Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κόκκινος συναγερμός από Morgan Stanley, BofA, Deutsche, Citigroup, CS, Goldman: Έρχεται πτώση 10%-20% στις μετοχές

Κόκκινος συναγερμός από Morgan Stanley, BofA, Deutsche, Citigroup, CS, Goldman: Έρχεται πτώση 10%-20% στις μετοχές
Έξι διεθνείς τράπεζες, τονίζουν ότι αναμένουν διόρθωση 10% έως 20% προσεχώς και ακολούθως αργή ανάκαμψη και υψηλή μεταβλητότητα.....

Κόκκινο συναγερμό εκπέμπουν έξι παγκόσμιες επενδυτικές τράπεζες η Morgan Stanley, η Bank of America, η Deutsche bank, η Citigroup, η Goldman Sachs και η Credit Suisse τονίζοντας ότι αναμένουν διόρθωση 10% έως 20% προσεχώς και ακολούθως αργή ανάκαμψη και υψηλή μεταβλητότητα.

Morgan Stanley

Η Morgan Stanley προειδοποιεί ότι η αγορά μετοχών βρίσκεται σε διαδικασία «μετάβασης στο μέσο κύκλο, τονίζοντας ότι αναμένει πίεση στις εταιρίες νέας τεχνολογίας ενώ προβλέπει πίεση στον S&P 500 έως τον Οκτώβριο 2021.

Οι 5 παράγοντες

Οι αγορές αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να αλλάζει την νομισματική της πολιτική από τον Σεπτέμβριο.
Καθώς η πολιτική της κεντρικής τράπεζας γίνεται λιγότερο χαλαρή εμφανίζει σημάδια αποκλίσεων.

Πολιτική εμβολίων: Ο κόσμος έχει δύο στρατηγικές για την καταπολέμηση του COVID-19 εμβολιασμός και περιοριστικά μέτρα.
Η παραλλαγή Delta έχει επιδράσει, αυξάνοντας τους κινδύνους για την ανάπτυξη σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού.
Οι μετοχές της Ευρώπης θα τα πάνε καλύτερα σε αυτό το σκέλος.

Επανάληψη του 2004 προσφέρει έναν χρήσιμο οδηγό για μια «μετάβαση στο μέσο του κύκλου».
Προτείνει την ανάληψη κινδύνου αθέτησης έναντι του κινδύνου spread.
Η πανδημία αύξησε την ζήτηση για αγαθά ενώ αντιθέτως η ζήτηση για υπηρεσίες κατέρρευσε.
Καθώς η ανάκαμψη συνεχίζεται, θα υπάρξει ανατροπή.

Το χρονοδιάγραμμα

Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα αποτελέσουν μια δύσκολη περίοδο για την πολιτική της FED, τα οικονομικά δεδομένα και τα τεχνικά στοιχεία της αγοράς:
Υπάρχουν κίνδυνοι τόσο για τις αμερικανικές μετοχές όσο και για τα αμερικανικά ομόλογα, δεδομένης της τρέχουσας αποτίμησης, και ως αποτέλεσμα η Morgan Stanley υποβαθμίζει τις αμερικανικές μετοχές με αποδόσεις κατώτερες και τις παγκόσμιες μετοχές σε Equal

Για την παγκόσμια οικονομία, η Morgan Stanley πιστεύει ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι προσωρινές, αλλά ο χρόνος κορύφωσης του πληθωρισμού ποικίλλει ανά περιοχή και χώρα. Όσον αφορά την ανάπτυξη, η Morgan Stanley πιστεύει ότι τα υψηλά της οικονομικής ανάπτυξης τα είδαμε, αλλά το τέλος του κύκλου δεν είναι κοντά.

Σε σχέση με τα επιτόκια, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι η εκτίμηση είναι ότι τα κινηθούν υψηλότερα στο 4ο τρίμηνο του 2021 και το 2022.

Όσον αφορά τις μετοχές, η Morgan Stanley προειδοποιεί εάν η επιβράδυνση της ανάπτυξης είναι χειρότερη από το αναμενόμενο θα έχει αρνητικές συνέπειες.
Θα έχουμε μια περίοδο όπου τα δεδομένα θα είναι αδύναμα τον Σεπτέμβριο, που θα καθορίσει τι θα συμβεί τον Οκτώβριο του 2021.
Α.jpg

Β.jpg
Γ.jpg

Bank of America Merrill Lynch

Η Bank of America έχει παρουσιάσει διφορούμενη εκτίμηση.
Στην έκθεση με τίτλο Bear Case In 12 Charts Of Darkness, ενώ η επικεφαλής στρατηγική της Bank of America Savita Subramanian διατηρούσε τον χαμηλότερο στόχο τιμών για τον δείκτη S&P στο τέλος του 2021 σε μόλις 3.800 μονάδες ο έτερος αναλυτής της BofA, αύξησε τον στόχο τιμών για τον δείκτη S&P 500 για το τέλος του 2021 σε 4.250 μονάδες από 3.800 μονάδες.
Ο νέος στόχος τιμών είναι 6% πάνω από τις τρέχουσες τιμές.
Ωστόσο η Bank of America δεν αποκλείει μεγάλη διόρθωση στην Wall Street.
H BofA υπολογίζει επίσης ότι ο κίνδυνος επιτοκίου βρίσκεται σε υψηλό ρεκόρ, με τις αποτιμήσεις του S&P 500 να ισοδυναμεί με ομόλογο 36ετές μηδενικού κουπονιού, όπου κάθε αύξηση 10% έναντι του προεξοφλητικού επιτοκίου ισοδυναμεί με πτώση 4%. Κατά την BofA μπορεί η άνοδος να μην τελειώσει τώρα, αλλά όταν τελειώσει, θα μπορούσε να τελειώσει άσχημα».
Το μοντέλο αποτίμησής δείχνει τώρα αρνητικές αποδόσεις (-0,8% ετησίως) για πρώτη φορά από το 1999.
Δ.jpg

Ε_1.jpg
Ζ.jpg
Η.jpg

Deutsche Bank

Παρόλο που δεν είναι τόσο απαισιόδοξη όσο η Morgan Stanley ή η Bank of America η Deutsche Bank έχει επίσης ενταχθεί στην ομάδα των bear market.
Σε έκθεση με τίτλο «The New World: Moving Beyond Covid», η Deutsche Bank γράφει ότι «η παγκόσμια οικονομία παρουσίασε ισχυρές επιδόσεις το καλοκαίρι, αλλά η παραλλαγή Delta οδήγησε σε αποκλίσεις έναντι των προσδοκιών.
Αυτό μας οδήγησε να υποβαθμίσουμε τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης των ΗΠΑ, λόγω πληθωρισμού».
Ο Σεπτέμβριος είναι κρίσιμος.
Οι γερμανικές εκλογές με βάση τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι μόνο τριμερείς συνασπισμοί μπορεί να σχηματίσουν πλειοψηφία, πράγμα που σημαίνει ότι οι διαπραγματεύσεις θα είναι πολύμηνες. Η χρηματοδότηση της αμερικανικής κυβέρνησης τελειώνει στις 30 Σεπτεμβρίου και πλησιάζει ξανά να τεθεί το ανώτατο όριο του χρέους.
Η Deutsche Bank αναμένει μια επικείμενη διόρθωση, παρόλο που βλέπουν τον S&P 500 να επανέρχεται στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι το τέλος του 2021.
Η διόρθωση θα είναι της τάξης του 6%-10%
Θ.jpg

Goldman Sachs

Κατά την Goldman Sachs οι υψηλές αποτιμήσεις έχουν αυξήσει το σημείο θραύσης στα χρηματιστήρια προσθέτοντας ότι αν υπάρξει νέα αρνητική εξέλιξη, θα μπορούσε να προκαλέσει σοκ και γρήγορα sell off»
Το βασικό πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν πολύ λίγα buffer – μαξιλάρια αν υπάρξουν αρνητικές εκπλήξεις.
Για την Wall ανέφερε ότι υποκινείται από τους μικροεπενδυτές.
Το προηγούμενο διάστημα κυριάρχησε «τα καλά νέα είναι καλά νέα» και τα «κακά νέα» έγιναν και πάλι «καλά νέα» για την Wall.
Στο καλό σενάριο τα ανοδικά περιθώρια θα είναι μόλις 5%.
Με τις μετοχές κοντά στα υψηλότερα επίπεδα όλων των εποχών, αυξημένες αποτιμήσεις και λιγότερο ευνοϊκό μείγμα ανάπτυξης - πληθωρισμού σε σύντομο χρονικό διάστημα, απαιτείται προσοχή.
Ι.jpg

Citigroup

Οι αγορές είναι πολύ εύθραυστες παρ΄ ότι στον δείκτη βαρόμετρο S&P 500 η σχέση long προς short είναι 10 έως 1.
Στην Wall η ανοδικότητα παραμένει αλλά η πεποίθηση ότι δεν υπάρχουν πολλά ανοδικά περιθώρια αυξάνεται.
Κ.jpg

Credit Suisse

Η αύξηση των αποδόσεων των ομολόγων και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό πιθανόν να βοηθήσουν τις ευρωπαϊκές μετοχές να ανακάμψουν
Ωστόσο οι ακραίες αποτιμήσεις αυξάνουν τον κίνδυνο διόρθωσης.

Συμπέρασμα

Είναι λοιπόν σίγουρη μια διόρθωση;
Φυσικά όχι, και υπάρχουν δύο βασικοί καταλύτες που θα μπορούσαν να αποτρέψουν ένα τέτοιο αποτέλεσμα, εκτός από τη Fed φυσικά.
Από τη μία πλευρά, οι τράπεζες μπορούν να εξαπολύσουν επιθετικές επαναγοράς ιδίων μετοχών, όπως έκαναν πριν από τρεις εβδομάδες, την ώρα που οι μετοχές ήταν έτοιμες να διασπάσουν καθοδικά τις 4.350 μονάδες για τον δείκτη S&P 500.
Ταυτόχρονα οι μικροεπενδυτές συνεχίζουν να αγοράζουν μετοχές.

J P Morgan: Οι μικροεπενδυτές η κινητήριος δύναμη

Κατά την J P Morgan οι μικροεπενδυτές είναι η βασική δύναμη πυρός πίσω από τα πρόσφατα κέρδη στην Wall, σημειώνοντας ότι επένδυσαν σχεδόν 30 δισεκατομμύρια δολάρια μετρητών σε αμερικανικές μετοχές και ETF τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, τα περισσότερα σε διάστημα δύο μηνών.
«Οι μικροεπενδυτές αγοράζουν μετοχές με τόσο σταθερό και ισχυρό ρυθμό που αποτρέπει την διόρθωση στην Wall»

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης