Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ark Invest: Σε ποιους high tech κλάδους «βλέπει» αποδόσεις έως και +1.300% - Οι νέες επενδυτικές τάσεις

Ark Invest: Σε ποιους high tech κλάδους «βλέπει» αποδόσεις έως και +1.300% - Οι νέες επενδυτικές τάσεις
Η Ark εντόπισε πέντε πλατφόρμες καινοτομίας

Σύμφωνα με έρευνά της Ark Invest, οι αναδυόμενες πλατφόρμες καινοτομίας θα μεταμορφώσουν ριζικά τη ζωή μας και την παγκόσμια οικονομία, κλιμακώνοντας πιθανώς τις κεφαλαιοποιήσεις τους στην αγορά μετοχών από περίπου 14 τρισεκατομμύρια δολάρια σήμερα σε περισσότερα από 200 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2030 (έως και +1.300%).
Η Ark εντόπισε πέντε πλατφόρμες καινοτομίας –τεχνητή νοημοσύνη, DNA sequencing, ρομποτική, αποθήκευση ενέργειας και τεχνολογία blockchain– που θα είναι ο πυρήνας της αλλαγής και πιθανό να δράσουν συντονισμένα, τροφοδοτώντας η μία την άλλη.
Λόγω της κρίσης του κορωνοϊού, αυτές οι πλατφόρμες συνέκλιναν στο να λύσουν πολλά προβλήματα τους τελευταίους 18 μήνες.
Ως αποτέλεσμα, η αξία που σχετίζεται με τις εταιρείες τους διπλασιάστηκε από περίπου 7 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2019 σε 14 τρισεκατομμύρια δολάρια το 2020, όπως φαίνεται παρακάτω.
ARK-Market-Cap-Enterprise-Value.jpg
Κατά τη διάρκεια των επόμενων δέκα ετών, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της ARK, αυτές οι πέντε πλατφόρμες θα αποφέρουν περισσότερα από 200 τρισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρική αξία.
ARK-Invest_112421_Blog_Equity-Market-Cap_Technology-Platform-Size_V2_2.jpg
Παραδοσιακά, οι οικονομικοί σύμβουλοι υπολογίζουν την αποτελεσματικότητας μιας επενδυτικής στρατηγικής με βάση τη συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς σε υφιστάμενα σημεία αναφοράς - ένας δείκτης που σύμφωνα με την Ark Invest θα αποκλίνει με τον καιρό.
H Ark, ωστόσο, όπως λέει, εστιάζει σε ευκαιρίες που είναι πιθανό να κλιμακωθούν εκθετικά στο μέλλον, σε αντίθεση με εκείνες που έχουν ήδη κλιμακωθεί.
Για παράδειγμα, η ζήτηση για καινοτομίες σε τομείς όπως η τεχνητή νοημοσύνη και το ηλεκτρονικό εμπόριο αυξήθηκε φαινομενικά εν μια νυκτί.
Οι αναλυτές της ARK στράφηκαν γρήγορα και εστίασαν στον επιταχυνόμενο ρυθμό υιοθέτησης των πέντε πλατφορμών καινοτομίας και των δεκατεσσάρων υποκείμενων τεχνολογιών τους.
Ως αποτέλεσμα, η εταιρεία αύξησε την έκθεσή της σε ψηφιακά πορτοφόλια, ηλεκτροκινούμενα οχήματα, τρισδιάστατη εκτύπωση και ρομποτική.

Νέες τάσεις

Όπως αναφέρει η Ark Invest, τρεις τάσεις της αγοράς θα ενισχύσουν τις επενδυτικές ευκαιρίες:

α) Νέοι δείκτες καινοτομίας που παρέχουν σημεία αναφοράς για θεσμικούς επενδυτές: Η MSCI – ηγέτης στη δημιουργία και τη διατήρηση παγκόσμιων δεικτών μετοχών – κυκλοφόρησε πρόσφατα μια σειρά από πέντε δείκτες καινοτομίας που επικεντρώνονται σε στρατηγικές όπως οι αυτόνομες τεχνολογίες και η βιομηχανική καινοτομία, η γονιδιωματική επανάσταση, το διαδίκτυο επόμενης γενιάς και το fintech.
Τον Οκτώβριο του 2021, η συνολική κεφαλαιοποίηση των μετοχών της σουίτας ήταν 13,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Η ερευνητική ομάδα της ARK συνεργάστηκε με την MSCI παρέχοντας συμβουλές και πληροφορίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες καινοτόμων εταιρειών.
Είναι ενδιαφέρον ότι, με βάση τη μεθοδολογία του δείκτη που σχεδιάστηκε για να συλλάβει τις επενδυτικές στρατηγικές, ο αριθμός των δημοσίων μετοχών στον Δείκτη Καινοτομίας MSCI ACWI IMI υπερτριπλασιάστηκε από 198 σε 602 στοιχεία την οκταετία από τον Ιούνιο του 2013 έως τον Ιούνιο του 2021.
Κατά την ίδια χρόνο, ο συνολικός αριθμός των δημοσίων μετοχών στον Δείκτη MSCI ACWI IMI παρέμεινε σχετικά σταθερός.
Με άλλα λόγια, η καινοτομία κατέλαβε σημαντικό μερίδιο, αυξανόμενη από 3% στον Δείκτη Καινοτομίας MSCI ACWI IMI το 2013 σε 18% το 2021.
Καθώς το μερίδιο αγοράς της καινοτομίας έχει αυξηθεί, η επενδυτική ικανότητα έχει επίσης βελτιωθεί σημαντικά.
Στην πραγματικότητα, όπως φαίνεται παρακάτω, ο μέσος όρος ημερών για τη διαπραγμάτευση του MSCI ACWI IMI Innovation Index μειώθηκε περισσότερο από 25 φορές, από 85 ημέρες σε περίπου τρεις ημέρες, τα τελευταία οκτώ χρόνια.
ARK-Market-Cap-Average-Days-to-Trade-the-MSCI-ACWI-IMI-Innovation-Index.jpg
β)Παγκόσμιος Διαγωνισμός για Καινοτόμες Εταιρείες: Καθώς χώρες στην Ασία, την Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική ανταγωνίζονται για την προσέλκυση νέων εταιρειών, η καινοτομία επεκτείνεται παγκοσμίως.
Από τον Ιούνιο του 2021, το ποσοστό των μετοχών του MSCI ACWI IMI Innovation Index που εδρεύουν εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν 48%.
Από τα μέσα του 2013, όπως φαίνεται παρακάτω, ο αριθμός των διεθνών μετοχών του δείκτη έχει υπερδιπλασιαστεί από 98 σε 209 - μια τάση που όχι μόνο έχει δημιουργήσει περισσότερες επενδυτικές και συχνά αναποτελεσματικές επενδυτικές ευκαιρίες, αλλά έχει επίσης διαφοροποιήσει και αμβλύνει τους γεωπολιτικούς κινδύνους.
ARK-Market-Cap-MSCI-ACWI-IMI-Innovation-Index-Constituent-Count-by-Region.jpg
γ)Αρχικές Δημόσιες Προσφορές, SPACS: Χάρη στην καινοτομία που «φυτρώνει» εδώ και εκεί τα τελευταία 20 με 30 χρόνια, ανθεί ο αριθμός των αρχικών δημόσιων προσφορών (IPO) και των εταιρειών εξαγοράς ειδικού σκοπού (SPAC, δηλαδήμια εταιρεία κέλυφος που είναι εισηγμένη σε χρηματιστήριο και δημιουργήθηκε για να αποκτηθεί από μια ιδιωτική εταιρεία άνευ ρυθμιστικής εποπτείας) – σε ιστορικά υψηλά επίπεδα το 2021, όπως φαίνεται παρακάτω.
ARK-Market-Cap-Initial-Public-Offerings-IPOs-in-United-States-1999-2021-1.jpg
Σύμφωνα λοιπόν με την Ark Invest, πολλές καινοτόμες εταιρείες εισέρχονται τώρα στο χρηματιστήριο για να συγκεντρώσουν το απαραίτητο κεφάλαιο να κάνουν scale up.
Mάλιστα, οι προσφορές δευτερογενών μετοχών έχουν διπλασιαστεί σε σχέση με το 2019.
Μάλιστα, κατά τα φαινόμενα, αυτή η ανοδική τάση θα επιταχυνθεί καθώς οι καινοτόμες εταιρείες μικρής κεφαλαιοποίησης που είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο προσπαθούν να ενισχύσουν τα ανταγωνιστικά τους πλεονεκτήματα χρηματοδοτώντας προγράμματα έρευνας και ανάπτυξης, κεφαλαιουχικές δαπάνες και στρατηγικές εξαγορές.
Συνήθως, ο αυξημένος όγκος συναλλαγών που σχετίζεται με δευτερογενείς προσφορές βελτιώνει τη ρευστότητα, αυξάνοντας την ικανότητα που σχετίζεται με την καινοτομία στις αγορές μετοχών.

Συμπέρασμα

Όπως αναφέρει η Ark Invest, οι πλατφόρμες καινοτομίας θα εξελιχθούν ταχέως τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.
Οι πέντε πλατφόρμες καινοτομίας της Ark (τεχνητή νοημοσύνη, DNA sequencing, ρομποτική, αποθήκευση ενέργειας και τεχνολογία blockchain) αποτελούν επί του παρόντος μεταξύ 10% και 15% της παγκόσμιας κεφαλαιοποίησης της αγοράς μετοχών.
Στις 31 Οκτωβρίου 2021, τα περιουσιακά στοιχεία που διαχειρίζεται η Ark, ύψους 73 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αντιπροσώπευαν λιγότερο από το 0,55% όλων των μετοχών καινοτομίας που τυγχάνουν διαπραγμάτευσης στα διεθνή χρηματιστήρια, σύμφωνα με τον Δείκτη Καινοτομίας MSCI ACWI IMI.
Ωστόσο, καταλήγει η Ark, η χρηματιστηριακή αξία των καινοτόμων εταιρειών θα κλιμακωθεί εκθετικά κατά τα επόμενα πέντε έως δέκα χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης