Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Πρόβλεψη - σοκ για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο του 2021 - Στο 2,9% έναντι +6,5% προηγούμενης εκτίμησης

Morgan Stanley: Πρόβλεψη - σοκ για το ΑΕΠ των ΗΠΑ το γ’ τρίμηνο του 2021 - Στο 2,9% έναντι +6,5% προηγούμενης εκτίμησης
Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι έρχεται σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας
Σχετικά Άρθρα

Επί τα χείρω αναθεώρησε τις εκτιμήσεις της για το αμερικανικό ΑΕΠ η Morgan Stanley, από +6,5%, στο 2,9% το γ' τρίμηνο του 2021 - πρόβλεψη που αποτελεί σοκ, δεδομένης της δυναμικής που είχε μέχρι τώρα η αμερικανική οικονομία.
Με άλλα λόγια, η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι έρχεται σημαντική επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία, αν μη τι άλλο, θα έχει αρνητικό αντίκτυπο σε παγκόσμιο επίπεδο.
Ειδικότερα, η Morgan Stanley αναφέρει: «Ενσωματώνοντας στις εκτιμήσεις μας τις πωλήσεις μηχανοκίνητων οχημάτων και τις επιπτώσεις στις καταναλωτικές δαπάνες, τις επενδύσεις εξοπλισμού, τα αποθέματα και τις εισαγωγές και εξαγωγές κεφαλαιουχικών αγαθών, για το γ’ τρίμηνο θεωρούμε πως το ΑΕΠ δεν θα διαμορφωθεί στο +6,5%, αλλά στο +2,9%».
Αν μη τι άλλο, μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να επηρεάσει άσχημα τη Wall Street, όμως οι αναλυτές της τράπεζας έχουν συγκεκριμένα επιχειρήματα.
«Τον μήνα Αύγουστο η ανάπτυξη έπιασε πάτο.
Η επιβράδυνση δεν είναι ευρείας βάσης και αντικατοπτρίζει κυρίως τα ζητήματα που υπάρχουν με τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Επίσης, οι δαπάνες που οφείλονταν στα μέτρα τόνωσης και στις μεταβιβαστικές πληρωμές προς τους πολίτες λόγω της πανδημίας έχουν περιοριστεί.
Η κατανάλωση έχει μειωθεί από 2,9% σε μόλις 0,3%, έναντι 11,6% σε ετήσιο επίπεδο».
Αναμένουμε πως η ανάπτυξη θα επιστρέψει πιο δυναμικά το δ’ τρίμηνο, στο +6,7% και +5,6% σε ετήσια βάση».

Νομισματική πολιτική

Σε ό,τι αφορά τη νομισματική πολιτική, «η άποψή μας δεν έχει αλλάξει.
Παρά την επιβράδυνση που σημειώνεται, η οικονομία επεκτείνεται ενώ η Fed εξακολουθεί να επικεντρώνεται στην ουσιαστική περαιτέρω πρόοδο για την επίτευξη του στόχου της μέγιστης απασχόλησης.
Η Fed δεν θεωρεί απαραίτητη την αυστηροποίηση της πολιτικής, ωστόσο ήρθε ο καιρός να πατήσει φρένο στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης που… τρέχει ή τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο το αργότερο».

Υπάρχουν λόγοι αισιοδοξίας

Πάντως, αν βάλει κανείς στην άκρη τα κακά νέα, η Morgan Stanley εξακολουθεί να θεωρεί πως η αγοραστική δύναμη στηρίζεται στη μεγέθυνση των προσωπικών εισοδημάτων.
Συνεπώς, η κατανάλωση δεν περιορίζεται από την έλλειψη εισοδήματος.
«Η ισχυρή ανάκαμψη της αγοράς εργασίας και η υπερβολική αποταμίευση μεταξύ των νοικοκυριών με χαμηλότερο εισόδημα θα στηρίξουν τις θετικές συνολικές δαπάνες» - ακόμη και αν τα δημοσιονομικά πακέτα προς τους πολίτες εξασθενήσουν.
Ένας άλλος λόγος για να είναι κανείς αισιόδοξος είναι ότι η Delta έχει πλέον κορυφωθεί.
Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, το φαγητό εκτός σπιτιού καταγράφει αύξηση και πιστεύουμε ότι, αν οι άνθρωποι τρώνε έξω, τότε «είναι εντάξει».
ms_1_0.jpg
Επίσης, η τράπεζα προμηνύει επιβράδυνση του πληθωρισμού, ο οποίος, πράγματι, μπορεί να είναι παροδικός.
Κρίσιμη θα είναι η επόμενη έκθεση του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης