Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: Δεύτερη θητεία Powell στο «τιμόνι» της Fed αποφάσισε ο Biden

ΗΠΑ: Δεύτερη θητεία Powell στο «τιμόνι» της Fed αποφάσισε ο Biden
Ο Biden αποφάσισε δεύτερη θητεία Powell στην ηγεσία της Fed

Στη διατήρηση του Jerome Powell ως επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ προσανατολίζεται ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden, αφού πρότεινε την παράταση της θητείας του κεντρικού τραπεζίτη.
Με αυτό τον τρόπο, ο Jerome Powell, που κλήθηκε να διαχειριστεί μια πρωτοφανή κρίση λόγω της πανδημίας, αλλά και ένα εσωτερικό σκάνδαλο, με σειρά κεντρικών τραπεζιτών να επιδίδονται σε χρηματιστηριακές συναλλαγές, λίγο πριν από τα κολοσσιαία QE της Fed, επιβραβεύτηκε για τη συμβολή του στην αμερικανική και παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. 
Ο πρόεδρος Joe Biden προέβη στη σχετική ανακοίνωση τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου, έπειτα από εβδομάδες εικασιών ότι μπορεί να πρότεινε ως πρόεδρο της Fed τη Lael Brainard.
Ωστόσο, η Brainard θα είναι αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου, αντί του Richard Clarida, του οποίου η θητεία λήγει στις 31 Ιανουαρίου 2022.
«Όπως έχω ξαναπεί, δεν μπορούμε να επιστρέψουμε εκεί που ήμασταν πριν από την πανδημία, πρέπει να οικοδομήσουμε μια καλύτερη οικονομία μας και είμαι βέβαιος ότι ο πρόεδρος Powell και η dr. Brainard θα εστιάσουν στη διατήρηση του πληθωρισμού και της ανεργίας σε χαμηλά επίπεδα» ανέφερε ο Biden σε δήλωσή του.
Οι υποψηφιότητες των Powell και Brainard θα απασχολήσουν τώρα τη Γερουσία. 
Η απόφαση να κρατήσει τον Powell στη θέση του, παρά το γεγονός ότι είναι Ρεπουμπλικανός, αντικατοπτρίζει την παράδοση μιας διακομματικής προσέγγισης όσον αφορά την κεντρική τράπεζα, με πολλούς Ρεπουμπλικανούς γερουσιαστές να έχουν ήδη χαιρετίσει την πιθανή διατήρηση του Powell στην προεδρία, παρά τη δύσκολη σχέση του τελευταίου με τον Trump.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης