Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων - Στους 12.965 οι νεκροί - Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown

Ανησυχία για την αύξηση κρουσμάτων και διασωληνωμένων - Στους 12.965 οι νεκροί - Δεν αποκλείονται τοπικά lockdown

Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της ήπιας αλλά σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων

Σχετικά Άρθρα

Στα ύψη παραμένουν οι επιδημιολογικοί δείκτες στη χώρα, ενώ ανησυχία προκαλεί το γεγονός πως αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων.
Οι προβλέψεις των ειδικών ήδη κάνουν λόγο για συνέχιση της ήπιας αλλά σαφούς αύξησης κρουσμάτων, διασωληνωμένων και θανάτων μέσα στον Αύγουστο, με τους θύλακες της επιδημίας να θεωρούνται η Αττική, η Θεσσαλονίκη και τα νησιά.
Κι αυτό γιατί είτε οι νυχτερινές συναθροίσεις, είτε οι μετακινήσεις από και προς τις περιοχές αυτές και η ενδοοικογενειακή μετάδοση κατά την επιστροφή στη βάση δημιουργούν το πιο πρόσφορο έδαφος για την εξάπλωση της μετάλλαξης Delta
Στο μεταξύ, στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Μάλιστα, για λήψη μέτρων σε νησιά, όπου η κατάσταση ξεφεύγει, προειδοποίησε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, χωρίς να αποκλείσει το ενδεχόμενο η Μύκονος να ξανακλείσει.
Στο μεταξύ, όλα τα σενάρια όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων ενόψει του φθινοπώρου, αλλά και ένα σχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με οδηγό την απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που για να προσέρχονται από τον Σεπτέμβριο στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αποτελέσματα εξέτασης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.

Παγώνη: Έρχεται δύσκολος χειμώνας αν δεν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού

Έρχεται ένα «μεγάλο φθινόπωρο» και ένας «δύσκολος χειμώνας» αν δεν επιτευχθεί ο στόχος για εμβολιασμό άνω του 80% του πληθυσμού λόγω και της μετάλλαξης Δέλτα, προειδοποίησε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Η κα Παγώνη μιλώντας στον ΣΚΑΪ απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να εμβολιαστούν πριν πάνε διακοπές, ενώ σημείωσε ότι το 8% με 10% των ανεμβολίαστων δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.
Πρόσθεσε ότι οι υπόλοιποι είναι άνθρωποι προβληματισμένοι και φοβισμένοι από τη συζήτηση για τις παρενέργειες, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «φταίμε κι εμείς λίγο», καθώς η συζήτηση το προηγούμενο διάστημα είχε εστιάσει περισσότερο στις επιπλοκές από ένα εμβόλιο παρά στις επιπλοκές της ίδιας της νόσου στα διάφορα όργανα.

Δεν είναι καλό να νοσείς

Εξήγησε ότι η πλειοψηφία των εμβολιασμένων νοσούν με απλά συμπτώματα «όμως το να νοσήσεις δεν είναι καλό». Όπως είπε η ίδια, ακόμη δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να προκαλέσει μελλοντικά στον οργανισμό η νόσος.

Διάλογος με Γεωργιάδη

Η κα Παγώνη μίλησε για το διάλογο που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Άδ. Γεωργιάδη, ο οποίος παρά το γεγονός ότι είχε εμβολιαστεί, νοσεί με κορωνοϊό.
«Ο κ. Γεωργιάδης μου είπε ότι ‘’προβληματίζομαι πως θα ήμουν αν δεν είχα κάνει το εμβόλιο με όλα αυτά που περνάω αυτή τη στιγμή’’. Γιατί δεν είναι μόνο με απλά συμπτώματα. Πέρασε πολύ δύσκολες στιγμές και μου το είπε και ο ίδιος», είπε η κα Παγώνη.

Τα σενάρια για τους εργαζόμενους σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα από τον Σεπτέμβριο - Οι σκέψεις τους εσωτερικούς χώρους

Όλα τα σενάρια όσον αφορά τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων ενόψει του φθινοπώρου, αλλά και ένα σχέδιο που αφορά τους εργαζόμενους στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, με οδηγό την απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που για να προσέρχονται από τον Σεπτέμβριο στις σχολικές αίθουσες θα πρέπει να διαθέτουν είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε αποτελέσματα εξέτασης, βρίσκονται στο μικροσκόπιο της κυβέρνησης.
Στο κυβερνητικό επιτελείο εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα σχετικά με τη λειτουργία των εσωτερικών χώρων, προκειμένου να κρατηθεί ανοιχτή η κοινωνία και η οικονομία.
Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει δημοσίευμα της Realnews, όλα δείχνουν ότι από τον Σεπτέμβριο για να μπορεί κάποιος να εργαστεί στον δημόσιο ή στον ιδιωτικό τομέα, κυρίως όπου υπάρχουν συναλλαγές με το κοινό, θα του ζητείται είτε πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, είτε εβδομαδιαίο αρνητικό τεστ μοριακού ελέγχου ή rapid test, με το κόστος να επιβαρύνει τον ίδιο τον εργαζόμενο.

Ποιους εργαζόμενους θα αφορά το μέτρο

Το σχέδιο θα αφορά τους εργαζόμενους, σε όλες τις επιχειρήσεις και το εμπόριο (καταστήματα, πολυκαταστήματα, κομμωτήρια κλπ), στην εστίαση (καφές, εστιατόρια, μπαρ, κέντρα διασκέδασης), στον δημόσιο τομέα και όλες τις δημόσιες υπηρεσίες.

Οι συνέπειες

Σε περίπτωση που κάποιος εργαζόμενος δεν προσκομίζει τα απαραίτητα έγγραφα, σύμφωνα με πληροφορίες, όπως αναφέρει το δημοσίευμα:

  • Στον ιδιωτικό τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, χάνοντας τον μισθό του και τις ασφαλιστικές εισφορές για όσο διάστημα απουσιάζει, ενώ στη θέση του για το ίδιο διάστημα ο επιχειρηματίας θα μπορεί να προσλαμβάνει κάποιον που έχει εμβολιαστεί ή νοσήσει.
  • Στον δημόσιο τομέα ο εργαζόμενος θα βγαίνει σε αναστολή, θα έχει περικοπή μισθού και το διάστημα της απουσίας του δεν θα λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας, ενώ μπορεί να έχει και πειθαρχικές συνέπειες, όπως να μην έχει βαθμολογική και μισθολογική εξέλιξη. Στη θέση του θα προσλαμβάνεται εμβολιασμένος συμβασιούχος, με δικαίωμα επέκτασης της σύμβασης για άλλους 3 μήνες, που μπορεί να μοριοδοτηθεί για άλλους διαγωνισμούς ή για διαγωνισμούς στους οποίους συμμετέχει.

Ενδεικτική είναι η απόφαση για τους εκπαιδευτικούς που δεν εμβολιάζονται ή δεν θα κάνουν τεστ, η οποία πέρασε με τροπολογία την Πέμπτη στη Βουλή. Στους μόνιμους εκπαιδευτικούς επιβάλλεται το ειδικό διοικητικό μέτρο της αναστολής καθηκόντων και ο χρόνος δεν λογίζεται ως χρόνος δημόσιας υπηρεσίας και για το διάστημα αυτό δεν καταβάλλονται αποδοχές, ενώ στους προσωρινούς αναπληρωματικούς και ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς χωρίς βεβαίωση εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης, δεν θα γίνεται αποδεκτή η παρεχόμενη εκ μέρους τους εργασία και δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές, ούτε λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας.Μάλιστα, όπου παρουσιάζονται κενά, θα προσλαμβάνεται προσωπικό με τρίμηνες συμβάσεις και δυνατότητα επέκτασης.

Για λειτουργία εσωτερικών χώρων

Στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης ενόψει φθινοπώρου, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι οι εσωτερικοί χώροι ψυχαγωγίας ( μπαρ και κέντρα διασκέδασης), να υποδέχονται αποκλειστικά εμβολιασμένους ή όσους έχουν νοσήσει.
Στην εστίαση, αυτό που συζητείται είναι ο εμβολιασμός από τον Σεπτέμβριο να αποτελεί βασική προυπόθεση για την έκδοση πιστοποιητικού υγείας που θα πρέπει να έχιε κάποιος για να εργαστεί σε κατάστημα υγιεινομικού ενδιαφέροντος.
Σημειώνεται ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στον χώρο της εστίασης που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ένα self test και ένα rapid test ανά εβδομάδα.


Σε Κρήτη και νησιά το 1/4 των συνολικών κρουσμάτων


Στις νησιωτικές περιοχές της χώρας μας εντοπίζονται 650 νέες λοιμώξεις, οι 319 από τις οποίες αφορούν την Κρήτη και οι 331 τα υπόλοιπα νησιά.
Συνολικά στη Μεγαλόνησο η διασπορά του κορωνοϊού δείχνει να παρουσιάζει μια σχετική σταθεροποίηση μεμονωμένα ανά Περιφερειακή Ενότητα (ΠΕ), όμως, οι διακυμάνσεις είναι ανησυχητικές.
Σημαντική είναι η επιδείνωση της επιδημιολογικής εικόνας και στις άλλες τουριστικές περιοχές, όπως φαίνεται από τις 24 (από συνολικά 26) νησιωτικές ΠΕ της Ελλάδας που βρίσκονται σήμερα στον επιδημιολογικό χάρτη του ΕΟΔΥ.
Συγκεκριμένα, αρνητική πρωταγωνίστρια της ημέρας γίνεται η Ρόδος λόγω των 104 νέων διαγνώσεων, με τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας να έχει θέσει ήδη το νησί των Δωδεκανήσων στο στόχαστρό της λόγω της έντονης αύξησης του επιδημιολογικού φορτίου με ανοδική τάση που καταγράφεται τις τελευταίες δέκα ημέρες.
Στον «χορό των κρουσμάτων» έχουν μπει πλέον όλοι σχεδόν οι καλοκαιρινοί προορισμοί, με τις επόμενες κινήσεις των υγειονομικών αρχών να επικεντρώνονται σε Μύκονο και Ίο, οι οποίες βρίσκονται μια ανάσα από τη λήψη νέων περιοριστικών μέτρων.
Η ανεξέλεγκτη μετάδοση που παρατηρείται στα νησιά αυτά αποτυπώνεται ξεκάθαρα στον υψηλό αριθμό κρουσμάτων ανά 100.000 πληθυσμό, αριθμός που για τη Μύκονο την τελευταία εβδομάδα ανέρχεται στα 288.9, ενώ για την Ίο έχει φτάσει στα 317.6 κρούσματα.

ΕΟΔΥ: 2.760 κρούσματα και 17 θάνατοι στις 31 Ιουλίου

Ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε το Σάββατο (31/7/2021) 2.760 νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα Covid, εκ των οποίων 12 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.
Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 493.304 (ημερήσια μεταβολή +0.6%), εκ των οποίων 51.2% άνδρες.
Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 138 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 1.865 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.
Οι νέοι θάνατοι ασθενών με Covid είναι 17, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 12.965 νεκροί.
Το 95.2% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
2_85.JPG1_90.JPG

Στους 172 οι διασωληνωμένοι

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 172 (64.0% άνδρες).
Η διάμεση ηλικία τους είναι 65 έτη.
To 82.6% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
Από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 2.808 ασθενείς.
Οι εισαγωγές νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 151 (ημερήσια μεταβολή -27.05%).
Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 172 ασθενείς.
Η διάμεση ηλικία των κρουσμάτων είναι 41 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη), ενώ η διάμεση ηλικία των θανόντων είναι 78 έτη (εύρος 0.2 έως 106 έτη).
3_63.JPG
deigmata_21.JPGdiaspora_26.JPG4_52.JPG
kabyles_24.JPG
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης