Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Το deal της Intracom και τι σημαίνει για τις αποτιμήσεις των εταιρειών πληροφορικής

Το deal της Intracom και τι σημαίνει για τις αποτιμήσεις των εταιρειών πληροφορικής
Το υψηλό τίμημα που δόθηκε για την Intrasoft έρχεται να δικαιολογήσει το ράλι τιμών στις εταιρείες του κλάδου
Σχετικά Άρθρα

Βελτιωμένα αποτελέσματα εμφάνισε στο εξάμηνο ο κλάδος της πληροφορικής, ενώ το πρόσφατο deal της Intracom για την πώληση της Intrasoft στην Netcompany επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια εξαγορών και συγχωνεύσεων.
Παράλληλα το τίμημα που δόθηκε έρχεται να δικαιολογήσει το ανοδικό ράλι των τιμών των μετοχών των περισσότερων εταιρειών του ευρύτερου κλάδου της πληροφορικής.
Αρκετές εισηγμένες ετοιμάζονται για εξαγορές και το έχουν επικοινωνήσει το τελευταίο διάστημα, ενώ τα έργα που θα δημοπρατηθούν στρέφουν τις εταιρείες σε αναζήτηση εργαζομένων τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό.
Η έλλειψη εξιδεικευμένων στελεχών σπρώχνει και υψηλότερα τις αμοιβές που δίνονται στον κλάδο.
Το τίμημα για την Intrasoft μεταφράστηκε σε EV/EBITDA 13,1 φορές, ενώ ο δείκτης P/E ήταν πάνω από 65 φορές με βάση τα κέρδη του 2020.
Τα αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου των εισηγμένων δείχνουν διατήρηση του υψηλού ρυθμού αύξησης των πωλήσεων με τις μόνες εξαιρέσεις να είναι οι μικρές Logismos και Q&R.
Αντίστοιχη και η εικόνα στα EBITDA του ίδιου διαστήματος με κάποια να αυξάνονται ακόμα και κατά 238% έναντι του περσινού πρώτου εξαμήνου.

Εξαιρετικές όμως είναι και οι επιδόσεις σε ό,τι αφορά τον καθαρό δανεισμό.


Αρκετές έχουν αρνητικό καθαρό δανεισμό και η μόνη με υψηλό συγκριτικά με τις άλλες δανεισμό είναι η Space Hellas.
Βλέποντας τα αποτελέσματα εξαμήνου και με βάση τα EBITDA και τα κέρδη αυτού του διαστήματος και όχι συνόλου χρήσης καθώς δεν έχουν δημοσιευτεί ετήσια για το 2021, βγάζει εύκολα κάποιος το συμπέρασμα πως με βάση το τίμημα που δόθηκε για την Intrasoft, πολλές εισηγμένες δικαιολογούν τις αποτιμήσεις τους.
Αφού δηλαδή η εξαγορά έγινε με EV/EBITDA (εταιρική αξία προς κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων) 13,1 φορές, η Byte για παράδειγμα, χωρίς να υπολογιστούν κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο παίζει με 17,8 φορές.
Αν δηλαδή η εισηγμένη βγάλει αντίστοιχα EBITDA στο δεύτερο εξάμηνο με αυτά του πρώτου θα παίζει με 9 φορές περίπου.
Η Entersoft με την ίδια υπόθεση για είναι στις 13 φορές, άρα περίπου όσο πουλήθηκε η Intrasoft αλλά με πολύ ελκυστικότερο p/e.
Με ελκυστικότερο P/E θα είναι και η Epsilon Net.
Η Quest, η οποία όμως έχει και άλλες δραστηριότητες, έχει ήδη EV/EBITDA 12,8 φορές χωρίς να υπολογίσει κάποιος κέρδη στο δεύτερο εξάμηνο.
Το ίδιο ισχύει και για την Profile.
Να σημειωθεί πως η Performance θα κάνει αύξηση κεφαλαίου 5 εκατ. ευρώ με τη διοίκηση να έχει πει πως η τιμή διάθεσης μπορεί να είναι υψηλότερη από την τρέχουσα.
Με βάση τα εξάμηνο και με κάποιες εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης, με το χαμηλότερο p/e διαπραγματεύονται οι μετοχές των Byte και Performance.
Η πώληση της Cardlink από την Quest, αναμένεται να βελτιώσει σημαντικά το καθαρό ταμείο αλλά και να δώσει μεγάλα έκτακτα κέρδη στο σύνολο της χρήσης.
Κεφάλαια που σκοπεύει η εταιρεία να αξιοποιήσει για την ανάπτυξή της.
pliroforiki.JPG

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης