Τελευταία Νέα
Διεθνή

HΠΑ: Ο πληθωρισμός τρομοκρατεί, σε ιστορικά ύψη οι προσδοκίες

HΠΑ: Ο πληθωρισμός τρομοκρατεί, σε ιστορικά ύψη οι προσδοκίες
Οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό έφτασαν σε ένα νέο ιστορικό υψηλό

Ενώ οι κεντρικές τράπεζες, οι έμπειροι οικονομολόγοι και τα μέσα ενημέρωσης κάνουν ό, τι περνά από το χέρι τους για να πείσουν τους Αμερικανούς ότι η τρέχουσα φάση του καλπάζοντος πληθωρισμού είναι απλώς παροδική, η πραγματικότητα είναι ότι η Fed έχει χάσει ουσιαστικά τον έλεγχο των βραχυπρόθεσμων προσδοκιών για τον πληθωρισμό, όπως αποκαλύπτει η τελευταία έρευνα της Fed NY για τις προσδοκίες των καταναλωτών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της κεντρικής τράπεζας, οι προσδοκίες των καταναλωτών για τον πληθωρισμό έφτασαν σε ένα νέο ιστορικό υψηλό: στο 5,31% τον Σεπτέμβριο από 5,18% τον Αύγουστο, με τη Fed NY να δηλώνει χωρίς ίχνος ειρωνείας ότι αυτή η άνοδος θα διαρκέσει το πολύ μερικούς ακόμη μήνες, επομένως είναι «μεταβατική».

Όμως, παρότι ο μέσος αναμενόμενος ρυθμός πληθωρισμού σε ετήσια βάση κυμαίνεται στο «μέτριο» 5,3%, το ανώτατο όριο του 25%/75% εύρους διασποράς έφτασε στο συγκλονιστικό 8,7%, πράγμα που σημαίνει ότι τουλάχιστον το 25%των ερωτηθέντων βλέπουν τον πληθωρισμό να φτάνει σχεδόν σε διψήφιο αριθμό!
Ειδικότερα, η έρευνα της Fed έδειξε ότι οι Αμερικανοί περιμένουν υψηλότερα ποσοστά αύξησης των τιμών για σχεδόν όλα τα είδη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης