Τελευταία Νέα
Διεθνή

De Cos (EKT): Να διατηρηθεί η ευελιξία του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μετά την πανδημία

De Cos (EKT): Να διατηρηθεί η ευελιξία του προγράμματος αγοράς ομολόγων και μετά την πανδημία
Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Ισπανίας και μέλος του ΔΣ της EKΤ δήλωσε ότι είναι νωρίς για να συζητούμε την άρση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής
Σχετικά Άρθρα

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να διατηρήσει μέρος της ευελιξίας του έκτακτου προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά τη διάρκεια της πανδημίας κατά τη μετάβαση της σε άλλα προγράμματα μετά την κρίση, δήλωσε το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου Pablo Hernandez de Cos στο Bloomberg την Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021.
«Το κύριο διάδαγμα που πρέπει να αντληθεί» από το πρόγραμμα είναι ότι η δυνατότητα να στρέφονται οι αγορές προς τμήματα της οικονομίας που το έχουν περισσότερο ανάγκη «έχει αυξήσει σημαντικά όχι μόνο την αποτελεσματικότητα αλλά και την αποδοτικότητά του», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ισπανίας.

Ο ρόλος των προγραμμάτων αγορά ομολόγων

«Θα ήταν επομένως επιθυμητό να συζητήσουμε τη δυνατότητα των μελλοντικών προγραμμάτων αγοράς στοιχείων ενεργητικού να διατηρήσουν ορισμένα από τα στοιχεία αυτής της ευελιξίας», είπε.
Οι παρατηρήσεις αυτές απηχούν τις εντάσεις στις συναντήσεις των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής με αντικείμενο την αναδιάταξη των προτεραιοτήτων από την καταπολέμηση της κρίσης της πανδημίας στην επίτευξη του στόχου για τον πληθωρισμό.
Τα προγράμματα αγοράς ομολόγων υπήρξαν διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο ενώ ορισμένοι αξιωματούχοι διατυπώνουν την ένσταση ότι δημιουργούν κινδύνους για την χρηματοοικονομική σταθερότητα και υπονομεύουν τα κίνητρα για τις κυβερνήσεις να διατηρούν υγιή τη δημοσιονομική  του κατάσταση.
Η προβλεψη για τον πληθωρισμό

Pablo Hernandez de Cos. Photographer: Zach Gibson/Bloomberg
Η μετάβαση

Το PEPP, ύψους 1,85 τρισεκατομμυρίων ευρώ (2,2 τρισεκατομμύρια δολάρια) χρησιμοποιήθηκε για να διατηρήσει σε χαμηλά επίπεδα το κόστος δανεισμού στις χώρες που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση της πανδημίας, όπως η Ιταλία, και έχουν ταυτόχρονα υψηλό δημόσιο χρέος και είναι σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2022
Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde, δήλωσε στο Bloomberg αυτόν τον μήνα ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε «να λάβει μια νέα μορφή».

Άρση των μέτρων

Ο Hernandez de Cos, , δήλωσε ότι «είναι πολύ νωρίς» να πει πότε πρέπει να ξεκινήσουν συζητήσεις για μέτρα μετά την κρίση.
Ωστόσο, επισήμανε επίσης ότι η απόφαση της ΕΚΤ την περασμένη εβδομάδα να αλλάξει την καθοδήγησή της ή την κατευθυντήρια γραμμή (guidance) σχετικά με τη μελλοντική πολιτική αποτελεί μια ένδειξη ότι οι αλλαγές σχετίζονται με την άνοδο του πληθωρισμού.
«Η νέα μας κατευθυντήρια γραμμή είναι η πρώτη ένδειξη της αποφασιστικότητάς μας να αναλάβουμε δράση», είπε.

Διατηρηση των επιτοκίων

Ο Hernandez de Cos υποστήριξε ότι το επίκεντρο της ΕΚΤ στο μέλλον θα πρέπει να είναι να είναι «επίμονη» στις πολιτικές που αρκεί της και να «διατηρεί» σε επαρκές επίπεδο τη νομισματική στήριξη της οικονομικής πολιτικής.
Η ΕΚΤ δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή χαμηλότερα επίπεδα τουλάχιστον έως ότου οι προβλέψεις της δείξουν ότι ο πληθωρισμός φτάνει το 2% «πολύ μπροστά» από τον ορίζοντα προβλέψεών του.
Το επιτόκιο καταθέσεων είναι επί του παρόντος -0,5%.

Διαμόρφωση του πληθωρισμού

Ο Hernandez de Cos δήλωσε ότι συμφωνεί με τα σχόλια του συναδέλφου του στην ΕΚΤ, Francois Villeroy de Galhau, διοικητή της Τράπεζας της Γαλλίας, ότι «σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα (φράση που χρησιμοποιήθηκε στη νέα κατευθυντήρια γραμμή)» σημαίνει μέσα σε 12-18 μήνες.
Οι τελευταίες προβλέψεις έχουν ορίζοντα έως το 2023, όταν η αύξηση των τιμών φαίνεται να είναι κατά μέσο όρο μόλις 1,4%.
Αυτή η αλλαγή στηνκατευθυντήρια γραμμή ακολούθησε αναθεώρηση της στρατηγική κατά την οποία η ΕΚΤ αύξησε τον στόχο πληθωρισμού από το όριο «μόλις κάτω του 2%» και αναγνώρισε ότι θα μπορούσε να υπερβεί αυτό το ύψος.

Το Σεπτέμβριο

Οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ αναμένεται ευρέως να συζητήσουν τα σχέδιά τους στην επόμενη συνάντηση του συμβουλίου διαμόρφωσης της πολιτικής τον Σεπτέμβριο, όταν θα έχουν νέα στοιχεία για την πορεία της ανάκαμψης και της πανδημίας
Ο Hernandez de Cos ζήτησε να γίνει αποδεκτός ένας ευρύτερος ορισμός για το τι σημαίνει «πλήρης ανάκαμψη» από την κρίση του κορωνοϊού, σε ένδειξη ότι μπορεί να είναι ανοιχτός στην παράταση του προγράμματος PEPP και πέραν του Μαρτίου του 2022.
«Θα πρέπει να διατηρηθεί καθώς η πανδημία και η επίδρασή της στην οικονομία δεν έχουν εξαλειφθεί», σημείωσε.
«Με φόντο πολύ υψηλή αβεβαιότητα έως τώρα, δεν πρέπει να προβούμε σε κινήσεις που μας ξεπερνούν», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης