Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διατροφική κρίση: Ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά προκαλούν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού

Διατροφική κρίση: Ελλείψεις σε τρόφιμα και βασικά αγαθά προκαλούν τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού

Τα προβλήματα στην τροφοδοσία των σχολείων και οι ελλείψεις σε κρέας και γαλακτοκομικά

Σχετικά Άρθρα

Αδεια ράφια και ελλείψεις βασικών αγαθών αποτελούν μια εικόνα που έχει αρχίσει να παρατηρείται αρκετά συχνά το τελευταία διάστημα, καθώς τα προβλήματα στις αλυσίδες εφοδιασμού προκαλούν μεγάλες καθυστερήσεις στην τροφοδοσία των καταστημάτων, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg την Κυριακή 24 Οκτωβρίου 2021.

Διαρκές φαινόμενο

Μέσα στο πλαίσιο αυτό, το οποίο αναδεικνύεται ως βασική τροχοπέδη για την ανάκαμψη, στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να παρατηρούνται ελλείψεις σε τρόφιμα…
Για παράδειγμα στο Ντένβερ, τα παιδιά του δημοτικού σχολείου αντιμετωπίζουν έλλειψη γάλακτος και σε μια τοπική αγορά στο Σικάγο λείπουν οι κονσέρβες.
Και δεν είναι ότι δεν υπάρχει άφθονο φαγητό.
«Ποτέ δεν φανταζόμουν ότι θα ήμασταν εδώ τον Οκτώβριο του 2021 και θα μιλούσαμε για προβλήματα στην αλυσίδα εφοδιασμού, αλλά είναι πραγματικότητα», δήλωσε ο Vivek Sankaran, διευθύνων σύμβουλος της Albertsons Cos., στο Bloomberg προσθέτοντας: «Κάθε μέρα, κάτι θα λείπει στα καταστήματά μας, και είναι ανά κατηγορία.»

Διαθεσιμότητα στα ράφια

«Αντιμετωπίζουμε ζητήματα με την αλυσίδα εφοδιασμού με διαφορετικά είδη από το ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς», δήλωσε η Theresa Hafner, εκτελεστική διευθύντρια υπηρεσιών τροφίμων στα δημόσια σχολεία του Ντένβερ.
Οι ελλείψεις δεν είναι τόσο οξείες όσο ήταν νωρίτερα στην πανδημία.
Στα σούπερ μάρκετ, η διαθεσιμότητα στα ράφια έχει σταθεροποιηθεί από τότε που μειώθηκε δραστικά τον Νοέμβριο του περασμένου έτους, σύμφωνα με τα στοιχεία της Nielsen.
Παρόλα αυτά, μια βασική μέτρηση δείχνει να επηρεάζεται και πάλι.
Το συνολικό ποσοστό διαθεσιμότητας στο ράφι ήταν 94,6% τον Σεπτέμβριο, από 95,2% τον Αύγουστο.

Από την παραγωγή στη ζήτηση

Οι παραγωγοί τροφίμων παραπονιούνται για δικούς τους... πονοκεφάλους στην αλυσίδα εφοδιασμού.
Η Land O’Lakes Inc., ένας από τους μεγαλύτερους συνεταιρισμούς των ΗΠΑ, δήλωσε ότι τα μέλη της παράγουν άφθονες ποσότητες γάλακτος στα γαλακτοκομεία τους.
«Οι προκλήσεις στην εφοδιαστική αλυσίδα εξακολουθούν να είναι ζητήματα όπως η έλλειψη οδηγών, το εργατικό δυναμικό και η συμφόρηση στα λιμάνια», δήλωσε σε ένα email ο επικεφαλής της Supply Chain Officer Yone Dewberry.
Οι μεταποιητές κρέατος παρουσιάζουν μια παρόμοια κατάσταση.
Νωρίτερα αυτόν τον μήνα, ένας προμηθευτής χοιρινού κρέατος δεν μπορούσε να βγάλει προϊόντα επειδή δεν υπήρχαν αρκετά δοχεια φελιζόλ, δήλωσε ο Steve Mehier, σύμβουλος στο Εθνικό Συμβούλιο Παραγωγών Χοιρινού.

Εκτόξευση της τιμής του φοινικέλαιου

Το φοινικέλαιο, το φυτικό έλαιο με τη μεγαλύτερη κατανάλωση στον κόσμο, εκτινάχθηκε σε νέο υψηλό ρεκόρ, σκορπώντας ανησυχίες για τον επίμονο παγκόσμιο πληθωρισμό στην αγορά των τροφίμων.
Τα futures για φοινικέλαιο της Μαλαισίας αυξήθηκαν περισσότερο από 40% φέτος, ενώ το σογιέλαιο αυξήθηκε περισσότερο από 50%.
Οι τιμές του λαδιού canola κατέγραψαν.
Το Bloomberg σημειώνει ότι ο λόγος για την άνοδο των τιμών είναι «εξαιτίας της εμφάνισης περιορισμένης ζήτησης καθώς οι οικονομίες ανοίγουν ξανά, οι προοπτικές για περισσότερη χρήση σε ανανεώσιμα καύσιμα καθώς οι τιμές της ενέργειας εκτινάσσονται στα ύψη και τα προβλήματα παραγωγής στους μεγάλους καλλιεργητές».

Αγορά ενέργειας

«Το φοινικέλαιο δεν αναβαίνει λόγω  των προβλημάτων στην ελυσίδα, ο οποίος συνεχίζει να διατηρεί υψηλότερες τιμές, αλλά λαμβάνει επίσης ευρύτερη εξωτερική ώθησηαπό τις αγορές ενέργειας", δήλωσε η Sathia Varqa, ιδιοκτήτρια της Palm Oil Analytics στη Σιγκαπούρη.
Η παραγωγή φοινικέλαιου στη Μαλαισία μειώθηκε φέτος λόγω του παγώματος αλλοδαπών εργαζομένων, επιδεινώνοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού στη χώρα.
Το συμβούλιο φοινικέλαιου της Μαλαισίας ανέφερε ότι η παραγωγή τους πρώτους εννέα μήνες του έτους ήταν η πιο μικρή από το 2017.

Αναπτυσσόμενες χώρες

«Αυτό σημαίνει ότι εξαιτίας του βάρους των φυτικών ελαίων στον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ θα οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων θα εξακολουθούν να υφίστανται ανοδικές πιέσεις.
Τον περασμένο μήνα, ο δείκτης έφτασε σε υψηλό νέας δεκαετίας, το οποίο περιλαμβάνει ένα καλάθι τροφίμων (όπως δημητριακά, φυτικά έλαια, γαλακτοκομικά, κρέας και ζάχαρη).
Οι τιμές των τροφίμων που φτάνουν σε υψηλά δεκαετίας είναι δυσοίωνο σημάδι για τις αναδυόμενες οικονομίες της αγοράς όπου τα νοικοκυριά διαθέτουν το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού τους στα τρόφιμα.
Η αύξηση των τιμών των τροφίμων ενδέχεται να πυροδοτήσει κοινωνική αναταραχή., ο Albert Edwards της SocGen προειδοποίησε για πρώτη φορά για αυτό ακριβώς πριν ξεκινήσει η πανδημία επισημαίνεται στο δημοσίευμα.

Προσφορά εργασίας

Τα εργασιακά ζητήματα διαταράσσουν επίσης την προσφορά κρέατος.
Τα εργοστάσια λειτουργούν αλλά όχι σε πλήρη δυναμικότητα λόγω έλλειψης εργαζομένων και φορτηγατζήδων, είπε ο Mehier.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης