Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Μεταλλάξεις, πληθωρισμός και εφοδιαστικές αλυσίδες – Οι τρεις «νάρκες» για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία

Moody’s: Μεταλλάξεις, πληθωρισμός και εφοδιαστικές αλυσίδες – Οι τρεις «νάρκες» για την οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία

Οι οικονομίες της ομάδας των G20 αναμένεται να αναπτυχθούν κατά 6,2% φέτος και κατά 4,5% το 2022, έπειτα από τη συρρίκνωσή τους κατά 3,2% το 2021, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης

Σχετικά Άρθρα

Υπό την προϋπόθεση ότι η εξέλιξη της πανδημίας θα καθίσταται σταδιακά λιγότερο σημαντική για την εξέλιξη της παγκόσμιας οικονομίας, μία σειρά νέων κινδύνων αναμένεται να θέσει εν αμφιβόλω την ανάκαμψη, προειδοποιεί ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στο τελευταίο report που εξέδωσε το Σάββατο 4 Σεπτεμβρίου 2021.
Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας σταθεροποιείται, διαπιστώνει η Moody’s, κάνοντας την πρόβλεψη ότι οι οικονομίες της ομάδας των G20 θα αναπτυχθούν κατά 6,2% φέτος και κατά 4,5% το 2022, έπειτα από τη συρρίκνωσή τους κατά 3,2% πέρυσι.

Μεταλλάξεις

Ο πλέον προφανής κίνδυνος που θα μπορούσε να ανατρέψει τις προβλέψεις της Moody’s σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα είναι, βέβαια, η αναζωπύρωση των κρουσμάτων σε χώρες με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού, όπου η οικονομική ανάκαμψη είναι φυσικό να εκτροχιαστεί
Αλλά και πέραν αυτού, η Moody’s επισημαίνει ότι τα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα απαιτούν περισσότερο χρόνο για να επιλυθούν από ό,τι ήταν αρχικώς αναμενόμενο, προκαλώντας εκτεταμένες στρεβλώσεις όσον αφορά την παγκόσμια εξισορρόπηση της προσφοράς και της ζήτησης.
Όσο αργούν να εκτονωθούν οι πιέσεις στην πλευρά της προσφοράς, τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι προβλέψεις για τον πληθωρισμό και έτσι, ο υψηλός πληθωρισμός να επιμείνει για περισσότερο καιρό.

Αυξήσεις στους μισθούς

Τυχόν επίμονες πληθωριστικές πιέσεις, χωρίς την ανάλογη αύξηση στους ονομαστικούς μισθούς θα υπονομεύσει την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών, προειδοποιεί ο οιίκος αξιολόγησης.
Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός θα μπορούσε να ωθήσει τις κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν στη σταδιακή αυστηροποίηση της νομισματικής πολιτικής τους σε συντομότερο διάστημα και με μεγαλύτερη ταχύτητα.
Ειδικά μία απότομη στροφή στη νομισματική πολιτική της Fed θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμιο sell off στις αγορές, με δεδομένο ότι οι αποτιμήσεις εμφανίζονται υπερβολικές σε όλες τις επενδυτικές κατηγορίες, τονίζει η Moody’s.

Κατανάλωση

Ποιοι παράγοντες θα μπορούσαν να διαψεύσουν τις προβλέψεις για οικονομική ανάκαμψη, σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης.
Η μοναδική φύση του σοκ του κορωνοϊού αλλά και της ανάκαμψης που ακολουθεί σημαίνει ότι είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς πώς ακριβώς θα διαμορφωθεί η καταναλωτική συμπεριφορά με τον καιρό και σε διαφορετικές χώρες, πόσο γρήγορα θα ανακάμψουν οι αγορές εργασίας ή εάν οι επιχειρήσεις θα έχουν τη διάθεση να αυξήσουν τις επενδύσεις τους στη μεταπανδημική οικονομία.
Έτσι, η Moody’s αναγνωρίζει ότι μία σειρά από αποτελέσματα –καλύτερα ή χειρότερα από ό,τι περιμένει- θα εξαρτηθούν από τη δυναμική και τη διάρκεια της ανάκαμψης στην κατανάλωση.
Τα νοικοκυριά σε όλο τον κόσμο δεν υπέστησαν κάποιο σοβαρό σοκ στα εισοδήματά τους και άρα έχουν συσσωρεύσει σημαντικές αποταμιεύσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίξουν τη ζήτηση καθώς οι οικονομίες ανοίγουν και πάλι.
Όμως είναι επίσης πιθανό η συσσωρευμένη ζήτηση να υποχωρήσει γρήγορα και η ώθηση στην κατανάλωση να αποδειχθεί προσωρινή και σύντομη ή διαφορετικά ρηχή.

Ιδιωτικό και δημόσιο χρέος

Την ίδια στιγμή, τα πρωτοφανή επίπεδα του δημοσίου και ιδιωτικού χρέους θα μπορούσαν να αποτελέσουν εστία ανησυχίας, εάν οι προοπτικές της ανάπτυξης και της κερδοφορίας μετριαστούν.

Καθυστέρηση

Για πολλές χώρες μεσαίου και χαμηλού εισοδήματος, η πανδημία ανέστειλε την οικονομική και κοινωνική πρόοδο για πολλά χρόνια.
Σε πολλές χώρες, η πανδημία δεν έχει τελειώσει και η αβεβαιότητα θα συνεχίσει να λειτουργεί αρνητικά για τις επιχειρηματικές επενδύσεις.
Οι ανησυχίες για τη δημόσια υγεία θα μπορούσαν να επιμείνουν για χρόνια στα πιο φτωχά μέρη του κόσμου, εάν δεν γίνει μία προσπάθεια για πιο δίκαιη διανομή των εμβολίων, τονίζει η Moody’s.

Οικονομικές ανισότητες

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία έχει διευρύνει τις οικονομικές ανισότητες στο εσωτερικό των κρατών αλλά και όσον αφορά τις διμερείς σχέσεις, γεγονός που αναμένεται να καθορίσει σε μεγάλο βαθμό τις πολιτικές εξελίξεις σε πολλές χώρες, όταν στο επίκεντρο θα τεθεί η διαχείριση της ανάκαμψης.
Εάν δεν αντιμετωπιστούν, η χρόνια υψηλή ανεργία και η υποαπασχόληση θα μπορούσαν να αποδυναμώσουν τα δίκτυα κοινωνικής συνοχής, να πυροδοτήσουν κοινωνικές αναταραχές και να φέρουν στην εξουσία ηγέτες με σημαία λαϊκιστικές πολιτικές, προειδοποιεί η Moody’s.

Γεωπολιτικές ανακατατάξεις – ΗΠΑ και Κίνα

Από την άλλη πλευρά, η πανδημία έχει επιταχύνει τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις, με επίκεντρο τον ανταγωνισμό ανάμεσα στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Οι διαρθωτικές διαφορές ανάμεσα στις δύο δυνάμεις σε μία ευρεία σειρά από οικονομικά και γεωστρατηγικά ζητήματα, όπως η πρόσβαση στις αγορές, τα πνευματικά δικαιώματα, η μεταβίβαση τεχνολογικών γνώσεων, η ελευθερία στη ναυσιπλοΐα και τα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν πρόκειται να γεφυρωθούν, εκτιμά η Moody’s.
Καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις θα κλιμακώνονται και θα εκδηλώνονται, ο κίνδυνος συγκρούσεων στα Στενά της Ταϊβάν, στη Νότια Σινική Θάλασσα και στην περιοχή του Ινδικού-Ειρηνικού, θα συνεχίσει να αυξάνεται, τονίζει.

Κυβερνοασφάλεια

Αλλά και οι κίνδυνοι στο επίπεδο της κυβερνοασφάλειας θα γίνουν μια όλο και πιο σημαντική πρόκληση για τις κυβερνήσεις το επόμενο διάστημα, υπογραμμίζει ο οίκος αξιολόγησης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης