Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακριβότερο έως και 45% το 2021 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα

Πετρέλαιο θέρμανσης: Ακριβότερο έως και 45% το 2021 - Πότε ανοίγει η πλατφόρμα για το επίδομα
Με τιμές «φωτιά» ξεκινά η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή 15/10
Σχετικά Άρθρα

Με τιμές «φωτιά» ξεκινά η διάθεσή του πετρελαίου θέρμανσης την Παρασκευή 15/10 καθώς θα πωλείται ακριβότερο έως και 45% σε σχέση με πέρυσι.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η τιμή διάθεσης του πετρελαίου θα ξεκινήσει στο 1,13 - 1,15 ευρώ το λίτρο στην Αθήνα από 0,798 ευρώ πέρυσι ενώ στα νησιά η τιμή του λίτρου θα φθάσει ή και θα ξεπεράσει το 1,20 ευρώ το λίτρο.
Η φετινή σεζόν, όπως λένε οι ίδιοι παράγοντες βρίσκει τα περισσότερα νοικοκυριά με άδειες τις δεξαμενές πετρελαίου καθώς πριν το κλείσιμο της περσινής χειμερινής σεζόν (Απρίλιος 2021) η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είχε ανέβει στα 0,957 ευρώ το λίτρο και τα νοικοκυριά θεωρούσαν απαγορευτικό το κόστος για να αγοράσουν μεγάλη ποσότητα και να φουλάρουν τις δεξαμενές για το φετινό χειμώνα.
Φέτος, με την τιμή του πετρελαίου να έχει κάνει άλμα νοικοκυριά και πολυκατοικίες για να ανάψουν τα καλοριφέρ εκτιμάται ότι θα παραγγείλουν μικρές ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, έως 500 λίτρα ενώ οι περισσότεροι θα αφήσουν για αργότερα την προμήθεια πετρελαίου και συγκεκριμένα όταν θα πλησιάζει η ώρα της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης το οποίο φέτος είναι αυξημένο έως και 68% σε σχέση με πέρυσι.
Η πλατφόρμα myΘέρμανση της ΑΑΔΕ για την υποβολή των αιτήσεων από τους δικαιούχους αναμένεται να ανοίξει εντός του Νοεμβρίου ώστε το επίδομα να δοθεί προκαταβολικά στα νοικοκυριά μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Φέτος, πάνω από 1 εκατ. νοικοκυριά με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα θα λάβουν επίδομα θέρμανσης από 100 έως 750 ευρώ.
Τα ποσά είναι αυξημένα κατά 36% για τα νοικοκυριά χωρίς παιδιά, 49% για τις οικογένειες με ένα παιδί, 59% για όσους έχουν δύο παιδιά και 68% για τις οικογένειες με 3 παιδιά.

Το κονδύλι του επιδόματος για τη σεζόν 2021-2022 θα ανέλθει συνολικά σε 168 εκατ. ευρώ από 84 εκατ. ευρώ πέρυσι και δικαιούχοι του επιδόματος θέρμανσης είναι:

  • Άγαμοι φορολογούμενοι ή έγγαμοι σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει οι οποίοι κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 14.000 ευρώ και κατείχαν την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 180.000 ευρώ.
  • Εγγαμοι και συνάψαντες σύμφωνα συμβίωσης φορολογούμενοι οι οποίοι το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους κατείχαν κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ.

Οικογένειες με παιδιά

Τα όρια προσαυξάνονται για κάθε εξαρτώμενο τέκνο κατά 3.000 ευρώ. Ετσι το εισοδηματικό όριο αυξάνεται σε:

  • 23.000 ευρώ για οικογένεια με ένα τέκνο
  • 26.000 ευρώ για οικογένεια με δύο τέκνα
  • 29.000 ευρώ για οικογένεια με τρία τέκνα.

Το επίδομα θα χορηγείται στους δικαιούχους, εφόσον καταναλώνουν πετρέλαιο θέρμανσης ή φυσικό αέριο ή υγραέριο ή καυσόξυλα ή βιομάζα (πέλετ) για τις ανάγκες θέρμανσης των ακινήτων τα οποία χρησιμοποιούν ως κύρια κατοικία κατά το χρόνο υποβολής της αίτησης, είτε αυτά μισθώνονται είτε είναι δωρεάν παραχωρούμενα ή ιδιοκατοικούνται.
Για τη χορήγηση επιδόματος θέρμανσης στους καταναλωτές καυσόξυλων και βιομάζας (πέλλετ) τίθεται ως πρόσθετη προϋπόθεση η κύρια κατοικία να βρίσκεται σε οικισμό με πληθυσμό ίσο ή κατώτερο των 2.500 κατοίκων και ο αντίστοιχος συντελεστής επιδότησης να είναι ίσος ή μεγαλύτερος του 0,8.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης