Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η Σουηδία αναστέλλει επ' αόριστον τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna - Στο μικροσκόπιο των ειδικών σοβαρές παρενέργειες

Η Σουηδία αναστέλλει επ' αόριστον τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna - Στο μικροσκόπιο των ειδικών σοβαρές παρενέργειες
Η παύση στον εμβολιαμό με Moderna είχε προγραμματιστεί να τελειώσει την 1η Δεκεμβρίου 2021
Σχετικά Άρθρα

Ερωτήματα και ανησυχίες εγείρονται σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες, που μπορεί να προκαλέσει το εμβόλιο της Moderna κατά του κορωνοϊού.
Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι στη Σουηδία αποφάσισαν ότι το moratorium για τη χορήγηση του εμβολίου της Moderna σε οποιονδήποτε κάτω των 31 ετών θα παραταθεί επ 'αόριστον, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα Daily Mail.
Η παύση στον εμβολιαμό με Moderna είχε προγραμματιστεί να τελειώσει την 1η Δεκεμβρίου 2021.
Η Φινλανδία, η Ισλανδία και η Δανία έχουν λάβει παρόμοια μέτρα.
Η Νορβηγία συστήνει στους άνδρες κάτω των 30 ετών να μην υποβάλλονται στο εμβόλιο της Moderna.

Στο μικροσκόπιο των ειδικών

Για μήνες, το εμβόλιο της Moderna βρισκόταν στο μικροσκόπιο των ειδικών λόγω δεδομένων, που καταδεικνύουν πως όσοι νέοι άνδρες έλαβαν το εν λόγω εμβόλιο διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο για μυοκαρδίτιδα και περικαρδίτιδα.
Η Daily Mail ανέφερε ότι μια αμερικανική μελέτη που δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομοτίμους κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι νέοι άνδρες κάτω των 20 ετών έχουν έως και έξι φορές περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μυοκαρδίτιδα μετά τη μόλυνση από τον Covid από εκείνους που έχουν εμβολιαστεί».

Ανησυχίες για τις παρενέργειες

Η απόφαση αυτή έρχεται καθώς η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) έθεσε σε αναμονή τα σχέδια της Moderna για εμβολιασμό των παιδιών ηλικίας 12 έως 17 ετών λόγω ανησυχιών παρενέργειες, σύμφωνα με την Wall Street Journal.
Παρόλο που μια ομοσπονδιακή επιτροπή ελέγχου και πρόληψης ασθενειών ενέκρινε τις ενισχυτικές δόσεις των εμβολίων Moderna και Johnson & Johson, υπήρξαν κάποιες προφυλάξεις, σύμφωνα με το CNBC.
Σύμφωνα με τον γιατρό Tom Shimabukuro υπάρχει αυξημένος κίνδυνος μυοκαρδίτιδας και περικαρδίτιδας, είτε με το εμβόλιο Moderna είτε με το εμβόλιο Pfizer, ιδιαίτερα μετά τη δεύτερη δόση των εμβολίων.
Τα δεδομένα έδειξαν ότι ο κίνδυνος ήταν 13 φορές μεγαλύτερος για όσους υπεβλήθησαν στο εμβόλιο Moderna από ό,τι για εκείνους που έλαβαν το σκεύασμα της Pfizer.
Ο Σουηδικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσε ότι τα στοιχεία που συνδέουν το εμβόλιο Moderna με τις δύο παθήσεις σημαίνει ότι «υπάρχει αυξημένος κίνδυνος παρενεργειών όπως φλεγμονή του καρδιακού μυός ή του περικαρδίου».

Η ανακοίνωση της FDA

Η FDA είχε εκφράσει την ανησυχία του για το εμβόλιο της Pfizer στην ανακοίνωσή του λέγοντας ότι «τα δεδομένα καταδεικνύουν αυξημένους κινδύνους, ιδιαίτερα εντός επτά ημερών μετά τη δεύτερη δόση».
«Ο παρατηρούμενος κίνδυνος είναι υψηλότερος μεταξύ των ανδρών κάτω των 40 ετών σε σύγκριση με τις γυναίκες και τους μεγαλύτερους άνδρες.
Ο παρατηρούμενος κίνδυνος είναι υψηλότερος στους άνδρες ηλικίας 12 έως 17 ετών», ανέφερε η FDA.
Μάλιστα η Υπηρεσία σημειώνει ότι «ορισμένα άτομα χρειάστηκαν υποστήριξη εντατικής θεραπείας» αλλά μακροπρόθεσμες πληροφορίες σχετικά με τους κινδύνους δεν είναι ακόμη διαθέσιμες.
sweden.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης