Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τι πρέπει να αποδείξει η Εθνική τράπεζα ώστε να ανακάμψει χρηματιστηριακά και να φθάσει στα 3 ευρώ;

Τι πρέπει να αποδείξει η Εθνική τράπεζα ώστε να ανακάμψει χρηματιστηριακά και να φθάσει στα 3 ευρώ;
Η Εθνική θα άξιζε να βρεθεί χρηματιστηριακά στα 3 ευρώ αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια – που δεν θα ξεπεραστούν άμεσα - και να επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι.
Σχετικά Άρθρα

Η Εθνική τράπεζα, παρ΄ ότι πέρασε τα stress tests, όχι όμως και με την καλύτερη βαθμολογία και εμφανίζει 575 εκατ κέρδη στο α΄ 6μηνο του 2021 αλλά μόλις 18 εκατ στο β΄ τρίμηνο χρειάζεται να κάνει ακόμη πολλά πράγματα για να ξεκολλήσει από την 3η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με 2,10 δισ.
Πίσω από την Eurobank με 2,89 δισεκ. συνολική χρηματιστηριακή αξία και πίσω από την Alpha bank με 2,55 δισεκ. χρηματιστηριακή αξία.
Η Εθνική θα άξιζε να βρεθεί χρηματιστηριακά στα 3 ευρώ αλλά για να συμβεί αυτό θα πρέπει να ξεπεραστούν ορισμένα εμπόδια – που δεν θα ξεπεραστούν άμεσα - και να επιτευχθούν ορισμένοι στόχοι.

Α)Ο βασικός λόγος που η μετοχή της Εθνικής τράπεζας έχει εγκλωβιστεί στην ζώνη των 2,1 δισεκ. ευρώ ή 2,30 ευρώ ανά μετοχή σχετίζεται με την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που θέλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας να σχεδιάζει να πουλήσει το 20% από 40,3% που κατέχει στην Εθνική τράπεζα μέσω placement με discount έναντι των χρηματιστηριακών τιμών.
Η αγορά γνωρίζει ότι θα διαθέσει το ΤΧΣ 183 εκατ μετοχές στους επενδυτές και προφανώς αυτή η παράμετρος έχει καθηλώσει την μετοχή.
To placement δεν αναμένεται να υλοποιηθεί το 2021, θα μετατετεθί για τα μέσα του 2022.
Ταυτόχρονα η Εθνική έχει τρία ακόμη… μειονεκτήματα.

Β)Λόγω της μεγάλης συμμετοχής του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο κατέχει το 40,3% των μετοχών το free float είναι περιορισμένο και αυτό επιδρά αρνητικά στην συμπεριφορά της μετοχής.

Γ)Η Εθνική τράπεζα παρά τα ισχυρά της κεφάλαια έχει DTC δηλαδή αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση 4,3 δισεκ. σε σύνολο 5,47 δισεκ. σε κεφάλαια.
Τα 4,3 δισεκ. είναι χαμηλής στάθμης κεφάλαιο.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική έχει το μεγαλύτερο DTC σε απόλυτα μεγέθη στα κεφάλαια της.
Οπότε αυτές οι 3 παράμετροι θα πρέπει να αξιολογηθούν από την διοίκηση…

Δ)Με βάση τις επιδόσεις α΄ 6μήνου σε σύνολο 575 εκατ κερδών τα 449 εκατ ήταν trading δηλαδή έκτακτα κέρδη.
Η επενδυτική κοινότητα θέλει να δει υψηλότερη κερδοφορία, υψηλότερο core PPI δηλαδή καθαρά προ προβλέψεων έσοδα και όλα αυτά έχοντας χάσει τις δραστηριότητες του εξωτερικού, πουλώντας ακίνητα και την Εθνική Ασφαλιστική.
Η Eurobank έχει ενσωματωμένη την Grivalia με δυνητικά κέρδη 110 - 115 εκατ και επιτυγχάνει ή θα επιτυγχάνει κέρδη σχεδόν 200 εκατ από το εξωτερικό.

Τι μπορεί να γίνει;

1)Θα πρέπει να ξεκαθαρίσει σύντομα το ζήτημα της στρατηγικής του ΤΧΣ καθώς η αγορά είναι υποψιασμένη και καχύποπτη ως προς το ζήτημα του placement 20% των μετοχών ή 183 εκατ μετοχές.
Όπως φαίνεται placement εντός του 2021 στην Εθνική δεν θα υπάρξει, μετατίθεται για τα μέσα του 2022. 

2)Με το placement προφανώς και θα αυξηθεί η διασπορά μετοχών.
Να σημειωθεί ότι η Εθνική ένας από τους λόγους που δεν έχει αναβαθμιστεί ακόμη στον δείκτη της Morgan Stanley Capital International standard είναι και η μεγάλη συμμετοχή του ΤΧΣ στο μετοχικό κεφάλαιο.
Ίσως ούτε και στις 11 Νοεμβρίου 2021 αναβαθμιστεί η μετοχή της Εθνικής στον MSCI.

3)Υπάρχει πιθανότητα η Εθνική τράπεζα σε συνεργασία με το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, πέραν από το placement σε ξένους θεσμικούς επενδυτές να διαθέσει μετοχές και σε έλληνες μικρομετόχους.
Ένα σχέδιο που έχει εκπονηθεί είναι ένα ποσοστό 5% ή και 10% των μετοχών της Εθνικής το ΤΧΣ να το διοχέτευε στους μικρομετόχους μέσω κάποιας ιδιότυπης δημόσιας προσφοράς.
Στόχος είναι η Εθνική να ξαναγίνει η τράπεζα των μικρομετόχων.
Ήδη οι μικρομέτοχοι κατέχουν το 10% και με ένα επιπλέον 5% με 10% θα μπορούσαν να φθάσουν να κατέχουν το 15% με 20% των μετοχών της τράπεζας.

4)Για το 2021 η Εθνική θα επιτύχει κέρδη από 800 έως 850 εκατ ευρώ.
Τα κεφάλαια ανέρχονται σε 5,49 δισεκ.
Μόνο την διετία 2020 και 2021 η Εθνική έχει εγγράψει έκτακτα κέρδη 2,35 δισεκ. ωσάν μια αύξηση κεφαλαίου.

5)Αξίζει να αναφερθεί ότι τόσο η πώληση της Εθνικής Ασφαλιστικής έναντι 455 εκατ ευρώ, όσο και η τιτλοποίηση Frontier ύψους 6,1 δισεκ. έναντι 165 εκατ ευρώ είναι κεφαλαιακά ουδέτερες συναλλαγές για την τράπεζα.
Όμως αποδυναμώνουν την Εθνική από έντοκα έσοδα.

6)Η Εθνική θα ακολουθήσει πολιτική κινήτρων στα στελέχη με stock option απόφαση που έλαβε στην Γενική Συνέλευση στις 30 Ιουλίου 2021.
Με ονομαστική αξία στα 3 και με το νόμο να είναι σαφής ότι δεν μπορεί να δοθεί τιμή σε stock option κάτω από την ονομαστική αξία, έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή της ονομαστικής αξίας από 3 στο 1 ευρώ.
Οπότε και σε σχέση με τις τρέχουσες τιμές, στα 2,30 ευρώ, η Εθνική να μπορεί να υλοποιήσει το πρόγραμμα διάθεσης μετοχών σε στελέχη και προσωπικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης