Τραπεζικά νέα

Θα είναι ο Νοέμβριος καλός χρηματιστηριακός μήνας στην Ελλάδα λόγω S&P, Moody’s, MSCI; - Η Goldman βλέπει περίεργα πράγματα

Θα είναι ο Νοέμβριος καλός χρηματιστηριακός μήνας στην Ελλάδα λόγω S&P, Moody’s, MSCI; - Η Goldman βλέπει περίεργα πράγματα
Γιατί η Goldman αναμένει περίεργες καταστάσεις τις ερχόμενες εβδομάδες
Σχετικά Άρθρα

Ο Νοέμβριος παραδοσιακά και ιστορικά είναι καλός χρηματιστηριακά μήνας, καθώς κλείνουν τους ισολογισμούς και τα χαρτοφυλάκια τους οι ξένοι επενδυτές και σπεύδουν για τις τελευταίες ωραιοποιήσεις.
Στην Ελλάδα όμως τους τελευταίους 7 μήνες επικρατεί προβληματική στασιμότητα, οι τράπεζες δεν τραβάνε, η χρηματιστηριακή αγορά έχει νεκρώσει…
Οι βασικοί ξένοι επενδυτές έχουν τοποθετηθεί και αναμένουν τον επόμενο ανοδικό κύκλο για να εμφανιστούν νέοι επενδυτές που θα ωθήσουν την αγορά υψηλότερα… ώστε οι παλαιοί να ρευστοποιήσουν.
Οι παλαιοί ξένοι επενδυτές λόγω της ρηχότητας της αγοράς δεν μπορούν να πουλήσουν και νέοι ξένοι επενδυτές δεν εμφανίζονται επειδή υπάρχει ανησυχία ότι θα έρθει διόρθωση διεθνώς, ενώ διάφορα γεγονότα έχουν προβληματίσει, ενεργειακό κόστος, πληθωρισμός, αρχή του τέλους της ποσοτικής χαλάρωσης από τις κεντρικές τράπεζες, αρχής γενομένης από την FED και ακολούθως την ΕΚΤ.

Η πρόβλεψη για 780 μονάδες δεν επιβεβαιώθηκε

Το bankingnews είχε προβλέψει ότι μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Οκτωβρίου το ελληνικό χρηματιστήριο θα υποχωρήσει προς τις 780 μονάδες ενώ ήταν περίπου στις 910 μονάδες.
Η αγορά έκανε ενδοσυνεδριακό χαμηλό 853 μονάδες αρχές Οκτωβρίου και έκτοτε κράτησε αυτά τα επίπεδα, χωρίς όμως να μπορεί να διαφοροποιηθεί…
Μπορεί η Wall να σημειώνει ράλι κάποιες ημέρες αλλά το ελληνικό χρηματιστήριο δεν παρακολουθεί, έχει απομονωθεί.
Ο βασικός λόγος που δεν επιβεβαιώθηκε η πρόβλεψη για 780 μονάδες έως τις 15 Οκτωβρίου ήταν ότι και διεθνώς ειδικά στην Wall αποτράπηκε η διόρθωση…
Έχουν υπάρξει φαινόμενα που δικαιολογούσαν την διόρθωση ειδικά όταν διαπιστώθηκε μείωση έως 80% στην συμμετοχή των μικροεπενδυτών – ήταν η κινητήριος δύναμη της Wall για μήνες – στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Ο πληθωρισμός, η επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας και οι κινήσεις της FED δημιουργούσαν ένα ενδιαφέρον περιβάλλον για διόρθωση που ωστόσο δεν συντελέστηκε…
Οπότε κράτησε το ελληνικό χρηματιστήριο….

Θα είναι ο Νοέμβριος καλός χρηματιστηριακός μήνας στην Ελλάδα λόγω S&P, Moody’s και MSCI;

Θα είναι ο Νοέμβριος του 2021 καλός χρηματιστηριακός μήνας;
Στις 22 Οκτωβρίου 2021 αξιολογεί την Ελλάδα ο αμερικανικός ελεγκτικός οίκος Standard and Poor’s.
Ο Standard and Poor’s αξιολογεί την Ελλάδα BB με θετικές προοπτικές, θα αποτελέσει έκπληξη να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος καθώς μέσα στο 2021 προέβη ήδη σε μια αναβάθμιση.
Συν τοις άλλοις εάν προβεί σε αναβάθμιση το ΒΒ θα καθοριστεί σε ΒΒ+ μόλις μια κλίμακα χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα – interment grade.
To βασικό σενάριο δεν περιλαμβάνει αναβάθμιση της Ελλάδος από τον αμερικανικό οίκο Standard and Poor’s στις 22 Οκτωβρίου 2021.

Στις 11 Νοεμβρίου 2021 είναι προγραμματισμένη η τελευταία για το 2021 αναθεώρηση των δεικτών της Morgan Stanley Capital International ή MSCI.
Αναμένεται να ενταχθεί στον δείκτη standard MSCI η ΔΕΗ και ίσως η Εθνική τράπεζα που πληροί τα περισσότερα κριτήρια πλην του free float της διασποράς μετοχών άπαξ και το 40,3% το κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Στις 19 Νοεμβρίου 2021 θα αξιολογηθεί η ελληνική οικονομία από τον αμερικανικό ελεγκτικό οίκο Moody’s που βαθμολογεί την Ελλάδα σε Ba3 με σταθερές προοπτικές.
Μια αναβάθμιση στην κλίμακα Ba2 δεν θα ήταν έκπληξη άπαξ και η Moody’s βαθμολογεί την Ελλάδα με την χαμηλότερη κλίμακα σε σχέση με τους άλλους οίκους αξιολόγησης.
Η αναβάθμιση από την Moody’s δεν θα αλλάξει το προφίλ ρίσκου της Ελλάδος.

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι ενώ ιστορικά ο Νοέμβριος μήνας χρηματιστηριακά είναι καλός, δεν είναι απόλυτο ότι θα συμβεί το ίδιο ή στην ίδια έκταση με το παρελθόν.
Αναζητούμε ένα ισχυρό καταλύτη που θα αλλάξει το προφίλ της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς όπου η επενδυτική ένδεια και η ρηχότητα έχουν σχεδόν εκμηδενίσει το ενδιαφέρον…

Γιατί η Goldman αναμένει περίεργες καταστάσεις τις ερχόμενες εβδομάδες

Σε έκθεση της η Goldman Sachs υποστηρίζει ότι θα βιώσουμε μεγάλες καταστάσεις τις προσεχείς εβδομάδες στις αγορές.
Υπάρχουν κάποια στοιχεία που πρέπει να αξιολογηθούν.

  • Πουλήθηκαν 96 δισεκατομμύρια δολάρια μετοχών τον τελευταίο ένα μήνα.
  • Πωλήθηκαν 540 δισεκατομμύρια δολάρια θέσεις συνολικά στις αγορές τον τελευταίο ένα μήνα.
  • Οι αγορές συντηρούνται σχεδόν αποκλειστικά από επαναγορές ιδίων μετοχών από εταιρίες buyback.
  • Το 2022 φαίνεται πολύ δύσκολο! Υπάρχει ένα αυξανόμενο ενδιαφέρον να προσπαθήσουμε να πετύχουμε κέρδη ειδικά στο τελευταίο τρίμηνο του 2021.
  • Οι εισροές ομολόγων έχουν πλέον επιβραδυνθεί κατακόρυφα.

Τι αναμένει τον Νοέμβριο του 2021

1)Οι αμερικανικές εταιρείες προέβησαν σε επαναγορές ιδίων μετοχών 884 δισεκατομμύρια δολάρια έως τις 8 Οκτωβρίου 2021.

Η εξέλιξη αυτή ξεπερνάει την Euphoria του 2018.

Κατά την Goldman οι επαναγορές ιδίων μετοχών το 2021 θα φθάσουν στα 965 δισεκ. δολάρια η δεύτερη υψηλότερη επίδοση μετά το 2018.

2) Η ανάλυση των επαναγορών ανά τρίμηνο έχει ως εξής:
Α΄ τρίμηνο 2021 περίπου 203 δισεκ. δολάρια, δεύτερο τρίμηνο 234 δισεκ. δολάρια, τρίτο τρίμηνο 220 δισεκ. δολάρια και πρόβλεψη τέταρτο τρίμηνο του 2021 περί τα 230 δισεκ. δολάρια.
Η Goldman Sachs προβλέπει ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο θα φθάσουν στα 160 δισεκ. δολάρια.
Σύμφωνα με την GS Research, ο Νοέμβριος είναι ο πρώτος μήνας για επαναγορές, ο Νοέμβριος μαζί με τον Δεκέμβριο είναι η καλύτερη δίμηνη περίοδος του έτους για επαναγορές ώστε να επιτευχθούν οι μέγιστες αποδόσεις και ωραιοποιήσεις.

3)Με βάση την Goldman Sachs η 1η Νοεμβρίου είναι η έναρξη του παραθύρου επαναγοράς μετοχών (το 65% των εταιρειών βρίσκονται σε αυτή την ζώνη)

4)Υπάρχουν 42,5 ημέρες διαπραγμάτευσης τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων εβδομάδων διακοπών και της χαμηλής ρευστότητας.

5) Τα 160 δισεκατομμύρια δολάρια επαναγορών ιδίων μετοχών τους τελευταίους δύο μήνες του έτους ανέρχονται σε 3,80 δισεκ. δολάρια κάθε μέρα.
Τον Νοέμβριο οι καθημερινές αγορές μετοχών στο πλαίσιο των επαναγορών ιδίων μετοχών μπορεί να φθάσουν στα 4 δισεκ. δολάρια – κάθε μέρα -

6)Υπήρξαν 774,50 δισεκ. δολάρια εισροές στις μετοχές διεθνώς, που θεωρείται μια από τις καλύτερες επιδόσεις των τελευταίων πολλών ετών.
Οι εισροές το 2021 θα φθάσουν στο 1 τρισεκ. δολάρια ή 4,10 δισεκ. δολάρια κάθε μέρα εισροές για το 2021.

7)Για να επιτευχθεί ο στόχος, θα πρέπει οι επαναγορές ιδίων μετοχών να φθάσουν στα 8 δισεκ. δολάρια για τις 42,50 ημέρες διαπραγμάτευσης για να κλείσει το έτος.

8)Οι εισροές ομολόγων έφτασαν στο μηδέν αυτή την εβδομάδα
Τα προθεσμιακά συμβόλαια αξίας 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων θα εκτονώσουν την πίεση.

9)Οι επιδόσεις ήταν σε μεγάλο βαθμό δύσκολες και το 2022 αναμένεται να είναι δύσκολο.
Με βάση τις στρατηγικές μετοχών πολλά funds έχουν πουλήσει μετοχές αξίας 96 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον τελευταίο ένα μήνα.
Με βάση τις στρατηγικές μετοχών πολλά funds θα αγοράσουν μετοχές 44,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Νοέμβριο και 106,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο.

10)Από το 2020, σημειώθηκαν εισροές +2,281 τρισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομόλογα και μετρητά έναντι +578 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές δηλαδή 4 φορές περισσότερες εισροές σε μετρητά και ομόλογα.

11) Από το 2016, σημειώθηκαν εισροές +4,609 τρισεκατομμύρια δολάρια σε ομόλογα και μετρητά έναντι +427 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετοχές δηλαδή 11 φορές περισσότερες εισροές σε μετρητά και ομόλογα.

12)Από το 2011, υπήρχαν +5,205 τρισεκατομμύρια δολάρια εισροές σε ομόλογα και μετρητά έναντι +748 δισεκατομμύρια δολάρια εισροές σε μετοχές δηλαδή 7 φορές περισσότερες εισροές σε μετρητά και ομόλογα.

13)Το πρόσφατο ράλι στην Wall είναι το 8ο μεγαλύτερο σερί χωρίς πτώση -5% από το 1930, διάρκειας 226 ημερών διαπραγμάτευσης.

14)Οι μικροεπενδυτές ήταν πωλητές το τελευταίο διάστημα ειδικά στις εταιρίες νέας τεχνολογίας, ωστόσο την τελευταία εβδομάδα εμφανίστηκαν αγοραστές…

15)Καταγράφεται ένα ενδιαφέρον στοιχείο πάνω από τις 4.400 μονάδες στον δείκτη S&P 500 ξεκινούν οι τοποθετήσεις των short οι οποίες είναι διογκούμενες.
Ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται στις 4.471 μονάδες.
aaaa_2.jpgaaa_3.jpg

aaaaa.jpg
aaaaaa.jpg
7a.jpg

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης