Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Πώς η Intrasoft οδηγεί τo ράλι… Intracom Ηoldings και Intrakat - Ποιος ο ρόλος του Σωκράτη Κόκκαλη

Πώς η Intrasoft οδηγεί τo ράλι…  Intracom Ηoldings και Intrakat - Ποιος ο ρόλος του Σωκράτη Κόκκαλη
Η επιστροφή της Intracom Συμμετοχών θα σηματοδοτηθεί όταν η εταιρεία ξεκινήσει και την διανομή μερισμάτων
Σχετικά Άρθρα

Όταν ιδρύθηκε η Intracom, ένας αστικός μύθος θέλει τον επιχειρηματία κ. Σωκράτη Κόκκαλη να έχει ένα σοβαρό δίλημμα, επί ένα μήνα.
Διότι, όπως υποστηρίζουν ορισμένοι το κόστος κατασκευής του υλικού στην Ελλάδα, ήταν φθηνότερο από την εισαγωγή του από το εξωτερικό.
Τελικώς, όπως λέγεται, επέλεξε να συνεχίσει την δεύτερη λύση.
Σήμερα στα 82 του χρόνια και μετά από μια αξιόλογη επιχειρηματική διαδρομή, έχει απαλλαγεί, δικαίως, από τέτοιου είδους διλήμματα.
Ωστόσο, όπως απέδειξε πρόσφατα με την Intralot, δεν εγκατέλειψε ποτέ τις εταιρείες.
Κέρδισε μαζί με τους συνεργάτες του, το προσωπικό στοίχημα της διάσωσης της Intralot, ενώ ταυτόχρονα βλέπει την πλήρη επαναφορά χρηματιστηριακώς στην Intracom Συμμετοχών και την Ιντρακατ.
Βεβαίως, η ουσιαστική επιστροφή της Intracom Συμμετοχών θα σηματοδοτηθεί όταν η εταιρεία θα ξεκινήσει και την διανομή μερισμάτων, μια προοπτική η οποία πρέπει να ενσωματωθεί σιγά- σιγά στην στρατηγική της εταιρείας, σύμφωνα με αναλυτές.

Πώς προέκυψε το χρηματιστηριακό ράλι;

Οι τιμές φέρνουν τις ειδήσεις ή οι ειδήσεις τις τιμές;
Η απάντηση σ αυτό το προαιώνιο χρηματιστηριακό ερώτημα για την Intracom Holdings και την Intralot αποτελεί ένα συνδυασμό και των δυο προαναφερόμενων εκδοχών.
Εξάλλου, η Intracom εκτιμάται πως θα διεκδικήσει βάσιμα έργα του ψηφιακού μετασχηματισμού (Ταμείο Ανάκαμψης) μέσω της Intrasoft η οποία θα είχε υψηλότερη αξία εφόσον ήταν εισηγμένη αυτόνομα στο χρηματιστήριο.

Τι ολοκληρώνει η εισαγωγή της Intralot στον Νasdaq

Η μετοχή της Intralot χρειάστηκε την ανακοίνωση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ανταλλαγής ομολόγων για να σημειώσει ένα ράλι και να φθάσει από τα 0,16 λεπτά (24 εκατ. ευρώ) στις αρχές του έτους στο πρόσφατο υψηλό έτους 0,515 λεπτά (78,4 εκατ. ευρώ) ή 65 εκατ. ευρώ με το χθεσινό κλείσιμο.
Το προσωπικό στοίχημα του κ. Σ. Κόκκαλη και των συνεργατών του με τις επίπονες διαπραγματεύσεις με τους ομολογιούχους κερδήθηκε όπως εγκαίρως είχε ενημερώσει το bankingnews.
Η εταιρεία μείωσε τις συνολικές δανειακές υποχρεώσεις κατά 163 εκατ. ευρώ και οι ομολογιούχοι του 2021 έλαβαν τα νέα ομόλογα (3 Αυγούστου) ύψους 242 εκατ. δολαρίων, ενώ οι ομολογιούχοι του 2024 έλαβαν το 34,27% των μετοχών της Intralot US Securities B.V., έμμεσα μητρικής της Intralot, Inc., της αμερικανικής θυγατρικής.
Η συμφωνία, όμως, για τους ομολογιούχους του 2024 που αντάλλαξαν ομόλογα ύψους 118 εκατ. ευρώ θα ολοκληρωθεί αρχικά όταν εισαχθεί η Intralot Ιnc στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί.
Εκεί θα καταγραφούν οι όποιες υπεραξίες ενώ στα αποτελέσματα εξαμήνου οι επενδυτές θα εξετάσουν την πορεία της Intralot Inc, αλλά και τις προοπτικές χρηματιστηριακής αποτίμησης εν μέσω και των αναμενόμενων νέων συμβολαίων για το αθλητικό στοίχημα.

Το ράλι σε Intracom Ηoldings – Intrakat

Το χρηματιστηριακό ράλι των μετοχών της Intracom και της θυγατρικής Intrakat στηρίζεται, κυρίως, στις θυγατρικές της εταιρείες.
Πρωτίστως στην αξία της Intrasoft, δευτερευόντως στην Intracom Defence, αλλά και τέλος στην Ιντρακατ – αν και η πρόσφατη συγχώνευση της τελευταίας με την Γαία Άνεμος πραγματοποιήθηκε σε βάρος των μετόχων της Intrakat και μετέφερε τα οφέλη - λόγω της δυσμενούς σχέσης ανταλλαγής (2,4 Intrakat προς 1 Γαια) - στους μετόχους της Γαία που βρίσκονται ταυτόχρονα στην διοίκηση και μέλη της κατασκευαστικής.
Η μετοχή της Intracom από τα 0,847 ευρώ στις αρχές του έτους (64,3 κατ, ευρώ) ανήλθε στα 2,28 ευρώ ( 173 εκατ. ευρώ ) σημειώνοντας άνοδο 170%.
Το μεγαλύτερο μέρος της ανόδου αποδίδεται στα μερίδια αγοράς της Ιntrasoft.
Η “ναυαρχίδα” της Ιntracom στην πληροφορική και το λογισμικό, η Intrasoft το 2020 εμφάνισε λειτουργικά κέρδη 18 εκατ. ευρώ, καθαρά κέρδη 5,2 εκατ. ευρώ και πωλήσεις 197 εκατ. ευρώ.
Η μοιραία σύγκριση της Intrasoft με τις αποτιμήσεις εισηγμένων εταιρειών πληροφορικής που διαθέτουν χαμηλότερα κέρδη αποτελεί οδηγό για όλους όσοι ποντάρουν στην μετοχή.
Πιο συγκεκριμένα, εάν η Intrakat αποτιμάται στα 102 εκατ. ευρώ - ύστερα από το ράλι της μετοχής από τα 65,5 εκατ. ευρώ στα 102 εκατ. ευρώ – τότε η αποτίμηση η οποία απομένει στις Ιntrasoft – Ιntracom Defence είναι μόλις 71 εκατ. ευρώ, ποσό που δεν αντικατοπτρίζει την αξία των δυο εταιρειών.
Επιπλέον, η Intrakat, το 2020 εμφάνισε ζημιές 12,8 εκατ. ευρώ με κύκλο εργασιών 174,5 εκατ. ευρώ ενώ το ανεκτέλεστο των έργων στις 31/12/2020 ανερχόταν στα 380 εκατ. ευρώ.

Δημήτρης Παφίλας
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης