Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Μετάλλαξη «Omicron» – Μόσιαλος: Είναι πολύ μεταδοτική αλλά με τα ίδια συμπτώματα

Μετάλλαξη «Omicron» – Μόσιαλος: Είναι πολύ μεταδοτική αλλά με τα ίδια συμπτώματα
Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16

Για τη μετάλλαξη από τη Μποτσουάνα, τη μετάλλαξη «Omicron» όπως ονομάστηκε, μίλησε ο καθηγητής Ηλίας Μόσιαλος.
Όπως εξήγησε μιλώντας στο ΣΚΑΪ, υπάρχουν 50 μεταλλάξεις σε αυτήν την νέα παραλλαγή, εκ των οποίων οι 32 είναι στην πρωτεΐνη ακίδα του κορωνοιού και αυτές είναι που ενδιαφέρουν γιατί τα εμβόλια εκπαιδεύουν τον οργανισμό μας για να αντιλαμβάνονται την πρωτεΐνη ακίδα του ιού.
Το ανησυχητικό σημείο σε αυτό το δεδομένο είναι, όπως είπε, πως οι 32 αυτές είναι διπλάσιες σχέση με την παραλλαγή Δέλτα που είχε 16.
Ο κ. Μόσιαλος ανέφερε πως το δεύτερο σημαντικό στοιχείο είναι ότι έχει γίνει αλλαγή της θέσης 681 κορωνοϊού, η οποία παρατηρήθηκε και στην Άλφα παραλλαγή και στην Δέλτα και πως αυτό αποτελεί ένδειξη ότι η νέα αυτή παραλλαγή της Μποτσουάνα είναι πολύ μεταδοτική.
Ωστόσο, τόνισε πως οι νοτιοαφρικανικές αρχές ταυτοποιούν σωστά κάθε κρούσμα με την νέα παραλλαγή, τις εισαγωγές στα νοσοκομεία αλλά και την έκβαση στα νοσοκομεία και αυτό δίνει την δυνατότητα να γνωρίζουμε μέχρι στιγμής ότι τα συμπτώματα δεν είναι διαφορετικά, βαρύτερα σε σχέση με την Δέλτα που είναι καλό.
Μιλώντας λίγο νωρίτερα, στον ΑΝΤ1 και το γεγονός ότι η Pfizer ξεκίνησε έρευνα για τη μετάλλαξη της Μποτσουάνα, ο καθηγητής έκρινε ότι «καλώς έκανε», σχολιάζοντας πως δεν ξέρουμε αν τα υπάρχοντα εμβόλια δεν είναι αποτελεσματικά στη νέα μετάλλαξη και υπενθυμίζοντας ότι, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προέτρεψε τις εταιρείες να προχωρήσουν σε μελέτες.
«Αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζουμε το σύμπτωμα κι όχι το πρόβλημα. Το πρόβλημα είναι ότι, το 6% των Αφρικανών έχουν εμβολιαστεί. Το να βρούμε το εμβόλιο είναι το εύκολο. Το ερώτημα είναι αν θα φτάνουν τα εμβόλια στην Αφρική ή μόνο στην Ευρώπη; Αυτό πρέπει να το απαντήσουν κυβερνήσεις και εταιρείες», τόνισε ο καθηγητής.

Για το ενδεχόμενο lockdown

Σε ερώτηση για τα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν στη χώρα μας, ο κύριος Μόσιαλος είπε πως «το γενικό lockdown είχε νόημα όταν δεν ξέρεις με τι έχεις να κάνεις. Τότε δεν είχαμε εμβόλια και προετοιμασμένο σύστημα υγείας, ούτε οι πολίτες δεν ήξεραν τι πρέπει να κάνουν. Τώρα απλά θα το μεταθέσουμε» και συμπλήρωσε πως αυτό που θα πρέπει πραγματικά να γίνει αυτήν τη στιγμή για να ανακοπεί το νέο κύμα της πανδημίας είναι να γίνει η τρίτη δόση του εμβολίου και να εμβολιαστούν εκείνοι που δεν έχουν κάνει το εμβόλιο.
«Δεν προέχει ο πανικός να πάμε σε ένα lockdown, αλλά να πειστούν όσοι περισσότεροι συμπατριώτες μας να κάνουν την 3η δόση και το εμβόλιο», δήλωσε και τόνισε ότι, «αν τα μέτρα τηρηθούν και δεν επηρεάσει νέα μετάλλαξη τη χώρα, η γνώμη μου είναι ότι, πιθανόν είναι να κάνουμε ανάσχεση στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας. Δεν αποκλείω όμως τοπικά lockdown».

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης