Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Οι τράπεζες ορθώνουν τείχος προστασίας κατά των ακάλυπτων επιταγών

Οι τράπεζες ορθώνουν τείχος προστασίας κατά των ακάλυπτων επιταγών
Μόλις 286 οι ακάλυπτες επιταγές του Ιουλίου
Σχετικά Άρθρα

Κατά 50% αυξήθηκε το ποσό των ακάλυπτων επιταγών τον Ιούλιο φθάνοντας τα 3,8 εκατ. ευρώ από 2,5 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.
Πρόκειται για ήπιους ρυθμούς ανόδου σύμφωνα με εμπόρους και επιχειρηματίες, επισημαίνοντας παρότι η κυβέρνηση απέσυρε όλα τα μέτρα προστασίας από τον περασμένο μήνα.
Πλέον οι κομιστές έχουν το δικαίωμα να προσκομίσουν τις επιταγές προς είσπραξη στις τράπεζες.
Οι εκδότες που δεν μπορούν να καλύψουν το ποσό της οφειλής προς τον κομιστή, η επιταγή σφραγίζεται και αρχίζει η αντίστροφη μέτρηση για την εταιρεία.
Κλείνουν οι στρόφιγγες χρηματοδότησης και η εταιρεία είναι ένα βήμα πριν την κατάρρευση και το λουκέτο.
Η κυβέρνηση και ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών μετά από την πολύμηνη προστασία που έδωσε λόγω της πανδημίας στους εκδότες επιταγών, αλλά να σημειωθεί ήταν σε βάρος των κομιστών, αντιστρέφονται πλέον οι ρόλοι.
Από τον περασμένο Ιούλιο συγκεκριμένα αντιστράφηκαν οι ρόλοι και ήρθε η ώρα για την εξόφληση των επιταγών που δεν είχαν πληρωθεί τους προηγούμενους μήνες.
Το υπουργείο Οικονομικών μετέθεσε το πρόβλημα στην αγορά και στις τράπεζες.
Οι συντελεστές της αγοράς, με βάση τα στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ εκτιμάται ότι δίνουν μια δεύτερη ευκαιρία στις επιχειρήσεις αναχρηματοδοτώντας τα παλιά χρέη με την έκδοση νέων επιταγών.
Σημαντικό ρόλο στην συγκράτηση του ρυθμού ανόδου των ακάλυπτων επιταγών έχουν οι τράπεζες που εξαντλούν το περιθώριο των 30 ημερών πριν προχωρήσουν σε αναγγελία στον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.
Ο σχετικά μικρός αριθμός ακάλυπτων επιταγών που πέρασε στον ΤΕΙΡΕΣΊΑ είναι απόδειξη ότι η αγορά θέλει να δώσει δεύτερη ευκαιρία σε χιλιάδες επιχειρήσεις.
Συνολικά τον Ιούλιο αναγγέλθηκαν μόλις 286 ακάλυπτες επιταγές από 208 του Ιουνίου, σημειώνοντας άνοδο 37%.
Η αξία των ακάλυπτων επιταγών ανήλθε σε 3.815.446 ευρώ τον Ιούλιο από 2.548.137 ευρώ του Ιουνίου σημειώνοντας αύξηση μόλις κατά 49%.

Τείχος προστασίας από τις τράπεζες

Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, οι τράπεζες σηκώνουν «μικρό τείχος» προστασίας στις επιχειρήσεις, οι οποίες δείχνουν ικανά σημάδια να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους με την προϋπόθεση φέτος να κινηθούν υψηλότερα τα έσοδα από τον τουρισμό σε σχέση με πέρυσι.
Επιπλέον οι επιχειρήσεις ελπίζουν σε αύξηση του κύκλου εργασιών χάρη στον τουρισμό αλλά και στη δυναμική της εγχώριας οικονομίας.
Ταμείο όπως λένε στελέχη επιχειρήσεων θα γίνει από τον ερχόμενο Οκτώβριο αξιολογώντας τα έσοδα όπως και τα έξοδα αλλά και οι δυνατότητες εκπλήρωσης των υποχρεώσεων των επιχειρήσεων.
Η αγορά θέλει να αποφύγει τα λουκέτα διότι θα χαθούν εκατομμύρια ευρώ και θα αρχίσει ένα ντόμινο αρνητικών εξελίξεων ανάμεσα στους εκδότες και κομιστές των επιταγών.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης