Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Γιατί το ΧΑ δεν έχει πιάσει ακόμα τις 1.000 μονάδες; - Αυτές οι μετοχές φέρουν την ευθύνη

Γιατί το ΧΑ δεν έχει πιάσει ακόμα τις 1.000 μονάδες; - Αυτές οι μετοχές φέρουν την ευθύνη
Aν ο τραπεζικός δείκτης δει υψηλότερα επίπεδα και βοηθήσουν και ένας-δύο τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε εύκολα να «ξεκολλήσει» το ΧΑ από τα τρέχοντα επίπεδα
Την ώρα που τα περισσότερα βαριά χαρτιά, ή οι εισηγμένες με αξιόλογη βαρύτητα στο Γενικό Δείκτη, βρίσκονται σε πολυετή υψηλά, ένας συγκεκριμένος αριθμός λόγω μετοχών, κρατάει χαμηλά το ΧΑ και δεν το αφήνει να γράψει τις 1.000 μονάδες.

Η σύγκριση με τα διεθνή χρηματιστήρια όπου οι δείκτες έχουν καταγράψει νέα ιστορικά υψηλή, δημιουργεί μία επιπλέον δυσαρέσκεια για την πορεία της εγχώριας αγοράς.
Ωστόσο, αν αφήσει κάποιος στην άκρη τους δείκτες και κοιτάξει μετοχές, θα δει πως υπάρχουν δεκάδες περιπτώσεις όπου οι αποδόσεις μπορούν να χαρακτηριστούν ακόμα και αστρονομικές.
Δυνατή στήριξη έχει βρει ο Γενικός Δείκτης το τελευταίο διάστημα από τη μετοχή της Coca Cola, η οποία συμμετέχει στη διαμόρφωσή του με ποσοστό 10,64%.
Η μετοχή από τις 19 Ιουλίου όπου ξεκίνησε η αντίδραση της αγοράς έχει άνοδο άνω του 10% και η αποτίμηση έχει ξεπεράσει τα 12 δισ. ευρώ.
Η πρόσφατη άνοδος την έχει φέρει αρκετά κοντά ώστε να σβήσει τις απώλειες που προκάλεσε η πανδημία.
Ο ΟΤΕ έχει φτάσει σε υψηλά 13 ετών και με βαρύτητα 10,3% έχει συμβάλει στην άνοδο προς τις 900 μονάδες.
ΟΤΕ_1.jpg
Η Μυτιληναίος έχει φτάσει να διαπραγματεύεται κοντά στα ιστορικά υψηλά της και με στάθμιση 5,12% στο Γενικό Δείκτη, έχει συμβάλει στην καλή πορεία της αγοράς.
Μόνο στις τελευταίες 12 συνεδριάσεις έχει απόδοση 12,5% και άνω του 30% από την αρχή του έτους.
Η ΔΕΗ επίσης με άνοδο άνω του 20% από την αρχή του έτους και με βαρύτητα 4,96% στο βασικό χρηματιστηριακό δείκτη, έχει συμβάλει στην ανοδική κίνηση του ΧΑ.

Οι μετοχές που κρατάνε το ΧΑ κάτω από τις 1.000 μονάδες

Η Τράπεζα Πειραιώς με απώλειες 93% από την αρχή του έτους φέρει μεγάλη ευθύνη για την πορεία της αγοράς καθώς έχει βαρύτητα 4,4%.
Η Alpha Bank με βαρύτητα 7,18% μετά την αύξηση κεφαλαίου έχει άνοδο 18% από την αρχή του έτους αλλά όπως δείχνει και το διάγραμμα, ενώ ο Γενικός Δείκτης έχει σβήσει σχεδόν τις απώλειες λόγω της πανδημίας, η μετοχή της Alpha Bank, είναι σημαντικά χαμηλότερα.
Για να φτάσει τα προ πανδημίας επίπεδα θα πρέπει να ανέβει η τιμή στα 1,70 ευρώ.
ΑΛΦΑ_2.jpg
Η Εθνική φαίνεται πως τα έχει πάει λίγο καλύτερα και έχει πλησιάσει μέσα στο 2021 τα προ πανδημίας επίπεδα φτάνοντας πάνω από τα 2,70 ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για τη Eurobank.
Η Εθνική έχει βαρύτητα 4,5% και η Eurobank 4,64%.
Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Jumbo με τα μεταφορικά κόστη και την επάρκεια των προϊόντων έχουν οδηγήσει τη μετοχή σε χαμηλότερα επίπεδα και πλέον έχει αποκτήσει ξανά μεγάλη απόσταση η τρέχουσα τιμή με την τιμή προ πανδημίας.
Η μετοχή έχει βαρύτητα 4,41% στο Γενικό Δείκτη.
Jumbo_2.jpg

Τέλος και η Motor Oil απέχει σημαντικά από τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2020 με αποτέλεσμα να μην έχει προσφέρει την ανάλογη βοήθεια στην αγορά.
Βάσει των παραπάνω, αν ο τραπεζικός δείκτης δει υψηλότερα επίπεδα και βοηθήσουν και ένα-δύο τίτλοι από την υψηλή κεφαλαιοποίηση θα μπορούσε εύκολα να «ξεκολλήσει» το ΧΑ από τα τρέχοντα επίπεδα.
Motor_Oil_1.jpg

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης