Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απώλειες -2,04% o S&P - «Bαρίδι» η τεχνολογία, πτώση -2,83% ο Nasdaq - Ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων

Απώλειες -2,04% o S&P - «Bαρίδι» η τεχνολογία, πτώση -2,83% ο Nasdaq - Ενισχύονται οι αποδόσεις των ομολόγων

Πτώση στη Wall Street με «βαρίδι» την τεχνολογία

Σχετικά Άρθρα

Με σημαντικές απώλειες έκλεισαν σήμερα 28/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street , με αρνητικό πρωταγωνιστή και πάλι τον κλάδο της τεχνολογίας, στο κλίμα επιφυλακτικότητας που διαμορφώνει η συνεχιζόμενη άνοδος στις αποδόσεις των ομολόγων και στις τιμές του πετρελαίου.
Οι αποδόσεις των ομολόγων έχουν περάσει σε ανοδική τροχιά μετά τις ανακοινώσεις νομισματικής πολιτικής της Fed την προηγούμενη εβδομάδα που αναζωπύρωσαν τις εκτιμήσεις για μια πιθανή αύξηση των επιτοκίων στα τέλη του 2022.
Η απόδοση στο 10ετές των ΗΠΑ κερδίζει σήμερα πάνω από 5 μονάδες βάσης στο 1,531%, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.
Η άνοδος των αποδόσεων ασκεί πιέσεις στις τεχνολογικές μετοχές, ενώ μετοχές με μεγαλύτερη ευαισθησία στον οικονομικό κύκλο κερδίζουν έδαφος καθώς κλιμακώνονται οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό.

Ο δείκτης Dow Jones κατέγραψε απώλειες -1,63% στις 34.299,99 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχώρησε -2,04% στις 4.352,63 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq σημείωσε  πτώση -2,83% στις 14.546,68 μονάδες

Στο μεταξύ, οι επενδυτές παρακολουθούν και το ράλι των τιμών του πετρελαίου και τους φυσικού αερίου.
Το Brent ξεπέρασε νωρίτερα σήμερα και το ψυχολογικό επίπεδο των 80 δολ. το βαρέλι, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018. Σε ανοδικό έδαφος κινείται και το αμερικανικό αργό στα 76 δολ. το βαρέλι περίπου.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ J. Yellen δήλωσε σε γερουσιαστές ότι οι ΗΠΑ αναμένεται να επιστρέψουν σε πλήρη απασχόληση τον επόμενο χρόνο παρά τις αντιξοότητες από το παραλλαγμένο στέλεχος Δέλτα του κορονοϊού και κάλεσε και πάλι το Κογκρέσο να αυξήσει άμεσα το ομοσπονδιακό όριο για το χρέος.
Σε ακρόασή της στην επιτροπή τραπεζών της Γερουσίας, η Yellen δήλωσε ότι η ανάκαμψη από την ύφεση που προκάλεσε η πανδημία της COVID-19 παραμένει «εύθραυστη αλλά γρήγορη».
Η Yellen επανέλαβε ότι μια στάση πληρωμών που θα μπορούσε να προκαλέσει η αποτυχία του Κογκρέσου να αυξήσει το ομοσπονδιακό όριο για το χρέος θα βλάψει την πλήρη εμπιστοσύνη και το κύρος των ΗΠΑ και η χώρα πιθανόν θα βρεθεί αντιμέτωπη με χρηματοπιστωτική κρίση και οικονομική ύφεση.
bonds_1.JPG


Δήλωσε ότι και πάλι ελπίζει ότι το όριο για το χρέος θα μπορέσει να αυξηθεί σε διακομματική βάση.
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αύξηση κατέγραψε το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ τον Αύγουστο καθώς αυξήθηκε οι εισαγωγές από τις αμερικανικές επιχειρήσεις που προσπαθούν να αναπληρώσουν τα εξαντλημένα αποθέματά τους, δημιουργώντας ανησυχίες ότι το εμπόριο θα μπορούσε εκ νέου να αποτελέσει τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη το τρίτο τρίμηνο.
Πιο αναλυτικά, το έλλειμμα των εμπορικών συναλλαγών των ΗΠΑ διευρύνθηκε κατά 0,9% και ανήλθε στα 87,6 δισ. δολάρια τον προηγούμενο μήνα, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου.
Το ίδιο διάστημα οι εισαγωγές των ΗΠΑ σημείωσαν αύξηση κατά 0,8% στα 236,6 δισ. δολάρια, ελαφρώς χαμηλότερα από το ιστορικό υψηλό που καταγράφηκε τον Ιούλιο.
Εν τω μεταξύ, ανοδικά κινήθηκαν και οι εξαγωγές, αλλά με ηπιότερο ρυθμό, καθώς αυξήθηκαν κατά 0,7% στα 149 δισ. δολάρια, ποσό που αποτελεί ιστορικό υψηλό.
Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος οφείλεται στο γεγονός ότι οι επιχειρήσεις αναπληρώνουν τα αποθέματά τους προκειμένου να καλύψουν την ισχυρή εγχώρια ζήτηση που έχει τροφοδοτήσει η ομαλοποίηση της οικονομίας μετά τις σοβαρές αναταράξεις που προκλήθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού.
Σημειώνεται ότι το εμπόριο έχει ψαλιδίσει την αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ επί τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα.
Τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ κατέγραψαν μεγαλύτερη άνοδο από ό,τι ανέμεναν οι αναλυτές τον Αύγουστο σε σχέση με τον Ιούλιο.
Ειδικότερα, τα αποθέματα χονδρικής σημείωσαν άνοδο 1,2% σε μηνιαία βάση έναντι πρόβλεψης για κέρδη 0,8%.
Σε σχέση με τον Αύγουστο του 2020, τα αποθέματα πραγματοποίησαν άλμα 12,3%.
Τα αποθέματα χονδρικής για τα διαρκή καταναλωτικά αγαθά ενισχύθηκαν 1,1%.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία Ford ανήγγειλε το τη δημιουργία τεσσάρων εργοστασίων για την κατασκευή μπαταριών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ σε συνεργασία με τη νοτιοκορεάτικη εταιρεία SK Innovation, επένδυση στο πλαίσιο της οποίας θα δημιουργηθούν 11.000 θέσεις απασχόλησης, με ορίζοντα το 2025.
Οι μονάδες αυτές θα εγκατασταθούν στις πολιτείες Κεντάκι και Τενεσί, διευκρίνισε σε ανακοίνωσή της η Φορντ.
Ο αμερικανικός όμιλος θα επενδύσει 7 δισ. δολάρια, μέρος των 30 δισ. δολαρίων που είχε υποσχεθεί να επενδύσει στον τομέα νωρίτερα φέτος, ενώ η SK Innovation θα βάλει το υπόλοιπο ποσό.
Εν παρόδω η Φορντ αναθεώρησε προς τα πάνω τον στόχο της για τον στόλο ηλεκτρικών αυτοκινήτων που παράγει: σκοπεύει να έχει φθάσει το 40 ως 50% των μονάδων που κατασκευάζει ετησίως ως το 2030, έναντι του 40% στο οποίο αναφερόταν την άνοιξη.
Η επένδυση ανακοινώνεται ενώ καταγράφεται υψηλή ζήτηση για τα ηλεκτρικά οχήματα της Φορντ, ιδίως το φορτηγάκι F-150 Lightning και άλλα μοντέλα, όπως τα E-Transit και Mustang Mach-E.
Η United Natural Foods ανακοίνωσε τα κέρδη δ΄ τριμήνου τα οποία διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. δολαρια ή 69 σεντς ανά μετοχή, χαμηλότερα από τα 53 εκατ. δολάρια ή 89 σεντς ανά μετοχή πριν από ένα χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 1,18 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 0,80 δολάρια.
Οι πωλήσεις των 6,735 δισ. δολαρίων ήταν χαμηλότερες από τα 6,767 δισ. δολάρια και χαμηλότερα από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις για 6,850 δισ. δολάρια.
Για τη χρήση 2022, η United Natural Foods αναμένει πωλήσεις 27,8-28,3 δισ. δολαρίων, τα κέρδη ανά μετοχή στα 3,6-3,90 δολάρια και προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 3,9-4,20 δολάρια.
Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για πωλήσεις 27,831 δισ. δολάρια και κέρδη ανά μετοχή 3,38 δολαρίων.
Η FactSet Research Systems ανακοίνωσε ότι αυξήθηκαν κέρδη και έσοδα στο δ΄ τρίμηνο χρήσης χάρη στις υψηλότερες πωλήσεις λύσεων ανάλυσης, περιερχομένου και τεχνολογίας και έρευνας.
Η εταιρεία, που προσφέρει προϊόντα ανάλυσης και δεδομένων, ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 101,1 εκατ. δολαρίων σε σχέση με 89,1 εκατ. δολάρια πριν από έναν χρόνο.
Τα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,63 δολάρια ανά μετοχή σε σχέση με τα 2,29 δολάρια ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Τα προσαρμοσμένα κέρδη διαμορφώθηκαν στα 2,88 δολάρια ανά μετοχή.
Τα έσοδα στο τρίμηνο μέχρι τις 31 Αυγούστου, αυξήθηκαν στα 411,9 εκατ. δολάρια από τα 383,6 εκατ. δολάρια.

Βαριές απώλειες στις ευρωαγορές με φόντο το ράλι των αποδόσεων

Με βαριές απώλειες έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς το άλμα των αποδόσεων στα κρατικά ομόλογα και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού πυροδότησε ισχυρές πιέσες κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας και ενώ οι τελευταίες ενδείξεις επιβράδυνσης της κινεζικής οικονομίας επιβάρυναν περαιτέρω την επενδυτική ψυχολογία.
Στο επίκεντρο παραμένει η κρίση στον κινεζικό κολοσσό ακινήτων Evergrande αλλά και οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία, στον απόηχο της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Κίνα έδειξαν ότι η αύξηση της κερδοφορίας στις βιομηχανίες της χώρας επιβραδύνθηκε για έκτο μήνα τον Αύγουστο.
Ωστόσο, το ράλι στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το πετρέλαιο μπρεντ πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι συνέχιζε να προσφέρει στήριξη στις μετοχές ενέργειας, με τον δείκτη μετοχών πετρελαίου και αερίου να σημειώνει άνοδο 1,1% στα υψηλότερα επίπεδα από τον Φεβρουάριο του 2020.
Παράλληλα, οι επενδυτές παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Γερμανία ενόψει των διαβουλεύσεων μεταξύ των μεγάλων κομμάτων (SPD και CDU/CSU) με τους Πράσινους και το φιλελεύθερο FPD για τη δημιουργία κυβέρνησης συνασπισμού, οι οποίες αναμένεται να διαρκέσουν εβδομάδες ή και μήνες.

«Η οικονομία έχει επανέλθει από το χείλος του γκρεμού, αλλά δεν είναι εντελώς έξω από το δάσος».
Με αυτή τη φράση η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde προσπάθησε να σκιαγραφήσει την εικόνα της Ευρώπης σήμερα, τονίζοντας ότι μετά από μια εξαιρετικά ασυνήθιστη ύφεση, η ζώνη του ευρώ διέρχεται μιας άτυπης ανάκαμψης.
Ειδικότερα, σε ομιλία της στο φόρουμ της ΕΚΤ για την τραπεζική διοίκηση, η Lagarde τόνισε ότι αυτή η άτυπη ανάκαμψη θα οδηγήσει γρήγορα σε ταχεία ανάπτυξη, αλλά θα αναδείξει και προβλήματα που εμφανίζονται ασυνήθιστα νωρίς στον οικονομικό κύκλο.
Προκαλεί επίσης τον πληθωρισμό καθώς ανοίγει ξανά η οικονομία.
Και βοηθά στην επιτάχυνση των προϋπαρχουσών τάσεων και των νέων διαρθρωτικών αλλαγών που επιφέρει η πανδημία, οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν επιπτώσεις στη μελλοντική δυναμική του πληθωρισμού.

Στο ταμπλό ο γερμανικός DAX σημείωσε βουτιά 2,1% στις 15.248,56 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατρακύλησε 2,2% στις 6.506,50 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 σημείωσε μικρότερες απώλειες 0,5% στις 7.028,10 μονάδες.

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας η διάθεση μεταξύ των Γερμανών καταναλωτών ενισχύθηκε καθώς μπαίνουμε στον Οκτώβριο, φτάνοντας στο πιο υψηλό σημείο σε ενάμιση χρόνο, σε μία ακόμη ένδειξη ότι τα νοικοκυριά συνεχίζουν να υποστηρίζουν την ανάκαμψη της μεγαλύτερης οικονομίας της Ευρώπης.
Όπως μετέδωσε το Reuters, η πρόβλεψη του Οκτωβρίου βελτιώθηκε κατά 1,4 μονάδες σε μηνιαία βάση, φτάνοντας στις 0,3 μονάδες από -1,1 τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Έρευνας GfK.
Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι θα διαμορφωθεί στο -1,6.
Το καταναλωτικό κλίμα έχει σχεδόν φτάσει το σημείο που ήταν προ πανδημίας, αλλά είναι ακόμη νωρίς για να μιλάμε για θεμελιώδη αλλαγή τάσης, σημειώνει ο Rolf Buerkl, αναλυτής του GfK.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η γαλλική TotalEnergies ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αγορά ιδίων μετοχών αξίας 1,5 δισ. δολ. εντός του δ' τριμήνου του 2021.
Η ανάπτυξη του ομίλου στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αναμένεται να βοηθήσει τις χρηματοροές του και, συνακόλουθα, την αύξηση των μερισμάτων που χορηγεί στους μετόχους του.
«Η TotalEnergies είναι πεπεισμένη για τη δυνατότητά της να συνδυάζει την ενεργειακή μετάβαση και την απόδοση αξίας στους μετόχους, δημιουργώντας για τους τελευταίους μακροπρόθεσμη αξία», ανέφερε εξάλλου η εταιρεία.
Η EasyJet άντλησε 1,2 δισ. στερλίνες (1,7 δισ. δολάρια) από την πώληση μετοχών, κεφάλαια τα οποία θα βοηθήσουν την αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους να αντιμετωπίσει τον χειμώνα και να προετοιμαστεί για την ανάκαμψη των ταξιδιών αναψυχής.
Οι υπάρχοντες επενδυτές αγόρασαν το 93% των 301 εκατ. Μετοχών που έγιναν διαθέσιμες στην τιμή των 410 πενών η κάθε μία, τόνισε η EasyJEt.
Η εταιρεία στις αρχές του μήνα είχε δηλώσει ότι θα αντλούσε κεφάλαια για να διατηρηθεί αυτόνομη αντί του να πουληθεί σε μειωμένη τιμή στην Wizz Air.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Μεικτά πρόσημα κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, με την επιβράδυνση της ανάκαμψης στην Κίνα να επηρεάζουν το κλίμα.
Άλλωστε, σε υποβάθμιση των προβλέψεων της για την οικονομική ανάπτυξη της Κίνας προχώρησε η αμερικανική επενδυτική τράπεζα, Goldman Sachs, καθώς η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αντιμετωπίζει «ακόμα ένα σοκ ανάπτυξης» με τη μορφή περιορισμών στην κατανάλωση ενέργειας.
Ειδικότερα, η Goldman Sachs αναμένει ανάπτυξη 7,8% στην Κίνα το 2021, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 8,2%. Υπενθυμίζεται ότι σε υποβαθμίσεις των προβλέψεων τους για την Κίνα έχουν προχωρήσει Fitch και Nomura.
O Αsia Dow σημείωσε πτώση -0,3% στις 3.925 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με απώλειες -0,2% στις 30.183 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +1,2% στις 24.500 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +0,5% στις 3.602 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε πτώση -0,6% στις 59.203 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης