Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Ισραήλ και μετάλλαξη Delta: Τι γνωρίζουμε - Ο πλανήτης πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό

Ισραήλ και μετάλλαξη Delta: Τι γνωρίζουμε - Ο πλανήτης πρέπει να μάθει να ζει με τον κορωνοϊό
Η εμπειρία του Ισραήλ ενισχύει την αίσθηση ότι οι χώρες θα πρέπει να μάθουν να ζουν μακροπρόθεσμα με τον κορωνοϊό
Σχετικά Άρθρα

Τα δεδομένα για την επιδημιολογική κατάσταση στο Ισραήλ λόγω της μετάλλαξης Delta αναλύει η Capital Economics.
«Η αύξηση των κρουσμάτων covid 19 στο Ισραήλ ώθησε την κυβέρνηση να επιβάλει εκ νέου περιορισμούς στη δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων της χρήσης μάσκας και των πιστοποιητικών εμβολιασμού για τη συμμετοχή σε μεγάλες εκδηλώσεις.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι το εμβόλιο Pfizer μπορεί να είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης κατά της μετάλλαξης Delta και ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου εξασθενεί με την πάροδο του χρόνου.
Μέχρι στιγμής υπάρχουν λίγα στοιχεία που να δείχνουν ότι το εμβόλιο είναι πολύ λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη σοβαρών ασθενειών.
Ενώ το άνοιγμα του διεθνούς τουρισμού είναι πιθανό να καθυστερήσει, οι περιορισμοί στην εγχώρια οικονομία φαίνεται να παραμένουν περιορισμένοι», αναφέρουν οι αναλυτές.
Το Ισραήλ βρίσκεται στα πρώτα στάδια του τέταρτου κύματος.
Τα νέα κρούσματα COVID-19 που καταγράφονται καθημερινά, αυξήθηκαν από τα χαμηλά των 10 στις αρχές Ιουνίου σε πάνω από 1.000 την περασμένη εβδομάδα. (Βλ. Διάγραμμα 1.)
Παραμένουν ωστόσο χαμηλότερα από τα 9.000 κρούσματα ημερησίως που καταγράφηκαν στα μέσα Ιανουαρίου, αλλά η αναζωπύρωση οφείλεται στην εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Delta.

Η Delta πλήττει τους ανεμβολίαστους νέους

Η αύξηση των κρουσμάτων καταγράφηκε μεταξύ νεότερων ατόμων.
Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουλίου δείχνουν ότι, από τις 5.000 περίπου περιπτώσεις που αναφέρθηκαν, πάνω από το 40% ήταν μεταξύ αυτών που ήταν 19 ετών και κάτω.
Το μερίδιο των κρουσμάτων μεταξύ των νέων είναι υψηλότερο από ό, τι στις τρεις προηγούμενες περιπτώσεις, όταν οι εβδομαδιαίες περιπτώσεις αυξήθηκαν για πρώτη φορά κοντά ή πάνω από 5.000. (Βλ. Διάγραμμα 2.) Αυτό πιθανώς αντικατοπτρίζει ότι το 64% των ατόμων ηλικίας κάτω των 20 ετών ή 1,1 εκατομμύρια άτομα (ισοδύναμο με το 12% του πληθυσμού) δεν έχουν ακόμη λάβει εμβόλιο. (Βλ. Διάγραμμα 3.)
Μια σημαντική παρατήρηση είναι ότι οι ηλικιωμένοι εξακολουθούν να μολύνονται σε παρόμοια ποσοστά με τα προηγούμενα κύματα.
Για την εβδομάδα που έληξε στις 17 Ιουλίου, το 15% των νέων περιπτώσεων ήταν μεταξύ αυτών ηλικίας άνω των 60 ετών και η πλειονότητα αυτών των περιπτώσεων αναφέρθηκε σε άτομα που είχαν ήδη λάβει τουλάχιστον μία δόση εμβολίου. (Βλ. Διάγραμμα 4.)
Αυτό συμβαίνει παρά το γεγονός ότι το 94% του πληθυσμού των 60+ που έχει λάβει τουλάχιστον μία δόση. (Βλ. Διάγραμμα 5).

Που οφείλεται η μειωμένη αποτελεσματικότητα του εμβολίου

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις ότι το εμβόλιο της Pfizer είναι λιγότερο αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης από ό, τι αρχικά, με μια πρόσφατη μελέτη του ισραηλινού υπουργείου Υγείας μεταξύ 20 Ιουνίου και 17 Ιουλίου να δείχνει ότι το εμβόλιο είναι μόνο 39% αποτελεσματικό στην πρόληψη της λοίμωξης από τη μετάλλαξη Delta.
Αλλά αυτό μπορεί επίσης να οφείλεται στο ότι η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έχει μειωθεί μετά από έξι μήνες, καθώς η μελέτη διαπίστωσε ότι τα άτομα που εμβολιάστηκαν πλήρως τον Ιανουάριο είχαν 4-5 φορές περισσότερες πιθανότητες να μολυνθούν από αυτά που εμβολιάστηκαν τον Απρίλιο. (Βλ. Διάγραμμα 6.)
Το 70% των ατόμων ηλικίας 60+ έλαβαν τη δεύτερη δόση εμβολίου τους περισσότερο από έξι μήνες πριν (δηλαδή, πριν από τα τέλη Ιανουαρίου) και η κυβέρνηση εισήγαγε πρόσφατα μία τρίτη ενισχυτική δόση για τους πιο ευάλωτους στον πληθυσμό.

Τα μαθήματα για τις άλλες χώρες

Ένα βασικό μάθημα για άλλες χώρες είναι ότι, ακόμη και σε μέρη με υψηλή εμβολιαστική κάλυψη στους ενήλικες, όπως το Ισραήλ, η εμφάνιση μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης μπορεί να εξαπλωθεί γρήγορα στον πληθυσμό.
Αλλά το βασικό ερώτημα για τις προοπτικές, είναι ο βαθμός στον οποίο το εμβόλιο παρέχει προστασία από σοβαρή νόσηση και, με τη σειρά του, μειώνει την ανάγκη για την επαναφορά σκληρών περιοριστικών μέτρων.
«Με 1.000 κρούσματα την ημέρα, οι νέες περιπτώσεις είναι πολύ χαμηλές για να πούμε πώς η αύξηση μεταφράζεται σε πίεση στο σύστημα υγείας καθώς οι καθημερινές νοσηλείες έχουν αυξηθεί από 50 στα μέσα Ιουνίου σε 150 τώρα. (Βλ. Διάγραμμα 7.)
Ωστόσο, το υπουργείο Υγείας διαπίστωσε επίσης ότι το εμβόλιο εξακολουθεί να είναι πολύ αποτελεσματικό κατά των νοσηλείας (88%) και της σοβαρής νόσησης (91%), χωρίς στοιχεία ότι η προστασία εξαντλείται εντός 6 μηνών. (Δείτε το Διάγραμμα 6 ξανά).
Το Ισραήλ φαίνεται απρόθυμο να επιβάλλει σκληρότερα περιοριστικά μέτρα, αλλά ο τομέας των ταξιδιών και του τουρισμού ενδέχεται να πληγεί περισσότερο.
Φημολογείται ότι θα κλείσει το αεροδρόμιο Ben Gurion και η κυβέρνηση έχει προσθέσει τους δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς του Ηνωμένου Βασιλείου, της Κύπρου, της Γεωργίας και της Τουρκίας στον «κόκκινο κατάλογο» του (εκείνους όπου απαγορεύονται τα ταξίδια και ισχύουν κανόνες καραντίνας).
Η εμπειρία του Ισραήλ ενισχύει την αίσθηση ότι οι χώρες θα πρέπει να μάθουν να ζουν μακροπρόθεσμα με τον κορωνοϊό.
Η εξάπλωση μιας εξαιρετικά μεταδοτικής μετάλλαξης μπορεί να σημαίνει ότι το κατώτατο όριο για την ανοσία του πληθυσμού είναι υψηλότερο από ό, τι εκτιμάται και είναι πιθανό να εδραιωθεί σε περισσότερες χώρες η τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού.

covid1_3.JPG

covid2.JPG

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης