Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Η γνώριμη εικόνα της κόπωσης ξανά στο ΧΑ +0,16% στις 906 μον. – Προσεχώς σημαντική διόρθωση

Η γνώριμη εικόνα της κόπωσης ξανά στο ΧΑ +0,16% στις 906 μον. – Προσεχώς σημαντική διόρθωση

Απειλήθηκε, αλλά διασώθηκε στο τέλος το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων στο χρηματιστήριο

Σχετικά Άρθρα
(upd 18) Άτονες κινήσεις σημειώθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο, στις 906 μονάδες, με επίκεντρο τις απώλειες του Ελλάκτωρ, της Jumbo, αλλά και την επενδυτική αδιαφορία που συνεχίζεται στις περισσότερες μετοχές.

Σήμερα απειλήθηκε και το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων, αν και διασώθηκε στο τέλος, αλλά οι επενδυτές έδειξαν για ακόμη μία φορά ότι δεν πείθονται όχι μόνο από τα αισιόδοξα μηνύματα του Πρωθυπουργού στη ΔΕΘ, αλλά και από την πρόσφατη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Scope.
Το ενδιαφέρον εστιάζεται την τρέχουσα εβδομάδα και ειδικότερα την Παρασκευή 17/9 καθώς θα λάβει χώρα η τριπλή λήξη παραγώγων αλλά και το rebalancing από την τριμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών του Οίκου FTSE Russell με την κυριότερη αλλαγή της μετοχής της Πειραιώς η οποία εισέρχεται στους δείκτες FTSE All World και στον FTSE Global Emerging Europe Mid Cap, από τον Small Cap.
Επίσης, την ίδια ημέρα το βράδυ η DBRS θα ανακοινώσει την ετυμηγορία της για το Ελληνικό αξιόχρεο.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Ανοδικά ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Γενικό Δείκτη στο +0,08% και τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,01%.
Ωστόσο, οι πωλητές γρήγορα έκαναν την εμφάνισή τους, με τον γενικό δείκτη να διολισθαίνει σε αρνητικά εδάφη έως και το -0,58%.
Τελικά μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, τα οποία ήταν καλύτερα του αναμενομένου, υπήρξαν κάποιες αγοραστικές κινήσεις που έφεραν τον γενικό δείκτη σε θετικά εδάφη.
Ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με κέρδη +0,16% στις 906 μονάδες έχοντας υψηλό στις 907,08 μονάδες και χαμηλό 900,13 μονάδες.
Ο τζίρος και όγκος συναλλαγών σε χαμηλά επίπεδα και είχε επικεντρωθεί στα μη τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα, η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 57,1 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 12,5 εκατ. να διακινούνται στις τράπεζες.

Τα τεχνικά σημεία

Ο Γενικός Δείκτης βρέθηκε στις 906 μονάδες, και ακολουθούν οι 910, οι 930 και οι 950 μονάδες και οι πολυπόθητες 1000 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκεται το τεχνικό και ψυχολογικό όριο των 900 μονάδων και ακολουθούν οι 880 μονάδες, οι 850 μονάδες.
Ο Τραπεζικός Δείκτης βρέθηκε στις 567 μονάδες, με πρώτη αντίσταση τις 575 και ακολουθούν οι 585 μονάδες και οι 600 μονάδες.
Στην πρώτη στήριξη βρίσκονται οι 545 μονάδες και ακολουθούν οι 540, οι 525 και οι 500 μονάδες.

Moody’s στο BN: Παραμένει στην επικίνδυνη ζώνη του δημόσιου χρέους η Ελλάδα

Τη μείωση του δημοσίου χρέους, που είναι ένα από τα μεγαλύτερα παγκοσμίως, θέτει ως πρωταρχικό κριτήριο για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας η Moody’s, σημειώνοντας παράλληλα πως λόγω της πανδημίας δεν αναμένει άμεσα βελτίωση σε αυτό τον τομέα.
«Αναμένουμε ότι το έλλειμμα το 2021 θα παραμείνει αμετάβλητο, στο -10%, όπως και το 2020.
Η μη μείωσή του οφείλεται στα δημοσιονομικά μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για να στηρίξει την οικονομία» αναφέρει ο αμερικανικός οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και θα επιταχύνουν την ανάπτυξη.
Σε ό,τι αφορά την η ΕΚΤ, η Moody’s θεωρεί πως θα παράσχει αρκετό «χώρο», προκειμένου η χώρα μας να αντεπεξέλθει στη σταδιακή μείωση των αγορών ελληνικών ομολόγων, ενώ μεγάλη κίνδυνοι μακροπρόθεσμα είναι το δημογραφικό και η κλιματική αλλαγή.
Τέλος, ο οίκος επισημαίνει πως είναι μείζον ζήτημα για την οικονομία η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα και η βελτίωση των εσόδων ταυτόχρονα με τη συνέχιση του τρέχοντος μεταρρυθμιστικού προγράμματος.

Σταθεροποίηση στην ελληνική αγορά ομολόγων

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Ειδικότερα, το ελληνικό 10ετές βρίσκεται στο 0,75% και το ιταλικό 10ετές στο 0,68% και με το μεταξύ τους spread στις 6 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στα 5 χρόνια, στις 74 μονάδες ή 0,74% ενώ το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1030 μονάδες βάσης.

Βρέθηκε ο στρατηγικός επενδυτής στην Attica bank

Ο στρατηγικός επενδυτής στην Attica bank βρέθηκε.
Όχι δεν είναι κάποιο ξένο fund π.χ. Apollo, Cerberus, DK ή Blackstone.
Ονομάζεται Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου.
Η Attica bank όπως έχει αποκαλύψει το bankingnews έχει αρνητικά ίδια κεφάλαια περί τα 300 εκατ ευρώ.
Όχι τα κεφάλαια δεν είναι 187,5 εκατ αλλά -300 εκατ ευρώ.
Η αύξηση κεφαλαίου των 240 εκατ θα αποδειχθεί ότι δεν επαρκεί.
Με βάση την διαδικασία εφόσον η προθεσμία εξάσκησης των warrants ολοκληρωθεί άπρακτη, τα warrants περιέρχονται στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, έχοντας προηγουμένως μετατραπεί σε μετοχές και ακολούθως θα καλύψει μέρος της αύξησης κεφαλαίου.

Υπολογίζεται ότι το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα αποκτήσει το 65% της Attica bank με το ΤΣΜΕΔΕ εφόσον συμμετάσχει να διατηρεί ποσοστό της τάξης του 20%.
Το ΤΧΣ θα εισφέρεις την αύξηση κεφαλαίου 155 εκατ ευρώ περίπου σε σύνολο 240 εκατ ευρώ.
Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα ζητήσει άμεσα την καθολική παραίτηση όλου του διοικητικού συμβουλίου και η νέα διοίκηση θα αναλάβει να συντάξει ένα νέο επιχειρηματικό πλάνο που θα βγάλει από το τραγικό αδιέξοδο την Attica bank.
Πρέπει να καταστεί σαφές ότι στα 0,1098 ευρώ η μετοχή της Attica bank είναι πανάκριβη, η δίκαιη τιμή κυμαίνεται μεταξύ 0,020 με 0,050 ευρώ στο καλύτερο σενάριο.
Οι μέτοχοι – δυστυχώς για πολλοστή φορά – έχασαν τα χρήματα τους από την επένδυση στην Attica bank.

Η επικαιρότητα

Με τα βλέμματα όλων να είναι στραμμένα στην έναρξη λειτουργίας των σχολείων και στο πώς αυτή θα επηρεάσει την πορεία της επιδημίας της covid στην Ελλάδα και στο κατά πόσο θα επιβαρύνει το ΕΣΥ, ανοίγει από σήμερα 14/9 η πλατφόρμα για την χορήγηση της γ’ δόσης σε περίπου 285.000 ανοσοκατασταλμένους πολίτες.
Ο εμβολιασμός τους θα γίνει με mRNA εμβόλιο ανεξάρτητα με το εμβόλιο που τους έχει χορηγηθεί κατά τον κανονικό εμβολιασμό τους.
Παράλληλα, σήμερα 14/9 η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού αναμένεται να ολοκληρώσει την εισήγηση της στην κυβέρνηση και για το ποιες ομάδες πρέπει να προηγηθούν στην χορήγηση της τρίτης δόσης, αν και έχει ήδη γνωμοδοτήσει θετικά πέρα από τους ανοσοκατασταλμένους, και για τους φιλοξενούμενους σε Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων και στους πολίτες άνω των 60 ετών.
Η γ’ δόση θεωρείται απαραίτητη προκειμένου να ενισχυθεί η προστασία των πιο ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, μια και η παράλλαξη Delta επελαύνει σε όλη την χώρα, πλήττοντας ακόμα και κατηγορίες, όπως τα παιδιά, κάτι που δεν είχε παρατηρηθεί στο αρχικό στέλεχος και στις πρώτες παραλλαγές του ιού.
Είναι χαρακτηριστικό πως μέσα σε μια εβδομάδα καταγράφηκαν περισσότερα από 3.000 κρούσματα σε παιδιά.
Την ίδια στιγμή, σε ισχύ είναι από χθες 13/9 οι περιορισμοί στους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και αναμένεται τροπολογία σχετικά με την πρόσβαση των ανεμβολίαστων παιδιών άνω των 12 ετών σχετικά με την πρόσβαση τους σε κλειστούς χώρους.

Νευρικότητα στη Wall Street μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό

Με νευρικότητα κινούνται σήμερα 14/9 οι βασικοί δείκτες της Wall Street μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε τον Αύγουστο 2021 με ρυθμό χαμηλότερο των εκτιμήσεων των αναλυτών.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ, ο Δείκτης Τιμών καταναλωτή αυξήθηκε τον Αύγουστο κατά 5,3% σε ετήσια βάση, μετά την αύξηση κατά 5,4% που κατέγραψε τον Ιούλιο. Παράλληλα, ο δομικός πληθωρισμός σημείωσε άνοδο 4% σε ετήσια βάση, μετά την άνοδο κατά 4,3% τον Ιούλιο.
Σε μηνιαία βάση ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,3% μετά την άνοδο κατά 0,5% τον Ιούλιο, ενώ εξαιρουμένων των ευμετάβλητων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας ενισχύθηκε κατά 0,1% σε σύγκριση με τον Ιούλιο, οπότε σημείωσε άνοδο κατά 0,3%. Πρόκειται για τη μικρότερη αύξηση από τον Φεβρουάριο.
Αν και η τελευταία μέτρηση παραμένει αυξημένη, κάποια σημάδια ότι ο πληθωρισμός κορυφώθηκε και έχει αρχίσει να επιβραδύνει θα μπορούσαν να δώσουν στην Fed τα περιθώρια ώστε να καθυστερήσει τον περιορισμό των αγορών στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, εν μέσω και των κλυδωνισμών που συνεχίζει να προκαλεί η ραγδαία διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα του κορωνοϊού.
Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ δεν αποκλείεται να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα ξεκινήσει να μειώνει τις αγορές των ομολόγων στην συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής την επόμενη εβδομάδα.

Ο δείκτης Dow Jones σημειώνει πτώση - 0,27% στις 34.776 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 υποχωρεί -0,19% στις 4.460 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq καταγράφει απώλειες -0,02% στις 15.103 μονάδες

Mεικτές τάσεις στις ευρωπαϊκές αγορές

Μεικτές τάσεις καταγράφουν οι ευρωπαϊκές αγορές με τους επενδυτές να εστιάζουν στα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, όπου σημείωσε οριακή επιβράδυνση, στο 5,3%, εντός των εκτιμήσεων των αναλυτών, ωστόσο, ο δείκτης τιμών καταναλωτή παραμένει σε υψηλά επίπεδα.
Οι επενδυτές παρακολουθούν με μεγάλο ενδιαφέρον την πορεία του πληθωρισμού, καθώς θα κρίνει τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve.
Στο ταμπλό, οι μετοχές των ειδών πολυτελείας, μεταξύ των οποίων των LVMH, Kering και Richemont, σημείωσαν πτώση μεταξύ 1,6% και 2%, ακολουθώντας πτωτικά τις ομοειδείς τους στην Ασία εν μέσω ανησυχιών για την εξάπλωση των κρουσμάτων COVID-19 στην Κίνα.
Πιέσεις δέχονται οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης στο Λονδίνο.
Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχωρεί κατά 0,07%, ο γαλλικός δείκτης CAC 40 κινείται πτωτικά κατά 0,54%, ο δείκτης του Λονδίνου FTSE 100 επίσης σημειώνει πτώση 0,27%.

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Στην Ασία, οι επενδυτές επίσης βρίσκονται εν αναμονή του πληθωρισμού στις ΗΠΑ.
Tην ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στην Κίνα, λόγω της μετάλλαξης Delta, με τα τοπικά lockdown να βρίσκονται προ των πυλών.
O Αsia Dow σημείωσε οριακές μεταβολές στις 4.017 μονάδες.
Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,73% στις 30.670 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτώση -1,4% στις 25.448 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε απώλειες -1,4% στις 3.662 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 58.271 μονάδες.

Αδύναμες οι τράπεζες με χαμηλές συναλλαγές

Μεικτά πρόσημα καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με εμφανή τα σημάδια αδυναμίας και με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα.
Η Εθνική έκλεισε στα 2,5140 ευρώ, με πτώση 0,63% με όγκο 804 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,3 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 17/3/2020 στα 0,8150 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,15 ευρώ, με πτώση -0,86% με όγκο 3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,70 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 2/11/2020 στα 0,4250 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στις 30/10/2020 στα 0,4032 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,4190 ευρώ, με άνοδο +1,72%, με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση στα 1,77 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ..
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 19/7/2021 στα 0,079 ευρώ ή 1,29 ευρώ μετά το νέο reverse split στις 16,5 παλαιές 1 νέα.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,8488 ευρώ, με άνοδο +0,93% με όγκο 4,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 3,14 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα).
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,10 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 491 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο.
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1044 ευρώ, με πτώση -4,92% με όγκο 1,44 εκατ τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 48 εκατ. ευρώ.
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος βρέθηκε στα 17,58 ευρώ, με άνοδο +8,38% και κεφαλαιοποίηση 323 εκατ. ευρώ.

Μεικτές τάσεις στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές 

Μεικτές τάσεις επικράτησαν στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με τις συναλλαγές σε χαμηλά επίπεδα με επίκεντρο τις απώλειες σε Ελλάκτωρ και Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 28,93 ευρώ, με πτώση 0,24% και κεφαλαιοποίηση στα 10,72 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 16,4850 ευρώ, με άνοδο 1,13% και αποτίμηση 7,52 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 10,42 ευρώ, με πτώση -0,76% και αποτίμηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 2,5600 ευρώ, με πτώση -0,19% και κεφαλαιοποίηση 593 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 13,36 ευρώ, με άνοδο 1,75% και αποτίμηση 4,69 δισ. ευρώ.
Ο Titan Cement International έκλεισε στα 15,80 ευρώ, με πτώση 0,63% και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 5,95 ευρώ, με άνοδο +0,85% και κεφαλαιοποίηση 1,81 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 13,29 ευρώ, με άνοδο 0,08% και κεφαλαιοποίηση 1,47 δισεκ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 15,70 ευρώ, με κέρδη 0,26% και κεφαλαιοποίηση 2,24 δισεκ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 12,90 ευρώ, με πτώση 1,38% και κεφαλαιοποίηση 1,75 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της ΕΥΔΑΠ έκλεισε στα 7,74 ευρώ, με πτώση -1,90% και κεφαλαιοποίηση 824 εκατ. ευρώ.
Η ΕΛΒΑΛΧΑΚΟΡ έκλεισε στα 1,98 ευρώ, με απώλειες -0,10% και κεφαλαιοποίηση 742 εκατ. ευρώ.
Η MIG (που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0340 ευρώ, με άνοδο 2,41% και κεφαλαιοποίηση 32 εκατ. ευρώ.

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα με το 10ετές 0,76% - Το spread Ελλάδος – Ιταλίας στις 6 μονάδες βάσης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/9 στην ελληνική αγορά ομολόγων αλλά και στις υπόλοιπες αγορές της Ευρώπης.
Μετά τις αποφάσεις της ΕΚΤ για μείωση του ρυθμού αγοράς ομολόγων μέσω του έκτακτου προγράμματος πανδημίας (PEPP) οι οποίες συνοδεύτηκαν από τιις καθησυχαστικές δηλώσεις ότι αυτό δεν συνιστά «tapering» (μείωση της στήριξης ) αλλά μια αναπροσαρμογή της νομισματικής τόνωσης για τους επόμενους τρεις μήνες το ενδιαφέρον στρέφεται στις 21 - 22 Σεπτεμβρίου όπου θα πραγματοποιηθεί η τακτική συνεδρίαση της FED.
Το 10ετές ελληνικό ομόλογο διαπραγματεύεται σήμερα στο 0,75% ενώ και το Ιταλικό 10ετές ομόλογο βρίσκεται στο 0,68%.
Να σημειωθεί ότι το ελληνικό 10ετές 0,75% με το αμερικανικό 10ετές 1,34% - το ιστορικό χαμηλό 0,3180% στις 9 Μαρτίου 2020 - εμφανίζουν απόκλιση απόρροια των επιθετικών μειώσεων επιτοκίων από την FED στο 0%-0,25% όμως όλα αυτά είναι αποδείξεις πανικού.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 109 μονάδες βάσης από 110 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 74 μονάδες βάσης.
Ως μέτρο σύγκρισης αναφέρεται ότι το CDS της Αργεντινής βρίσκεται στις 1.030 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ στην Ελλάδα σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 0,74% ή 74 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας βρίσκεται στις 7 μονάδες βάσης.
Έναντι της Πορτογαλίας το spread με την Ελλάδα διαμορφώνεται στις 53 μονάδες βάσης…

Σταθεροποίηση στα ομόλογα της Νοτίου Ευρώπης

Σταθεροποίηση καταγράφεται σήμερα 14/9 στα ομόλογα της Ευρωζώνης
Το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει σε υψηλό 2,98% στις 18 Μαρτίου 2020 για να διαμορφωθεί σήμερα 14 Σεπτεμβρίου του 2021 στο 0,68%
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 14/9/2021 στο -0,32% με υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 10 Μαρτίου 2020 στο -0,90%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση στο 0,03% με το ιστορικό χαμηλό -0,333% σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 0,23% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,062% που σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 0,33% με το ιστορικό χαμηλό στο -0,02% που σημειώθηκε στις 16 Δεκεμβρίου 2020.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης 1η Αυγούστου του 2029 έχει απόδοση 0,70% και με ιστορικό χαμηλό 0,4260% στις 12 Φεβρουαρίου του 2021.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40% και η τρέχουσα απόδοση του είναι 0,19%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2020 στο 0,088%

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης