Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η επιδείνωση της πανδημίας επέδρασε σε ΔΕΗ, τράπεζες και ΧΑ -0,27% στις 918 μον. - Σχεδόν μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια

Η επιδείνωση της πανδημίας επέδρασε σε ΔΕΗ, τράπεζες και ΧΑ -0,27% στις 918 μον.  - Σχεδόν μηδενικά τα ανοδικά περιθώρια
Η επιδείνωση των στοιχείων από το μέτωπο της πανδημίας, αυξάνουν τον φόβο της επιβολής νέων περιοριστικών μέτρων και πίεσαν την χρηματιστηριακή αγορά
Σχετικά Άρθρα
(upd14) Ήπια πτωτικά έκλεισε το ελληνικό χρηματιστήριο στις 918 μονάδες, με ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες πλην της Eurobank, ενώ απώλειες κατέγραψε η πλειονότητα των μη τραπεζικών blue chips, με την ΔΕΗ -1,83% από -3,94% χαμηλό ημέρας, καθώς επιδεινώνονται τα στοιχεία από το μέτωπο της πανδημίας αυξάνοντας το φόβο για νέα περιοριστικά μέτρα.
Σημειώνεται, ότι η ΔΕΗ έκλεισε με απώλειες μετά από έξι συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις με σωρευτικά κέρδη +17,52% με την τιμή στα 10,70 ευρώ όταν η τιμή της ΑΜΚ ήταν 9 ευρώ.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε την ζώνη των 920 μονάδων, με τα ανοδικά περιθώρια να εξαντλούνται για το 2021 στις 940 με 950 μονάδες ενώ ο στόχος για το 2022 περί τις 1050 μονάδες και υπό όρους οι 1.100 μονάδες.
Συναγερμός έχει σημάνει σε Fed και EΚΤ, με τον πληθωρισμό σε ΗΠΑ και Γερμανία να εκτοξεύεται στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών τον Οκτώβριο, παρά τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών ότι το φαινόμενο είναι παροδικό.
Αναλυτικά, ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στις ΗΠΑ στο 6,2% ενώ στη Γερμανία στο 4,5%, καθώς οι  επιπτώσεις που σχετίζονται με την ενεργιακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα γίνονται ισχυρότερες.
Εν τω μεταξύ, ο δείκτης τιμών καταναλωτή στην Ελλάδα αυξήθηκε στο  3,4% αποτέλεσμα της εκρηκτικής αύξησης που σημειώνουν οι τιμές στα καύσιμα.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank -1,61% και ακολούθησαν Πειραιώς -0,82% και Εθνική -0,57% ενώ η Eurobank στις δημοπρασίες  μηδένισε τις απώλειες και έκλεισε ανοδικά με κέρδη +0,73%.
Εν τω μεταξύ, σε μείωση της short θέση του στην Eurobank προχώρησε το Lansdowne στο 0,69% στις 8 Νοεμβρίου από 0,80% προηγουμένως (2/4/2021).
Ερωτηματικό παραμένει η στάση του  Lansdowne αναφορικά με το γεγονός αν συμμετείχε ή όχι στην ΑΜΚ της ΔΕΗ καθώς η ανοιχτή του θέση παραμένει στο 0,86% με την κατάσταση να ξεκαθαρίζει στις 16/11, όταν θα εισέλθουν προς διαπραγμάτευση οι νέες μετοχές της ΔΕ, οι οποίες προέκυψαν από την αύξηση κεφαλαίου. 
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στην αυριανή 11/11 αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI, προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις εταιρείες που μένουν, φεύγουν ή εισέρχονται στον MSCI Greece Standard.
Πέραν από την ένταξη της ΔΕΗ στις 11 Νοεμβρίου στον δείκτη MSCI standard ή σε έκτακτη αξιολόγηση μετά τις 11 Νοεμβρίου, δεν αναμένεται άλλη αναβάθμιση.
Σημειώνεται ότι η Alpha Bank μετά την τελευταία ΑΜΚ των 800 εκατ. ευρώ αναβαθμίστηκε στις 9/7 στον δείκτη ΜSCI  Global Standard από τον δείκτη MSCI Small Cap,  με την απόφαση να τίθεται σε ισχύ από τις 14 Ιουλίου 2021, μία ημέρα, μετά την εισαγωγή των νέων μετοχών στο ταμπλό του χρηματιστηρίου.
Η Εθνική δεν θα αναβαθμιστεί ενώ δεν είναι πιθανό να αναβαθμιστεί ούτε ο Μυτιληναίος που θεωρείτο ως φαβορί για αναβάθμιση, αντικαθιστώντας την Jumbo.

Στο επίκεντρο η ΔΕΗ λόγω MSCI - Στο μηδέν… κερδοφορίας και έχει αποτίμηση 4 δισεκ.

Σε νέα υψηλά 7 ετών βρίσκεται η ΔΕΗ λόγω της επικείμενης αναβάθμισης και την ένταξή της στον δείκτη standard της MSCI και όχι  γιατί ξαφνικά έγινε υγιής και κερδοφόρος εταιρία.
Κατά την άποψη μας η ΔΕΗ είναι μια φούσκα με κύρια εξάρτηση από τον πολιτικό παράγοντα και οποιαδήποτε μεταβολή σε πολιτικό επίπεδο θα αλλάξει ή μπορεί να αλλάξει όλη την στρατηγική κατεύθυνση της.
Η μετεξέλιξη της ΔΕΗ σε πράσινη είναι σαν τα πράσινα άλογα, ο μηχανισμός της ΔΕΗ συνεχίζει να διατηρεί ακραίες αγκυλώσεις, η απόδοση των κεφαλαίων είναι μηδέν… και τα κέρδη άφαντα.
Η ΔΕΗ θα έχει αποτίμηση σχεδόν 4 δισεκ. ευρώ… λυπούμαστε αλλά αυτή η αποτίμηση είναι ακραία πανάκριβη εάν αξιολογηθεί με βάση τον πολλαπλασιαστή κερδών και βεβαίως με βάση την απόδοση των ιδίων κεφαλαίων.
Μια εταιρία είναι στο μηδέν… κερδοφορίας και έχει αποτίμηση 4 δισεκ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Σταθεροποιητικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,04%..
Λίγο μετά  τις 14:00 εντάθηκαν οι πιέσεις στις τράπεζες, με την Πειραιώς -2% αλλά και στην πλεινότητα των μη τραπεζικών τίτλων, με την ΔΕΗ -3% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -1,40% και ο Γενικός Δείκτης στο -0,80%.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με πτώση -0,27% στις 916 μονάδες έχοντας υψηλό στις 920,92 μονάδες και χαμηλό τις 913,11 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και έχει επικεντρώθηκε στην ΔΕΗ.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62 εκατ. ευρώ, εξ αυτών τα 4 εκατ. ευρώ σε πακέτα, ο όγκος 20 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 7,5 εκατ. διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 3,88 εκατ. ευρώ και όγκου 598 χιλ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα, η ΔΕΗ διακίνησε 70 χιλ. τεμάχια αξίας 741 χιλ. ευρώ, η ΑΔΜΗΕ 100 χιλ. τεμάχια αξίας 258 χιλ. ευρώ και η ΕΥΔΑΠ 25 χιλ. τεμάχια αξίας 195 χιλ. ευρώ.
Ο ΟΛΠ διακίνησε 100 χιλ. τεμάχια αξίας 1,85 εκατ. ευρώ και ο ΟΛΘ 3,8 χιλ. τεμάχια αξίας 99 χιλ. ευρώ.
Ο Φουρλής 150 χιλ. τεμάχια αξίας 615 χιλ. ευρώ και ο Ικτίνος 150 χιλ. τεμάχια αξίας 120 χιλ. ευρώ.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 918 μονάδες, με πρώτη στήριξη τις 910 μονάδες και ακολουθούν οι 900, οι 885, οι 875, οι 865 μονάδες και οι 850 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 930 μονάδες και ακολουθούν οι 950 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 597 μονάδες, στην πρώτη στήριξη των 600 - 595 μονάδων και ακολουθούν οι 585, οι 575 και οι 550 μονάδες.
Στην πρώτη αντίσταση βρίσκονται οι 615 - 620 μονάδες και ακολουθούν οι 635 και οι 650 μονάδες.

Πωλήσεις στα ομόλογα - To ελληνικό 10ετές 1,11%

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 11/11 στην αγορά ομολόγων, με το ελληνικό 10ετές στο 1,11% και το ιταλικό στο 0,88% μετά την βελτίωση των τελευταίων συνεδριάσεων απόρροια των τελευταίων καθησυχαστικών  ανακοινώσεων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι οι παράγοντες που προκαλούν τον υψηλό πληθωρισμό θα ξεπεραστούν στους επόμενους μήνες
Ωστόσο η  Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Στον αντίποδα έως τώρα η ΕΚΤ επιμένει στην χαλαρή νομισματική πολιτική της με την επικεφαλής Christine Lagarde να διαβεβαιώνει ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για την στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.
Σήμερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 1,11% και το ιταλικό 10ετές στο 0,88% και με το μεταξύ τους spread στις 23 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 86 μονάδες ή 0,86% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Οι εκτιμήσεις για τις τράπεζες

Η Eurobank είναι μακράν η ισχυρότερη τράπεζα αυτό δείχνει το χρηματιστήριο έχει ξεφύγει με 1 δισεκ. διαφορά από την δεύτερη την Alpha bank.
Θεωρούμε πανάκριβη την Eurobank, προσέγγισε τα 3,6 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία που σημαίνει P/BV περίπου 0,68 έφθασε στο 0,70.
Με πλεονέκτημα την Grivalia και το εξωτερικό η Eurobank όντως εμφανίζει τα πιο προβλέψιμα αλλά και ποιο ποιοτικά κέρδη.
Το 2021 θα πετύχει κέρδη 475 εκατ και 350 εκατ από τα POS, το 2022 θα πετύχει κέρδη 530 εκατ και δυνητικά θα φθάσει έως τα 800 εκατ.
Το διάστημα 2021 με 2022 θα ενισχύσει τα κεφάλαια της κατά 1,35 δισεκ. σαν μια αύξηση κεφαλαίου ενώ με βάση τα κέρδη του 2022 θα διανείμει μέρισμα το 2023 περί τα 150 εκατ ευρώ συνολικά.
Η Eurobank είναι η ισχυρότερη και η καλύτερη αλλά είναι πανάκριβη.
Μια τοποθέτηση στην Eurobank θα είχε σκοπό την αμυντική θωράκιση του χαρτοφυλακίου όχι για να επιτευχθούν αποδόσεις.
Π.χ. εάν φθάσει στα 1,10 ευρώ η απόδοση είναι 13% που μπορεί να επιτευχθεί και σε μια συνεδρίαση.
Η Εθνική τράπεζα – σκοπίμως αναφέρουμε δεύτερη την Εθνική – βελτιώνεται ενώ για το 2021 θα πετύχει 860 με 900 εκατ κέρδη μαζί με τα πολλά έκτακτα και το 2022 θα εμφανίσει 470 εκατ κέρδη.
Επίσης σε δύο χρονιές θα συγκεντρώσει 1,35 δισεκ. ευρώ σαν μια αύξηση κεφαλαίου.
Η Εθνική όμως δεν έχει εξωτερικό, δεν έχει Grivalia και ενώ αρχίζει να ανακάμπτει στην Ελλάδα… έχει το 40,3% του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που την καθηλώνει σε κάποιο βαθμό.
Η Εθνική θα περάσει στην δεύτερη θέση των αποτιμήσεων – δεν θα παραδώσει εύκολα τα όπλα η Alpha bank βέβαια – αλλά πάνω από 3 ευρώ… δεν είναι και πολύ hot story.
Μόνο με αναβάθμιση στους δείκτες της MSCI – όχι στις 11 Νοεμβρίου – θα μπορούσε να ξεκολλήσει η μετοχή της Εθνικής.
Επίσης η Εθνική και η Eurobank για τους επόμενους 12 μήνες δεν θα πάνε σε αύξηση κεφαλαίου
Οι δύο τράπεζες Alpha και Πειραιώς έχουν ακόμη δρόμο στην εξυγίανση των ισολογισμών τους αλλά πάνε καλά.
Όσο είναι ακόμη πίσω από Eurobank και Εθνική στα NPEs θα διαπραγματεύονται με discount στο χρηματιστήριο.
Ωστόσο έχουν και τα μεγαλύτερα περιθώρια ανόδου εάν πείσουν ότι το σχέδιο ανάκαμψης τους και κερδοφορίας τους μπορεί να υλοποιηθεί.
Ναι είναι αλήθεια η Alpha κόλλησε στα 1,11 ευρώ και η Πειραιώς στα 1,45 ευρώ εδώ και πολλούς μήνες.
Αυτό δείχνει ότι ακόμη δεν έχουν κερδίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
Όμως η πιθανότητα να ανακάμψουν είναι μεγαλύτερη από το να παραμείνουν στάσιμες… θα δώσει ώθηση στις μετοχές τους.
Οπότε από πλευράς ρίσκου – απόδοσης θα άξιζαν για τοποθέτηση επειδή δεν έχουν… κινηθεί χρηματιστηριακά….

Η επικαιρότητα

Εκτός ελέγχου εξελίσσεται η πανδημία του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος της χώρας με τα ρεκόρ των κρουσμάτων, των εισαγωγών στα νοσοκομεία και των διασωληνωμένων να σπάνε το ένα μετά το άλλο σε καθημερινή πλέον βάση.
Η κατάσταση τείνει να γίνει παντελώς ανεξέλεγκτη, καθώς η διασπορά του ιού είναι τεράστια, ενώ σε κάποιες περιοχές φαίνεται πως είναι πολύ δύσκολο να αναστραφεί η εξαιρετικά αρνητική επιδημιολογική εικόνα.
Το ΕΣΥ έχει φτάσει για ακόμα μια φορά στα όρια του και σήμερα Τετάρτη 10/11 αναμένεται κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης στο υπουργείο Υγείας να αποφασιστεί και να ανακοινωθεί η επιστράτευση ιδιωτών γιατρών προκειμένου να στηρίξουν τα δημόσια νοσοκομεία, τα οποία βρίσκονται ένα βήμα πριν την κατάρρευση.
Το πράσινο φως για την επιστράτευση έχει δώσει ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης, ο οποίος διαμηνύει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν υπάρχει περίπτωση να ξανακλείσουν η οικονομία και η κοινωνία και πως το κρίσιμο είναι να σπεύσουν οι πολίτες να εμβολιαστούν, έτσι ώστε ακόμα και τώρα να κτιστεί το περίφημο τείχος ανοσίας.
Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για ένα εξαιρετικά δύσκολο «στοίχημα», καθώς πολλοί είναι οι επιστήμονες, οι οποίοι υποστηρίζουν πως δεν πρέπει να αποκλείεται το σενάριο ενός νέου lockdown.

Πιέσεις στις ασιατικές αγορές

Πτωτικά έκλεισαν σήμερα 10/11 οι περισσότερες ασιατικές αγορές, στον απόηχο των στοιχείων για τον πληθωρισμό στην Κίνα.
Οι τιμές καταναλωτή ενισχύθηκαν 1,5% σε ετήσια βάση, έναντι πρόβλεψης για 1,4%.
Ωστόσο, οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά 13,5% σε ετήσια βάση, έναντι εκτιμήσεων για 12,4%.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε στο -0,61%, ο δείκτης Shanhgai στην Κίνα έκλεισε στο -0,41%, ο δείκτης Hang Seng στο  Χονγκ Κονγκ +0,64% και ο δείκτης KOSPI στην Ν. Κορέα στο -1,09%.

Νευρικότητα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Νευρικότητα καταγράφεται σήμερα 10/11 στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, στον απόηχο των ανακοινώσεων για τον πληθωρισμού σε ΗΠΑ και Γερμανία καθώς εκτοξεύτηκε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριάντα ετών τον Οκτώβριο, παρά τις εκτιμήσεις των κεντρικών τραπεζών Fed και ΕΚΤ ότι το φαινόμενο είναι παροδικό. 
Αναλυτικά ο πληθωρισμός εκτοξεύτηκε στις ΗΠΑ στο 6,2% ενώ ο πληθωρισμός στη Γερμανία στο 4,5%, καθώς οι  επιπτώσεις που σχετίζονται με την ενεργιακή κρίση και την εφοδιαστική αλυσίδα γίνονται ισχυρότερες.
Παράλληλα, συνεχίζεται η ανακοίνωση των εταιρικών αποτελεσμάτων για το γ΄τρίμηνο του 2021.
Ειδικότερα, ο δείκτης Dax στη Γερμανία βρίσκεται στο +0,20%, ο δείκτης CAC στο Παρίσι στο +0,05%, ο δείκτης FTSE MIB στο Μιλάνο στο +0,40%, ο δείκτης IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,60% και ο FTSE 100 στο Λονδίνο στο +0,65%.
Στην Wall Street, ο Dow Jones κινείται στο -0,10%, ο S&P 500 στο -0,10%, ο Nasdaq στο -0,30% και το ETF GREC στο -0,83% ( 28,36 δολ. ).

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές  

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με εξαίρεση την Eurobank η οποία στις δημοπρασίες μηδένισε τις απώλειες και έκλεισε με θετικό πρόσημο.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,7890 ευρώ, με πτώση -0,57% με όγκο 1,02 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,10 ευρώ, με πτώση -1,61% με όγκο 3,7 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,58 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις  30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4480 ευρώ, με πτώση -0,82% με όγκο 1,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,81 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,9688 ευρώ, με άνοδο +0,73% με όγκο 1,4 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,59 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9940 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 444 εκατ. ευρώ.
 Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 3,94 ευρώ, με πτώση -1,99% με όγκο 5,1 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 95 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 17,00 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 338 εκατ. ευρώ.

Απώλειες στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές

Με απώλειες έκλεισε η πλειονότητα των μη τραπεζικών μετοχών του FTSE 25 με τις συναλλαγές χαμηλά επίπεδα.
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Τιτάν...
Στον αντίποδα, ανοδικά έκλεισαν Viohalco, ΟΛΠ, ΟΠΑΠ....
H Coca Cola έκλεισε στα 30,01 ευρώ, με πτώση -0,46% και  κεφαλαιοποίηση στα 11,12 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 15,20 ευρώ, με πτώση -0,33% και αποτίμηση 6,94 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,70 ευρώ, με πτώση -1,83% και αποτίμηση 2,48 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,58 ευρώ, με πτώση -1,34% και κεφαλαιοποίηση 599 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,33 ευρώ, με άνοδο +1,76% και  αποτίμηση 4,7 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,00 ευρώ, με πτώση -1,19% και κεφαλαιοποίηση 1,17 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 6,07 ευρώ, με άνοδο +0,17% και κεφαλαιοποίηση 1,86 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 14,47 ευρώ, με πτώση -0,89% και κεφαλαιοποίηση 1,6 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,09 ευρώ, με πτώση -0,92% και κεφαλαιοποίηση 2,16 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 13,18 ευρώ, με άνοδο +1,7% και κεφαλαιοποίηση 1,79 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,76 ευρώ, με πτώση -0,51% και  κεφαλαιοποίηση 826 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,9140 ευρώ, με άνοδο +0,42% και κεφαλαιοποίηση 718 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0270 ευρώ, με πτώση -1,82% και κεφαλαιοποίηση 25 εκατ. ευρώ.

Πωλήσεις στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές στο 1,11% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 23 μονάδες βάσης

Πωλήσεις καταγράφονται σήμερα 10/11 στην αγορά ομολόγων στην Ελλάδα αλλά και στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.
Σημειώνεται ότι οι καθησυχαστικές ανακοινώσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed)αλλά και της Τράπεζας της Αγγλίας (BoE) να διατηρήσουν τα επιτόκια αμετάβλητα τονίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι παροδικός έβαλαν φρένο στο επιθετικό sell off στα ομόλογα το προηγούμενο διάστημα
Ωστόσο η Fed έδωσε το «πράσινο φως» για το tapering, ανακοινώνοντας ότι θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές ομολόγων και άλλων τίτλων κατά 15 δισ. δολ. το μήνα από το επίπεδο των 120 δισ. δολ. το μήνα που βρίσκονται σήμερα.
Με τον συγκεκριμένο ρυθμό το πρόγραμμα αναμένεται να ολοκληρωθεί αρχές καλοκαιριού του 2022, ανοίγοντας τον δρόμο για την αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στο τέλος του έτους ή αρχές του 2023.
Όσο αφορά τις αποφάσεις της ΕΚΤ, θετικά έχουν επιδράσεις οι τελευταίες διαβεβαιώσεις της επικεφαλής της ΕΚΤ, Christine Lagarde ότι ακόμη και αν διακοπεί το PEPP, το πρόγραμμα αγοράς τίτλων λόγω πανδημίας, θα προσαρμοστεί το QE, δηλαδή το APP, για να στηρίξουμε την οικονομία της Ευρωζώνης.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 1,07% με το αμερικανικό 10ετές 1,48% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 139 μονάδες βάσης από 135 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 86 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,86% ή 86 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 23 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 79 μονάδες βάσης…

Μικρή επιδείνωση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Μικρή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα 10/11 στις αγορές της Ευρώπης μετά την βελτίωση των τελευταίων συνεδριάσεων απόρροια των καθησυχαστικών ανακοινώσεων της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ και της Τράπεζας της Αγγλίας διατηρώντας αμετάβλητη τα επιτόκια…
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 10 Νοεμβρίου του 2021 στο  0,88%.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα  10/11/2021 στο -0,28% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,15% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,32% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το Ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,41% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,88% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,44%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης