Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ήπια άνοδος στη Wall Street με φόντο τα στοιχεία για ΑΕΠ και ανεργία - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα

Ήπια άνοδος στη Wall Street με φόντο τα στοιχεία για ΑΕΠ και ανεργία - Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα
Ήπια άνοδος στη Wall Street με φόντο τα στοιχεία για ΑΕΠ και ανεργία
Σχετικά Άρθρα

Ανοδικά κινήθηκαν σήμερα 29/7 οι βασικοί δείκτες της Wall Street , με τους επενδυτές να αφομοιώνουν τα στοιχεία που έδειξαν ότι το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το β΄ τρίμηνο, αλλά και τη μείωση των αρχικών αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας.Το ΑΕΠ β’τριμήνου 2021 «έτρεξε» με ρυθμό 6,5%, την ώρα που οι αναλυτές έκαναν λόγο για +8,4%, σύμφωνα με το Dow Jones.
Tα στοιχεία για το α΄τρίμηνο αναθεωρήθηκαν ελαφρώς πτωτικά στο 6,3%.
Παρά το άνοιγμα της αμερικανικής οικονομίας και την εξέλιξη των εμβολιασμών κατά της covid -19, oι κίνδυνοι παραμένουν, καθώς έχει εμβολιαστεί μόλις ο μισός πληθυσμός.
Ωστόσο, ενώ η παράλλαξη Delta που εξαπλώνεται και οδηγεί σε αύξηση των κροιυσμάτων μπορεί να επιβραδύνει την ανάκαμψη, είναι απίθανο να την εκτροχιάσει - ακόμα κι προκύψουν κι άλλες εκπλήξεις από το μακροοικονομικό μέτωπο, όπως σημειώνουν οι αναλυτές.
Πτώση κατέγραψαν την περασμένη εβδομάδα οι αιτήσεις για νέα επιδόματα ανεργίας στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.
Ειδικότερα και σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας της χώρας, τον αριθμό των 400.000, πτώση δηλαδή της τάξεως των 24.000 αιτήσεων σημείωσαν σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία τα επιδόματα που ζητήθηκαν.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε με άνοδο +0,44% στις 35.084 μονάδες
Ο δείκτης S&P 500 σημείωσε κέρδη +0,42% στις 4.419 μονάδες
Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε κέρδη +0,11% στις 14.778 μονάδες

Το διακομματικό νομοσχέδιο αναβάθμισης των υποδομών στις ΗΠΑ ύψους περίπου ενός τρισεκατομμυρίου δολαρίων πέρασε από μια πρώτη, κρίσιμη ψηφοφορία στη Γερουσία, ανοίγοντας τον δρόμο για την επίσημη διαβούλευση του και την πιθανή έγκρισή του.
Το νομοσχέδιο, που έχει την υποστήριξη του Δημοκρατικού προέδρου Joe Biden, συνεχίζει την πορεία του με την υποστήριξη 48 Δημοκρατικών, δύο ανεξάρτητων και 17 Ρεπουμπλικάνων μελών της Γερουσίας.
Αναμένονται και άλλες ψηφοφορίες, αλλά και συζητήσεις για το ίδιο νομοσχέδιο, πιθανόν μέσα στο Σαββατοκύριακο ή στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα.
Οι Δημοκρατικοί έχουν την πρόθεση το νομοσχέδιο αυτό (που περιλαμβάνει δαπάνες για την αναβάθμιση του οδικού δικτύου, των γεφυρών, της παροχής υπηρεσιών ευρυζωνικού διαδικτύου, αλλά και άλλων υποδομών) να είναι το πρώτο από δύο νομοσχέδια.
Αυτό που θα ακολουθήσει θα προβλέπει δαπάνες 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων για τη βελτίωση των υποδομών που αφορούν την υγεία, την παιδεία, τη διατροφή όμως έχει προκαλέσει τη σθεναρή αντίδραση των Ρεπουμπλικάνων, αλλά και τη δυσφορία μερικών από τους μετριοπαθείς Δημοκρατικούς.
Οι Ρεπουμπλικάνοι εμπόδισαν μία παρόμοια εξέλιξη την προηγούμενη εβδομάδα, υποστηρίζοντας ότι δεν είχαν ρυθμιστεί οι λεπτομέρειες.
Στην τελευταία έκδοση του νομοσχεδίου, οι λεπτομέρειες για τις υποδομές των μεταφορών και τις ευρυζωνικές διαδικτυακές υπηρεσίες αναμένεται να καθοριστούν, αλλά οι γερουσιαστές υποστηρίζουν ότι η κατάρτιση του κειμένου του νομοσχεδίου θα ολοκληρωθεί σύντομα.
Στο μεταξύ, συνεχίζεται το μπαράζ ανακοινώσεων εταιρικών αποτελεσμάτων για το β' τρίμηνο.
Η Facebook ανακοίνωσε καλύτερα των εκτιμήσεων κέρδη, ωστόσο αναμένει επιβράδυνση της αύξησης των εσόδων της το β' εξάμηνο του έτους, με τη μετοχή της να διαπραγματεύεται με αρνητικό πρόσημο.
Καλύτερα των εκτιμήσεων ήταν τα αποτελέσματα της Yum Brands για το τρίμηνο, καθώς τα νέα μενού και η χαλάρωση των περιορισμών στα εστιατόρια, οδήγησαν τους καταναλωτές στα καταστήματα των Pizza Hut και KFC.
Τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν στα 391 εκατ. δολάρια ή 1,29 δολάρια ανά μετοχή, από τα 206 εκατ. δολάρια ή 67 σεντς ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, η Yum κέρδισε 1,16 δολάρια ανά μετοχή, έναντι εκτιμήσεων για 96 σεντς.
Η εταιρεία αμυντικών δραστηριοτήτων Northrop Grumman corp ανακοίνωσε αποτελέσματα που υπερέβησαν τις εκτιμήσεις για το β΄ τρίμηνο και αναβάθμισε τις εκτιμήσεις για το σύνολο της χρήσης.
Η αμερικανική εταιρεία ανακοίνωσε καθαρά κέρδη 1,04 δισ. Δολάρια ή 6,42 δολάρια ανά μετοχή για το β΄ τρίμηνο, υψηλότερα από τα 1,01 δισ. δολάρια ή 6,01 δολάρια ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 3% στα 9,2 δισ. Δολάρια από τα 8,9 δισ. δολάρια. Οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για κέρδη ανά μετοχή 5,84 δολαρίων και πωλήσεις 8,8 δισ. δολαρίων.
Η εταιρεία τώρα για το 2021 αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή 24,40-24,80 δολάρια, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 24-24,50 δολάρια.
Εκτιμά δε ότι οι πωλήσεις θα διαμορφωθούν στα 35,8-36,2 δισ. δολάρια, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για 35,3-35,7 δισ. δολάρια.
Τα έσοδα β΄ τριμήνου της Comcast υπερέβησαν τις εκτιμήσεις των αναλυτών, καθώς η εταιρεία ΜΜΕ βγαίνει από την πανδημία, επωφελούμενη από τις υψηλότερες πωλήσεις διαφημίσεων και το εκ νέου άνοιγμα των θεματικών πάρκων.
Η εταιρεία ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ύψους 84 σεντς στο β΄ τρίμηνο, έναντι εκτιμήσεων για 67 σεντς.
Τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν 20,4% στα 28,55 δισ. δολάρια στο τρίμηνο, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις των αναλυτών για 27,18 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία, έχασε 399.000 πελάτες βίντεο στο τελευταίο τρίμηνο, λιγότερους από τους 490.000 που φοβόταν οι αναλυτές.
Η ζήτηση για τις υπηρεσίες ασύρματου δικτύου και Ίντερνετ της Comcast παρέμειναν ισχυρές, καθώς οι πελάτες συνέχισαν να εργάζονται και να μαθαίνουν από το σπίτι.
Η εταιρείας πρόσθεσε 354.000 πελάτες Ίντερνετ στη διάρκεια του τριμήνου, έναντι εκτιμήσεων για 272.000.
Κατά 0,9% υποχώρησε  η μετοχή της Merck καθώς η εταιρεία φαρμάκων ανακοίνωσε προσαρμοσμένα κέρδη β΄ τριμήνου αντίστοιχα των προσδοκιών, ενώ οι πωλήσεις αυξήθηκαν υψηλότερα των εκτιμήσεων παρά το ότι οι πωλήσεις του Keytruda διαμορφώθηκαν χαμηλότερα των προσδοκιών.
Τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 1,55 δισ. δολάρια ή 61 σεντς ανά μετοχή, έναντι των 3 δισ. δολαρίων ή 1,18 δολαρίων ανά μετοχή πριν από έναν χρόνο.
Εάν αφαιρεθούν τα έκτακτα, όπως τη χρέωση των 1,7 δισ. δολαρίων για την εξαγορά της Pandion Therapeutics, τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 1,31 δολάρια έναντι των 1,02 δολαρίων, αντίστοιχα με τις εκτιμήσεις για 1,31 δολάρια.
Οι πωλήσεις αυξήθηκαν 19% στα 11,40 δισ. δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 11,08 δισ. δολάρια.
Για το 2021 η εταιρεία αναμένει προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή στα 5,47-5,57 δολάρια, έναντι εκτιμήσεων για 5,52 δολάρια, και αναμένει έσοδα 46,4-47,4 δισ. δολαρίων, υψηλότερα από τις εκτιμήσεις για 46,2 δισ. δολάρια.
Απογοητευτικό ήταν το ντεμπούτο της εταιρείας ηλεκτρονικών συναλλαγών Robinhood στο ταμπλό της Wall Street, καθώς η μετοχή έκλεισε 8,4% κάτω από την κατώτατη τιμή της δημόσιας εγγραφής.
Στο πλαίσιο της αρχικής δημόσιας προσφοράς η Robinhood διέθεσε τις μετοχές στα 38 δολάρια εκάστη, στο κατώτατο επίπεδο του guidance μεταξύ 38 και 42 δολαρίων.
Η αρχική διαπραγμάτευση έγινε στα 38 δολάρια για 11,4 εκατομμύρια μετοχές.
Στη συνέχεια η Robinhood πήρε ώθηση, σκαρφαλώνοντας στο ενδοσυνεδριακό υψηλό των 40,25 δολαρίων, προτού οι επενδυτές υποχωρήσουν, με αποτέλεσμα η μετοχή να διολισθήσει στο χαμηλότερο επίπεδο της ημέρας, στα 33,35 δολάρια, και εντέλει να κλείσει στα 34,82 δολάρια.

Κέρδη στις ευρωαγορές με ώθηση από μάκρο και εταιρικά αποτελέσματα

Με κέρδη έκλεισαν τα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές αφομοίωσαν τις τελευταίες ανακοινώσεις εταιρικών αποτελεσμάτων, τα ευρωπαϊκά μάκρο καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού και έδειξαν πως το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 6,5% το β΄ τρίμηνο, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα.
Στα επιμέρους ταμπλό, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,45% στις 15.640,47 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 πρόσθεσε 0,37% στις 6.633,77 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,88% στις 7.078,42 μονάδες.
Tα καθαρά κέρδη της Credit Suisse υποχώρησαν 78% στα 253 εκατ. ελβετικά φράγκα, χαμηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών που ανέμεναν κέρδη 334 εκατ.
«Η Credit Suisse κατέγραψε ανθεκτικά αποτελέσματα και ισχυρούς δείκτες κεφαλαίου καθώς επωφελούμαστε από τη λήψη αποφασιστικών ενεργειών για την αντιμετώπιση των προκλήσεων που τίθενται από τα θέματα του Archegos and Supply Chain Finance Funds.
Αντιμετωπίζουμε αυτά τα δύο γεγονότα πολύ σοβαρά και είμαστε αποφασισμένοι να πάρουμε όλα τα σωστά μαθήματα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος Thomas Gottstein.
Οι αναλυτές ανέμεναν μια «τρύπα» ύψους περίπου 600 εκατομμυρίων δολαρίων από την κατάρρευση του Archegos.
Στο ταμπλό, η μετοχή της μεγαλύτερης εταιρίας κατασκευής αεροσκαφών στον κόσμο, Airbus, σημείωσε άλμα 3,6%, δίνοντας τη μεγαλύτερη ώθηση στον STOXX 600, αφού αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τις ετήσιες παραδόσεις και τα κέρδη της.
Η γαλλική TotalEnergies και η εισηγμένη στη Βρετανία Royal Dutch Shell ενισχύθηκαν κατά 2% αφού ανακοίνωσαν προγράμματα επαναγοράς μετοχών καθώς η σημαντική αύξηση στις τιμές πετρελαίου και αερίου οδήγησαν σε άνοδο τα κέρδη τους.
Κέρδη-ρεκόρ ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του έτους η Volkswagen ενώ παράλληλα αύξησε τον στόχο της για το περιθώριο κέρδους.
Η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία ανακοίνωσε πως τα λειτουργικά κέρδη προ έκτακτων στοιχείων άγγιξαν τα 11,4 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τα προ πανδημίας επίπεδα, λόγω της αυξημένης ζήτησης για premium αυτοκίνητα σε Ευρώπη και Αμερική, ενώ οι παραδόσεις ηλεκτρικών οχημάτων σχεδόν τριπλασιάστηκαν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η εταιρεία, οι παραδόσεις του β’ τριμήνου ανήλθαν σε 2,55 εκατ. οχήματα, έναντι 1,89 εκατ. το πρώτο εξάμηνο του προηγούμενου έτους, ενώ τα τριμηνιαία έσοδα από πωλήσεις του ομίλου αυξήθηκαν στα 67,29 δισ. ευρώ από 41,08 δισ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
Η Volkswagen αναμένει τώρα πως το λειτουργικό περιθώριο κέρδους θα διαμορφωθεί στο 6%-7,5%, έναντι του 5,5%-7% που προέβλεπε προηγουμένως.

Ευρωζώνη: Σε ιστορικά υψηλά το οικονομικό κλίμα τον Ιούλιο, στις 119 μονάδες

Σε επίπεδα ρεκόρ ενισχύθηκε το οικονομικό κλίμα στην Ευρωζώνη τον Ιούλιο, σύμφωνα με την Κομισιόν.
Ο δείκτης αυξήθηκε στις 119 μονάδες τον Ιούλιο, στα υψηλότερα επίπεδα από το 1985 όταν ξεκίνησε η καταγραφή των στοιχείων, έναντι 117,9 μονάδων τον Ιούνιο.
Οι αναλυτές ανέμεναν τον δείκτη στις 118,5 μονάδες, σύμφωνα με το Reuters.
Η άνοδος του δείκτη τον Ιούλιο στηρίχθηκε από τη νέα αύξηση της αισιοδοξίας στον κλάδο της βιομηχανίας, που έφτασε νέο ιστορικό υψηλό μετά τις επανειλημμένες αυξήσεις φέτος, ενώ στο υψηλότερο επίπεδο από τον Αύγουστο του 2007 διαμορφώθηκε η εμπιστοσύνη στον τομέα των υπηρεσιών.
Ωστόσο η θετική επίδραση από την άρση των lockdown φθίνει.
Ο δείκτης βιομηχανικού κλίματος αυξήθηκε στις 14,6 μονάδες από 12,8 μονάδες και των υπηρεσιών στις 19,3 μονάδες από 17,9 τον Ιούνιο.
Αλλά η άνοδος του γενικότερου κλίματος περιορίστηκε από τη μείωση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, που αποδίδεται εν μέρει στην χειρότερη εκτίμηση των νοικοκυριών για την μελλοντική οικονομική κατάσταση και τα σχέδιά τους για να προβούν σε μεγάλες αγορές. Αυτό με τη σειρά του συνέβαλε στη μικρή πτώση της αισιοδοξίας στον τομέα του λιανεμπορίου.
Ο δείκτης καταναλωτικού κλίματος διαμορφώθηκε στο -4,4 από -3,3 τον Ιούνιο.

Γερμανία: Στο 3,1% ο πληθωρισμός τον Ιούλιο, υπερέβη τις προβλέψεις – Εκτός του στόχου της ΕΚΤ

Ενισχύθηκε περισσότερο από ό,τι αναμενόταν o πληθωρισμός στη Γερμανία τον Ιούλιο και διαμορφώθηκε υψηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για χαμηλότερα αλλά κοντά στο 2%, τόνισε η ομοσπονδιακή στατιστική υπηρεσία, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters την Πέμπτη 29 Ιουλίου 2021.
Οι τιμές καταναλωτή, εναρμονισμένες με την ΕΕ, διαμορφώθηκαν στο 3,1% τον Ιούλιο έναντι του 2,1% τον Ιούνιο.
Οι εκτιμήσεις έκαναν λόγο για άνοδο στο 2,9%.
Η στατιστική υπηρεσία αποδίδει σε μεγάλο βαθμό την άνοδο, στη μείωση του ΦΠΑ που αποφασίστηκε στο πλαίσιο των μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας.
Όπως εξηγεί, από τον Ιανουάριο του 2021 οι συντελεστές ΦΠΑ για σχεδόν όλα τα αγαθά και τις υπηρεσίες έχουν επιστρέψει στο προηγούμενο επίπεδο.

Ανέκαμψε η Κίνα

Ισχυρή ανάκαμψη κατέγραψαν οι αγορές της Ασίας, καθώς η Κίνα επιχειρεί να διασκεδάσει τις ανησυχίες που προκάλεσε η επιβολή περιορισμών στους κλάδους της τεχνολογίας, της εκπαίδευσης και της αγοράς ακινήτων.
Στο Τόκιο ο δείκτης Nikkei 225 έκλεισε με άνοδο +0,73% στις 27.782 μονάδες.
Ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ σημείωσε άνοδο +3% στις 26.243 μονάδες.
Στην ηπειρωτική Κίνα ο Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο +1,5% στις 3.411 μονάδες.
Ο Asia Dow σημείωσε άνοδο +1,55% στις 3.848 μονάδες.
Ο Sensex κατέγραψε κέρδη +0,5% στις 52.692 μονάδες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης