Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Wall Street: Τι σημαίνει η επανεκλογή Jerome Powell στο «τιμόνι» της Fed και πώς την αξιολογούν οι αγορές

Wall Street: Τι σημαίνει η επανεκλογή Jerome Powell στο «τιμόνι» της Fed και πώς την αξιολογούν οι αγορές
H απόφαση για τη διατήρηση του Powell στον θώκο της Fed «διώχνει» την αβεβαιότητα
Σχετικά Άρθρα

Θετικά αξιολογεί η χρηματοοικονομική κοινότητα την παραμονή του προέδρου Jerome Powell στο «τιμόνι» της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.
Σημειώνεται πως, μετά τη σχετική ανακοίνωση, η απόδοση του αμερικανικού δεκαετούς αυξήθηκε έως και πέντε μονάδες βάσης.
Στην αγορά συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρώ, οι τιμές αντέδρασαν επίσης επιθετικά, καθώς οι traders προεξοφλούν ένα πρόσθετο ασφάλιστρο της Fed στα συμβόλαια του 2022 και του 2023.
Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος Biden πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση:
πρότεινε τον Jerome Powell για Πρόεδρο του Συμβουλίου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ.
Πίσω από αυτή την απόφαση πιθανώς κρύβεται η άποψη ότι ο Jerome Powell, ως Ρεπουμπλικανός, είναι μια δικομματική απόφαση και, επομένως, προσβλέπει σε μια χωρίς προβλήματα διαδικασία επιβεβαίωσης στη Γερουσία, όπου οι Δημοκρατικοί μπορούν να βασιστούν μόνο σε 50 από τους 100 γερουσιαστές.
Επιπλέον, μια απόφαση εναντίον του Powell θα θεωρούνταν προβληματική για τον Βiden στην αγορά, ο οποίος θα μπορούσε να κατηγορηθεί ότι διατηρεί ήπια γραμμή όσον αφορά την καταπολέμηση του πληθωρισμού.

Νομισματική πολιτική

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί ότι πολύ Δημοκρατικοί επιθυμούσαν την αντικατάσταση του Jerome Powell από την δρα Lael Brainard, που είχε διατηρήσει και δεσμευόταν για μια αυστηρή στάση απέναντι στην «ασυδοσία» των αγορών, ωστόσο ο Αμερικανός πρόεδρος προτίμησε να τον κάνει αντιπρόεδρο, αντί του Richard Clarida.
Ως εκ τούτου, σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, σύμφωνα με την Commerzbank, δεν αναμένεται να υπάρξει ιδιαίτερη διαφοροποίηση, με τη Fed, διά στόματος Clarida, να έχει ήδη προαναγγείλει την επιτάχυνση της μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης.
Επίσης, υπό τον Powell, υπήρχε ήδη μια αναπροσαρμογή ως προς τον ευέλικτο μέσο στόχο για τον πληθωρισμό και την εξέταση νέων πολιτικών για την επίτευξη του στόχου πλήρους απασχόλησης.
Αυτή η πολιτική συνεχίζεται
Την ίδια στιγμή, ο Biden, με τη σημερινή του απόφαση, στέλνει το μήνυμα ότι η Fed είναι ανεξάρτητη και ανεπηρέαστη από την κυβέρνηση, κάτι το οποίο οι μετέχοντες στην αγορά αποτιμούν θετικά.
Ο μοναδικός πρόεδρος που δεν έχει προτείνει επέκταση της θητείας του προέδρου της Fed ήταν ο Donald Trump, που έσπευσε να αντικαταστήσει την τωρινή υπουργό Οικονομικών Janet Yellen.

Wall Street

H απόφαση για τη διατήρηση του Powell στον θώκο της Fed «διώχνει» την αβεβαιότητα που είχε προκληθεί λόγω του γεγονότος πως η θητεία του προέδρου της Fed έληγε Fed.
Σύμφωνα με την ING, εάν διαπιστωνόταν καθυστέρηση στον διορισμό του νέου προέδρου λόγω έλλειψης πολιτικής υποστήριξης, «θα είχαμε σημαντικές αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενώ η οικονομία ανακάμπτει, άρα και η ζήτηση, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ βρίσκεται πάνω από το 6% και η Fed εξακολουθεί στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.
Κατά συνέπεια, υπάρχει ένα θέμα συνέχειας.
Η επανεκλογή Powell, λοιπόν, αν μη τι άλλο, επηρεάζει τις επιπτώσεις, αφού δεν αλλάζει η τροχιά της πολιτικής.
Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα θα «συσφίξει» τα λουριά… με την αγορά επιτοκίων να τελεί σε στάση αναμονής για δύο αυξήσεις μέσα στο 2022.
Τα περιουσιακά στοιχεία που ενέχουν επίσης δεν θα επηρεαστούν υπερβολικά, καταλήγει στην ανάλυσή της ING.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης