Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Απαράδεκτες προτάσεις των δήθεν ενδιαφερομένων για την Attica Bank… στο ΤΧΣ - «Καλύψτε ζημιά 500 εκατ. και βλέπουμε»

Απαράδεκτες προτάσεις των δήθεν ενδιαφερομένων για την Attica Bank… στο ΤΧΣ - «Καλύψτε ζημιά 500 εκατ. και βλέπουμε»
Με αρνητικά ίδια κεφάλαια, η Attica Bank θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο ώστε να αποτραπούν οι γελοιότητες
Σχετικά Άρθρα

Ένα από τα μεγαλύτερα οικονομικά σκάνδαλα των τελευταίων ετών, αυτό της Attica Bank, συνεχίζεται να βρίσκεται σε εξέλιξη, με την κάλυψη της Τράπεζας της Ελλάδος και εσχάτως την ανοχή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς όσο και του Ελληνικού Χρηματιστηρίου.
Η Attica Bank βρίσκεται σε διαδικασία αύξησης μετοχικού κεφαλαίου 240 εκατ. ευρώ και στις 23 Νοεμβρίου 2021 οι δήθεν υποψήφιοι υπέβαλαν προσφορές για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία.
Αυτοί είναι η Bain Capital και η Ellington.
Το απαράδεκτο, όμως, είναι ότι θέτουν προϋποθέσεις και αιρέσεις που καθιστούν τη συμμετοχή τους προβληματική αλλά και προσβλητική.

Πιο συγκεκριμένα, στις προσφορές που υπέβαλαν ζητούν από τον βασικό μέτοχο στην Attica bank με ποσοστό 68,2%, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, να καλύψει όλη τη ζημιά της τράπεζας (γύρω στα 500 εκατ. ευρώ).
Και εν συνεχεία με 100 εκατ. - 150 εκατ. ευρώ να αποκτήσουν τον έλεγχο της Attica Bank εις βάρος των συμφερόντων του ελληνικού Δημοσίου.

Θέλουν να φορτωθεί την ζημία το ΤΧΣ

Το βασικό ζήτημα εδώ είναι πώς θα δεχθεί το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να αναλάβει μια τόσο ευρείας κλίμακας ζημία και κατόπιν να χαρίσει σε έναν ιδιώτη επενδυτή, ένα ξένο fund, την τράπεζα.
Το δίλημμα για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας είναι τεράστιο, καθώς οι πραγματικές κρυφές ζημίες της Attica Bank είναι περίπου 500 εκατ.με 550 εκατ. ευρώ.
Εδώ και καιρό τονίζαμε ότι ο Ηλίας Ξηρουχάκης ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ πρέπει να προσέξει... ιδιαίτερα με την Attica bank, η τράπεζα είναι φιάσκο, έχει χρεοκοπήσει.
Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ. ευρώ θα εξελιχθεί σε φιάσκο, αφού κανένας από τους βασικούς υποψήφιους επενδυτές δεν ενδιαφέρεται για τη σημερινή Attica Bank, η οποία είναι χρεοκοπημένη, αποκρύβει οικονομικά στοιχεία και δεν παρέχει καμία σοβαρή πρόβλεψη για την οικονομική της επιβίωση.

Πιθανό σενάριο το ΤΧΣ με ΤΜΕΔΕ και ΕΦΚΑ να καλύψουν τα 240 εκατ της ΑΜΚ

Το πιθανότερο σενάριο είναι το ΤΧΣ να βρεθεί με 73,12% από 68,2% και να καλύψει 175 εκατ της αύξησης των 240 εκατ και υπόλοιπα το ΤΜΕΔΕ και ο ΕΦΚΑ... και ο δήθεν στρατηγικός επενδυτής να εμφανιστεί σε επόμενη χρονική φάση.

Και ενώ συμβαίνουν όλα αυτά τα ευτράπελα στην Attica Bank, με την ανοχή της Τράπεζας της Ελλάδος που την εποπτεύει, σημειώθηκαν και οι γελοιότητες με τη μετοχή, οι οποίες δεν έγιναν τυχαία, αλλά με δόλο, για να εμφανίσουν κάποιοι την τράπεζα ως δελεαστική περίπτωση για τους υποψήφιους επενδυτές.
Υπενθυμίζεται πως στις 25 Νοεμβρίου 2021 ξεκινά η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων προτίμησης, ενώ τελευταία ημερομηνία άσκησής τους είναι η 8η Δεκεμβρίου 2021.

Τα επικίνδυνα παιχνίδια με τη μετοχή της Attica Bank

Στις 22 Νοεμβρίου 2021, η μετοχή της Attica Bank κατέγραψε ένα αδικαιολόγητο ράλι, με την ανοχή των εποπτικών αρχών, τόσο της τράπεζας όσο και του χρηματιστηρίου.
Στις 23 Νοεμβρίου 2021 η στρέβλωση αρχίζει να αποκαθίσταται, με τη μετοχή στο limit down (-30%, στο 1,24 ευρώ και μόλις 60.000 ευρώ τζίρο).
Το κερδοσκοπικό παιχνίδι ήταν δόλιο, διότι επιχείρησαν να εμφανίσουν την Attica Bank ως μια δελεαστική χρηματιστηριακή πρόταση, ενώ γνωρίζουν ότι είναι χρεοκοπημένη.
Με αρνητικά ίδια κεφάλαια, θα έπρεπε να έχει τεθεί εκτός διαπραγμάτευσης στο χρηματιστήριο και όχι να διαπραγματεύεται γελοιοποιώντας την έννοια του Χρηματιστηρίου.
Η Attica Bank, με την ανοχή της ΤτΕ, καταφέρνει και επιβιώνει στα όρια της παράνοιας, μολύνοντας το τραπεζικό σύστημα και το χρηματιστήριο, ενώ η διοίκηση Πανταλάκη με τα συνεχή ψεύδη συστηματικά παραπλανά το επενδυτικό κοινό.
Αυτή η γελοιότητα κάποτε πρέπει να τελειώσει.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης