Τελευταία Νέα
Κοινωνία

Γραβάνης: Ο έλεγχος των αντισωμάτων δεν δείχνει την πραγματική εικόνα - Όλοι θα κάνουμε 3η δόση του εμβολίου

Γραβάνης: Ο έλεγχος των αντισωμάτων δεν δείχνει την πραγματική εικόνα - Όλοι θα κάνουμε 3η δόση του εμβολίου
Eάν δεν έρθει ο οργανισμός των εμβολιασμένων αντιμέτωπος με τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα ελαχιστοποιεί την ανοσία, καθώς δεν υπάρχει λόγος, να παράγει αντισώματα

Την εκτίμηση ότι οι όλοι θα χρειαστεί να κάνουμε τρίτη δόση του εμβολίου για τον κορωνοϊό εξέφρασε ο καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αχιλλέας Γραβάνης.
Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα, ο καθηγητής χαρακτηριστικά είπε: «Ανοσοκατεσταλμένοι, μεταμοσχευμένοι, καρκινοπαθείς που βρίσκονται σε θεραπεία, είναι οι πληθυσμοί που έχουν προτεραιότητα για χορήγηση αναμνηστικής δόσης και θα ακολουθήσουμε όλοι μέχρι την αρχή του επόμενου χρόνου».

Ο έλεγχος αντισωμάτων

Ο ίδιος εξήγησε πως ο έλεγχος των αντισωμάτων δεν δείχνει την πραγματική εικόνα, γιατί εάν δεν έρθει ο οργανισμός των εμβολιασμένων αντιμέτωπος με τον ιό, το ανοσοποιητικό σύστημα ελαχιστοποιεί την ανοσία, καθώς δεν υπάρχει λόγος, να παράγει αντισώματα. Όμως, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχουμε μια εν υπνώσει ανοσολογική προστασία από τα κύτταρα μνήμης.
Ο χρόνος στον οποίο υποδιπλασιάζονται τα αντισώματα που αδρανοποιούν τον ιό στους εμβολιασμένους, αλλά και αυτούς που νόσησαν, δείχνουν ότι χρειάζεται αναμνηστική δόση στο να επανενεργοποιήσουμε σε κάποιο επίπεδο την ανοσία μας και αυτό θα συμβεί με μαθηματική ακρίβεια και στον κορωνοϊό.
«Λόγω της ύπαρξης της παραλλαγής Δέλτα και λόγω της πολύ ισχυρής λοιμογόνου δράσης της, δεν μπορούμε να πάρουμε το ρίσκο, να μείνουμε μόνο στην υπάρχουσα ανοσία μας, καθώς δεν ξέρουμε αν η ανοσία μας θα κρατήσει πέρα των 6 μηνών, γι’ αυτό εμβολιαζόμαστε με την τρίτη δόση, όπως γνωρίζουμε πλέον τεκμηριωμένα και δημοσιευμένα. Ειδικά σε αυτούς που έχουν νοσήσει, η τρίτη δόση αυξάνει 11 φορές αυξάνει την ανοσολογική τους απάντηση», σημείωσε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης