Τελευταία Νέα
Διεθνή

Covid: Έξαρση στην Κίνα, στρατός στην Αυστραλία – Προς τρίτη δόση εμβολίων

Covid: Έξαρση στην Κίνα, στρατός στην Αυστραλία – Προς τρίτη δόση εμβολίων
Ανησυχία για την τεράστια μεταδοτικότητα της παράλλαξης Δέλτα
Σχετικά Άρθρα

(upd2) Ανεξέλεγκτη παραμένει λόγω της εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα, η εξάπλωση της πανδημίας του κορωνοϊού στο μεγαλύτερο μέρος του πλανήτη.
Στην Κίνα, η οποία εδώ και μήνες είχε καταφέρει να ελέγξει την πανδημία, καταγράφεται νέα έξαρση κρουσμάτων, στην Αυστραλία, όπου τα lockdown αυξάνονται και παρατείνονται, ο στρατός συμμετέχει στην επιβολή των περιοριστικών μέτρων στο Σίδνεϊ, τη στιγμή πάντως που διευρύνονται και οι διαμαρτυρίες ανά τον κόσμο – σε Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία – για τη διατήρηση των περιορισμών λόγω της covid.
Στις ΗΠΑ ο κορυφαίος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci υποστηρίζει πως η κατάσταση θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα, αν και απέρριψε κατηγορηματικά το σενάριο νέων lockdown, ενώ τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σύστησαν εκ νέου στους Αμερικανούς – ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους - να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους.
Και ενώ η απαισιοδοξία εξακολουθεί να κατακλύζει τον πλανήτη, με τους επιστήμονες να προειδοποιούν για το ενδεχόμενο εμφάνισης μιας νέας και πιο θανατηφόρας μετάλλαξης της covid, πολλές χώρες, όπως η Μεγάλη Βρετανία και η Γερμανία, ετοιμάζονται για να χορηγήσουν μια τρίτη δόση εμβολίων από τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η επιδημία με μια ματιά:

• Τα κρούσματα σε παγκόσμιο επίπεδο ανέρχονται σε 198.392.556 και οι νεκροί σε 4.225.602
• Πρώτες σε κρούσματα και νεκρούς οι ΗΠΑ με 35.003.546 κρούσματα και 613.228 νεκρούς
• Δεύτερη σε κρούσματα η Ινδία με 31.695.958 και τρίτη σε νεκρούς με 424.773.
• Δεύτερη σε νεκρούς η Βραζιλία με 556.834 και τρίτη σε κρούσματα με 19.938.358
• Τέταρτη παγκοσμίως σε κρούσματα η Γαλλία με 6.209.934
• Πέμπτη η Ρωσία με 6.207.513 και έκτη η Μεγάλη Βρετανία με 5.907.594
• Έβδομη η Τουρκία με 5.747.935 και όγδοη η Αργεντινή με 4.935.847
• Ένατη η Κολομβία με 4.794.414 και δέκατη η Ισπανία με 4.447.044
654564564654.JPG
Η προσαρμογή στις μεταλλάξεις, η αιτία της αύξησης της τιμής των εμβολίων Pfizer, Moderna

Την αύξηση της τιμής των εμβολίων των Pfizer, Moderna επιβεβαίωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας Clement Beaune, ο οποίος απέδωσε την εξέλιξη αυτή στο ότι οι εταιρείες θα προσαρμόσουν τα εμβόλια τους στις νέες μεταλλάξεις της covid.
«Θα πρέπει να τα αντιμετωπίζουμε όλα αυτά κατά ορθολογικό τρόπο, προφανώς να μην εξαπατηθούμε, αλλά να έχουμε πιο απαιτητικά συμβόλαια, με προϊόντα προσαρμοσμένα στις παραλλαγές.
Πιθανώς ναι, θα είναι λίγο πιο ακριβά όχι μόνο για την Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά για όλους τους αγοραστές» υποστήριξε μιλώντας στο δίκτυο RFI ο Beaune χωρίς να διευκρινίζει το ποσό της αύξησης.
«Τα προσαρμόζουν, αυτό απαιτείται από τα υπό διαπραγμάτευση συμβόλαια, στις παραλλαγές.
Ζητείται επίσης το κύριο μέρος της παραγωγής, περίπου 300 συστατικών των εμβολίων, να παράγεται στο ευρωπαϊκό έδαφος» είπε ο Beaune.

Οι νέες τιμές

Βάσει δημοσιεύματος των Financial Times, η Pfizer θα αυξήσει την τιμή του εμβολίου της από τα 15,5 ευρώ στα 19,5 ευρώ, ενώ η Moderna θα το αυξήσει στα 25,5 ευρώ από 19 ευρώ που είχε συμφωνηθεί
Σημειώνεται πως η ΕΕ έχει προμηθευθεί 330 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου των BioNTech/Pfizer, 100 εκατομμύρια του εμβολίου της AstraZeneca, 50 εκατομμύρια εμβόλια της Moderna και 20 εκατομμύρια του εμβολίου της Johnson & Johnson.

ΗΠΑ: Όχι σε νέα lockdown, επιστρέφει η μάσκα και για τους πλήρως εμβολιασμένους

Το σενάριο νέων lockdown στις ΗΠΑ απέρριψε ο κορυφαίος Αμερικάνος λοιμωξιολόγος Anthony Fauci, αν και εκτίμησε πως η κατάσταση στις ΗΠΑ θα επιδεινωθεί το επόμενο διάστημα.
Σε δηλώσεις του ο Fauci υποστήριξε ότι στις ΗΠΑ ο αριθμός των εμβολιασμένων μπορεί να μην επαρκεί για να καταπολεμηθεί η έξαρση του ιού, αλλά είναι ικανός για να μην ξαναζήσει η χώρα τα περσινά περιοριστικά μέτρα.
Μέχρι στιγμής εκτιμάται πως το 57,4% των Αμερικάνων πολιτών έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μια δόση, ενώ σχεδόν το 49,5% είναι πλήρως εμβολιασμένο.
Παρόλο αυτά, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) σύστησαν εκ νέου στους Αμερικανούς – ακόμα και τους πλήρως εμβολιασμένους - να φορούν μάσκες σε εσωτερικούς χώρους, ενώ συστήνουν τη χρήση μασκών στα σχολεία και σε περιοχές όπου υπάρχει σημαντική ή αρκετά αυξημένη μεταδοτικότητα του SARS-CoV-2.
Βάσει των επίσημων στοιχείων, ο αριθμός των νοσηλειών ασθενών με covid είναι τριπλάσιος σε Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει λιγότερους από τους μισούς πολίτες τους σε σχέση με τις Πολιτείες που έχουν εμβολιάσει πάνω από το 50% του πληθυσμού τους.
Υπενθυμίζεται πως πρόσφατο έγγραφο των CDC αναφέρει πως η μετάλλαξη Δέλτα φαίνεται να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από τις προηγούμενες μεταλλάξεις και να εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο η ανεμοβλογιά, ενώ τονίζει ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι μπορούν να μεταδώσουν τη μετάλλαξη με τον ίδιο ρυθμό όπως ανεμβολίαστοι.

Τρίτη δόση σε Μεγάλη Βρετανία, Γερμανία από Σεπτέμβριο

Μετά τη Γερμανία, η οποία ανακοίνωσε πως από την 1η Σεπτεμβρίου θα προχωρήσει στην χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίων, και η Μεγάλη Βρετανία ετοιμάζεται για να χορηγήσει αναμνηστικές δόσεις εμβολίων για την COVID-19 σε κάπου 32 εκατομμύρια ανθρώπους από τις αρχές του Σεπτεμβρίου.
Αυτό αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας The Telegraph, σύμφωνα με το οποίο στο σχέδιο αυτό θα συμμετάσχουν με περίπου 2.000 φαρμακεία.
Βάσει του σχεδίου, το πρόγραμμα των ενισχυτικών τρίτων δόσεων σχεδιάζεται να ξεκινήσει την 6η Σεπτεμβρίου και να έχει ολοκληρωθεί περί τις αρχές του Δεκεμβρίου.
Υπενθυμίζεται πως η Γερμανία σκοπεύει να προτείνει τη χορήγηση από την 1η Σεπτεμβρίου, μιας τρίτης, «αναμνηστικής» δόσης του εμβολίου για τον Covid-19 στους ηλικιωμένους και τους ευπαθείς πολίτες.
Κινητές ομάδες εμβολιασμού θα σταλούν σε ιδρύματα και οίκους ευγηρίας για να χορηγήσουν στους ηλικιωμένους ενοίκους την αναμνηστική δόση.
Θα χρησιμοποιηθούν εμβόλια των εταιρειών Pfizer/BioNTech και Moderna, ανεξαρτήτως του εμβολίου που είχε χορηγηθεί στους ανθρώπους αυτούς στην πρώτη φάση της ανοσοποίησης.
Οι γιατροί θα μπορούν επίσης να χορηγούν μια τρίτη δόση στους ηλικιωμένους ασθενείς ή σε εκείνους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
77767676767676767.JPG
Έξαρση λόγω μετάλλαξης Δέλτα στην Κίνα

Έξαρση κρουσμάτων λόγω της μετάλλαξης Δέλτα καταγράφεται στην Κίνα, η οποία τις τελευταίες 24 ώρες ανέφερε 98 νέα κρούσματα από 75 την προηγούμενη.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, τα 55 νέα κρούσματα οφείλονταν σε μετάδοση στην κοινότητα, από 35 που ήταν την προηγουμένη, ενώ έκανε λόγο για τον εντοπισμό 60 ασυμπτωματικών φορέων - τους οποίους δεν συμπεριλαμβάνει στα επιβεβαιωμένα κρούσματα - από 37 την προηγουμένη.
Η έξαρση των κρουσμάτων που αποδίδεται στη μετάλλαξη Δέλτα, εντοπίζεται κυρίως στην επαρχία Jiangsu και συγκεκριμένα, στην πόλη Nanjing, όπου από τις 20 Ιουλίου έχουν καταγραφεί 190 κρούσματα από τα συνολικά 262 που έχουν αναφερθεί επίσημα σε όλη την Κίνα.
Σημειώνεται πως η πρόσφατη έξαρση κρουσμάτων έρχεται ύστερα από μήνες, όταν και καταγράφονταν ελάχιστα ως καθόλου κρούσματα που αποδίδονταν σε μετάδοση στην κοινότητα με τις αρχές να εφαρμόζουν πολιτική μηδενικής ανοχής όταν εντοπίζονται κρούσματα, προχωρώντας αμέσως σε διεξοδική ιχνηλάτηση επαφών, μαζικά τεστ και επιβάλλοντας καραντίνα σε αστικά κέντρα για την αποτροπή της διασποράς του ιού
Η Κίνα μετρά επισήμως 93.103 μολύνσεις και 4.636 θανάτους.

Αυστραλία: Παράταση lockdown στο Queensland, στρατιώτες στο Σίδνεϊ

Δραματική είναι η κατάσταση με την πανδημία στην Αυστραλία, καθώς η Πολιτεία του Queensland ανακοίνωσε την παράταση του lockdown στο Brisbane και ενώ στρατιώτες άρχισαν να περιπολούν στο Σίδνει για την εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
Η Αυστραλία δυσκολεύεται να σταματήσει την εξάπλωση της επιδημίας, την οποία έχει πυροδοτήσει η μετάλλαξη Δέλτα.
Στην Πολιτεία του Queensland αναφέρθηκαν 13 νέα κρούσματα μόλυνσης COVID-19 κατά τις τελευταίες 24 ώρες, αριθμός που είναι και ο μεγαλύτερος που έχει αναφερθεί εδώ και έναν χρόνο.
Το lockdown στο Brisbane επρόκειτο να λήξει αύριο Τρίτη 3/8 αλλά πλέον θα παραταθεί έως τουλάχιστον τις 8/8
Την ίδια στιγμή το Σίδνεϊ διανύει την 6η εβδομάδα σε lockdown με τις αρχές της Πολιτείας της Νέας Νότιας Ουαλίας να έχει ζητήσει από το στρατό να βοηθήσει στις προσπάθειες επιβολής των περιοριστικών μέτρων.
Περίπου 300 στελέχη των ενόπλων δυνάμεων που δε θα φέρουν οπλισμό και θα τελούν υπό τις εντολές της αστυνομίας άρχισαν τις επισκέψεις πόρτα-πόρτα προκειμένου να ελέγξουν αν οι άνθρωποι που έχουν βρεθεί θετικοί έχουν απομονωθεί στα σπίτια τους.
5545444444.JPG

Φουντώνουν οι διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων

Διαδηλώσεις κατά των περιοριστικών μέτρων πραγματοποιήθηκαν χθες Κυριακή 1 Αυγούστου στη Γερμανία, τη στιγμή που εντείνονται παγκοσμίως οι αντιδράσεις κατά των περιορισμών.
Εκατοντάδες άνθρωποι στο Βερολίνο αψήφησαν την απαγόρευση να διαδηλώσουν και συγκεντρώθηκαν στους δρόμους της πόλης, προκαλώντας επεισόδια με την αστυνομία.
Αντίστοιχες διαδηλώσεις ενάντια στα περιοριστικά μέτρα είχαν γίνει το Σάββατο 31 Ιουλίου στο Τελ Αβίβ στο Ισραήλ αλλά και στο Παρίσι και σε άλλες γαλλικές πόλεις, με τους πολίτες να εναντιώνονται στην υποχρεωτική κάρτα υγείας που προωθεί η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα του Covid-19.
Αυτό ήταν το τρίτο Σαββατοκύριακο που όσοι αντιτίθενται στα νέα μέτρα τα οποία προωθεί ο πρόεδρος Emmanuel Macron βγήκαν στους δρόμους για να διαδηλώσουν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης