Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πλέον «βίαιες» και συντρίβουν τις αμερικανικές εταιρείες – Καταστροφή για την εφοδιαστική αλυσίδα

Οι πληθωριστικές πιέσεις είναι πλέον «βίαιες» και συντρίβουν τις αμερικανικές εταιρείες – Καταστροφή για την εφοδιαστική αλυσίδα
Αντιμέτωπες με σοβαρές ελλείψεις, προβλήματα και αυξημένο κόστος είναι πλέον και οι αμερικανικές εταιρείες
Σχετικά Άρθρα

Οι μεγάλες ελλείψεις σε όλες τις εφοδιαστικές αλυσίδες από τις οποίες εξαρτώνται οι εταιρείες στις ΗΠΑ μεταφράζονται σε εκτεταμένες πληθωριστικές πιέσεις και επηρεάζουν μία σειρά αμερικανικών εταιρειών να αυξήσουν τις τιμές των προϊόντων τους.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η Whirlpool που απέδωσε τις «ελλείψεις σε όλη την αλυσίδα εφοδιασμού» στις «αρκετά βάναυσες» αυξήσεις στις τιμές του χάλυβα, της ρητίνης και άλλων υλικών, λέγοντας ότι αυτές θα προσθέσουν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο δολάρια στο κόστος της εταιρείας, όπως γράφουν οι Financial Times.
«Κάθε μέρα, κάτι είναι εκτός αποθέματος στο κατάστημα», δήλωσε ο Vivek Sankaran, διευθύνων σύμβουλος της Albertsons, παρομοιάζοντας τις προσπάθειες της αλυσίδας παντοπωλείων να ανταποκριθεί στις διαδοχικές προκλήσεις.
Ερωτηθείς αυτήν την εβδομάδα ποια συστατικά και εφόδια είχε δυσκολευτεί να εξασφαλίσει η Chipotle, o Jack Hartung, οικονομικός διευθυντής της αλυσίδας εστιατορίων απάντησε χαρακτηριστικά: «Τα πάντα».

Το βουβό χάος

Η πίεση σε κάθε κρίκο της αλυσίδας εφοδιασμού, από το κλείσιμο εργοστασίων λόγω Covid-19 μέχρι το πρόβλημα εύρεσης επαρκούς προσωπικού για την εκφόρτωση φορτηγών, επεκτείνεται σε όλους τους τομείς, εντείνοντας τα ερωτήματα σχετικά με την απειλή που θέτει ο πληθωρισμός για τις ισχυρές καταναλωτικές δαπάνες και την ανάκαμψη των εταιρικών κερδών.
Τις τελευταίες ημέρες, οι μεγαλύτερες αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες έχουν διαμαρτυρηθεί για το αυξανόμενο κόστος των καυσίμων αεροσκαφών.
Η κατασκευάστρια εταιρεία παιχνιδιών Mattel έχει επισημάνει την πρόκληση των υψηλότερων τιμών ρητίνης και η Danaher έχει ενταχθεί στη λίστα των κατασκευαστών που δυσκολεύονται να προμηθευτούν ηλεκτρονικά εξαρτήματα.Σύμφωνα με τη Fed οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού έχουν επιβραδύνει τον ρυθμό της οικονομικής ανάπτυξης σε μεγάλο μέρος της χώρας.
«Οι περισσότερες περιοχές ανέφεραν σημαντικά αυξημένες τιμές, τροφοδοτούμενες από την αυξανόμενη ζήτηση για αγαθά και πρώτες ύλες», ανέφερε.
Τα κατακλυσμένα από οχήματα λιμάνια, οι ελλείψεις οδηγών φορτηγών και τα χαμηλά ποσοστά κενών αποθηκών συγκρούστηκαν με την έντονη ζήτηση από καταναλωτές και εταιρικούς πελάτες για να να προκαλέσουν ένα «βουβό χάος», δήλωσε ο Ethan Karp, Διευθύνων Σύμβουλος της Magnet, μιας μη κερδοσκοπικής εταιρείας συμβούλων που συνεργάζεται με κατασκευαστές.

Ανατιμήσεις

Οι εταιρείες πλήττονται από απρόβλεπτες καθυστερήσεις και προσπαθούν να αντισταθμίσουν αυτά τα υψηλότερα κόστη αυξάνοντας τις δικές τους τιμές ή καταφεύγοντας στη βελτίωση της αποτελεσματικότητάς τους.
Η Procter & Gamble, η εταιρεία παραγωγής προϊόντων ομορφιάς  ανακοίνωσε, πως θα ξεκινήσει έναν ακόμη γύρο αυξήσεων στις τιμές, αφού προειδοποίησε πως το κόστος της αλυσίδας εφοδιασμού θα ήταν υψηλότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως.
Ο Andre Schulten, οικονομικός διευθυντής της P&G, δήλωσε ότι είχε ανακοινώσει αυξήσεις τιμών για εννέα από τις 10 κατηγορίες προϊόντων της στις ΗΠΑ, με μεσαίες μονοψήφιες ανατιμήσεις στο μεγαλύτερο μέρος των προϊόντων της.
Νωρίτερα η PepsiCo είχε ανακοινώσει ότι οι αυξήσεις των τιμών της θα μπορούσαν να συνεχιστούν και το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ η Tesla ανέφερε επίσης ότι προσαρμόζει τις τιμές για να αντισταθμίσει το αυξανόμενο κόστος των εμπορευμάτων και της εργασίας.
Τα στελέχη των μεγάλων εταιρειών εξάλλου αναμένουν, πως οι αυξήσεις στις τιμές θα παραμείνουν τουλάχιστον έως το 2022.
«Δεν νομίζω ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει τα επόμενα ένα, δύο ή τρία τρίμηνα», είπε χαρακτηριστικά ο Hartung, προσθέτοντας ότι ο πληθωρισμός των μισθών είναι απίθανο να είναι παροδικός ακόμη και αν οι τιμές των εμπορευμάτων υποχωρήσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης