέσω της διασποράς και διαχείρισης του φόβου.
Είναι η μετάλλαξη «Omicron» προορισμένη να διαρκέσει μέχρι το τέλος της ροής ειδήσεων για την Black Friday και τα αποτέλεσματά της στο εμπόριο την καταναλωτική κίνηση και την ικανοποίηση των καταναλωτών;
Μπορούμε να υποθέσουμε ότι αυτά που ζούμε όσα ακούμε και βλέπουμε θα μας απασχολήσουν το Σαββατοκύριακο, άντε ως και την επόμενη εβδομάδα;
Στην πραγματικότητα, όσοι έδωσαν προσοχή στο πως εξελίχθηκε το θέατρο του πανδημικού πανικού πιθανότατα συνειδητοποιούν ότι θα δούμε την Omicron να εκτοξεύει τον φόβο για όσο καιρό μπορούν οι «ιθύνοντες» να το κάνουν να διαρκέσει.

Είναι πραγματικά μια υπαρκτή απειλή ή γίνονται όλα για τα εμβόλια;

Όπως σημείωσε ο Δρ. Paul Elias Alexander, σε πρόσφατο άρθρο του, οι ιοί τείνουν να μεταλλάσσονται ώστε να είναι πιο μεταδοτικοί αλλά λιγότερο θανατηφόροι.
Μέχρι να έχουμε περισσότερα δεδομένα, δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ότι η Omicron θα είναι λιγότερο θανατηφόρα από την Delta, αλλά οι τάσεις φαίνεται να δείχνουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Είτε είναι περισσότερο ή λιγότερο θανατηφόρο, θα ακούμε για τη «δολοφονική νέα παραλλαγή».
Οι αρχιτέκτονες του The Great Reset — επίσης γνωστοί ως οι παγκοσμιοποιητικές ελίτ, ο στρατός του Klaus Schwab ή «Η Νέα Παγκόσμια Τάξη» — θα εκμεταλλευτούν την Omicron όπως ακριβώς εκμεταλλεύτηκαν τον Covid-19 στην αρχή, και όπως προσπάθησαν να κάνει με την Delta.
Λειτούργησε για λίγο, αλλά καθώς οι γιατροί άρχισαν να παραδέχονται ότι η ασθένεια ήταν πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα, ο φόβος γρήγορα έσβησε.
Όσοι «οδηγούν» το πρόγραμμα The Great Reset δεν θα αφήσουν την Omicron να ξεφύγει τόσο εύκολα.
Έχουν ήδη ταράξει τα ύδατα σε όλο τον κόσμο, διατάζοντας την κυβέρνηση, τα μέσα ενημέρωσης και τους ηγέτες επιχειρήσεων να φορέσουν τα καλύτερα πρόσωπα ανησυχίας και σύγχυσης.
Το χρηματιστήριο έπεσε κατακόρυφα, όλες οι ειδήσεις επικεντρώθηκαν στη νέα παραλλαγή και οι κυβερνήσεις άρχισαν να εκδίδουν έκτακτες εντολές και ταξιδιωτικές απαγορεύσεις, όπως ακριβώς τους είπαν να κάνουν.
Πρέπει να το απομυθοποιήσουμε με όλα όσα έχουμε, επειδή η Omicron θα είναι η πιο πρόσφατη τακτική τρομοκράτησης που χρησιμοποιείται για να εξαναγκάσει τους ανθρώπους να εμβολιαστούν.

Τι μέλλει γενέσθαι;

Σύμφωνα με τη Citi, η ανησυχία για την Omicron πρέπει να εξισορροπηθεί με την αποτυχία άλλων σχετικών παραλλαγών, όπως η Beta (που επίσης εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Αφρική) να ξεπεράσει την Delta.
Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για:
1) τον προσδιορισμό εάν η Omicron ανταγωνίζεται την Delta σε χώρες υψηλού επιπολασμού (2-3 εβδομάδες),
2) για να προσδιοριστεί εάν ο εμβολιασμός μπορεί να νικήσει την νέα παράλλαξη.
3) Να καταγραφούν πραγματικά δεδομένα για τον προσδιορισμό των ποσοστών νοσηλείας και θανάτου (περίπου 6-8 εβδομάδες).
Η εφαρμογή των ταξιδιωτικών περιορισμών και των μέτρων δημόσιας υγείας μπορεί να ανατρέψει ορισμένες από τις παραπάνω εκτιμήσεις του χρονοδιαγράμματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης

Advertisement -->