Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

JP Morgan: Εγκαταλείπουν το Bitcoin οι θεσμικοί - Στρέφονται στο Ethereum, που είναι σε Contango

JP Morgan: Εγκαταλείπουν το Bitcoin οι θεσμικοί - Στρέφονται στο Ethereum, που είναι σε Contango
Το ethereum κερδίζει το bitcoin ως απόθεμα αξίας
Σχετικά Άρθρα

Εγκαταλείπουν το Bitcoin οι θεσμικοί επενδυτές, προκρίνοντας την τεχνολογία του Ethereum, υποστηρίζει η αμερικανική επενδυτική τράπεζα JP Morgan.
Ειδικότερα, το blockchain έχει προσελκύσει κλάδους όπου η εμπιστοσύνη θεωρείται πολύ σημαντική: χρηματοοικονομικά, νομικά και ιατρικά.
Για το blockchain του Bitcoin, αυτές οι πληροφορίες είναι τα αρχεία κάθε ισολογισμού στο δίκτυο.
Από την άλλη, στην περίπτωση ενός έξυπνου συμβολαίου -γραμμές κώδικα που εκτελείται σύμφωνα με έναν προκαθορισμένο κανόνα- στο Ethereum, τόσο οι όροι αυτής της σύμβασης (ο κώδικας) όσο και το status της εκάστοτε σύμβασης (εκτελέστηκε ή όχι) επικυρώνονται στο blockchain.
Κατά συνέπεια, ο κάθε αντισυμβαλλόμενος δεν μπορεί να διεκδικήσει μεταφορά κεφαλαίων χωρίς το δίκτυο να έχει συναινέσει προηγουμένως στο ότι η σύμβαση όντως εκτελέστηκε.
Σύμφωνα, λοιπόν, με την JP Morgan, τα πλέον πολύτιμα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία είναι αυτά που βοηθούν στην επαλήθευση των πιο κρίσιμων οικονομικών πληροφοριών.
Επίσης, με την πάροδο του χρόνου, η αποκεντρωμένη φύση του δικτύου θα μειώσει τις ανησυχίες σχετικά με την αποθήκευση προσωπικών δεδομένων στο blockchain.
Το ψηφιακό προφίλ κάποιου θα μπορούσε να περιέχει προσωπικά δεδομένα, συμπεριλαμβανομένης της ιδιοκτησίας περιουσιακών στοιχείων, του ιατρικού ιστορικού και ακόμη και δικαιωμάτων IP.
Δεδομένου ότι αυτές οι πληροφορίες είναι αμετάβλητες - δεν μπορούν να αλλάξουν χωρίς συναίνεση - οι αξιόπιστες πληροφορίες μπορούν στη συνέχεια, αφού γίνουν token, να τύχουν διαπραγμάτευσης.
Μια πλατφόρμα blockchain όπως αυτή του Ethereum θα μπορούσε να γίνει μια μεγάλη αγορά για προμηθευτές αξιόπιστων πληροφοριών, όπως η Amazon.

Το ethereum κερδίζει το bitcoin ως απόθεμα αξίας

Λαμβανομένης υπόψη της σημασίας των χρήσεων στον προσδιορισμό ενός αποθέματος αξίας, το ethereum, όπως αναφέρει η JP Morgan, έχει μεγάλες πιθανότητες να ξεπεράσει το Bitcoin.
Το οικοσύστημα του Ethereum υποστηρίζει τις έξυπνες συμβάσεις ενώ παρέχει στους developers εργαλεία δημιουργίας νέων εφαρμογών.
Οι περισσότερες εφαρμογές αποκεντρωμένης χρηματοδότησης (DeFi) «χτίζονται» στο δίκτυο Ethereum και τα περισσότερα NFTs που εκδίδονται αγοράζονται με token του.
Ο μεγαλύτερος αριθμός συναλλαγών σε Ethereum έναντι του Bitcoin αντικατοπτρίζει αυτήν την εικόνα.
Το Ethereum μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την αποθήκευση πληροφοριών, με ασφάλεια και ιδιωτικότητα, σε ένα αποκεντρωμένο ledger.
Και αυτές οι πληροφορίες μπορούν να γίνουν token και να τύχουν διαπραγμάτευσης.
Αυτό σημαίνει ότι η πλατφόρμα Ethereum έχει τη δυνατότητα να γίνει μια μεγάλη αγορά αξιόπιστων πληροφοριών.

Έλλειψη ζήτησης…

Σε ό,τι αφορά τώρα το Bitcoin, η JP Morgan διαπιστώνει έλλειψη ζήτησης από τους θεσμικούς που τείνουν να χρησιμοποιούν συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για να αποκτήσουν έκθεση στο δημοφιλέστερο κρυπτονόμισμα.
Το αξιοσημείωτο είναι το εξής: Όπως εξηγεί η επενδυτική τράπεζα, σε ένα φυσιολογικό περιβάλλον, όταν η ζήτηση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που συνδέονται με το Bitcoin δεν είναι αδύναμη, αυτά διαπραγματεύονται σε θετικό επιτόπιο σημείο, δηλαδή η καμπύλη προθεσμιακών συμβολαίων είναι σε contango (Contango είναι μια κατάσταση όπου η μελλοντική τιμή ενός εμπορεύματος είναι υψηλότερη από την αναμενόμενη τιμή spot του συμβολαίου κατά τη λήξη).
Τα τυπικά υψηλά (πάνω από 5% σε ετήσια βάση) συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης έναντι της spot τιμής είναι συνάρτηση του υψηλού επιτοκίου «χωρίς κίνδυνο» ή του κόστους ευκαιρίας που υποδηλώνεται στις αγορές κρυπτογράφησης.
Ο δανεισμός δολαρίων σε αγορές κρυπτονομισμάτων σημαίνει συνήθως ετήσια επιτόκια 5-10% και αυτό το υψηλό «χωρίς κίνδυνο» επιτόκιο είναι κοινός τόπος στο κερδοσκοπικό trading των futures έναντι της spot τιμής τόσο σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin όσο και σε ethereum.
Προσθέτοντας σε αυτό το αυξημένο κόστος αποθήκευσης «χωρίς κινδύνους» περίπου 2% ετησίως, καθώς και παρόμοια υψηλά κόστη συναλλαγών λόγω του κατακερματισμού στις αγορές, μπορεί κανείς εύκολα να διαπιστώσει γιατί τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης παρουσιάζουν spread έως και 10% ετησίως, το οποίο θα μπορούσε να δικαιολογηθεί σε ένα κανονικό περιβάλλον αγοράς σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης bitcoin ή ethereum.
Όταν όμως η ζήτηση γίνεται αναιμική, οι προσδοκίες για τις τιμές γίνονται πτωτικές.
Αυτό συνέβη μεταξύ του περασμένου Μαΐου και του Ιουλίου, όπως φαίνεται στο Σχήμα 11 για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στο Bitcoin.

Η JPMorgan πιστεύει ότι αυτό είναι αρνητικό σημάδι.
Αντίθετα, η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα επισημαίνει στο διάγραμμα συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης πως το Ethereum παραμένει σε Contango - αυξήθηκε τον Σεπτέμβριο με ρυθμό 7% σε ετήσια βάση.
Αυτό, όπως συνοψίζει η JP Morgan, «δείχνει πολύ πιο υγιή ζήτηση για το ethereum έναντι του bitcoin από τους θεσμικούς επενδυτές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης