Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεν εντοπίστηκε η μετάλλαξη Omicron στη χώρα – Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Υόρκη - Τι ζητά ο Biden

ΗΠΑ: Δεν εντοπίστηκε η μετάλλαξη Omicron στη χώρα – Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Υόρκη - Τι ζητά ο Biden

Νέα έκκληση Biden για προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Omicron  στη Νότια Αφρική

Στις ΗΠΑ δεν έχουν εντοπιστεί κρούσματα του παραλλαγμένου στελέχους Omicron, όπως έκαναν γνωστό τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), ενώ σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών Delta και Omicron έχει τεθεί η Νέα Υόρκη.
«Αναμένουμε το Omicron να εντοπιστεί γρήγορα, εφόσον εμφανιστεί στις ΗΠΑ», επεσήμαναν τα CDC σε ανακοίνωσή τους την Παρασκευή 26/11.
Σημειώνεται ότι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) χαρακτήρισε «στέλεχος ανησυχίας» τη νέα μετάλλαξη Β.1.1.529, που ονόμασε Omicron.
Στο μεταξύ, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κήρυξε την πολιτεία σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει της πιθανής αύξησης των κρουσμάτων της covid-19 εξαιτίας των παραλλαγμένων στελεχών Delta και Omicron.

Σε έκτακτη ανάγκη η Ν. Υόρκη

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τις 3/12 θα τεθεί η Νέα Υόρκη, καθώς οι αρχές αναμένουν αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 λόγω του μεταδοτικού στελέχους Delta, το οποίο ήδη κυκλοφορεί στις ΗΠΑ, αλλά και της ενδεχόμενης εμφάνισης στη χώρα της μετάλλαξης Omicron.
Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης τίθεται σε ισχύ στις 3 Δεκεμβρίου και βάσει αυτής, η πολιτεία μπορεί να αποκτά υλικά για την αντιμετώπιση της πανδημίας, να αυξάνει τη χωρητικότητα των νοσοκομείων και να αντιμετωπίζει άμεσα τυχόν ελλείψεις προσωπικού, ενώ το υπουργείο Υγείας της πολιτείας της Νέας Υόρκης θα μπορεί να ζητεί να περιοριστούν οι μη απαραίτητες και μη επείγουσες επεμβάσεις στα νοσοκομεία.
«Eξακολουθούμε να βλέπουμε προειδοποιητικά σημάδια για άνοδο των κρουσμάτων αυτό τον χειμώνα και, παρά το γεγονός ότι το στέλεχος Omicron δεν έχει εντοπιστεί στην πολιτεία της Νέας Υόρκης, έρχεται”, τόνισε η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης , Kathy Hochul.
Επιπλέον, η κυβερνήτης της Νέας Υόρκης ζήτησε από τους κατοίκους της πολιτείας να εμβολιαστούν κατά της covid-19, σημειώνοντας ότι μόλις το 10% των ενηλίκων δεν έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου.
«Το εμβόλιο παραμένει ένα από τα ισχυρότερα όπλα μας στη μάχη ενάντια σε αυτή την πανδημία και ενθαρρύνω όλους τους Νεοϋορκέζους να εμβολιαστούν και να κάνουν ενισχυτική δόση, αν έχουν εμβολιαστεί», σημείωσε.

Έκκληση Biden για προσωρινή άρση της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων

Έκκληση στις χώρες που θα συνεδριάσουν στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα για να συμφωνήσουν στην προσωρινή άρση της προστασίας της πνευματικής ιδιοκτησίας των εμβολίων κατά της COVID-19, μετά τον εντοπισμό της παραλλαγής Omicron του νέου κορωνοϊού στη Νότια Αφρική, έκανε εκ νέου ο Αμερικανός πρόεδρος J. Biden.
«Τα νέα για αυτή τη νέα παραλλαγή θα έπρεπε να κάνουν σαφέστερο από ποτέ το γιατί αυτή η πανδημία δεν θα τελειώσει μέχρι να έχουμε εμβολιάσει τον παγκόσμιο πληθυσμό», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση που διένειμαν οι υπηρεσίες του την Παρασκευή 26/11.
«Αυτή η είδηση» δείχνει «πόση σημασία έχει να κινηθούμε γρήγορα» προς την κατεύθυνση της προσωρινής άρσης των πατεντών των εμβολίων, επέμεινε.
Σημειώνεται ότι η συνάντηση στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου την επόμενη εβδομάδα αναβλήθηκε επ’ αόριστον, καθώς ο εντοπισμός της Omicron προκάλεσε την επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών που θα εμπόδιζαν πολλούς από τους συμμετέχοντες να φθάσουν έγκαιρα στη Γενεύη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης