Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παρά τα εμβόλια, η έξαρση των κρουσμάτων Covid στην Ευρώπη φέρνει ακόμη πιο κοντά έναν σκληρό χειμώνα με νέα lockdowns

Παρά τα εμβόλια, η έξαρση των κρουσμάτων Covid στην Ευρώπη φέρνει ακόμη πιο κοντά έναν σκληρό χειμώνα με νέα lockdowns
Με τον χειμώνα να έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο, η πανδημία δεν υποχωρεί, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι τα εμβόλια θα προσέφεραν μία τάχιστη έξοδο από την κρίση

Σχετικά Άρθρα

Η νέα αναζωπύρωση του Covid σημαίνει ότι, ένας ακόμη σκληρός χειμώνας μπορεί να έρθει στην Ευρώπη με νέα lockdowns και δρακόντεια περιοριστικά μέτρα, που θα επιφέρουν συντριπτικό πλήγμα στην οικονομία.
Η πρώτη χώρα, που τέθηκε σε καθεστώς ακραίων μέτρων και lockdown είναι η Λετονία αλλά δεν είναι μόνο η χώρα της Βαλτικής που αντιμετωπίζει τη νέα έξαρση του κορωνοϊού που θυμίζει έντονα το 2020.
Η Βρετανία, η οποία ήρε τους περισσότερους περιορισμούς για τον Covid βλέπει τώρα τα κρούσματα να εκτοξεύονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούλιο 2021.
Και στη Γερμανία, βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο.
Σε χώρες όπου τα ποσοστά εμβολιασμού υστερούν, η κατάσταση είναι χειρότερη.
Με τους θανάτους από Covid σε επίπεδα ρεκόρ στη Ρωσία, η Μόσχα οδεύει σε lockdown αυτόν τον μήνα.
Η Ρουμανία δεν διαθέτει πλέον κρεβάτια εντατικής θεραπείας.
Η εξαιρετικά μεταδοτική παραλλαγή Delta πυροδοτεί επίσης εξάρσεις στην Κίνα και την Αυστραλία, χώρες που έχουν ακολουθήσει πολιτική μηδενικής ανοχής κατά του ιού, όπως αναφέρει το Bloomberg.
Στις ΗΠΑ, όπου τα σοβαρά θερινά ξεσπάσματα του ιού έχουν ως επί το πλείστον υποχωρήσει, η κυβέρνηση διευρύνει την πρόσβαση σε ενισχυτικά εμβόλια για να αποτρέψει ένα άλλο κύμα.

Σκληρός χειμώνας

Με τον χειμώνα να έρχεται στο βόρειο ημισφαίριο, η πανδημία δεν υποχωρεί, διαψεύδοντας τις ελπίδες ότι τα εμβόλια θα προσέφεραν μία τάχιστη έξοδο από την κρίση.
Και ενώ τα εμβόλια έχουν αποδειχθεί αποτελεσματικά στη μείωση σοβαρών ασθενειών και θανάτων, δεν σταματούν πάντα τη μόλυνση ή τη μετάδοση και η ισχύς τους μειώνεται με την πάροδο του χρόνου, καθιστώντας την εικόνα κατά κάποιο τρόπο πιο περίπλοκη από ό, τι πριν από ένα χρόνο.
«Οι αναμενόμενες ψυχρότερες θερμοκρασίες, η φθίνουσα αποτελεσματικότητα του εμβολίου και τα κενά στην κάλυψη του εμβολιασμού καθιστούν δύσκολη την πρόβλεψη για την εξέλιξη της επιδημίας», δήλωσε ο Arnaud Fontanet, επιδημιολόγος στο Ινστιτούτο Παστέρ που συμβουλεύει τη γαλλική κυβέρνηση.
«Οι επόμενες τρεις έως έξι εβδομάδες θα είναι κρίσιμες», σημείωσε.

Φθίνουσα η αποτελεσματικότητα των εμβολίων

Δεν υπάρχουν δύο χώρες ίδιες, αλλά ορισμένα πράγματα είναι ξεκάθαρα: εκείνες που εμβολιάστηκαν νωρίς, όπως το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι πρώτες στη σειρά για να βιώσουν την φθίνουσα αποτελεσματικότητα των εμβόλων.
Εκείνοι που διατηρούν πρόσθετα προστατευτικά μέτρα φαίνεται να τα καταφέρνουν καλύτερα.
Ο Βρετανός πρωθυπουργός Boris Johnson ήρε τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα που σχετίζονται με τον Covid στις 19 Ιουλίου, καθιστώντας τη Βρετανία, ένα τεράστιο πείραμα που βασίζεται αποκλειστικά και μόνο στα εμβόλια για την αντιμετώπιση της πανδημίας, ελλείψει άλλων μέτρων.
Όπως και στις ΗΠΑ, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου πιέζει επίσης τους ηλικιωμένους και άλλες ευπαθείς ομάδες να λάβουν τα ενισχυτικά εμβόλια.
Κάποιοι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι αυτό δεν είναι αρκετό.
Προτρέπουν τον Johnson να επαναφέρει την υποχρεωτική χρήση μασκών και να απαιτήσει την επίδειξη πιστοποιητικών εμβολιασμού για μεγάλες εκδηλώσεις.
Επίσης τον προτρέπουν να συστήσει περισσότερη τηλεργασία, ώστε να μειωθεί η κινητικότητα.
«Δεν χρειάζεται να δούμε αυτές τις αυξήσεις στα κρούσματα», είπε ο Bruce Aylward, ανώτερος σύμβουλος στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη (21/10/2021).
«Τα εμβόλια είναι ένα σημαντικό μέρος του ζητήματος αλλά και προστατευτικές μάσκες και η κοινωνική απόσταση είναι ένα άλλο», είπε χαρακτηριστικά.
1_142.JPG
3_90.JPG

Ενδημικός ο Covid

Στο άλλο άκρο του πλανήτη, η Αυστραλία, όπου η άφιξη της παραλλαγής Delta συνέπεσε με τον χειμώνα τον Ιούνιο, η χώρα προσπαθεί να ακολουθήσει μία πολιτική βασισμένη στην αποδοχή, πως ο Covid είναι μία ενδημική ασθένεια.
Παρά τα lockdown που έχουν διαρκέσει περισσότερο από οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, η χώρα αποδέχεται πλέον ότι ο Covid είναι εδώ για να μείνει και προσαρμόζεται σε έναν σταθερό ρυθμό των κρουσμάτων, όπως και η Νέα Ζηλανδία.
Η Σιγκαπούρη επέλεξε να αρχίσει να ανοίγει ξανά και απομακρύνεται από τη στόχευση μηδενικών κρουσμάτων, όταν το ποσοστό εμβολιασμού της ξεπέρασε το 80%.
Αλλά οι μολύνσεις άρχισαν να ανεβαίνουν αμέσως μετά την χαλάρωση ορισμένων περιορισμών τον Αύγουστο.
Στις ΗΠΑ, με περισσότερο από το 40% του πληθυσμού να μην έχει εμβολιαστεί πλήρως, δεν υπάρχει λόγος να υποδηλωθεί ότι η χώρα θα έχει τείχος ανοσίας.

Ο εφιάλτης των νέων lockdowns

Στην Ευρώπη, χώρες όπως η Ιταλία, η Γερμανία και η Γαλλία προσπάθησαν να ακολουθήσουν τη μέση διαδρομή, βασιζόμενοι σε ένα μείγμα εμβολίων, πιστοποιητικών εμβολιασμού και μασκών στην προσπάθειά τους να αποφύγουν νέα lockdowns.
Στην Ιταλία, όπου απαιτείται Green Pass για είσοδο σε εστιατόρια, θέατρα και γυμναστήρια, ο πρωθυπουργός Mario Draghi μίλησε επικριτικά για την πιο χαλαρή προσέγγιση της Βρετανίας, λέγοντας ότι η χώρα είχε «εγκαταλείψει κάθε προσοχή» και τώρα αντιμετωπίζει τις συνέπειες.
Η στρατηγική της Ευρώπης είναι «ένα πείραμα», τόνισε η Marion Koopmans, η οποία είναι επικεφαλής του τμήματος ιοϊστολογίας του ιατρικού κέντρου του Πανεπιστημίου Erasmus.
Την κατάσταση θα μπορούσε να περιπλέξει ένα κύμα συνδυασμένων μολύνσεων από Covid και γρίπη, πρόσθεσε.
Κάποια άγνωστα θα μπορούσαν ακόμα να έρθουν στο παιχνίδι, συμπεριλαμβανομένης της πιθανότητας για ένα κύμα συνδυασμένων μολύνσεων από Covid και γρίπη, είπε.
2_130.JPG

Οι μολύνσεις των πλήρως εμβολιασμένων

Στη Γερμανία, δίνεται όλο και περισσότερο στις επιχειρήσεις η επιλογή να εξυπηρετούν μόνο όσους έχουν εμβολιαστεί ή έχουν αναρρώσει από τον Covid.
Το φημισμένο club Berghain του Βερολίνου ήταν μεταξύ εκείνων που το έκαναν - και παρόλα αυτά, τουλάχιστον 19 άτομα μολύνθηκαν σε ένα πάρτι εκεί στις αρχές Οκτωβρίου, ανέφερε η εφημερίδα Berliner Morgenpost.
Στη Λετονία, όπου περίπου ο μισός πληθυσμός παραμένει μη εμβολιασμένος, οι αξιωματούχοι βρίσκονται στη δύσκολη θέση να εκφράσουν τη λύπη τους για τους αυστηρούς περιορισμούς που επιβάλλουν σε όσους έχουν εμβολιαστεί.
«Πρέπει να ζητήσω συγγνώμη από όλους τους εμβολιασμένους που μέχρι τώρα όλες οι προσπάθειές μας δεν ήταν αρκετές», δήλωσε ο πρωθυπουργός Krisjanis Karins.
«Είναι άδικο που πρέπει να σηκώσουμε αυτό το βάρος επειδή άλλοι άνθρωποι δεν έχουν εμβολιαστεί, αλλά αν δεν το κάνουμε τότε θα υποφέρουμε κι εμείς», σημείωσε.

tracking.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης