Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σαν πυρκαγιά μεταδίδεται η παράλλαξη Delta - Προκαλεί όμως και πιο σοβαρή νόσηση; - Τι λένε οι ειδικοί

Σαν πυρκαγιά μεταδίδεται η παράλλαξη Delta - Προκαλεί όμως και πιο σοβαρή νόσηση; - Τι λένε οι ειδικοί
Κινέζοι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η παράλλαξη Δέλτα παράγει 1.000 φορές περισσότερο ιό στο ανθρώπινο σώμα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος
Σχετικά Άρθρα

Παγκόσμιο συναγερμό έχει σημάνει η ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται παγκοσμίως η παράλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού, τη στιγμή που οι επιστήμονες προσπαθούν να καταλήξουν στο εάν αυτή η μετάλλαξη που μεταδίδεται όπως μια τεράστια πυρκαγιά, προκαλεί και πιο σοβαρή νόσηση έναντι των προηγούμενων παραλλάξεων του ιού.
Και ενώ οι ειδικοί δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν σε ασφαλή συμπεράσματα σχετικά με τη σοβαρότητα της παράλλαξης Δέλτα, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) των ΗΠΑ σε εσωτερικό έγγραφό τους – που έφεραν στη δημοσιότητα δημοσιεύματα του αμερικανικού Τύπου – υποστηρίζουν πως είναι «πιθανό να είναι πιο σοβαρή» η παράλλαξη Δέλτα σε σχέση με όλες τις προηγούμενες.
Συγκεκριμένα, τα CDC επικαλέστηκαν στοιχεία από τον Καναδά, τη Σιγκαπούρη και τη Σκοτία, βάσει των οποίων οι άνθρωποι που μολύνθηκαν από την παράλλαξη Δέλτα ήταν πιο πιθανό να νοσηλευθούν σε σχέση με τις αρχικές παραλλάξεις του ιού.

Επιστημονικές επιφυλάξεις

Παρόλο αυτά, ειδικοί – όπως μεταδίδει το Reuters – υποστηρίζουν πως τα έγγραφα αυτά των CDC δείχνουν πως υπάρχει ένας μεγαλύτερος κίνδυνος από αυτή την παράλλαξη, αλλά επισημαίνουν πως ο αριθμός των συμμετεχόντων σε αυτές τις έρευνες, είναι αρκετά περιορισμένος και τα ευρήματα δεν έχουν ακόμα αξιολογηθεί από εξειδικευμένους επιστήμονες.
Αν και γιατροί που έχουν διαχειριστεί περιστατικά ασθενών με την παράλλαξη Δέλτα κάνουν λόγο για μια ταχύτερη εμφάνιση των συμπτωμάτων της covid αλλά και για αύξηση των σοβαρών περιστατικών σε αρκετές περιοχές, πολλοί ειδικοί υπογραμμίζουν πως χρειάζεται περισσότερα στοιχεία από περισσότερους ασθενείς έτσι ώστε να καταλήξει κάποιος εάν επιδημιολογικά μια παράλλαξη προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση από μια άλλη.
Ωστόσο, υποστηρίζουν πως η ραγδαία ταχύτητα μετάδοσης της παράλλαξης Δέλτα οδηγεί και σε μεγαλύτερο αριθμό σοβαρών περιστατικών που φτάνουν στα νοσοκομεία.
Άλλωστε τα CDC στα έγγραφα τους ανέφεραν πως η παράλλαξη Δέλτα «είναι τόσο μεταδοτική όσο η ανεμοβλογιά και πολύ πιο μεταδοτική από το απλό κρυολόγημα ή τη γρίπη».

Τα στοιχεία από τη Σκωτία

Σύμφωνα με την Shane Crotty, ιολόγο στο ινστιτούτο ανοσολογίας La Jolla στο Σαν Ντιέγκο, η ένδειξη ότι η εν λόγω παράλλαξη ίσως να προκαλεί πιο σοβαρή νόσηση, έρχεται από την ανάλυση των στοιχείων από τη Σκωτία.
Εκεί οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η παράλλαξη Δέλτα σχεδόν διπλασίασε τον κίνδυνο νοσηλείας σε σχέση με τις προηγούμενες μεταλλάξεις του ιού.
Παρόλο αυτά τα στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι η πλειοψηφία των νοσηλειών και των θανάτων λόγω της covid αφορά κυρίως ανθρώπους που δεν έχουν εμβολιαστεί, αν και υπάρχουν ενδείξεις ότι τα εμβόλια είναι λιγότερα αποτελεσματικά σε ανθρώπους με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, συμπεριλαμβανομένων των ηλικιωμένων.
«Για τους εμβολιασμένους, ή για τους υγιείς πολίτες, οι πιθανότητες είναι ότι εάν αυτοί μολυνθούν, τότε θα έχουν μια ασυμπτωματική ή ήπια νόσηση» αναφέρει ο Gregory Poland, ειδικός μολυσματικών ασθενειών στην κλινική Mayo, ο οποίος ωστόσο υποστηρίζει πως «αυτοί μπορούν να το μεταδώσουν σε άλλα μέλη της οικογένειας και σε ανθρώπους που δεν θα είναι τόσο τυχεροί».

Η προειδοποίηση

Υπό αυτά τα δεδομένα οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως αν οι πολίτες δεν σπεύσουν να εμβολιαστούν, τότε το μέλλον φαντάζει αρκετά δυσοίωνο, καθώς το πιθανότερο είναι να υπάρξουν και άλλες εξάρσεις της επιδημίας και να εμφανιστούν χειρότερες και πιο επικίνδυνες παραλλάξεις.
Είναι χαρακτηριστικό πως αρκετοί ειδικοί παρομοιάζουν τη μετάλλαξη Δέλτα με μια πυρκαγιά που όχι μόνο δεν σιγοκαίει, αλλά θερίζει τα πάντα με τις φλόγες στο πέρασμα της.

1.000 φορές περισσότερος ιός στο ανθρώπινο σώμα

Ερευνητές από την Κίνα υποστηρίζουν ότι η Δέλτα αναπαράγεται πολύ πιο γρήγορα και ότι παράγει 1.000 φορές περισσότερο ιό στο ανθρώπινο σώμα σε σχέση με το αρχικό στέλεχος, αν και δεν είναι ακόμα σαφές αν η μετάλλαξη αυτή ευθύνεται για σοβαρότερη νόσηση.
Ωστόσο, γιατροί αναφέρουν περιστατικά που επιβεβαιώνουν αυτήν την εκτίμηση.
«Βλέπουμε τους ασθενείς να έχουν ανάγκη από οξυγόνο συντομότερα» αναφέρει ο Benjamin Barlow, γιατρός σε κλινική στο Birmingham στην Alabama των ΗΠΑ τη στιγμή που και ο David Montefiori, διευθυντής του εργαστηρίου Έρευνας και Ανάπτυξης Εμβολίων AIDS στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Duke, υποστηρίζει πως η μετάλλαξη Δέλτα είναι πιο μολυσματική και οδηγεί σε πιο ταχεία εμφάνιση συμπτωμάτων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης