Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Omicron - Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία και Τσεχία, εξετάζονται 61 άτομα στην Ολλανδία

Παγκόσμιος συναγερμός για τη μετάλλαξη Omicron - Ύποπτα κρούσματα σε Γερμανία και Τσεχία, εξετάζονται 61 άτομα στην Ολλανδία
Στους 61 ανέρχεται ο αριθμός των θετικών στην covid-19 επιβατών δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που έφτασαν στο Άμστερνταμ και υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Omicron
Σχετικά Άρθρα
Πραγματικότητα φαίνεται πως γίνεται ο χειρότερος εφιάλτης, καθώς η μετάλλαξη της Μποτσουάνα, με την ονομασία Omicron, πέρασε τα σύνορα της Ευρώπης, ενώ στις ΗΠΑ ακόμη δεν έχει εντοπιστεί κανένα τέτοιο κρούσμα.
Μετά το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού με τη συγκεκριμένη παραλλαγή που εντοπίστηκε στο Βέλγιο, στην Ολλανδία 61  θετικοί στην covid-19 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που έφτασαν στο Άμστερνταμ υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Omicron.
Παράλληλα, στη Γερμανία, πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Omicron βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεψε από την Νότια Αφρική, ενώ και στην Τσεχία εντοπίστηκε ύποπτο κρούσμα.
Σε ό,τι αφορά το πρώτο κρoύσμα που εντοπίστηκε στο Βέλγιο, όπως γνωστοποίησαν οι αρχές, πρόκειται για ασθενή ο οποίος δεν είχε εμβολιαστεί και παρουσίασε συμπτώματα 11 ημέρες μετά την επιστροφή του από την Αίγυπτο.

Επίσης, η νέα παραλλαγή έχει ήδη φτάσει στο Χονγκ Κονγκ και το Ισραήλ, όπου εντοπίστηκαν κρούσματα σε ταξιδιώτες που επέστρεφαν από τη Νότια Αφρική και το Μαλάουι.
Η νέα μετάλλαξη έχει σημάνει συναγερμό παγκοσμίως, με τους επιστήμονες να ανησυχούν για το ενδεχόμενο να διαφεύγει από τα υπάρχοντα εμβόλια. Είναι χαρακτηριστικό ότι η νέα παραλλαγή φέρει 32 μεταλλάξεις, ενώ το στέλεχος Delta έχει περίπου στις 16 μεταλλάξεις, οι οποίες καλύπτονταν από τα εμβόλια.

Ολλανδία: Θετικοί στον κορωνοϊό 61 επιβάτες δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική – Εξετάζεται αν πρόκειται για τη μετάλλαξη Omicron

Στους 61 ανέρχεται ο αριθμός των θετικών στην covid-19 επιβατών δύο πτήσεων από τη Νότια Αφρική που έφτασαν στο Άμστερνταμ και υποβάλλονται σε περαιτέρω εξετάσεις για να διαπιστωθεί αν έχουν μολυνθεί από το παραλλαγμένο στέλεχος Omicron.
Όπως έκαναν γνωστό οι ολλανδικές υγειονομικές αρχές, 61 τεστ ήταν θετικά. Το ολλανδικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι «οι ταξιδιώτες με θετικό τεστ θα τεθούν σε απομόνωση σε ξενοδοχεία μέσα ή κοντά στο Σίπχολ» και «εξετάζουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα τα θετικά τεστ για να εξακριβώσουμε αν πρόκειται για το νέο στέλεχος ανησυχίας, που πλέον αποκαλείται Omicron».
Ήδη από χθες Παρασκευή η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής. Ο Ολλανδός υπουργός Υγείας Χιούγκο ντε Γιονγκ διευκρίνισε ότι όσοι ταξιδιώτες βρίσκονται ήδη καθ’ οδόν προς τη χώρα θα πρέπει να υποβληθούν σε διαγνωστικά τεστ και να παραμείνουν σε καραντίνα κατά την άφιξή τους.
Σημειώνεται ότι περίπου 600 επιβάτες έφτασαν στο αεροδρόμιο Σίπχολ του Άμστερνταμ με δύο πτήσεις της KLM από το Κέιπ Τάουν και το Γιοχάνεσμπουργκ την Παρασκευή 26/11 και παρέμειναν για ώρες ώστε να γίνουν τα διαγνωστικά τεστ για κορωνοϊό λόγω της ανησυχίας που έχει προκαλέσει παγκοσμίως η νέα μετάλλαξη.
Στο μεταξύ, από την Παρασκευή 26/11 η ολλανδική κυβέρνηση απαγόρευσε όλα τα ταξίδια από τις χώρες της νότιας Αφρικής.

'Υποπτο κρούσμα στη Γερμανία

Και στη Γερμανία είναι πολύ πιθανό να έφτασε η μετάλλαξη Omicron, όπως δήλωσε το Σάββατο 27/11 ένας υπουργός στο γερμανικό κρατίδιο της Έσσης.
«Χθες τη νύχτα πολλές μεταλλάξεις με χαρακτηριστικά σαν της Omicron βρέθηκαν σε έναν ταξιδιώτη που επέστρεφε από την Νότια Αφρική», έγραψε στο Twitter ο Kai Klose, υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων σε αυτό το δυτικό γερμανικό κρατίδιο, όπου βρίσκεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης.
Πρόσθεσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσδιορισμός της πλήρους αλληλουχίας της παραλλαγής του ιού.

Ύποπτο κρούσμα στην Τσεχία - Είχε μείνει στη Ναμίμπια

Στη λίστα των χωρών που εξετάζει ύποπτο κρούσμα της μετάλλαξης Omicron μπήκε και η Τσεχία.
Ειδικότερα, η Δημοκρατία της Τσεχίας εξετάζει ένα ύποπτο κρούσμα της νέας παραλλαγής Οmicron του κορωνοϊού που εντοπίστηκε σε ένα πρόσωπο, το οποίο είχε περάσει κάποιο χρόνο στη Ναμίμπια, όπως ανακοίνωσε το
Σάββατο 27/11 το Εθνικό Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας.
"Ένα εργαστήριο ελέγχει πιθανό εύρημα σε θετικό δείγμα της παραλλαγής Omicron. Περιμένουμε είτε επιβεβαίωση ή διάψευση", ανέφερε σε ανακοίνωσή της που εστάλη με email η εκπρόσωπος, Στεπάνκα Τσεκόβα.

ΗΠΑ: Δεν εντοπίστηκε η μετάλλαξη Omicron στη χώρα – Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Υόρκη

Στις ΗΠΑ δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Omicron, όπως έκαναν γνωστό τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών Delta και Omicron έχει τεθεί η Νέα Υόρκη.
«Αναμένουμε το Omicron να εντοπιστεί γρήγορα, εφόσον εμφανιστεί στις ΗΠΑ», επεσήμαναν τα CDC σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή 26/11.
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας» τη νέα μετάλλαξη Β.1.1.529, που ονόμασε Omicron.
Στο μεταξύ, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών Delta και Omicron.
Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ έκλεισαν τα σύνορά τους για ταξιδιώτες από οκτώ χώρες, ο Καναδάς για επτά.

Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Υόρκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 3/12 θα τεθεί η Νέα Υόρκη, καθώς οι αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του μεταδοτικού στελέχους Delta, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης στη χώρα της μετάλλαξης Omicron.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής, η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού, ενώ το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα μπορεί να ζητεί να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.
«Eξακολουθούμε να βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια για άνοδο των κρουσμάτων αυτό τον χειμώνα και, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Omicron δεν έχει εντοπιστεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έρχεται”, τόνισε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης , Kathy Hochul.
Επιπλέον, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους της πολιτείας να εμβολιαστούν κατά της covid-19, σημειώνοντας ότι μόλις το 10% των ενηλίκων δεν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
«Το εμβόλιο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στη μάχη ενάντια σε αυτή την πανδημία και ενθαρρύνω όλους τους Νεοϋορκέζους να εμβολιαστούν και να κάνουν ενισχυτική δόση, αν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε.

Μπλόκο σε πτήσεις από Αφρική

Τα 27 κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν σε προσωρινή διακοπή των πτήσεων από και προς χώρες του νότιου τμήματος της Αφρικής, σαν μέτρο προληπτικής προστασίας έναντια της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού, που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη Μποτσουάνα.
Ειδικότερα, τα  κράτη-μέλη της ΕΕ αποφάσισαν την εισαγωγή περιορισμών σε όλα τα ταξίδια προς την ΕΕ από επτά χώρες της περιοχής νότιας Αφρικής, όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν.

Όπως αναφέρει σε tweet η Εκπρόσωπος της Επιτροπής «τα κράτη μέλη συμφώνησαν να εισάγουν γρήγορα περιορισμούς σε όλα τα ταξίδια στην ΕΕ από 7 χώρες στην περιοχή της νότιας Αφρικής - Μποτσουάνα, Σουαζιλάνδη, Λεσότο, Μοζαμβίκη, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Ζιμπάμπουε.
Τα τεστ, η καραντίνα και ο εντοπισμός επαφών για τους εισερχόμενους επιβάτες είναι σημαντικά».
Η Βρετανία ήταν η  πρώτη που αποφάσισε να κλείσει τα σύνορά της. Ακολούθησαν πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Γερμανία, η Τσεχία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ρωσία, η Ελλάδα και η Ελβετία.

Σταματούν πτήσεις Μ. Βρετανία, Ιαπωνία και Ισραήλ

Υπό τις αποκαλύψεις αυτές η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας αλλά και του Ισραήλ ανακοίνωσαν πως αναστέλλουν τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική.
Συγκεκριμένα, από την Παρασκευή 26/11  η Μ. Βρετανία απαγορεύει τις πτήσεις από Νότια Αφρική, Ναμίμπια, Λεσότο, Εσουατίνι (πρώην Σουαζιλάνδη), Ζιμπάμπουε και Μποτσουάνα.
Όσοι ταξιδιώτες έφθασαν χθες,  μπήκαν σε καραντίνα σε ειδικό ξενοδοχείο, ενώ όσοι έφθασαν το τελευταίο δεκαήμερο καλούνται να μπουν σε αυτοαπομόνωση και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ PCR.
Το παράδειγμα της Βρετανίας ακολούθησε και το Ισραήλ βάζοντας  στη λίστα των «κόκκινων χωρών» τις εν λόγω έξι αφρικανικές χώρες συν την Μοζαμβίκη και τους ταξιδιώτες σε καραντίνα από 7 έως 14 ημέρες, αλλά και η Ιαπωνία,η οποία και αυτή ανακοίνωσε πως θα απαγορεύσει την είσοδο σε ταξιδιώτες από αυτές τις χώρες.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα  το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι εντόπισε το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης της Μποτσουάνα σε ταξιδιώτη που επέστρεψε από το Μαλάουι.

Μέτρα από Σιγκαπούρη, Ινδία

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Σιγκαπούρη, η οποία ανακοίνωσε πως θα επιβάλλει περιορισμούς στις αφίξεις από τις εν λόγω χώρες της Αφρικής, καθώς όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας, θα απαγορευεί η είσοδος στην χώρα σε όλους τους ταξιδιώτες που δεν είναι από τη Σιγκαπούρη και δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι και έχουν ταξιδέψει σε αυτές τις αφρικανικές χώρες.
Αυξημένα μέτρα όμως σε ταξιδιώτες από τη Νότια Αφρική, τη Μποτσουάνα και το Χόνγκ Κόνγκ ανακοίνωσε και η Ινδία, κάνοντας λόγο για αυξημένους ελέγχους και testing.
Μάλιστα ο υπουργός Υγείας της Ινδίας, Rajesh Bhushan κάλεσε τις αρμόδιες αρχές σε όλα τα κρατίδια, εφόσον εντοπιστούν θετικοί ταξιδιώτες, να αποσταλλούν άμεσα δείγματα τους στα εργαστήρια για περαιτέρω κλινική εξέταση.

Ταξιδιωτικοί περιορισμοί στην Αυστραλία

Η κυβέρνηση της Αυστραλίας επέβαλε το Σάββατο 27/11 περιορισμούς σε ανθρώπους που βρίσκονταν πρόσφατα σε εννέα κράτη του νότιου τμήματος της Αφρικής, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Omicron.
Οι χώρες που αφορούν οι περιορισμοί είναι η Νότια Αφρική, η Ζιμπάμπουε, η Μποτσουάνα, το Λεσότο, το Εσουατίνι, οι Σεϊχέλες, το Μαλάουι και η Μοζαμβίκη.
Έτσι, απαγορεύεται η είσοδος στην αυστραλιανή επικράτεια σε όλους τους αλλοδαπούς που βρίσκονταν στις χώρες αυτές πρόσφατα, ενώ οι πολίτες της χώρας και οι συγγενείς τους πρώτου βαθμού που επιστρέφουν θα τίθενται σε καραντίνα για 14 ημέρες.

Ταϊλάνδη- Ομάν: Οι αρχές των δύο χωρών απαγορεύουν την είσοδο σε ταξιδιώτες από χώρες της Αφρικής

Οι αρχές της Ταϊλάνδης ανακοίνωσαν ότι θα απαγορεύσουν την είσοδο στους ταξιδιώτες που προέρχονται από οκτώ χώρες της Αφρικής, οι οποίες θεωρούνται υψηλού κινδύνου για το νέο παραλλαγμένο στέλεχος Omicron του κορωνοϊού, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος.
Ειδικότερα, από τον Δεκέμβριο θα απαγορεύεται η είσοδος στην Ταϊλάνδη σε ταξιδιώτες από τη Μποτσουάνα, το Εσουατίνι, το Λεσότο, το Μαλάουι, τη Μοζαμβίκη, τη Ναμίμπια, τη Νότια Αφρική και τη Ζιμπάμπουε, διευκρίνισε ο αξιωματούχος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Στο μεταξύ, το Ομάν απαγορεύει από την Κυριακή 28 Νοεμβρίου την είσοδο στο έδαφός του σε ταξιδιώτες από επτά χώρες της Αφρική, λόγω της εξάπλωσης της παραλλαγής Όμικρον, όπως μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων.
Οι χώρες αυτές είναι η Νότια Αφρική, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα, η Ζιμπάμπουε, η Μοζαμβίκη, το Λεσότο και το Εσουατίνι.

ΠΟΥ: Στέλεχος ανησυχίας η παραλλαγή από την Μποτσουάνα - Της δώσαμε το ελληνικό γράμμα Omicron αντί Nu


Ως «παραλλαγή ανησυχίας» συνέστησε να χαρακτηριστεί η νέα παραλλαγή της Μποτσουάνας ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δίνοντάς της παράλληλα το ελληνικό γράμμα Omicron, αν και υπενθύμισε ότι δεν συνιστά τη λήψη μέτρων που θα περιορίζουν τα ταξίδια.
Ο ΠΟΥ ανέφερε επίσης ότι τα πρώτα στοιχεία δείχνουν πως η εν λόγω παραλλαγή παρουσιάζει μεγαλύτερο κίνδυνο για επαναμόλυνση σε σχέση με άλλες παραλλαγές ανησυχίας.
Τόνισε μάλιστα ότι τα κρούσματα της Omicron φαίνονται να αυξάνονται σχεδόν σε όλες τις επαρχίες της νότιας Αφρικής, ενώ επισήμανε ότι η παραλλαγή είναι πιθανό να έχει ένα μεγαλύτερο πλεονέκτημα σε ό,τι αφορά τη δυνατότητά της να αναπτύσσεται.
Πάντως, θα  χρειασθούν λίγες εβδομάδες για να κατανοηθεί η επίπτωση της νέας παραλλαγής του SARS-COV-2. Οι ερευνητές εργάζονται για να κατανοήσουν πόσο μεταδοτική είναι και κατά πόσον θα έχει συνέπειες στις θεραπείες και τα εμβόλια, δήλωσε εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

ECDC: "Υψηλός έως πολύ υψηλός" ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η νέα παραλλαγή

Ο κίνδυνος να εξαπλωθεί στην Ευρώπη η παραλλαγή Omicron του νέου κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι «υψηλός έως πολύ υψηλός» όπως ανακοίνωσε το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Ασθενειών (ECDC).
Στην έκθεση εκτίμησης του κινδύνου το ECDC αναφέρει ότι «το γενικό επίπεδο κινδύνου για την ΕΕ και τον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο» όσον αφορά αυτή τη νέα παραλλαγή του SARS-CoV-2, κρίνεται «υψηλό έως πολύ υψηλό».
Εκτός από τη Νότια Αφρική, κρούσματα της Omicron έχουν καταγραφεί στο Μαλάουι, στο Ισραήλ (ένα πρόσωπο που έφτασε στη χώρα από το Μαλάουι), στο Χονγκ Κονγκ και στο Βέλγιο.

Αυστηρότερα μέτρα στο Βέλγιο από σήμερα (27/11)

Το Βέλγιο επέβαλλε από το Σάββατο 27/11 νέους περιορισμούς όπως το κλείσιμο των νυχτερινών κέντρων και το κλείσιμο νωρίτερα των μπαρ και των εστιατορίων προκειμένου να μειωθούν οι κοινωνικές επαφές και να περισταλεί το τέταρτο κύμα μολύνσεων COVID-19 που εξαπλώνεται γρήγορα.
Τα νέα μέτρα, που ισχύουν από σήμερα  Σάββατο 27/11 και για τρεις εβδομάδες, λαμβάνονται μόλις μία εβδομάδα έπειτα μια προηγούμενη δέσμη περιορισμών λόγω κορονοϊού, περιλαμβανομένης της επέκτασης της υποχρέωσης χρήσης μάσκας και μεγαλύτερου ποσοστού τηλεεργασίας.
Με βάση τους νέους κανόνες, οι χριστουγεννιάτικες αγορές, οι χώροι πολιτισμού, τα μπαρ και τα εστιατόρια πρέπει να κλείνουν στις 11.00 π.μ., με ανώτατο όριο έξι άτομα σε κάθε τραπέζι. Επίσης, απαγορεύονται τα ιδιωτικά πάρτι και οι συγκεντρώσεις, εκτός γάμων και κηδειών.
Επιπλέον, οι Βέλγοι θα πρέπει να κάνουν τα ψώνια τους μόνοι τους.

Το γράφημα για τη διασπορά του νέου στελέχους

Το γράφημα που δημοσιεύουν οι Financial Times σχετικά με τη μεταδοτικότητα του νέου στελέχους είναι… τρομακτικό, καθώς όπως φαίνεται μεταδίδεται με ραγδαίους ρυθμούς και μάλιστα με γεωμετρική πρόοδο σε σχέση με στελέχη Delta και Beta.
Το στέλεχος B.1.1.529 φέρεται να «παρακάμπτει» την άμυνα του οργανισμού και ήδη τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ανέρχονται σε 59 σε Νότια Αφρική, Χονγκ Κονγκ και Μποτσουάνα, την ώρα που χτες είχαν απομονωθεί δέκα.
Όπως επισημαίνουν οι FT, «φαίνεται να εξαπλώνεται πολύ πιο γρήγορα από τις άλλες μεταλλάξεις».
Capture_134_1.JPG

Καμπανάκι από επιστήμονες

«Ο απίστευτα μεγάλος αριθμός μεταλλάξεων στην πρωτεΐνη ακίδα υποδηλώνει ότι η παραλλαγή αυτή μπορεί να αποτελεί πηγή πραγματικής ανησυχίας. Γι' αυτό πρέπει να παρακολουθείται πάρα πολύ λόγω του τρομερού προφίλ της πρωτεΐνης ακίδας της» ανέφερε ο ιολόγος Tom Peacock του Imperial College του Λονδίνου, υποστηρίζοντας πάντως πως δεν αποκλείεται να αποδειχθεί ότι τελικά η παράλλαξη αυτή δεν είναι και τόσο μεταδοτική.
Από την άλλη, ο καθηγητής κλινικής μικροβιολογίας Ravi Gupta του Πανεπιστημίου του Cambridge ανέφερε ότι το εργαστήριο του βρήκε πως δύο από τις μεταλλάξεις φαίνεται αφενός να αυξάνουν τη δυνατότητα του ιού να μολύνει και αφετέρου μειώνουν τη δυνατότητα να αναγνωριστεί από τα αντισώματα. «Πράγματι δείχνει να προκαλεί ανησυχία με βάση τις μεταλλάξεις που έχει» τόνισε ο Gupta ενώ και ο επιδημιολόγος Neil Ferguson από το Imperial College του Λονδίνου αναφέρθηκε στον άνευ προηγουμένο αριθμό των μεταλλάξεων που φέρει η παράλλαξη αυτή στην πρωτεΐνη ακίδα του.

Μειωμένη η αποτελεσματικότητα των εμβολίων;

Την εκτίμηση πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά έναντι της νέας αφρικανικής μετάλλαξης διατύπωσε ο James Naismith, βιολόγος από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. «Είναι σχεδόν σίγουρο πως τα εμβόλια θα είναι λιγότερο αποτελεσματικά απέναντι σε αυτή τη νέα μετάλλαξη. Αλλά τα εμβόλια θα συνεχίσουν να είναι αποτελεσματικά.
Τα νέα είναι άσχημα αλλά δεν είναι και το τέλος του κόσμου» ανέφερε σε δηλώσεις του στο BBC o Βρετανός επιστήμονας.
Όπως είπε, οι 32 μεταλλάξεις που φέρει η πρωτεΐνη – ακίδα της νέας παράλλαξης (μέσω της οποίας ο ιός εισβάλλει στο ανθρώπινο σώμα) υποδηλώνουν ότι ενδεχομένως αυτή η παράλλαξη θα μπορεί να μεταδοθεί πιο εύκολα. «Όμως το θέμα της μετάδοσης δεν είναι τόσο απλό… Δεν εξαρτάται μόνο από το τι κάνει αυτό το αμινοξύ, αλλά καθορίζεται από το πώς αυτές οι μεταλλάξεις συνεργάζονται μεταξύ τους» είπε ο Naismith.

Σε 2 εβδομάδες, η Pfizer θα ξέρει εάν το εμβόλιο προστατεύει από τη νέα παραλλαγή

Σε εγρήγορση είναι η επιστημονική κοινότητα, διεθνώς, μετά την εμφάνιση της νέας μετάλλαξης του κορωνοϊού στην Μποτσουάνα, καθώς είναι υπαρκτός ο κίνδυνος να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια.
Εκπρόσωπος του γερμανικού φαρμακευτικού εργαστηρίου BioNTech, που συνεργάζεται με τη Pfizer, δήλωσε ότι αναμένουν «το αργότερο σε δύο εβδομάδες» τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών που θα επιτρέψουν να προσδιοριστεί αν η νέα παραλλαγή που εντοπίστηκε στη νότια Αφρική είναι ικανή να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα εμβόλια.
«Αρχίσαμε αμέσως έρευνες για την παραλλαγή B.1.1.529 που διαφέρει σαφώς από τις ήδη γνωστές παραλλαγές, διότι παρουσιάζει επιπλέον μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα», χαρακτηριστική του ιού SARS-CoV-2, εξήγησε η εκπρόσωπος στο AFP.
Σύμφωνα με την ίδια, «η Pfizer και η BioNTech είναι έτοιμες εδώ και αρκετούς μήνες να προσαρμόσουν το εμβόλιό τους σε λιγότερο από έξι εβδομάδες και να παραδώσουν τις πρώτες δόσεις σε 100 ημέρες», αν μια παραλλαγή αποδειχθεί ανθεκτική.

Η Moderna θα αναπτύξει δόση εμβολίου ειδικά για την αντιμετώπιση της Omicron

Στη μάχη των κλινικών δοκιμών ρίχνονται οι φαρμακευτικές εταιρείες ώστε να διατηρήσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων τους απέναντι στη μεταδοτική μετάλλαξη Omicron που έχει θέσει σε συναγερμό την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα.
Η εταιρεία Moderna ανακοίνωσε ότι προτίθεται να αναπτύξει μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της για τη νόσο Covid-19 που θα στοχεύει συγκεκριμένα τη νέα παραλλαγή, που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική και χαρακτηρίζεται «ανησυχητική» από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.
Η Moderna «θα αναπτύξει γρήγορα ένα υποψήφιο εμβόλιο για μια αναμνηστική δόση συγκεκριμένα για την παραλλαγή Omicron», ανέφερε η αμερικανική φαρμακοβιομηχανία στην ανακοίνωσή της.
«Η αναμνηστική δόση ενός εγκεκριμένου εμβολίου συνιστά τη μόνη επί του παρόντος διαθέσιμη στρατηγική για την ενίσχυση της φθίνουσας ανοσίας» προστίθεται στην ανακοίνωση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης