Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope Ratings για stress tests τραπεζών: Κρίσιμα τα συμπεράσματα για τους επενδυτές - Τα κριτήρια

Scope Ratings για stress tests τραπεζών: Κρίσιμα τα συμπεράσματα για τους επενδυτές - Τα κριτήρια
Η πλειονότητα των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πιθανότατα θα βγει ισχυρή, αλλά…
Σχετικά Άρθρα

Κρίσιμα συμπεράσματα τόσο για τις τράπεζες όσο και για τους επενδυτές αναμένεται να παράσχουν τα stress tests του εποπτικού βραχίονα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, του SSM, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Scope Ratings.
Η μεταβλητή στόχος για τα stress tests, τα αποτελέσματα των οποίων θα ανακοινωθούν στις 30 Ιουλίου, και που μετριούνται σε μεταβατική βάση, είναι ο δείκτης CET1.
Όπως αναφέρει η Scope Ratings, λαμβάνονται υπόψη και άλλοι δείκτες, π.χ. Tier 1, δείκτης συνολικού κεφαλαίου, δείκτης μόχλευσης, ενώ δεν υπάρχουν ρητά όρια επιτυχίας / αποτυχίας.
Η «εξάντληση» του CET1, στο δυσμενές σενάριο, θα χρησιμοποιηθεί ως σημείο εκκίνησης για την τοποθέτηση κάθε τράπεζας σε ένα «καλάθι» με εύρος στόχων για τον Πυλώνα 2 (P2G).
Στη συνέχεια, οι Κοινές Εποπτικές Ομάδες θα προσαρμόσουν τον Πυλώνα 2, εντός του εύρους που καθορίζεται από τα αποτελέσματα των stress tests.
Ενώ η σωρευτική μείωση του ΑΕΠ στο δυσμενές σενάριο (-3,6% σε τρία χρόνια) μπορεί να μην φαίνεται πολύ σοβαρή, σύμφωνα με τη Scope Ratings, πρέπει να δοθεί η απαιτούμενη προσοχή, δεδομένων της καταθλιπτικής αφετηρίας (τέλος 2020) και των τρεχουσών προσδοκιών ανάπτυξης
Σύμφωνα με τον γερμανικό οίκο πιστοληπτικής αξιολόγησης, τα αποτελέσματα των stress tests θα συμβάλλουν στην εξάλειψη της αβεβαιότητας σχετικά με τις κεφαλαιακές θέσεις των τραπεζών.
Σε αυτό το κλίμα, η πλειονότητα των ευρωπαϊκών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων πιθανότατα θα βγει ισχυρή - κυρίως λόγω ισχυρών «ισολογισμών αφετηρίας».
Σε κάθε περίπτωση, τα αποτελέσματα θα παράσχουν κρίσιμα συμπεράσματα για τη διαδικασία εποπτείας και αξιολόγησης 2021 (Supervisory Review and Evaluation Process, SREP).
στα.JPG
Η σημασία για τους επενδυτές

Σε αυτό το πλαίσιο, και οι επενδυτές θα μπορέσουν να κρίνουν τους κινδύνους που υπάρχουν.
Οι αγοραστές μετοχών θα αποκτήσουν καλύτερη εικόνα σχετικά με το ποσό (εάν υπάρχει) του υπερβάλλοντος κεφαλαίου των τραπεζών και θα εγείρουν, αναλόγως, απαιτήσεις για επιστροφή κερδών και καταβολή μερισμάτων.
Με την πόρτα για τη διανομή μερισμάτων να έχει ανοίξει, με την άρση των μορατορίων σε ό,τι αφορά τις πληρωμές δανείων και τη σχετική απουσία ευκαιριών για αποδοτική ανάπτυξη κεφαλαίου, τα επιχειρήματα για διακράτηση κερδών είναι περιορισμένα.
Ωστόσο, η διάθεση υπερβολικού κεφαλαίου σε έναν τομέα που χαρακτηρίζεται από χαμηλή κερδοφορία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εχθρικής εξαγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης