Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπιες απώλειες στη Wall Street - Στο επίκεντρο μάκρο και πανδημία

Ήπιες απώλειες στη Wall Street - Στο επίκεντρο μάκρο και πανδημία

Πτωτικά η Wall Street παρά τα θετικά μάκρο

Σχετικά Άρθρα
Σε πτωτική τροχιά επέστρεψαν σήμερα 16/9 οι δείκτες της Wall Street , μετά το χθεσινό ανοδικό διάλειμμα, παρά τα θετικά στοιχεία από το μέτωπο της οικονομίας, καθώς παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες ότι η υπερμεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα «φρενάρει» την ανάκαμψη.

Η ραγδαία εξάπλωση του υπερμεταδοτικού στελέχους Δέλτα στις ΗΠΑ και σε πολλές χώρες φαίνεται ότι υπονομεύει την προσπάθεια οικονομικής ανάκαμψης γεγονός που έχει αναζωπυρώσει τους φόβους των επενδυτών ότι η επιστροφή στην κανονικότητα θα καθυστερήσει κι άλλο.
Φόβους που επιβεβαίωσε σε έναν βαθμό σήμερα η Fitch, η οποία αναθεώρησε επί τα χείρω τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ανάπτυξη σε σχέση με τις εκτιμήσεις της τον Ιούνιο.
Ειδικότερα, ο οίκος αναμένει πλέον ότι η παγκόσμια οικονομία θα επεκταθεί κατά 6% φέτος έναντι 6,3% που ανέμενε προηγουμένως λόγω των νέων εξάρσεων της πανδημίας και των νέων περιοριστικών μέτρων που λαμβάνουν κάποιες χώρες.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με απώλειες -0,18%, στις 34.751,32 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε πτώση -0,16% στις 4.473,37 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη +0,13%, στις 15.181,90 μονάδες

Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας απρόσμενη άνοδο σημείωσαν οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Αύγουστο του 2021.
Tα στοιχεία αποτελούν σημάδι ανθεκτικότητας της οικονομικής ανάκαμψης, παρά την εξάπλωση της μετάλλαξης Δέλτα.
Ειδικότερα, οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7%, ενώ εκτός οχημάτων, οι λιανικές πωλήσεις σημείωσαν άνοδο 1,8%.
Τα στοιχεία του Ιουλίου ωστόσο αναθεωρήθηκαν σε πτώση -1,8% από -1,1%.
Οι οικονομολόγοι κάνουν λόγο για ταχεία ανάκαμψη των λιανικών πωλήσεων, μόλις αποκλιμακωθεί η πανδημία, όπως μεταδίδει η Wall Street Journal.
Μικρή άνοδο σημείωσαν οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ καθώς έφτασαν τις 332.000 σύμφωνα με το αμερικανικό Υπουργείο Εργασίας.
Αρχικές αιτήσεις, για την εβδομάδα που έληξε στις 11 Σεπτεμβρίου: αναμένονταν 332.000 συγκριτικά με τις 312.000 κατά την προηγούμενη εβδομάδα
Συνεχιζόμενες αξιώσεις, η εβδομάδα έληξε στις 4 Σεπτεμβρίου: 2,665 εκατομμύρια έναντι 2,740 εκατομμυρίων που αναμένονταν και 2,783 εκατομμύρια κατά την προηγούμενη εβδομάδα
Η αύξηση των απαιτήσεων αντικατοπτρίζει πιθανώς αστάθεια στα εβδομαδιαία δεδομένα καθώς η αγορά εργασίας ανακάμπτει σε γενικές γραμμές, αυξάνοντας τη ζήτηση για εργαζόμενους.
Ωστόσο, η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να επιβραδυνθεί το τρίτο τρίμηνο 2021.
Ο Λευκός Οίκος έχει δηλώσει ότι δεν θα επεκτείνει περαιτέρω τη βοήθεια στους ανέργους, αλλά οι Πολιτείες μπορούν να χρησιμοποιήσουν ταμεία ως ανακούφιση από την πανδημία για να παράσχουν πρόσθετη βοήθεια σε ανέργους.
Ενισχύθηκε τον Σεπτέμβριο 2021 η μεταποιητική δραστηριότητα στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ, με τον σχετικό δείκτη της Philadelphia Federal Reserve για την επιχειρηματική δραστηριότητα να σκαρφαλώνει στις 30,7 μονάδες από 19,4 μονάδες τον Αύγουστο, τερματίζοντας ένα σερί τεσσάρων πτωτικών μηνών.
Οι μέσες εκτιμήσεις των αναλυτών σε δημοσκόπηση της Wall Street Journal τοποθετούσαν τον δείκτη στις 18,9 μονάδες. Μετρήσεις πάνω από το μηδέν δείχνουν ότι η δραστηριότητα του μεταποιητικού κλάδου επεκτείνεται.
Στα επιμέρους στοιχεία, ο δείκτης για τις νέες παραγγελίες υποχώρησε 7 μονάδες στις 15,9 μονάδες, ενώ ο δείκτης για τις αποστολές κέρδισε 11 μονάδες στις 29,9 μονάδες.


Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωαγορές, αλλά με το βλέμμα σε μάκρο και κεντρικές τράπεζες

Με κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές ξεφεύγοντας από τη γενικότερη επιφυλακτικότητα που επικρατεί διεθνώς, με τους επενδυτές πάντως να έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στις μακροοικονομικές ανακοινώσεις για τυχόν ενδείξεις επιβράδυνσης του ρυθμού ανάκαμψης αλλά και στις κεντρικές τράπεζες για το πότε θα ξεκινήσουν να συσφίγγουν τις νομισματικές πολιτικές τους.
Στην Ευρώπη, τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι οι πωλήσεις αυτοκινήτων στην Ευρώπη επιδεινώθηκαν περαιτέρω τον Αύγουστο καθώς οι διαταραχές στις εφοδιαστικές αλυσίδες συνεχίζουν να πλήττουν την αυτοκινητοβιομηχανία.

Ο δείκτης DAX τερμάτισε τη συνεδρίαση 0,23% υψηλότερα, στις 15.651,75 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 έγραψε κέρδη 0,59% και έκλεισε στις 6.622,59 μονάδες, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώσε μικρότερα κέρδη, 0,16%, ολοκληρώνοντας την ημέρα στις 7.027,48 μονάδες.

Η κεντρική τράπεζα της Φινλανδίας αύξησε την εκτίμηση της ανάπτυξης για το 2021 και προειδοποίησε ότι ακόμη και αν η αύξηση των επιτοκίων είναι ακόμη μελλοντολογία, οι κυβερνήσεις θα πρέπει να προετοιμαστούν για την ενδεχόμενη αύξηση του κόστους δανεισμού.
Ωστόσο, η τράπεζα πρόσθεσε ότι οι υψηλοί δείκτες χρέους στις χώρες της ζώνης του ευρώ αποδυναμώνουν τη βιωσιμότητα της επέκτασης του μπλοκ.
«Παρόλο που η αύξηση των επιτοκίων δεν είναι ακόμη στο προσκήνιο, ωστόσο θα πραγματοποιηθεί κάποια μέρα», δήλωσε ο επικεφαλής της φινλανδικής κεντρικής τράπεζας Oli Rhen.
«Αυτό θα πρέπει να ληφθεί υπόψη στον προγραμματισμό του προϋπολογισμού σε όλες τις χώρες της ζώνης του ευρώ».
Στα νέα από το μέτωπο της μακροοικονομίας αυξήθηκαν οι εξαγωγές της ευρωζώνης τον Ιούλιο 2021 μετά από έξι συνεχόμενες πτώσεις, σηματοδοτώντας ότι το εμπόριο διεθνών αγαθών παραμένει εξασθενημένο, παρά τη χαλάρωση των περισσότερων περιορισμών για τον κορωνοϊό.
Η στατιστική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε ότι οι εξαγωγές της ευρωζώνης αυξήθηκαν 1% τον Ιούλιο σε σχέση με τον Ιούνιο, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν 0,3%, προσαρμοσμένα για εποχικές διακυμάνσεις.
Το εποχικά προσαρμοσμένο εμπορικό πλεόνασμα διαμορφώθηκε στα 13,4 δισ. ευρώ σε σχέση με τα 11,9 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.
Η ευρωζώνη κατέγραψε πλεόνασμα 20,7 δισ. Ευρώ τον Ιούλιο σε σχέση με τα 26,8 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2020.
Το πλεόνασμα υποχώρησε καθώς η αύξηση 17,1% σε ετήσια βάση των εισαγωγών, ξεπέρασε την αύξηση 11,4% των εξαγωγών.
Η γερμανική οικονομία θα αναπτυχθεί βραδύτερα από ό,τι αναμενόταν αυτό το έτος, καθώς τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και οι ελλείψεις πρώτων υλών περιορίσουν την ανάκαμψη της βιομηχανίας, αλλά θα ανακάμψει δυναμικά στο επόμενο έτος, αναφέρει το οικονομικό ινστιτούτο DIW.
Το DIW περιέκοψε τις εκτιμήσεις για την ανάπτυξη το 2021 στο 2,1% από το προηγούμενο 3,2%, αλλά προέβλεψε ανάπτυξη 4,9% το 2022, με την προϋπόθεση οι περιορισμοί στην παραγωγή να αρθούν προς το τέλος του έτους.
Αναμένει ότι η ανάπτυξη θα εξομαλυνθεί στο 1,5% το 2023.
Στα εταιρικά νέα της ημέρας η βρετανική εταιρία λιανικών πωλήσεων Marks & Spencer ανακοίνωσε σήμερα ότι θα κλείσει και τα 11 καταστήματα τροφίμων που λειτουργούν με το σύστημα δικαιόχρησης και που διαχειρίζεται με τον εταίρο της, την SFH, στη Γαλλία τους επόμενους μήνες καθώς οι νέοι εμπορικοί κανόνες που ισχύουν από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την Ευρωπαϊκή Ένωση επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Ο όμιλος είπε ότι τα υπόλοιπα εννέα καταστήματα του δικτύου δικαιόχρησης, που διαχειρίζεται με τον όμιλο Lagardere Travel Retail, θα συνεχίσουν να λειτουργούν και ότι οι δύο εταίροι θα συνεχίσουν να εργάζονται για ένα βιώσιμο μελλοντικό επιχειρηματικό μοντέλο.
Ο πρόεδρος της M&S Norma παραπονείται εδώ και μήνες ότι η εταιρία πασχίζει να στείλει προϊόντα στην Ιρλανδία και τη Γαλλία, χώρες-μέλη της ΕΕ, από τότε που η Βρετανία αποχώρησε από την ενιαία αγορά της ΕΕ στις αρχές του έτους, λόγω του τεράστιου όγκου πρόσθετων εγγράφων που απαιτούνται.
Τα 11 καταστήματα, που θα κλείσουν έως το τέλος του έτους, βρίσκονται κυρίως σε γνωστούς εμπορικούς δρόμους του Παρισιού.
Ράλι για την μετοχή της Ryanair Holding, καθώς η αεροπορική εταιρεία πτήσεων χαμηλού κόστους, αναβάθμισε τον πενταετή στόχο της επιβατικής κίνησης εν όψει της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων.
Η μετοχή της Ryanair σημείωσε άνοδο 6% καθώς η αεροπορική εταιρεία αναμένει να φθάσει τους 225 εκατ. ταξιδιώτες ετησίως μέχρι το 2026, υψηλότερα από τον προηγούμενο στόχο των 200 εκατ.
Η Pernod Ricard ανακοίνωσε ότι έχει ξεκινήσει εκ νέου ένα πρόγραμμα αγοράς μετοχών, με μια πρώτη δόση για την απόκτηση μετοχών ύψους 250 εκατ. ευρώ το μέγιστο.
Η εταιρεία τόνισε πως σκοπεύει να επαναγοράσει μετοχές ύψους 500 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμα, το οποίο αρχικά ξεκίνησε το 2019.
Η Pernod θα επαναγοράσει τις μετοχές με μέγιστη τιμή τα 270 ευρώ η κάθε μία, όπως συμφωνήθηκε σε απόφαση της στη γενική συνέλευση των μετόχων τον Νοέμβριο του 2020.

Πτώση στην Ασία

Με αρνητικό πρόσημο κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια, καθώς οι τελευταίες οικονομικές ανακοινώσεις από την Ιαπωνία και την Κίνα δεν κατάφεραν να επιβεβαιώσουν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, τροφοδοτώντας τις ανησυχίες για ενδεχόμενη επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.
Στο ταμπλό ο ιαπωνικός Nikkei 225 υποχώρησε -0,6% στις 30.323,34 μονάδες.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την Ιαπωνία έδειξαν ότι οι εξαγωγές της χώρας αυξήθηκαν κατά 26,2% τον Αύγουστο από την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, χάνοντας ωστόσο την εκτίμηση των αναλυτών για άνοδο περίπου 34%.
Στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng σημείωσε πτώση -1,9%, ενώ στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite υποχώρησε -1,1%.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες στην Κίνα έδειξαν ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά μόλις 2,5% τον Αύγουστο μετά την ισχυρή άνοδο του Ιουλίου κατά 8,5%, χάνοντας την εκτίμηση για αύξηση περίπου 7%.
Την ίδια στιγμή, η βιομηχανική παραγωγή επιβράδυνε στο 5,3% από 6,4% τον προηγούμενο μήνα.
Αυτός είναι ο χαμηλότερος ρυθμός στην παραγωγή από τον Μάιο του 2020.
Στη Νότια Κορέα ο Kospi υποχώρησε -0,5%
Παράλληλα, οι μετοχές εταιρειών καζίνο βρέθηκαν να σημειώνουν βουτιά σήμερα εν μέσω δημοσιευμάτων για το ενδεχόμενο αυστηροποίησης του ρυθμιστικού πλαισίου στο Μακάο.
Οι Sands China και Wynn Macau κατέγραψαν απώλειες -8% και -4,7% αντίστοιχα στο Χονγκ Κονγκ, ενώ η Wynn Resorts υποχώρησε -6,3% μετά τα δημοσιεύματα.
Την επενδυτική προσοχή συγκέντρωσαν και οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ-Αυστραλίας- Ηνωμένου Βασιλείου για μια ευρεία εταιρική σχέση ασφάλειας στη ζώνη του Ινδικού-Ειρηνικού, με στόχο την οικοδόμηση ενός ενιαίου μετώπου ενάντια στην αυξανόμενη επιρροή της Κίνας.
Το Πεκίνο αντέδρασε στο νέο σύμφωνο ασφαλείας, λέγοντας ότι οι τρεις χώρες θα πρέπει να "αποτινάξουν την ψυχροπολεμική τους νοοτροπία και την ιδεολογική τους προκατάληψη".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης