Τελευταία Νέα
Οικονομία

Ενεργειακή ακρίβεια: Ποια νέα μέτρα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν εξετάζει η κυβέρνηση

Ενεργειακή ακρίβεια: Ποια νέα μέτρα από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν εξετάζει η κυβέρνηση
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μέτρο που θα αποφασιστεί είναι η παράταση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές που ισοδυναμεί με μηνιαία ελάφρυνση 18 ευρώ
Σχετικά Άρθρα

Επιδοτήσεις τιμολογίων για ρεύμα και φυσικό αέριο, πάγωμα πληρωμής λογαριασμών, ενεργειακά κάρτα για τα ευάλωτα νοικοκυριά και φοροαπαλλαγές για επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια, είναι ορισμένα από ορισμένα από τα μέτρα που εξετάζει να αξιοποιήσει η κυβέρνηση από την εργαλειοθήκη της Κομισιόν.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών αξιολογείται το κοινοτικό πλέγμα των παρεμβάσεων υπό το πρίσμα των δυνατοτήτων που παρέχει το πλαίσιο των κρατικών ενισχύσεων και των ταμειακών αντοχών του προϋπολογισμού.

Το καλάθι με τα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την αναχαίτιση της ενεργειακής κρίσης περιλαμβάνει και μειώσεις Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης και ΦΠΑ, αλλά στο οικονομικό επιτελείο αφήνουν εκτός «πακέτου» τις οριζόντιες μειώσεις στους εμμέσους φόρους αφού πρόκειται για παρεμβάσεις με πολύ υψηλό δημοσιονομικό κόστος οι οποίες αν εφαρμοστούν θα προκαλέσουν μεγάλη αιμορραγία στα κρατικά ταμεία.

Έτσι στην δημοσιονομική ζυγαριά του οικονομικού επιτελείου έχουν ανέβει και κοστολογούνται μέτρα που συνδέονται με επιδοτήσεις λογαριασμών μετά και την ανησυχία της Κομισιόν ότι οι σημερινές υψηλές τιμές στο φυσικό αέριο θα διατηρηθούν έως την Άνοιξη του 2022.
Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το πρώτο μέτρο που θα αποφασιστεί είναι η παράταση της επιδότησης των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος για όλους τους καταναλωτές που ισοδυναμεί με μηνιαία ελάφρυνση 18 ευρώ για τις πρώτες 300 κιλοβατώρες και 24 ευρώ εφόσον πρόκειται για δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου).
Αντίστοιχα αναμένεται να επεκταθεί και το μέτρο της έκπτωσης στο φυσικό αέριο μέσω της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Επίσης στο επίκεντρο βρίσκονται οι διευκολύνσεις για την πληρωμή των λογαριασμών ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου με την τμηματική εξόφληση των οφειλών σε πολλές και μικρές δόσεις, καθώς και στην αναστολή των διακοπών παροχής ενέργειας στα ευάλωτα νοικοκυριά με ρήτρα κρατικών εγγυήσεων στις εταιρείες.
Παράλληλα σχεδιάζονται στοχευμένα φορολογικά κίνητρα σε βιομηχανικές μονάδες που θα στραφούν στην χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης