Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σταματήστε να κατηγορείτε τους ανεμβολίαστους για την αύξηση των κρουσμάτων Covid – Το σκληρό μάθημα από το Ισραήλ

Σταματήστε να κατηγορείτε τους ανεμβολίαστους για την αύξηση των κρουσμάτων Covid – Το σκληρό μάθημα από το Ισραήλ
Γιατί σε χώρες με υψηλότατο ποσοστό εμβολιασμένων πολιτών όπως το Ισραήλ, τα κρούσματα Covid αυξάνονται αντί να μειώνονται
Σχετικά Άρθρα

Το Ισραήλ αναμφίβολα ήταν ο παγκόσμιος ηγέτης στην εμβολιαστική εκστρατεία, μία επιτυχία που εξελήφθη ως ένα φωτεινό μονοπάτι στο δρόμο προς την κανονικότητα στη διάρκεια της πανδημίας.
Το Ισραήλ, όμως έχει να δώσει και ένα ιδιαίτερα διδακτικό μάθημα σε μία περίοδο κατά την οποία υπάρχει σε εξέλιξη μία πολεμική εναντίον μη εμβολιασμένων πολιτών ανά τον κόσμο με προεξάρχουσες τις ΗΠΑ, όπου τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) έχουν προειδοποιήσει για «πανδημία των μη εμβολιασμένων» και οι ειδικοί λένε ότι «τα μη εμβολιασμένα άτομα είναι η μεγαλύτερη απειλή για την ανάκαμψη της πανδημίας».
Ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας Jerusalem Post θέτει μία σειρά αμείλικτων ερωτημάτων, που ζητούν απαντήσεις.
Ερωτήματα, όπως γιατί η μετάλλαξη Delta συνέλαβε όλα τα κράτη απροετοίμαστα, γιατί λαμβάνονται μία σειρά αναποτελεσματικά μέτρα και εάν τελικά οι ανεμβολίαστοι πολίτες ανά τον κόσμο λειτουργούν ως αποδιοπομπαίοι τράγοι.

Το σκληρό μάθημα από το Ισραήλ

Το Ισραήλ έχει ένα να δώσει ένα μάθημα εδώ και είναι μια προειδοποιητική ιστορία: Μεγάλος αριθμός εμβολιασμένων είναι θετικοί, προφανώς λόγω της νέας «παραλλαγής Delta» που έχει επηρεάσει μεγάλο μέρος του κόσμου.
Ο πρωθυπουργός Naftali Bennett ανέφερε ότι «τα επιστημονικά δεδομένα είναι σαφή: Όσοι εμβολιάζονται μολύνονται λιγότερο. όσοι εμβολιάζονται είναι λιγότερο μεταδοτικοί.
Εάν δεν εμβολιαστείτε, θέτετε τον εαυτό σας και τους αγαπημένους σας σε κίνδυνο, ειδικά τους ηλικιωμένους ».
Στις 20 Ιουλίου, η Jerusalem Post ανέφερε ότι από τους 143 νοσηλευόμενους ασθενείς, το 58% ήταν πλήρως εμβολιασμένο, το 3% μερικώς και το 39% δεν εμβολιάστηκε καθόλου.
Το Ισραήλ προσπαθεί να πραγματοποιήσει το επόμενο βήμα σε μία αβέβαιη εποχή στην οποία μερικές φορές η ανάλυση ορισμένων ειδικών ήταν πολλές φορές παραπλανητική, καθώς όπως φαίνεται δεν υπάρχει μαγική «επιστροφή στο φυσιολογικό».
Οι χώρες ανακαλύπτουν ξαφνικά ότι, τα κρούσματα αντί να μειώνονται αυξάνονται και μέτρα όπως κοινωνική αποστασιοποίηση, μάσκες και lockdowns, δεν είναι πάντα αποτελεσματικά.
Υπάρχουν πολλές περιπτώσεις από τις οποίες μπορούμε να μάθουμε, αν η εμπειρία της Αυστραλίας ήταν χρήσιμη - όπου μια σκληρή πολιτική στα σύνορα φάνηκε αρχικά να επιτρέπει μία «φυσιολογική» ζωή - ή αν στη Σουηδία, όπου η επιλογή να μην προχωρήσει σε lockdown επικρίθηκε από ξένους, αλλά αποδείχθηκε ότι λειτούργησε καλά.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο στη Σουηδία για παράδειγμα, δεν διαφέρει σημαντικά από το Ισραήλ, όπου υπήρχαν περιορισμοί.

Η πολεμική κατά των μη εμβολιασμένων

Στις ΗΠΑ η νέα πολεμική εναντίον των «μη εμβολιασμένων» προσπάθησε να αποδώσει ευθύνες σε περιοχές της χώρας όπου τα ποσοστά εμβολιασμού είναι ελαφρώς χαμηλότερα μεταξύ των ενηλίκων για την εξάπλωση του Covid.
Υπάρχουν επίσης εκκλήσεις για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς στον στρατό και ορισμένα άρθρα που υποστηρίζουν ότι οι μη εμβολιασμένες περιοχές ευθύνονται για την εξάπλωση της παραλλαγής Delta.
«Η παραλλαγή Delta αυξάνεται στις ΗΠΑ εν μέσω καθυστερήσεων στον εμβολιασμό», αναφέρει ένας τίτλος.
Ένας σχολιαστής, ο οποίος δεν είναι ειδικός στην ιατρική είπε στο CNN ότι «θα περάσουμε από έναν κόσμο κινήτρων σε αντικίνητρα ...
Αυτό δεν είναι πλέον ότι οι άνθρωποι βλάπτουν τον εαυτό τους.
Είναι άνθρωποι που επωάζουν πιο θανατηφόρες μορφές του ιού, πιο μολυσματικές μορφές του ιού και εκθέτουν άλλους στο πρόβλημα, ειδικά τα παιδιά».
Σε αυτή τη γραμμή επιχειρημάτων, η «εμβολιασμένη Αμερική» «είχε αρκετά» με του μη εμβολιασμένους.
Φαίνεται να υπάρχει ένα μεγάλο χάσμα στις ΗΠΑ και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο γίνεται λόγος για «εντολές», που προφανώς σχετίζονται με εμβόλια και μάσκες.

Γιατί αυξάνονται τα κρούσματα, παρά τους εμβολιασμούς;

Το Ισραήλ μπόρεσε να επιτύχει μια εντυπωσιακή διάθεση εμβολίων - και όχι μόνο να εμβολιάσει μεγάλο μέρος του ενήλικου πληθυσμού, ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους που ήταν ευάλωτοι στα πρώτα κύματα του Covid, αλλά και να επιτύχει εντυπωσιακά επίπεδα εμβολιασμού στο στρατό, όπου το 83% εμβολιάστηκε από τον Μάρτιο και υπήρξαν μηδενικοί θάνατοι.
Ωστόσο, σήμερα στο Ισραήλ γράφει η Jerusalem Post, κανείς δεν μπορεί να κατηγορήσει τους «μη εμβολιασμένους» - που αποτελούν μόνο ένα μικρό κομμάτι του πληθυσμού – για το γεγονός πως υπάρχει αύξηση των κρουσμάτων πέραν των 1.000 την ημέρα σε ακόμη και 2.000, που είναι πολλά για μια τόσο μικρή χώρα.
Παρά τα μεγάλα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης που ισχυρίζονται ότι η αύξηση των κρουσμάτων αφορά κυρίως τις πολιτείες με χαμηλά επίπεδα εμβολιασμού, στην πραγματικότητα υπάρχει μεγάλος αριθμός μολύνσεων σε πολλές πολιτείες σε όλο το φάσμα του εμβολιασμού.
Ορισμένα ΜΜΕ στις ΗΠΑ προτιμούν ένα απλό συμπέρασμα, κατηγορώντας τις μη εμβολιασμένες περιοχές για το γιατί δεν έχει τελειώσει η πανδημία και καταλήγοντας ότι «στις Ηνωμένες Πολιτείες, αυτή η πανδημία θα μπορούσε να έχει σχεδόν τελειώσει».
Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι μπορεί να τελειώσει, γιατί με εξαίρεση την Κίνα, όπου δεν υπάρχει σχεδόν κανένα κρούσμα, ο περισσότερος κόσμος βλέπει την πανδημία να συνεχίζεται.
Οι χώρες με τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, του Ισραήλ και των ΗΠΑ, συνεχίζουν να έχουν αυξανόμενα κρούσματα.
Τον Απρίλιο, τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων στις ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι «τα στοιχεία δείχνουν ότι τα εμβολιασμένα άτομα δεν μεταδίδουν τον Covid».
Άρθρα είχαν πηχυαίους τίτλους όπως «ναι, τα εμβόλια εμποδίζουν τη μεγαλύτερη μετάδοση του Covid», όπως έγραψε το National Geographic.

Η παράλλαξη Delta

Αυτή ήταν η κατάσταση και στο Ισραήλ: Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων μειώθηκε δραματικά καθώς αυξήθηκε η διάδοση του εμβολίου.
Στη συνέχεια, τα κρούσματα άρχισαν να αυξάνονται ξανά τον Ιούνιο.
Μέχρι τον Ιούλιο υπήρχαν χιλιάδες την ημέρα.
Αυτό φέρεται να οφείλεται στην εξάπλωση της παραλλαγής Delta, η οποία εμφανίστηκε καθώς όλα επέστρεφαν στο «κανονικό».
Τώρα τα άρθρα εξηγούν «γιατί τα εμβολιασμένα άτομα μολύνονται».
Τα CDC επέστρεψαν στην οδηγία για τη χρήση μάσκας προκειμένου να υποχωρήσουν τα κρούσματα,
Σύμφωνα με το NBC, «η διευθύντρια των CDC Rochelle Walensky ανέφερε ότι πρόσφατες μελέτες έδειξαν πως τα εμβολιασμένα άτομα που όντως μολύνονται με τον Covid έχουν το ίδιο ιικό φορτίο με τα μη εμβολιασμένα, καθιστώντας δυνατή τη μετάδοση του ιού σε άλλους.
Με βάση αυτό το εύρημα, η Walensky είπε ότι τα CDC συνιστούν επίσης σε όλα τα παιδιά να φορούν μάσκες το φθινόπωρο ».

Λείπουν απαντήσεις

Ο ισχυρισμός ότι πρόκειται για μια «πανδημία των μη εμβολιασμένων» στις ΗΠΑ αφορά περισσότερο την προσπάθεια εξαναγκασμού των ανθρώπων να εμβολιαστούν, παρά μια ευρύτερη συζήτηση σχετικά με τον τρόπο στρατηγικού σχεδιασμού σε μια εποχή πανδημίας», αναφέρει η ανάλυση της ισραηλινής εφημερίδας.
Για παράδειγμα, η «κανονική» ζωή μπορεί να μην είναι δυνατή εάν πρέπει να φοβόμαστε συνεχώς νέες «παραλλαγές». Ο συντονισμός στρατηγικών για τον εντοπισμό μεταλλάξεων και τη γρήγορη δοκιμή των ιδιαίτερων απειλών τους πρέπει να είναι καλύτερος.
Για παράδειγμα, γιατί δεν ήταν γνωστό ότι η μετάλλαξη Delta θα μολύνει και θα εξαπλωθεί μεταξύ των εμβολιασμένων;
Γιατί γίνεται τόσο λίγη συζήτηση για ένα ενισχυτικό εμβόλιο που στοχεύει ιδιαίτερα τη Delta;
Ποια είναι η επόμενη «Delta» - η επόμενη παραλλαγή που θα εμφανιστεί, ίσως το επόμενο έτος - για να επαναφέρει τα πάντα πίσω;
Σε προηγούμενες εποχές, οι κυβερνήσεις που επιδιώκουν να αντιμετωπίσουν μια κρίση συντόνιζαν καλύτερα τις δραστηριότητές τους.
Είτε ήταν η διαστημική κούρσα της δεκαετίας του 1960, είτε το project Μανχάταν, είτε ο Β 'Παγκόσμιος Πόλεμος - όταν ολόκληρα εργοστάσια χρησιμοποιήθηκαν για την παραγωγή αεροσκαφών βομβαρδιστικών αεροπλάνων - η αντίδραση των μεγαλύτερων χωρών για την αντιμετώπιση μίας κρίσης ήταν κατά πολύ καλύτερη.
Σε κάθε στροφή, αυτή η πανδημία αιφνιδίασε ανθρώπους και χώρες.
Οι χώρες φέρουν την ετικέτα «πράσινη» τη μία εβδομάδα και «κόκκινη» την επόμενη για ταξίδια.
Οι βασικές πληροφορίες για τη μάσκα ήταν συγκεχυμένες τους πρώτους μήνες.
Ενώ ορισμένες χώρες επιβάλλουν μάσκες για παιδιά, άλλες όχι.
Πολλά από αυτά τα μέτρα εμφανίζονται με βάση την απόπειρα πρόληψης και όχι απαραίτητα εργαστηριακές μελέτες που βασίζονται σε σημαντικά δεδομένα.
Λείπουν ακόμα και ερωτήσεις σχετικά με κάτι τόσο απλό όπως «πόσοι εμβολιασμένοι μολύνθηκαν με Covid χθες;» Και βέβαια λείπουν και οι σχετικά απαντήσεις.
Λείπουν ερωτήσεις, όπως «πόσοι άνθρωποι είναι εμβολιασμένοι και θετικοί και μεταδίδουν τον ιό μεταξύ τους;»
Υπάρχουν εμβόλια που κυκλοφορούν σε όλο τον κόσμο, ορισμένων εκ των οποίων η αποτελεσματικότητά τους κατά της Delta είναι προφανώς άγνωστη.
Αυτό αφήνει τις χώρες να αναζητούν απαντήσεις στην αντίληψη των καλύτερων εμβολίων, κάτι που δεν πρέπει να ισχύει.

Ζητούνται απαντήσεις

Ο εθνικός συντονισμός και η προετοιμασία για το μέλλον πρέπει να σημαίνoυν συστηματική δοκιμή εμβολίων έναντι παραλλαγών, μετάδοσης και σοβαρών καταστάσεων - για να δούμε τι συμβαίνει, όχι μόνο για να υποθέσουμε.
Αντί για τέτοιου είδους απαντήσεις, συνεχίζουμε να βλέπουμε χάος.
Οι χώρες μερικές φορές κάνουν λόγο για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή κάρτες ως μέσο εισόδου σε χώρους και στη συνέχεια μερικές φορές απορρίπτουν την ιδέα.
Οι εντολές για χρήση μάσκας σε εσωτερικούς χώρους έρχονται και φεύγουν.
Όταν διαβάζουμε, πολλούς μήνες μετά την εμφάνιση της Delta, ότι «τα περιορισμένα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν αφήσει τους γιατρούς να κινούνται στα τυφλά σχετικά με τον κίνδυνο που θέτει η νέα παραλλαγή στον ασθενή τους», αυτό είναι ανησυχητικό, τονίζει η Jerusalem Post.
Γιατί δεν δημιουργήθηκε εθνικό κέντρο Covid στις χώρες για τον συντονισμό των απαντήσεων;
Τι θα συμβεί τον επόμενο χρόνο όταν προκύψει ένα νέο μεγάλο θέμα;
Τα μεγάλα μέσα μαζικής ενημέρωσης προτιμούν εύκολες ιστορίες με «δόλωμα», όπως η απεικόνιση της Ινδίας να καταρρέει λόγω της Delta την άνοιξη, αντί να προσπαθούν να μάθουν από αυτές τις πληροφορίες.
Αρέσκονται να κατηγορούν τους «μη εμβολιασμένους» χωρίς να διερωτώνται γιατί μία νέα μετάλλαξη κάνει αυτό που η αρχική παραλλαγή του Covid δεν μπορούσε να κάνει και ήταν λιγότερο θανατηφόρα.
JERUSALEM.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης